Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας αναφέρει στην επιστολή της: Το θέμα της προστασίας του αστικού περιβάλλοντος και της ορθής διαχείρισης των χώρων πρασίνου, επαναφέρει με επιστολή της στο Δήμο Πατρέων, η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ), με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα ανορθολογικής κλάδευσης δέντρων στον αστικό ιστό της πόλης.
Οι χώροι του αστικού πρασίνου αποτελούν σημαντικούς ρυθμιστές της θερμοκρασίας, με κρίσιμη συμβολή στη μείωση του αστικού θορύβου και στην απορρόφηση των επικίνδυνων ατμοσφαιρικών ρύπων. Ειδικότερα τα δέντρα συμβάλλουν στην ευεξία και ψυχική υγεία των ατόμων, ενώ η διαρκής ελάττωση αυτών ή το υπερβολικό τους κλάδεμα, έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στη διατήρηση της ευαίσθητης αστικής πανίδας και κύρια της ορνιθοπανίδας.
Όπως έχει επισημάνει και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, με αφορμή παρόμοια κρούσματα υπερβολικού κλαδέματος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, για το ορθολογικό κλάδεμα υπάρχει μεν Ελληνική Τεχνική Προδιαγραφή του ΕΛΟΤ, η οποία όμως έχει υποχρεωτική εφαρμογή μόνο στα Δημόσια Έργα και όχι στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης πρασίνου, με αποτέλεσμα τη μη τήρησή της από τις αρμόδιες Δημοτικές Αρχές.
Η ΟΙΚΙΠΑ στην επιστολή της προς τη Δημοτική αρχή επισημαίνει πως:
Το κλάδεμα των δέντρων πρέπει να διέπεται από κανόνες, ανάλογα με το είδος του δέντρου και την εποχή του χρόνου, ενώ πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας των δέντρων για την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών, (όπως το μελαγχρωματικό έλκος των πλατάνων) και κάλυψης των τομών με αντιμυκητιασικές ουσίες.
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται επεμβάσεις στο αστικό πράσινο που προκαλούν την βάσιμη ανησυχία ότι γίνονται χωρίς μελέτη και εκτίμηση των επιπτώσεων στα ίδια τα δέντρα αλλά και την αστική ορνιθοπανίδα.
Αναφέρουμε τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις :
Α) Της βαρύτατης (ολικής) κλάδευσης της κόμης των πλατάνων στη διασταύρωση Διγενή Ακρίτα και Πανεπιστημίου στα Μποζαϊτικα, δέντρων που λειτουργούσαν ως «τοπόσημα» της περιοχής. Αν υπήρχαν κάποιοι επισφαλείς κλάδοι έπρεπε να κοπούν μόνο αυτοί και με λήψη μέτρων απολύμανσης των εργαλείων και κάλυψης των τομών με αντιμυκητιασική επάλειψη.
Σημειώνουμε την πιθανότητα το θανατηφόρο για τους πλατάνους παθογόνο του μελαγχρωματικού έλκους να έχει φτάσει και στην αστική ευρύτερη ζώνη της Πάτρας, μια και παρατηρούνται ξηράνσεις πλατάνων στην περιοχή Μποζαίτικων.
(β) Την ολική κλάδευση των δεντροστοιχιών από λεύκες στην περιοχή «Δημορηγόπουλου» στο Ρίο, πράγμα που αγνοεί πλήρως τη φύση του δέντρου αυτού που ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ την ολική ή την βαριά κλάδευση, διότι σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να οδηγηθεί σε ξήρανση.
Υπογραμμίζουμε ακόμη ότι έχουμε εισέλθει στην περίοδο της ανοιξιάτικης αναπαραγωγής και για τα δέντρα άρχισε η κυκλοφορία των χυμών, ενώ για την ορνιθοπανίδα η φωλεοποίηση. Ολικές ή βαριές κλαδεύσεις καταστρέφουν τις φωλιές, όπως έγινε εξόφθαλμα στην περίπτωση των πλατάνων της Διγενή ακρίτα.
Σας παρακαλούμε όπως άμεσα λάβετε μέτρα για την αναστολή των κλαδεύσεων την περίοδο αυτή και τον αυστηρότατο περιορισμό τους, με μέτρα απολύμανσης εργαλείων και επάλειψης των τομών, ΜΟΝΟ σε εμφανώς επικίνδυνους κλάδους.