Η κατάσταση των πολυκατοικιών στην Πάτρα, και συγκεκριμένα της πρόσοψης αυτών, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς το 80% αυτών των κτιρίων χρήζουν παρεμβάσεων και συντήρησης. Οι περισσότερες από αυτές έχουν κατασκευαστεί στις δεκαετίες του ’60, ’70 και ’80, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν περάσει από 40 έως και πάνω από 60 χρόνια από την ανέγερσή τους. Οι κίνδυνοι για πεζούς και οδηγούς είναι αυξημένοι, καθώς η πιθανότητα πτώσης σοβάδων και άλλων κατασκευαστικών υλικών από τις προσόψεις των κτιρίων μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα.
Η κατάσταση είναι ακόμα πιο επιβαρυμένη στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στους γύρω δρόμους, όπου η πλειονότητα των κτιρίων δεν έχει υποστεί στατικό έλεγχο ή δεν πληρούν τις σύγχρονες απαιτήσεις αντισεισμικής προστασίας. Παρόλο που οι στατικοί έλεγχοι θεωρούνται σημαντικοί για τη διασφάλιση της ασφάλειας των κτιρίων, η υψηλή τους τιμή (έως και 150.000 ευρώ) καθιστά αυτούς τους ελέγχους απαγορευτικούς για πολλούς ιδιοκτήτες. Αν και η νομοθεσία έχει αυξήσει τις απαιτήσεις για αντισεισμική προστασία, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα κτίρια που δεν πληρούν αυτές τις προδιαγραφές είναι επικίνδυνα. Ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια αυτών των κτιρίων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης συχνά αναβάλλονται από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι διστάζουν να αναλάβουν τα σχετικά έξοδα, μέχρι το πρόβλημα να γίνει σοβαρότερο ή να επιβληθεί από τη νομοθεσία. Αν και τα ποσά που απαιτούνται για τη συντήρηση των κτιρίων είναι πολύ μικρότερα από αυτά μιας αποζημίωσης για ατύχημα, η απροθυμία για συνεργασία μεταξύ των συνιδιοκτητών πολυκατοικιών καθιστά τη διαδικασία ακόμα πιο χρονοβόρα και δύσκολη.
Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση, τα προγράμματα που υποστηρίζουν την ανακαίνιση κτιρίων έχουν δώσει κάποια λύση για τα διαμερίσματα, ωστόσο δεν έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα πολυκατοικίες και τα παλαιά κτίρια της πόλης. Οι περισσότερες πολυκατοικίες παραμένουν ενεργειακά αναβαθμισμένες, ενώ το πρόγραμμα “Διατηρώ”, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια για τα νεοκλασικά κτίρια, παραμένει ανενεργό.
Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι, γενικότερα, η κατάσταση των κτιρίων στην Πάτρα δεν είναι τόσο κακή όσο φαίνεται σε μερικά σημεία, αν και σε πολλές περιπτώσεις η εγκατάλειψη και η μη συντήρηση είναι εμφανείς. Οι ανακαινίσεις που πραγματοποιούνται συνήθως οδηγούν σε μικρότερα σπίτια και διαμερίσματα, αλλά το γενικό πρόβλημα παραμένει η έλλειψη συντήρησης, παρόλο που το κόστος της είναι σχετικά μικρό.