Βαρύ το κλίμα στο νησί μετά τον αδόκητο χαμό του μικρού παιδιού στην Πούντα – Στο «μικροσκόπιο» των αρχών οι συνθήκες ασφαλείας, η απουσία ναυαγοσώστη και οι ευθύνες.
Βαριά είναι η σκιές που αφήνει πίσω της η τραγωδία στην Πάρο, όπου ένα 4χρονο αγοράκι έχασε τη ζωή του όταν πνίγηκε σε πισίνα γνωστού beach bar στην περιοχή της Πούντας. Τα όσα περιγράφουν ο πατέρας και τα μέλη της οικογένειας προκαλούν συγκίνηση αλλά και ερωτήματα για τα μέτρα προστασίας που ίσχυαν στον χώρο, ενώ η υπόθεση έχει λάβει πλέον τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
Το χρονικό της τραγωδίας
Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι του Σαββάτου. Η οικογένεια βρισκόταν στον χώρο εστίασης της επιχείρησης, μόλις λίγα μέτρα μακριά από την πισίνα. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, το παιδί διέφυγε της προσοχής των γονιών του, γλίστρησε και έπεσε στο νερό.
Δύο γυναίκες που βρίσκονταν στον χώρο αντιλήφθηκαν πρώτες το σώμα του μικρού στο νερό και ειδοποίησαν αμέσως. Ο μπάρμαν του καταστήματος βούτηξε για να ανασύρει το παιδάκι, ενώ στο σημείο έσπευσε ο πατέρας, ο οποίος μαζί με έναν γιατρό που βρισκόταν τυχαία εκεί ξεκίνησαν απεγνωσμένα προσπάθειες ΚΑΡΠΑ και τεχνητής αναπνοής.
Το αγόρι διακομίστηκε άμεσα με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Πάρου, με τους διασώστες και το ιατρικό προσωπικό να συνεχίζουν τις μαλάξεις για σχεδόν 40 λεπτά. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, το παιδί δεν επανήλθε ποτέ.
«Αν υπήρχε ναυαγοσώστης, το παιδί μου θα ζούσε»
Ο πατέρας του 4χρονου, σε κατάσταση σοκ, περιγράφει τις δραματικές στιγμές και ξεκαθαρίζει πως προτίθεται να κινηθεί νομικά, καταγγέλλοντας σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας της επιχείρησης.
«Έφυγε για ένα δευτερόλεπτο από την προσοχή μου. Αν ήταν κάποιος πάνω από την πισίνα, δεν θα είχα θρηνήσει το παιδί μου», δήλωσε συντετριμμένος, σημειώνοντας πως στον χώρο δεν υπήρχε ούτε απινιδωτής ούτε φαρμακείο. Παράλληλα, αμφισβητεί την επάρκεια της επίβλεψης, αναφέροντας ότι ο φερόμενος ως υπεύθυνος ήταν ένας 68χρονος που εκτελούσε χρέη συντονισμού τραπεζιών μέσω ενδοεπικοινωνίας.
Οργισμένη είναι και η αντίδραση του παππού του παιδιού, ο οποίος ξέσπασε τονίζοντας την ανάγκη απόδοσης ευθυνών για την απουσία εξειδικευμένου ναυαγοσώστη σε μια επιχείρηση με τεράστια προσέλευση κόσμου.
Τι υποστηρίζει η πλευρά της επιχείρησης
Από την πλευρά των εργαζομένων αναφέρεται πως όλα συνέβησαν μέσα σε ελάχιστα λεπτά, ενώ την ώρα του περιστατικού ο υπεύθυνος της επιχείρησης βρισκόταν στο μηχανοστάσιο της πισίνας.
Ο συνήγορος του ιδιοκτήτη, Χάρης Αμπράζης, υποστήριξε ότι ο εντολέας του είναι πάντα παρών στην επιχείρησή του με τεταμένα τα αντανακλαστικά για την εύρυθμη λειτουργία της.
Στον Εισαγγελέα οι εμπλεκόμενοι
Ο ιδιοκτήτης του beach bar συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώ στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Τόσο ο ίδιος όσο και οι γονείς του 4χρονου βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, όπως προβλέπεται σε ανάλογες υποθέσεις, ενώ οι αρχές συγκεντρώνουν υλικό από τις κάμερες ασφαλείας για την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών της τραγωδίας.