ΕΛΛΑΔΑ
Αντίο στον «Στυλοβάτη» του Θεάτρου: Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο Στέφανος Ληναίος

Μια ολόκληρη εποχή για τον ελληνικό πολιτισμό κλείνει με την απώλεια του εμβληματικού ηθοποιού και αγωνιστή, ο οποίος «έφυγε» αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία καλλιτεχνική και κοινωνική παρακαταθήκη.
ΑΘΗΝΑ – Το ελληνικό θέατρο πενθεί. Ο Στέφανος Ληναίος, ο άνθρωπος που ταύτισε το όνομά του με την ποιότητα, το ήθος και την κοινωνική προσφορά, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 98 ετών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο σπουδαίος θεατράνθρωπος έφυγε ήρεμος, κρατώντας μέχρι την τελευταία στιγμή το χέρι της συνοδοιπόρου της ζωής του, Έλλης Φωτίου, με την οποία αποτέλεσαν ένα από τα πιο αγαπημένα και δημιουργικά ζευγάρια της ελληνικής σκηνής.
Μια ζωή αφιερωμένη στην Τέχνη και τον Άνθρωπο
Γεννημένος ως Διονύσιος Μυτιληναίος, ο Στέφανος Ληναίος υπηρέτησε το σανίδι για περισσότερες από επτά δεκαετίες. Δεν υπήρξε απλώς ένας ηθοποιός, αλλά μια πολυσχιδής προσωπικότητα: σκηνοθέτης, συγγραφέας, θιασάρχης και, πάνω από όλα, ένας ενεργός πολίτης.
- Το Θέατρο «Άλφα»: Η ίδρυση και η λειτουργία του θεάτρου «Άλφα» αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την πνευματική ζωή της Αθήνας, φιλοξενώντας παραστάσεις που προήγαγαν τον προβληματισμό και την κοινωνική αφύπνιση.
- Η Πολιτική Δράση: Πάντα παρών στους κοινωνικούς αγώνες, ο Ληναίος δεν δίστασε ποτέ να πάρει θέση για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής του, υπηρετώντας με συνέπεια τις δημοκρατικές του αξίες, τόσο μέσα από την τέχνη του όσο και από τον δημόσιο λόγο του.
«Η τέχνη δεν είναι αποκομμένη από τη ζωή, είναι το εργαλείο για να την κάνουμε καλύτερη», συνήθιζε να λέει, υπηρετώντας αυτό το δόγμα μέχρι το τέλος.
Το τελευταίο χειροκρότημα
Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε κύμα συγκίνησης στον καλλιτεχνικό και πολιτικό κόσμο. Συνάδελφοί του κάνουν λόγο για έναν «δάσκαλο» με σπάνια ευγένεια ψυχής, ενώ το κοινό τον αποχαιρετά ως έναν δικό του άνθρωπο, που μπήκε στα σπίτια μας μέσα από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, αλλά κυρίως κέρδισε τον σεβασμό μας με την ακεραιότητα του χαρακτήρα του.
Ο Στέφανος Ληναίος αφήνει πίσω του μια πλούσια κληρονομιά που θα συνεχίσει να εμπνέει τις επόμενες γενιές των Ελλήνων καλλιτεχνών. Η κηδεία του αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες, όπου φίλοι, συνάδελφοι και θαυμαστές θα του απευθύνουν το τελευταίο, θερμό χειροκρότημα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ16 ώρες πρίν«λουκέτο» για την αλυσίδα πίτσας στην Πάτρα – Έκλεισαν και τα τρία σημεία εξυπηρέτησης
ΖΩΗ3 ημέρες πρίνΠΑΤΡΑ-Τραγωδία στο Νότιο Πάρκο: Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε άτομο
ΖΩΗ2 ημέρες πρίνΣκότος και αναστάτωση στην Πάτρα: Μεγάλο μπλακ άουτ σε περιοχές της πόλης – Τι ώρα επανέρχεται το ρεύμα
ΠΑΤΡΑ ΤΩΡΑ2 ημέρες πρίνΑγία Σοφιά Πατρών: Πάγκοι της λαϊκής κλείνουν την είσοδο της πλατείας, και κανείς δεν ελέγχει
ΖΩΗ2 ημέρες πρίνΘλίψη στην Πάτρα: Νεκρή 47χρονη μέσα στο σπίτι της στην Αρόη
ΖΩΗ2 ημέρες πρίνΠλατεία Όλγας στην Πάτρα: Στη θέση του ιστορικού φαρμακείου καταφτάνει αγαπημένο ζαχαροπλαστείο
ΖΩΗ19 ώρες πρίνΣτο «σκοτάδι» ο Άγιος Βασίλειος – Ξαφνική διακοπή ρεύματος στην περιοχή
ΖΩΗ2 ημέρες πρίνΤροχαίο ατύχημα στην Πάτρα: Στο νοσοκομείο οδηγός δικύκλου μετά από εκτροπή στη συμβολή Βενιζέλου και Παπανδρέου








