Connect with us

ΥΓΕΙΑ

9 δεδομένα για ακράτεια μετά από χειρουργείο προστάτη

προστάτης

Η ακράτεια ούρων είναι μία συνηθισμένη επιπλοκή των χειρουργικών θεραπειών για τον προστάτη,  που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανδρών. Συνήθως είναι προσωρινή κατάσταση, αλλά μπορεί να χρειαστεί αρκετό καιρό για να υποχωρήσει. Υπάρχει επίσης ένα μικρό ποσοστό ανδρών που χρειάζονται τελικά ειδική θεραπεία γι’ αυτήν. 

Ο Xειρουργός-Ouρολόγος δρ Ηρακλής Πούλιας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και τ. διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Κοργιαλένειου-Μπενάκειου Νοσοκομείου ΕΕΣ, εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες: 

1. Δεν είναι σε όλους τους άνδρες εξίσου έντονη. Ο βαθμός της ακράτειας ούρων ποικίλει από άτομο σε άτομο. Κυμαίνεται από λίγες σταγόνες έως πλήρη διαφυγή των ούρων. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς επουλώνονται οι ιστοί, η διαφυγή μειώνεται, ειδικά αν οι άνδρες κάνουν και τις ειδικές ασκήσεις πυελικού εδάφους που συνιστώνται. 

2. Δεν εκδηλώνουν όλοι οι άνδρες τον ίδιο τύπο ακράτειας. Η ακράτεια ούρων που παρουσιάζουν οι ασθενείς μπορεί να είναι ακράτεια κατά την προσπάθεια, ακράτεια επιτακτικού τύπου ή μεικτή, δηλαδή συνδυασμός των δύο. Ειδικότερα η ακράτεια από προσπάθεια χαρακτηρίζεται από διαφυγή ούρων όταν ασκείται πίεση στην κύστη με τον βήχα, το φτάρνισμα, το γέλιο, τη σωματική άσκηση ή όταν ο ασθενής σηκώνει βάρος. Η ακράτεια επιτακτικού τύπου είναι η αιφνίδια, έντονη ανάγκη για ούρηση, που ακολουθείται από διαφυγή ούρων, η οποία μπορεί να εκδηλώνεται ακόμα και τη νύχτα. 

3. Στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί μόνη της. Η ακράτεια ούρων μετά τη θεραπεία για τον προστάτη είναι δυναμική κατάσταση και βελτιώνεται σημαντικά μέσα στο πολύ 1-2 χρόνια, χωρίς να χρειαστεί ειδική θεραπεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανδρών οι οποίοι είχαν καλό έλεγχο της κύστης τους πριν χειρουργηθούν, την εκδηλώνουν μετά από μία επέμβαση στον προστάτη. Ωστόσο μέσα στο πρώτο τρίμηνο από την επέμβαση σχεδόν οι επτά στους δέκα έχουν απαλλαγεί σχεδόν ολοκληρωτικά από αυτή (μπορεί να χρειάζονται ακόμα ένα επίθεμα ακράτειας την ημέρα ή λιγότερο συχνά). Οι εννέα στους δέκα άνδρες έχουν ανακτήσει τον έλεγχο της κύστης τους μέσα σε 12 μήνες από την επέμβαση, ενώ το 93-94% εντός δύο ετών. Ωστόσο το 5-7% των ανδρών αντιμετωπίζουν μακροχρόνια/μόνιμη δυσκολία στον έλεγχο της λειτουργίας της κύστης.

4. Δεν παρατηρείται μόνο σε άνδρες που χειρουργούνται για καρκίνο. Σχεδόν όλοι οι άνδρες που υποβάλλονται σε ριζική προστατεκτομή για καρκίνο του προστάτη ή, σπανιότερα, για καλοήθη υπερπλασία εκδηλώνουν ακράτεια ούρων, με όποια μέθοδο και αν χειρουργηθούν. Το ίδιο παρατηρείται σε σχεδόν έξι στους δέκα άνδρες που υποβάλλονται σε λιγότερο επεμβατικές θεραπείες (π.χ. διουρηθρική εκτομή) για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Σε αυτή την περίπτωση όμως η ακράτεια είναι πολύ μικρή και υποχωρεί συνήθως σε 7-10 μέρες. 

5. Είναι συνηθισμένη λόγω της θέσης του προστάτη. Ο προστάτης βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και γύρω από την ουρήθρα. Έτσι, η αφαίρεση ενός μεγάλου τμήματος ή και ολόκληρου του προστατικού αδένα επηρεάζει τα νεύρα και τους μυς της περιοχής. Η ακράτεια μπορεί επίσης να προκληθεί από κάκωση των περιοχικών μυών ή/και νεύρων στη διάρκεια της επέμβασης. Συχνά, λ.χ., υφίσταται κάκωση ο μυς (σφιγκτήρας) που ενώνει την ουρήθρα με την ουροδόχο κύστη. 

6. Μπορεί να αναπτυχθεί και μετά την ακτινοθεραπεία στον προστάτη. Μερικοί άνδρες χρειάζονται ακτινοθεραπεία μετά την χειρουργική αφαίρεση του. Η ακτινοβόληση της περιοχής μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των φυσιολογικών ιστών γύρω από τον σφιγκτήρα της ουρήθρας, την ίδια την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη, οδηγώντας στην ακράτεια. Αυτού του τύπου η ακράτεια συνήθως υποχωρεί μέσα σε μερικούς μήνες από την ολοκλήρωση της ακτινοθεραπείας. 

7. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωσή της. Μελέτες έχουν δείξει ότι η επίμονη ακράτεια ούρων μετά την ριζική προστατεκτομή είναι πιο συχνή στους μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς (άνω των 60 ετών) και σε όσους είχαν μεγάλου μεγέθους προστάτη. Είναι επίσης πιο συχνή στους καπνιστές και στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ή νευρολογικές παθήσεις. Άλλος παράγοντας κινδύνου είναι το ιστορικό παλαιότερης επέμβασης για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Αν, εξάλλου, στη διάρκεια της επέμβασης χρειαστεί να γίνει τομή στα νεύρα της περιοχής για να αφαιρεθεί ο προστάτης, είναι πιθανότερο να αναπτυχθεί επίμονη ακράτεια. Το ίδιο και αν γίνει ακτινοθεραπεία μετά τη ριζική προστατεκτομή για καρκίνο του προστάτη.

8. Υπάρχουν τρόποι να βελτιωθεί η ακράτεια μετά τη θεραπεία. Όταν η ακράτεια είναι ήπια έως μέτρια, οι ασθενείς μπορεί να δοκιμάσουν αρχικά μη επεμβατικές μεθόδους, αναλόγως με την υποκείμενη αιτία της. Στις πιθανές θεραπείες συμπεριλαμβάνονται ειδικά φάρμακα και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους. Οι ασκήσεις αυτές λέγονται kegel και δυναμώνουν τους μυς στη βάση της πυέλου, βελτιώνοντας τη λειτουργικότητα της πυέλου και τη σταθερότητα της ουρήθρας. Με αυτό τον τρόπο επιταχύνουν την ανάκτηση του ελέγχου της κύστης. Οι ασκήσεις kegel πρέπει να γίνονται συστηματικά, κάθε μέρα. Είναι απλές και μπορούν να γίνονται οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε θέση (ακόμα κι αν οι ασθενείς είναι όρθιοι). Επίσης μπορεί να ενισχυθούν με βιοανάδραση (χρησιμοποιώντας οπτικά, απτικά ή ακουστικά ερεθίσματα) και ενδεχομένως επιφανειακή ηλεκτρική διέγερση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. 

9. Μερικές φορές απαιτείται εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Όταν η ακράτεια ούρων είναι μακροχρόνια και μέτρια προς σοβαρή, μπορεί να χρειασθούν εξειδικευμένες παρεμβάσεις για να τη θέσουν υπό έλεγχο. Μερικοί άνδρες μπορεί να βοηθηθούν από τις εγχύσεις αυξητικών ή διογκωτικών παραγόντων στον αυχένα της ουροδόχου κύστης. Οι εγχύσεις αυτές μπορεί να βοηθήσουν το στόμιο της ουρήθρας να διατηρείται κλειστό, αποτρέποντας τις μικρές διαρροές. Μία άλλη πιθανή θεραπεία είναι η τοποθέτηση ταινίας διόρθωσης ακράτειας (sling) που υποστηρίζει την ουρήθρα. Τέλος, στους άνδρες με πιο σοβαρή ακράτεια που δεν βελτιώνεται ή με σημαντική βλάβη του φυσικού σφιγκτήρα της ουρήθρας, μπορεί να τοποθετηθεί τεχνητός ουρηθρικός σφιγκτήρας. Κάθε θεραπεία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και γι’ αυτό η επιλογή της γίνεται εξατομικευμένα, σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Continue Reading
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΤΡΟΧΑΙΟ
ΕΛΛΑΔΑ5 λεπτά πρίν

Σύγκρουση Ι.Χ. με αστικό ΚΤΕΛ στην Πάτρα – Αστυνομία στο σημείο του ατυχήματος

ΣΟΚ: Τραγικός θάνατος για το εξαφανισμένο 2χρονο κοριτσάκι
ΕΛΛΑΔΑ11 λεπτά πρίν

ΣΟΚ: Τραγικός θάνατος για το εξαφανισμένο 2χρονο κοριτσάκι

Τραγικός θάνατος βρέφους - Ξεχάστηκε στο αυτοκίνητο από τον πατέρα του
ΕΛΛΑΔΑ18 λεπτά πρίν

Απεγκλώβιση μωρού από κλειδωμένο αυτοκίνητο στην Πάτρα – Στιγμές αγωνίας για μητέρα και άμεση επέμβαση από την Πυροσβεστική

ΠΑΤΡΑ: Ναι στο έργο στην Τριών Ναυάρχων, αλλά αν πιάσουμε φωτιά… θα καούν και τα βρέφη στον σταθμό; - ΦΩΤΟ
ΖΩΗ3 ώρες πρίν

ΠΑΤΡΑ Τριών Ναυάρχων: Επικείμενη έναρξη εργασιών στο τετράγωνο από το ύψος της Καραϊσκάκη – Ανακοίνωση προς κάτοικους και επιχειρηματίες

ΣΧΟΛΕΙΟ
ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες πρίν

Δεύτερη κατάρρευση συστήματος τράπεζας θεμάτων εξετάσεων – Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναλαμβάνει άμεση παρέμβαση και εντολή για έρευνα

Η δυσκολία της οικογένειας να εξασφαλίσει εκπαίδευση για το παιδί της - Μια καταγγελία για τις παθογένειες ενός ελλειπούς συστήματος
ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες πρίν

Η δυσκολία της οικογένειας να εξασφαλίσει εκπαίδευση για το παιδί της – Μια καταγγελία για τις παθογένειες ενός ελλειπούς συστήματος

νεκροταφείο
ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες πρίν

Προβληματική κατάσταση στα γραφεία τελετών της Πάτρας λόγω ανεπάρκειας εργατών ταφής

ΠΑΤΡΑ - Πλατεία Βουδ: Η απαράδεκτη καθαριότητα που ντροπιάζει την πόλη - ΦΩΤΟ
ΖΩΗ5 ώρες πρίν

ΠΑΤΡΑ – Πλατεία Βουδ: Η απαράδεκτη καθαριότητα που ντροπιάζει την πόλη – ΦΩΤΟ

σκάλες της Γεροκωστοπούλου
ΖΩΗ5 ώρες πρίν

Οι σκάλες της Πάτρας: Συνδετικοί κρίκοι και στέκια των νέων

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: Προβλήματα στη συγκρότηση εφορευτικών επιτροπών σε εκλογικά τμήματα της Αχαΐας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ώρες πρίν

Αλλαγές στις υποψηφιότητες και αναμενόμενες εκπλήξεις: – Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου στην Αχαΐα

τροχαιο
ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πρίν

ΠΑΤΡΑ: Αυτός είναι ο 30χρονος που σκοτώθηκε στο τραγικό δυστύχημα

Σεισμός
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πρίν

Σεισμός με μέγεθος 3.7 Ρίχτερ αισθητός στην Πάτρα – Επίκεντρο κοντά στο Αντίρριο

ΠΑΤΡΑ: Θρήνος για τον απρόσμενο θάνατο του 34χρονου Αλέξη (Μάριο Γκιουλάι) σε τραγικό δυστύχημα κοντά στο Ολύμπιο Θεραπευτήριο
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Θρήνος για τον απρόσμενο θάνατο του 34χρονου Αλέξη (Μάριο Γκιουλάι) σε τραγικό δυστύχημα κοντά στο Ολύμπιο Θεραπευτήριο

ΠΑΤΡΑ: Τραγωδία στο Ολύμπιο Θεραπευτήριο - Θανατηφόρο ατύχημα με μηχανή κοντά στην εργασία
ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πρίν

ΠΑΤΡΑ: Τραγωδία στο Ολύμπιο Θεραπευτήριο – Θανατηφόρο ατύχημα με μηχανή κοντά στην εργασία

ΠΑΤΡΑ: Προβλέπεται ανάπτυξη των επιχειρήσεων - Ετοιμάζονται τα παραλιακά μαγαζιά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ2 ημέρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Προβλέπεται ανάπτυξη των επιχειρήσεων – Ετοιμάζονται τα παραλιακά μαγαζιά

Ένοπλη επίθεση σε καφέ - Ένας άνδρας μαχαιρώθηκε
ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πρίν

Ένοπλη επίθεση σε καφέ – Ένας άνδρας μαχαιρώθηκε

Η αβεβαιότητα επικρατεί για την ανάπλαση της παράκτιας περιοχής της Πάτρας καθώς αναδύονται προκλήσεις χρηματοδότησης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ2 ημέρες πρίν

Αβέβαιες προοπτικές χρηματοδότησης απειλούν την ανάπλαση της παράκτιας ζώνης της Πάτρας

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες πρίν

Κινηματογραφική καταδίωξη αυτοκινήτου στην Πάτρα – Οχήματος με τέσσερα άτομα αγνοεί σήμα αστυνομίας και διαφεύγει

Προκαλούνται αντιδράσεις από βίντεο ταβέρνας - Ψάρια τηγανίζονται ζωντανά
ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πρίν

Προκαλούνται αντιδράσεις από βίντεο ταβέρνας – Ψάρια τηγανίζονται ζωντανά – ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Νίκος Δούρος: Εντυπωσιάζει το νέο του τραγούδι με τίτλο «Ετικέτα»
ΖΩΗ4 ημέρες πρίν

Νίκος Δούρος: Εντυπωσιάζει το νέο του τραγούδι με τίτλο «Ετικέτα»

Η ανεπανάληπτη πορεία του Κώστα Δαβουρλή: Ένας θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου που ζει αιώνια στις καρδιές μας
ΣΠΟΡ1 εβδομάδα πρίν

Η ανεπανάληπτη πορεία του Κώστα Δαβουρλή: Ένας θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου που ζει αιώνια στις καρδιές μας – ΒΙΝΤΕΟ

Ζαχαροπλαστείο δημιουργεί τούρτες με το σήμα των κομμάτων: Μια γλυκιά γεύση πολιτικής στην Ελλάδα - ΒΙΝΤΕΟ
ΖΩΗ1 εβδομάδα πρίν

Ζαχαροπλαστείο δημιουργεί τούρτες με το σήμα των κομμάτων: Μια γλυκιά γεύση πολιτικής στην Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Φωτιά σε συναυλία της Νατάσας Θεοδωρίδου και του Γιώργου Κακοσαίου - Απρόοπτο περιστατικό διακόπτει την εμφάνιση - ΒΙΝΤΕΟ
ΖΩΗ1 εβδομάδα πρίν

Φωτιά σε συναυλία της Νατάσας Θεοδωρίδου και του Γιώργου Κακοσαίου – Απρόοπτο περιστατικό διακόπτει την εμφάνιση – ΒΙΝΤΕΟ

Καταστροφικές πλημμύρες στην Ιταλία: Εκτεταμένες ζημιές στις περιφέρειες Εμίλια Ρομάνια και Μάρκε
ΚΟΣΜΟΣ2 εβδομάδες πρίν

Καταστροφικές πλημμύρες στην Ιταλία: Εκτεταμένες ζημιές στις περιφέρειες Εμίλια Ρομάνια και Μάρκε

Αφίξη Νέων Αεροσκαφών: Σημαντικό Ορόσημο για τη Δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου της Πολεμικής Αεροπορίας - ΒΙΝΤΕΟ
ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πρίν

Αφίξη Νέων Αεροσκαφών: Σημαντικό Ορόσημο για τη Δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου της Πολεμικής Αεροπορίας – ΒΙΝΤΕΟ

Η Πάτρα στέλνει ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στο ΚΚΕ ενόψει των εκλογών - ΒΙΝΤΕΟ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 εβδομάδες πρίν

Η Πάτρα στέλνει ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στο ΚΚΕ ενόψει των εκλογών – ΒΙΝΤΕΟ

ΠΑΤΡΑ: Κρίση πανικού στον Προαστιακό: Επιβάτες εγκλωβίστηκαν λόγω βλάβης σε πόρτα
ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Κρίση πανικού στον Προαστιακό – Επιβάτες εγκλωβίστηκαν λόγω βλάβης σε πόρτα

Η απρεπής χειρονομία της La Zarra στη Eurovision και η απογοήτευσή της για το αποτέλεσμα της Γαλλίας
ΖΩΗ2 εβδομάδες πρίν

Η απρεπής χειρονομία της La Zarra στη Eurovision και η απογοήτευσή της για το αποτέλεσμα της Γαλλίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ