Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρένο που να μας πηγαίνει στο μέλλον
Πέντε προτάσεις από το Πράσινο και Μωβ

Πράσινο και Μωβ

Οι αποκαλύψεις για την τραγωδία των Τεμπών αναδεικνύουν ότι όλες οι κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν για δεκαετίες τον σιδηρόδρομο ως μεταφορικό μέσο Β’ κατηγορίας σε διαρκή συρρίκνωση, καταγγέλλει η συμμαχία Πράσινο & Μωβ.

Χωρίς όραμα για βιώσιμες μετακινήσεις όπως απαιτούν οι σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, ακόμη και η ενεργοποίηση των ζωτικών συστημάτων ασφαλείας αναβαλλόταν διαρκώς για το μέλλον, αντιμετωπίζοντας τελικά επιβάτες και εργαζομένους των τρένων ως «ζωές Β’ κατηγορίας», αναλώσιμες.

Πίσω από την εγκληματική αυτή απαξίωση του τρένου βρίσκεται και η στενή διαχρονική σχέση ολόκληρου σχεδόν του πολιτικού συστήματος με τα συμφέροντα που θα ενοχλούσε ένας ασφαλής και σύγχρονος σιδηρόδρομος: κοινοπραξίες ιδιωτικών αυτοκινητοδρόμων, οδικές μεταφορές, αερογραμμές.

Το Πράσινο & Μωβ δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια των τρένων, την επαναλειτουργία γραμμών και υπηρεσιών που είχαν περικοπεί, την ολοκλήρωση των συνδέσεων που λείπουν αλλά και τη σύνδεση με τους δεσμευτικούς ευρωπαϊκούς στόχους για δραστική αύξηση στο μερίδιο του σιδηροδρόμου και των συνδυασμένων μεταφορών ενόψει της κλιματικής κρίσης.

Για τη συμμαχία Πράσινο & Μωβ, πρώτος άμεσος στόχος είναι η απόδοση όλων των ευθυνών και η αποκατάσταση πλήρους ασφάλειας για τα τρένα ως προϋπόθεση για να αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο. Εξίσου σημαντικό είναι να αντιστραφεί και ολόκληρη η πολιτική εγκατάλειψης του σιδηροδρόμου που υπονόμευσε τελικά την ασφάλειά του.
Στο πλαίσιο αυτό η συμμαχία Πράσινο & Μωβ στηρίζει τον σιδηρόδρομο και τον θεωρεί κορμό κάθε βιώσιμης πολιτικής μεταφορών.

Αποτελεί έγκλημα ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας (ERTMS), που ενοποιεί τα εθνικά συστήματα ελέγχου και χειρισμού αμαξοστοιχιών και εμπεριέχει όλες τις δυνατότητες να προληφθεί μια τέτοια σύγκρουση. Επείγουσα ολοκλήρωση της τηλεδιοίκησης, πανελλαδικά, θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για να ξαναεμπιστευτούν οι πολίτες το τρένο. Η αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων ασφάλειας, να συνδυαστεί με συστηματικό έλεγχο της εφαρμογής τους από ανεξάρτητο φορέα.

Παράλληλα όμως με τον συναισθηματικό φόρτο των ημερών, υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα οφείλει να ευθυγραμμιστεί με τον Ευρωπαϊκό στόχο για το 2030, ώστε το 30% των οδικών εμπορευματικών μεταφορών σε αποστάσεις άνω των 300 χλμ. να στραφεί σε μέσα όπως ο σιδηρόδρομος. Το ποσοστό αυτό είναι απαραίτητο να ξεπεράσει το 50% έως το 2040, αν θέλουμε να προλάβουμε την ανεξέλεγκτη επιδείνωση της κλιματικής κρίσης. Μέχρι το 2040 η πλειονότητα των επιβατικών μεταφορών μεσαίων αποστάσεων θα πρέπει να πραγματοποιείται με τρένο και με συνδυασμένες μεταφορές. Μόνο έτσι οι εξηλεκτρισμένες μεταφορές θα έχουν επιτρεπτές απαιτήσεις σε ενέργεια, καθώς ο σιδηρόδρομος χρειάζεται μόλις το 1/7 της ενέργειας των οδικών μεταφορών για το ίδιο μεταφορικό έργο.

Υποστηρίζουμε υποδομές για συνδυασμένες μεταφορές με κορμό τον σιδηρόδρομο: μέχρι το 2040 να έχει υλοποιηθεί η σύνδεση των βασικών αεροδρομίων της ηπειρωτικής Ελλάδας με το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και η επαρκής σύνδεση όλων των μεγάλων λιμανιών με το σύστημα σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών. Ζητάμε επίσης να επανεκτιμηθεί η επαναλειτουργία των γραμμών που έκλεισαν, ιδιαίτερα την περίοδο 2010-2011. Ιδιαίτερα για τις πόλεις με σταθμούς εκτός αστικού ιστού (όπως Κόρινθος και Λιβαδειά) χρειάζονται ανταποκρίσεις με συστηματική τοπική συγκοινωνία, Προτείνουμε συγκεκριμένα αυξημένο μερίδιο του σιδηροδρόμου για τις τουριστικές μετακινήσεις, τη διακίνηση της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και τις ανάγκες μετακίνησης των πολιτών, ώστε να διασφαλιστεί και η οικονομική του βιωσιμότητα.

Η Ελλάδα οφείλει να συνεργαστεί με τις Βαλκανικές χώρες, αλλά και την Κεντρική Ευρώπη, για ένα ολοκληρωμένο επιβατικό και εμπορευματικό δίκτυο τρένων . Είναι σημαντικό επίσης να μη χαθεί ούτε το τρένο των νυχτερινών σιδηροδρομικών συνδέσεων που αναπτύσσεται τώρα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όλες οι ανωτέρω προτάσεις είναι εφικτές, χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ, συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη, στηρίζουν την τοπική παραγωγή, προωθούν τη βιώσιμη κινητικότητα. Επιπλέον μειώνουν σημαντικά, όχι μόνο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και το κόστος των μεταφορών για πολίτες και επιχειρήσεις.
Πανευρωπαϊκά, οι οδικές μεταφορές ευθύνονται για το 72% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ( 27% από οχήματα βαρέων φορτίων), σε αντίθεση με το 0,4% που οφείλεται στο σιδηρόδρομο. Επιπλέον, για το ίδιο μεταφορικό έργο, ο σιδηρόδρομος χρειάζεται μόλις το 1/7 της ενέργειας των οδικών μεταφορών, στοιχείο σημαντικό και για δίκαιη ενεργειακή μετάβαση με τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας. Επείγει λοιπόν να αντιστραφεί και στην Ελλάδα, η σχέση μεταξύ οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών.

Η συμμαχία Πράσινο & Μωβ μοιράζεται με τους πολίτες την οργή απέναντι σε ένα γερασμένο πολιτικό σύστημα, χωρίς όραμα και σχέδιο, χωρίς καν στοιχειώδη υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία και τη νέα γενιά. Μαζί μας φέρνουμε και την παρακαταθήκη των αγώνων του πράσινου χώρου, ιδιαίτερα το 2008-13, με την υπεράσπιση του ΟΣΕ απέναντι στη βίαιη συρρίκνωση και την τεχνητή οικονομική ασφυξία.

Δεν μένουμε όμως μόνο στην οργή: οφείλουμε να είμαστε δημιουργικοί και χρήσιμοι. Μέσα από τις πράσινες προτάσεις και λύσεις, προτείνουμε στην ελληνική κοινωνία ένα εναλλακτικό μοντέλο, που θα επιτρέπει στο τρένο να μας οδηγεί στο μέλλον.

Continue Reading
Διαφήμιση
Διαφήμιση
αστυνομια
ΕΛΛΑΔΑ16 λεπτά πρίν

Εξιχνιάστηκαν οκτώ κλοπές στην Πάτρα – Κατηγορίες παράνομης δράσης κατά ανηλίκων και ενηλίκου

Ένταση σε αγώνα βόλεϊ στην Πάτρα: Διακόπηκε προσωρινά λόγω άσεμνης χειρονομίας παίκτη προς την κερκίδα - ΒΙΝΤΕΟ
ΣΠΟΡ36 λεπτά πρίν

Πειθαρχική Επιτροπή ΕΣΠΕΠ: Ποινές για τα επεισόδια στον 3ο τελικό των play-offs της Β’ Εθνικής Ανδρών, Ερμής-Πάτρα Βόλεϊ

τροχαίο
ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες πρίν

Σοβαρή σύγκρουση αυτοκινήτου και δικύκλου στην Τριών Ναυάρχων και Κανακάρη – Με εγκατάλειψη…

ΚΗΔΕΙΑ
ΖΩΗ2 ώρες πρίν

Αιφνίδιος θάνατος 53χρονου στην Πάτρα – Ο άνδρας με καρδιολογικά προβλήματα έφυγε από τη ζωή

Έλλειψη ασφάλειας σε ποδηλατόδρομο - Τροχαίο ατύχημα στην Πάτρα αναδεικνύει το πρόβλημα
ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες πρίν

Έλλειψη ασφάλειας σε ποδηλατόδρομο – Τροχαίο ατύχημα στην Πάτρα αναδεικνύει το πρόβλημα

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες πρίν

Οι απάνθρωπες ενέργειες μιας αδίστακτης τράπεζας – Σε απόγνωση καρκινοπαθής

Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ώρες πρίν

Πολιτικές επισκέψεις στην Πάτρα – Μητσοτάκης, Χρυσοχοΐδης, Κεραμέως και Χαρδαλιάς ετοιμάζονται για προεκλογική εκστρατεία

Κίνδυνος στη διασταύρωση Γούναρη και Κανακάρη της Πάτρας - Δεύτερη ημέρα χωρίς φανάρια
ΖΩΗ6 ώρες πρίν

Κίνδυνος στη διασταύρωση Γούναρη και Κανακάρη της Πάτρας – Δεύτερη ημέρα χωρίς φανάρια

ντελιβεράς
ΖΩΗ6 ώρες πρίν

Απίστευτη παραγγελία μέσω efood από πελάτη εκτός από φαγητό – Σερβιέτες από super market! – ΦΩΤΟ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες πρίν

Βίαιες ενέργειες προκαλούν σοκ – Αναφορές για επίθεση και εγκλεισμό σε πολυκατοικία

Ένταση σε αγώνα βόλεϊ στην Πάτρα: Διακόπηκε προσωρινά λόγω άσεμνης χειρονομίας παίκτη προς την κερκίδα - ΒΙΝΤΕΟ
ΣΠΟΡ36 λεπτά πρίν

Πειθαρχική Επιτροπή ΕΣΠΕΠ: Ποινές για τα επεισόδια στον 3ο τελικό των play-offs της Β’ Εθνικής Ανδρών, Ερμής-Πάτρα Βόλεϊ

Προκαλούνται αντιδράσεις από βίντεο ταβέρνας - Ψάρια τηγανίζονται ζωντανά
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πρίν

Προκαλούνται αντιδράσεις από βίντεο ταβέρνας – Ψάρια τηγανίζονται ζωντανά – ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Νίκος Δούρος: Εντυπωσιάζει το νέο του τραγούδι με τίτλο «Ετικέτα»
ΖΩΗ5 ημέρες πρίν

Νίκος Δούρος: Εντυπωσιάζει το νέο του τραγούδι με τίτλο «Ετικέτα»

Η ανεπανάληπτη πορεία του Κώστα Δαβουρλή: Ένας θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου που ζει αιώνια στις καρδιές μας
ΣΠΟΡ1 εβδομάδα πρίν

Η ανεπανάληπτη πορεία του Κώστα Δαβουρλή: Ένας θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου που ζει αιώνια στις καρδιές μας – ΒΙΝΤΕΟ

Ζαχαροπλαστείο δημιουργεί τούρτες με το σήμα των κομμάτων: Μια γλυκιά γεύση πολιτικής στην Ελλάδα - ΒΙΝΤΕΟ
ΖΩΗ1 εβδομάδα πρίν

Ζαχαροπλαστείο δημιουργεί τούρτες με το σήμα των κομμάτων: Μια γλυκιά γεύση πολιτικής στην Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Φωτιά σε συναυλία της Νατάσας Θεοδωρίδου και του Γιώργου Κακοσαίου - Απρόοπτο περιστατικό διακόπτει την εμφάνιση - ΒΙΝΤΕΟ
ΖΩΗ2 εβδομάδες πρίν

Φωτιά σε συναυλία της Νατάσας Θεοδωρίδου και του Γιώργου Κακοσαίου – Απρόοπτο περιστατικό διακόπτει την εμφάνιση – ΒΙΝΤΕΟ

Καταστροφικές πλημμύρες στην Ιταλία: Εκτεταμένες ζημιές στις περιφέρειες Εμίλια Ρομάνια και Μάρκε
ΚΟΣΜΟΣ2 εβδομάδες πρίν

Καταστροφικές πλημμύρες στην Ιταλία: Εκτεταμένες ζημιές στις περιφέρειες Εμίλια Ρομάνια και Μάρκε

Αφίξη Νέων Αεροσκαφών: Σημαντικό Ορόσημο για τη Δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου της Πολεμικής Αεροπορίας - ΒΙΝΤΕΟ
ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πρίν

Αφίξη Νέων Αεροσκαφών: Σημαντικό Ορόσημο για τη Δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου της Πολεμικής Αεροπορίας – ΒΙΝΤΕΟ

Η Πάτρα στέλνει ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στο ΚΚΕ ενόψει των εκλογών - ΒΙΝΤΕΟ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 εβδομάδες πρίν

Η Πάτρα στέλνει ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στο ΚΚΕ ενόψει των εκλογών – ΒΙΝΤΕΟ

ΠΑΤΡΑ: Κρίση πανικού στον Προαστιακό: Επιβάτες εγκλωβίστηκαν λόγω βλάβης σε πόρτα
ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Κρίση πανικού στον Προαστιακό – Επιβάτες εγκλωβίστηκαν λόγω βλάβης σε πόρτα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ