Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O Ελληνας της ακρίβειας: Mειώνει μπάνιο και θέρμανση, αλλά δεν κόβει το κρέας

Μποϊκοτάζ στα Σούπερ Μάρκετ: Από σήμερα Δευτέρα (13/2) το ΙΝΚΑ καλεί να μποϊκοτάρουμε τα γαλακτοκομικά

Μία αξιοσημείωτη έρευνα πραγματοποίησε η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) της ΓΣΕΕ, με σκοπό την καταγραφή των αντιδράσεων των καταναλωτών στην τρέχουσα αύξηση των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών που καταναλώνει.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 10 Ιανουαρίου έως 10 Φεβρουαρίου 2023, με συμπλήρωση 1.710 on line ερωτηματολογίων, ενώ τα ευρήματα προκαλούν σοκ και δέος, αφού αποκαλύπτουν πως ο Έλληνας της ακρίβειας, όχι απλά δεν μπορεί να συντηρήσει την κατοικία του, αλλά έχει φτάσει στο σημείο να μειώνει τις φορές που κάνει μπάνιο, ενώ αδυνατεί να καταναλώσει κρέας.
Για παράδειγμα, μόνο το 4,8% των καταναλωτών δηλώνει ότι προβαίνει πάντα σε τακτική συντήρηση και επισκευή της κατοικίας του.
Ακόμη χειρότερα, οι καταναλωτές, σε ποσοστό 40%, μειώνουν τις φορές που κάνουν μπάνιο, ενώ οι περισσότεροι προτιμούν ένα γρήγορο ντους (73,5%).
Και φυσικά, η πλειονότητα των καταναλωτών μείωσε το ποσοστό θέρμανσης της κατοικίας του – ποσοστό 86,8%, ενώ 8 στους 10 επιλέγουν να φορούν περισσότερα ρούχα για να αποφεύγουν τη δαπάνη της θέρμανσης.
Παράλληλα, το 91,3% χαμηλώνει ή κλείνει τη θέρμανση τις νυχτερινές ώρες του ύπνου.
Τα σημαντικότερα αποτελέσματα της έρευνας
Σε τακτική συντήρηση και επισκευή της κατοικίας τους προβαίνει πάντα μόνο το 4,8%. Στην πλειονότητά τους οι ερωτώμενοι (59,9%) δηλώνουν ότι τελευταία φορά που συντήρησαν την κατοικίας τους ήταν τα τελευταία τρία ή περισσότερο από πέντε χρόνια.
Οι καταναλωτές που μείωσαν το ποσοστό θέρμανσης της κατοικίας τους σε μεγάλο βαθμό αποτελούν το 86,8%. 8 στους 10 επιλέγει να φορά περισσότερα ρούχα για να αποφεύγει τη δαπάνη της θέρμανσης. Το 91,3% χαμηλώνει ή κλείνει τη θέρμανση τις νυχτερινές ώρες του ύπνου.
Σε ποσοστό 40%, οι καταναλωτές μειώνουν τις φορές που κάνουν μπάνιο ενώ οι περισσότεροι προτιμούν ένα γρήγορο ντους αντί για μπάνιο (73,5%).
Το 74,4% δηλώνει ότι αποφεύγει τη χρήση του φούρνου της ηλεκτρικής κουζίνας. Δεν είναι μικρό όμως και το ποσοστό όσων μείωσαν και το καθημερινό μαγείρεμα (57%).
Στην ίδια λογική, μείωσαν και το σιδέρωμα ρούχων (73,7%) ενώ επιλέ­γουν να πλένουν τα πιάτα στο χέρι για να αποφύγουν τη χρήση του πλυντηρίου πιάτων (79,4%). Επίσης, την προτίμησή τους στην απλώστρα ρούχων αντί για στεγνωτήριο δηλώνει το 94,6% των καταναλωτών.
Στην ερώτηση αν πραγματοποιούν αγορές από το καλάθι του νοικοκυριού, η πλειονότητα απαντά αρνητικά (83%). Οι καταναλωτές σημειώνουν ότι το καλάθι του νοικοκυριού δε συμβάλλει κα­θόλου στη μείωση κόστους τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης του νοικοκυριού τους (71,0%).
Από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό οι καταναλωτές θεωρούν πρωταρχική τους ανάγκη να καλύψουν το κόστος των τροφίμων (73,2%). Δευτερεύουσα αλλά εξίσου σημαντική ανάγκη θεωρούν την κάλυψη του κόστους ιατρικής περίθαλψης (59,8%), στη συνέχεια της θέρμανσης (54,3%) και τέλος του ενοικίου/ δανείου κατοικίας (53,9%). Αξιοσημείωτο είναι το γεγο­νός ότι η ψυχαγωγία για τους περισσότερους είναι από καθόλου έως μέτρια σημαντική (77,4%) όπως, ομοίως, η προσωπική φροντίδα (70,2%) και η ένδυση (76,10%).
Οι καταναλωτές μείωσαν και τη μετακίνηση με Ι.Χ. 77,3% ενώ ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό μείωσε και την αγορά τροφίμων και τα λοιπά βασικά είδη πρώ­της ανάγκης (55,6% και 65,10% αντίστοιχα). Τέλος, οι καταναλωτές για να ανταπεξέλθουν στις ανατιμήσεις προϊόντων και ενέργειας επιλέγουν να προβούν σε περικοπή δαπανών για την προσωπική τους φροντίδα αλλά και την ένδυση / υπόδηση (83,5% και 90,4%).
Αναφορικά με τις δραστηριότητες αναψυχής, 6 στους 10 καταναλωτές αδυνατούν να απολαύ­σουν έστω και μία εβδομάδα διακοπές το χρόνο. Το 56,2% δεν έχει κάνει διακοπές τουλάχιστον τα 3 τελευταία έτη ή και καθόλου. Σχεδόν 3 στους 10 καταναλωτές δεν έχουν κάνει διακοπές εδώ και πολλά χρόνια ενώ ομοίως στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και το υπόλοιπο 27,8% που απέδρασε μόλις για μία εβδομάδα πριν από τρία έτη.
Σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, μία φορά την εβδομάδα μπορεί να καταναλώνει κρέας το 41,3%. Με βάση τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, ψάρι μία φορά την εβδομάδα καταναλώνει το 52,3%. Το ίδιο φαί­νεται να συμβαίνει και για τα πουλερικά, αφού μόλις μία φορά καταναλώνεται από το 55,9%.
7 στους 10 ερω­τώμενους επιλέγουν να αγοράζουν τρόφιμα με βάση την προσφορά και την χαμηλότερη τιμή.
Σχεδόν όλοι οι καταναλωτές επιθυμούν να αγοράζουν προϊόντα απ’ ευ­θείας από τους παραγωγούς χωρίς τη μεσολάβηση μεσαζόντων (91,5%).

Δεν προτιμούν το Καλάθι του Νοικοκυριού
Στην ερώτηση αν πραγματοποιούν αγορές από το Καλάθι του Νοικοκυριού, η συντριπτική πλειοψηφία απαντά αρνητικά (83%).
Οι καταναλωτές σημειώνουν, μάλιστα, ότι το Καλάθι του Νοικοκυριού δε συμβάλλει καθόλου στη μείωση κόστους τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης του νοικοκυριού τους (71,0%). Λίγο συμβάλλει απαντά το 16,0% και μέτρια το 9,6%.
Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό θεωρεί ότι το Καλάθι του Νοικοκυριού συμβάλλει πολύ (2,2%) και πάρα πολύ μόλις το 1,2%.

«Φωτιά» στις τιμές των τροφίμων
Σημαντική επιβάρυνση στις τιμές εντοπίζουν οι περισσότεροι καταναλωτές κυρίως στα τρόφιμα (87,78%), αλλά και στη θέρμανση (79,82%).
Κατόπιν, η κατηγορία δαπανών που σημειώνει αύξηση τον τελευταίο χρόνο αξιολογούν πως είναι η μετακίνηση με Ι.Χ. (66,61%) και τα λοιπά βασικά είδη πρώτης ανάγκης (54,09%).
Αξιόλογο ποσοστό δηλώνει οικονομική επιβάρυνση και στην ιατρική περίθαλψη (42,75%), καθώς επίσης και στο κόστος των ενοικίων / ή του δανείου της κατοικίας τους (30,70%).
Οι ερωτώμενοι δηλώνουν ότι με αυξήσεις έχουν επιβαρυνθεί και άλλες κατηγορίες, όπως η κατηγορία της ένδυσης και υπόδησης, σε ποσοστό 28,83%, και η κατηγορία της εκπαίδευσης και των έκτακτων αναγκών, σε ποσοστό 24,15%.
Σε μικρότερο ποσοστό εντοπίζουν αυξήσεις σε κατηγορίες όπως οι τηλεπικοινωνίες (22,75%), η ψυχαγωγία (21,93%) και η προσωπική φροντίδα (21,58%).

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Φωτογραφία σύνθεσης με δύο άντρες, παλαιές εφημερίδες, κτίριο τράπεζας και επιγραφή καταστήματος εστίασης.
ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες πρίν

Από τη «Γραμμή» του Κοσκωτά στην Pizza Fan: Η διαδρομή του Κωνσταντίνου Αντάρα

Εξωτερική άποψη κτιρίου με κίτρινη πρόσοψη, παράθυρα και ελληνική σημαία στον ιστό υπό το φως του ηλίου.
ΠΑΤΡΑ ΤΩΡΑ5 ώρες πρίν

Δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες στην τάξη: Τι απαντούν νηπιαγωγοί της Πάτρας σε έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών

Ρολόι σε νυχτερινό τοπίο με φεγγάρι και φθινοπωρινά φύλλα, με γραφικά για αλλαγή ώρας
ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες πρίν

Αλλαγή ώρας: Τα ρολόγια γυρίζουν μία ώρα πίσω τα ξημερώματα της Κυριακής – Τι ισχύει για την κατάργηση στην Ευρώπη

Πλήθος ανθρώπων να διαδηλώνει κρατώντας πλακάτ και γαλλικές σημαίες σε δρόμο.
ΚΟΣΜΟΣ8 ώρες πρίν

Έκρυθμο σκηνικό στους δρόμους της Γαλλίας: Μαζικές πορείες, άγριες συγκρούσεις και η μάχη των αριθμών

Πάγκος με διάφορα παλαιά αντικείμενα, μικροαντικείμενα, φωτογραφίες και λουλούδια σε γλάστρα σε υπαίθρια αγορά.
ΖΩΗ8 ώρες πρίν

Ένα ευρωπαϊκό «Portobello» γεννιέται στην καρδιά της Πάτρας

Αθλητής με λευκό αμάνικο φανελάκι σε κλειστό χώρο με σκούρο φόντο
ΣΠΟΡ8 ώρες πρίν

Ασημένιος ξανά στην παγκόσμια κορυφή: Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το πέμπτο του μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα!

Δύο φωτισμένες κολοκύθες με χαραγμένα πρόσωπα σε σκοτεινό εξωτερικό χώρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ8 ώρες πρίν

Halloween: Γιορτή των σατανιστών; Τι λένε οι ίδιοι, οι «πρώην» και οι αστυνομικές έρευνες

Δύο άνδρες στέκονται δίπλα-δίπλα, ο ένας φορά μαύρο φούτερ και ο άλλος σκούρο κοστούμι με γραβάτα.
ΣΠΟΡ8 ώρες πρίν

Όταν ο Λιόλιος είπε “όχι” στις πιέσεις: Το παρασκήνιο της συνάντησης και η άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη

Ευρεία άποψη γηπέδου ποδοσφαίρου με κερκίδες και χλοοτάπητα
ΣΠΟΡ8 ώρες πρίν

Άστον Βίλα – Μάντσεστερ Σίτι 2-1: Ο Νίκολας Τζάκσον «έσπασε» το αήττητο της Σίτι στην Premier League

Αθλητές καλαθόσφαισης σε αγώνα στο παρκέ του γηπέδου
ΣΠΟΡ9 ώρες πρίν

Σπύρος Καβαλιεράτος: Γιατί το όνομα του γνωστού δημοσιογράφου βρέθηκε στη δικογραφία για τα «στημένα» του μπάσκετ

Η πρόσοψη καταστήματος εστίασης με πράσινη επιγραφή και διαφημιστικά στοιχεία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ2 ημέρες πρίν

«λουκέτο» για την αλυσίδα πίτσας στην Πάτρα – Έκλεισαν και τα τρία σημεία εξυπηρέτησης

Αεροφωτογραφία δρόμου με πάγκους λαϊκής αγοράς, περαστικούς και ένα αυτοκίνητο.
ΠΑΤΡΑ ΤΩΡΑ3 ημέρες πρίν

Αγία Σοφιά Πατρών: Πάγκοι της λαϊκής κλείνουν την είσοδο της πλατείας, και κανείς δεν ελέγχει

Δύο άτομα στεκόμενα σε δρόμο ανάμεσα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, με αντικείμενα στο οδόστρωμα.
ΖΩΗ11 ώρες πρίν

Νέος φόβος στις γειτονιές της Πάτρας: Βίαιη ληστεία εν μέση ημέρα στην οδό Εφέσου – Θύμα περιπατητής

Κίτρινο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σταθμευμένο σε εξωτερικό χώρο.
ΖΩΗ3 ημέρες πρίν

Θλίψη στην Πάτρα: Νεκρή 47χρονη μέσα στο σπίτι της στην Αρόη

Πρόσοψη κτιρίου με κλειστά ρολά, κολόνες, γκράφιτι, πινακίδα φαρμακείου και σταθμευμένα δίκυκλα στο πεζοδρόμιο.
ΖΩΗ3 ημέρες πρίν

Πλατεία Όλγας στην Πάτρα: Στη θέση του ιστορικού φαρμακείου καταφτάνει αγαπημένο ζαχαροπλαστείο

Πάγκος με διάφορα παλαιά αντικείμενα, μικροαντικείμενα, φωτογραφίες και λουλούδια σε γλάστρα σε υπαίθρια αγορά.
ΖΩΗ8 ώρες πρίν

Ένα ευρωπαϊκό «Portobello» γεννιέται στην καρδιά της Πάτρας

Άντρας με γυαλιά οράσεως, γκρίζα μαλλιά και μούσι φοράει σκούρο πουκάμισο σε ανοιχτόχρωμο φόντο
ΣΠΟΡ19 ώρες πρίν

Ο Νίκος Συρίγος στη σκιά των «στημένων»: Η συνομιλία του διαιτητή Καλογερόπουλου και η σιωπή που γεννά ερωτήματα

Κίτρινη πινακίδα ζώνης ελεγχόμενης στάθμευσης σε δρόμο πόλης.
ΖΩΗ19 ώρες πρίν

Προσωρινό «χειρόφρενο» στην εφαρμογή ελεγχόμενης στάθμευσης του Δήμου Πατρέων – Τι αλλάζει από Δευτέρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ