Connect with us

ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Παναγοπούλου-Σταυρούλια: 8 Μάρτη 2023 – Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών

Γιώτα Παναγοπούλου-Σταυρούλι

Η 8η Μάρτη, ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών φέτος έρχεται λίγες μέρες μετά από ένα γεγονός, που συγκλόνισε τη χώρα μας. Η θλίψη, ο πόνος και η οργή είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα την περίοδο που ακολουθούν την τραγωδία στα Τέμπη. Χάθηκαν άδικα δεκάδες άνθρωποι, ιδιαίτερα νέοι και νέες και το γιατί είναι ένα ερώτημα, που πρέπει να απαντηθεί. Μέσα σε ένα πένθιμο και οργισμένο κλίμα, η φετινή 8η Μάρτη έρχεται να μας υπενθυμίσει πως ο αγώνας για δικαιοσύνη στα δύο φύλα παραμένει διαρκής και αναγκαίος.
Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Έχει καταφέρει ο προηγμένος δυτικός κόσμος να πετύχει πραγματική ισότητα; Δυστυχώς η απάντηση είναι αρνητική. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες έχουμε βιώσει με μεγαλύτερη ένταση τις συνέπειες της οικονομικής, ακόμα και της υγειονομικής κρίσης. Στο ζήτημα της απασχόλησης η Ελλάδα διατηρεί τον τίτλο της χώρας με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία τον Ιανουάριο 2023. Παράλληλα, η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων και στην πρώτη θέση με το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των γυναικών. Πιο συγκεκριμένα αρνητική πρωτιά- αν και μοιράζεται την πρώτη θέση με την Ισπανία- καταγράφει η χώρα μας στην ανεργία των γυναικών, με 14,7% τον Νοέμβριο του 2022, έναντι 8,7% για τους άνδρες. Είναι πρόδηλο, ότι η εργασιακή αποκατάσταση αν είσαι άντρας είναι δύσκολη, αν είσαι γυναίκα είναι άθλος. Έρευνες διεθνών ινστιτούτων δείχνουν, ότι οι γυναίκες αμειβόμαστε λιγότερο για την ίδια θέση ενώ η προσωπική μας ανέλιξη έχει ταβάνι. Το ποσοστό γυναικών σε διευθυντικές θέσεις είναι απελπιστικά μικρό.
Την περίοδο της καραντίνας σε όλο τον κόσμο τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν ραγδαία ενώ όλες μαζί θρηνήσαμε και θρηνούμε, θύματα γυναικοκτονιών. Το κίνημα metoo που ήρθε και στην χώρα μας και έδειξε με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η ενότητα και η αλληλεγγύη μας κάνουν πιο δυνατές.
Όσον αφορά την εκπροσώπηση μας στην πολιτική ζωή, μια ματιά στους αριθμούς της βουλής είναι ενδεικτική. Οι βουλεύτριες σήμερα είναι 62 (19.3% του σώματος) ενώ στην κυβέρνηση από τα 60 μέλη της μόνο τα 10 είναι γυναίκες, αριθμός που προέκυψε μετά από κατακραυγή προς τον πρωθυπουργό για την υποεκροποσώπηση των γυναικών (πριν ήταν 5). Ακόμα και στις ηγεσίες των κομμάτων, με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που επικύρωσε καταστατικά το 50%, βρίσκουμε την ίδια πραγματικότητα.
Πώς όμως θα ανατρέψουμε τις ετεροβαρείς σχέσεις των δύο φύλων; Οφείλουμε με κοινούς αγώνες, να κάνουμε την κοινωνία μας ισότιμη και δίκαιη για όλες και όλους. Πρέπει να προσαρμόσουμε τα αιτήματά και την δράση μας στην τρέχουσα συγκυρία. Να αναδείξουμε νέες μορφές αντίστασης και διεκδίκησης, «από τα κάτω», στη βάση τοπικών ή και θεματικών συσπειρώσεων και κινημάτων αλληλεγγύης. Το κίνημα του metoo μας δείχνει τον δρόμο. Η νεολαία και συνολικότερα η κοινωνία παρά την γενικότερο κλίμα αποπολιτικοποίησης δείχνει, ότι σε επιμέρους κοινωνικά ή περιβαλλοντικά ζητήματα αντιδρά. Ένα τέτοιο θα πρέπει να είναι η γυναικεία ανισότητα. Να εμπλέξουμε κάθε πτυχή της κοινωνίας των πολιτικών στον δικό μας αγώνα.
Και προσοχή να μην μείνουμε με μία στείρα καταγγελία αλλά να προτείνουμε λύσεις και θεσμικές παρεμβάσεις που χτυπούν την πατριαρχία. Η ενίσχυση της κρατικής μέριμνας στις νέες μητέρες με περισσότερους και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, ο έλεγχος για περιστατικά αδικίας στους χώρους δουλειάς, η παροχή γονικής άδειας, η παροχή κινήτρων για την πρόσληψη γυναικών είναι μόνο μερικά στοιχειώδη μέτρα που οφείλουμε, να απαιτήσουμε.
Να σταθούμε αλληλέγγυες στις γυναίκες όλου του κόσμου που δοκιμάζονται. Να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Να αντιληφθούμε, ότι μπορούμε, να διαδραματίσουμε ρόλο στο ρου της ιστορίας και της καθημερινότητας. Οι γυναίκες στο προσκήνιο. Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο.
Γιώτα Παναγοπούλου-Σταυρούλια
Υποψήφια Βουλευτής Ν. Αχαΐας
Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Continue Reading
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Όλη η ΠΑΤΡΑ... μια υπαίθρια ψησταριά - ΦΩΤΟ
ΕΛΛΑΔΑ4 λεπτά πρίν

Δυτική Ελλάδα: Χάθηκε μια πόλη 73.321 κατοίκων μέσα σε 20 χρόνια!

φρεάτια
ΕΛΛΑΔΑ8 λεπτά πρίν

Πάτρα: Δεν έχει μείνει καπάκι για καπάκι στα φρεάτια

«Στα τυφλά» η προσέγγιση αεροσκαφών σε Ανδραβίδα, Άραξο, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά
ΕΛΛΑΔΑ14 λεπτά πρίν

«Στα τυφλά» η προσέγγιση αεροσκαφών σε Ανδραβίδα, Άραξο, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

ταξί
ΕΛΛΑΔΑ20 λεπτά πρίν

Απίστευτο: Πατρινή πλήρωσε με βενζίνη τη διαδρομή με το ταξί

νερό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ13 ώρες πρίν

ΣτΕ σε κυβέρνηση: “Το νερό δεν είναι εμπόρευμα- Συμμορφωθείτε εντός 6 μηνών”

Ολυμπία Οδός
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες πρίν

Το 2027 πάει η έναρξη του Πύργος – Τσακώνα λέει η Ολυμπία Οδός

ΒΙΑΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες πρίν

Νέα Σμύρνη: Τράβηξαν σε βίντεο τον βιασμό της 14χρονης – Το ραντεβού της φρίκης σε ξενοδοχείο και το σπίτι στην Ελευσίνα

λουκέτο
ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες πρίν

Περισσότερα από 600 καταστήματα έβαλαν λουκέτο το 2022 σε Πάτρα και Αχαΐα!

Παύλος Πολάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ15 ώρες πρίν

Παύλος Πολάκης: “Να το έγγραφο που αποδεικνύει τα ψεύδη Καραμανλή”

ΣΚΕΑΝΑ
ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες πρίν

Συμμετοχή του ΣΚΕΑΝΑ στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης «ΕΣΤΙΑΣΗ: ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ