ΚΟΣΜΟΣ
Οι ΗΠΑ δεν θα απαντήσουν στην ιρανική επίθεση στο Κατάρ – «Είχαμε προειδοποιηθεί» δηλώνει ο Λευκός Οίκος

Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι το θέμα έχει λήξει μετά την καταστροφή των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων – Η τακτική των υπερ-υπερηχητικών βλημάτων και η «παγίδα» της αεράμυνας
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράν εκτόξευσε τουλάχιστον δέκα πυραύλους εναντίον της βάσης, ωστόσο μόνο ένας υπερ-υπερηχητικός πύραυλος κατάφερε να διαπεράσει το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα, προκαλώντας περιορισμένες υλικές ζημιές και κανένα θύμα.
Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να εκτιμά πως η Ουάσιγκτον δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε θερμή στρατιωτική ανταπάντηση, καθώς θεωρεί ότι ο στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ έχει ήδη επιτευχθεί με την πρόσφατη καταστροφή των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. «Δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω κλιμάκωσης», ανέφερε πηγή προσκείμενη στον Λευκό Οίκο.
Η τακτική των υπερ-υπερηχητικών βλημάτων
Η μέθοδος που χρησιμοποίησε το Ιράν στην επίθεση ακολουθεί ένα γνώριμο πλέον μοτίβο στις επιθέσεις κατά ισχυρά προστατευμένων στόχων. Πρώτα εκτοξεύονται συμβατικοί ή χαμηλής ταχύτητας πύραυλοι ώστε να απασχοληθεί το μεγαλύτερο μέρος της αεράμυνας, ενώ ακολουθούν υπερ-υπερηχητικοί πύραυλοι με καθυστέρηση λίγων δευτερολέπτων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το άνοιγμα στη θωράκιση. Η ίδια τακτική έχει παρατηρηθεί και στους πρόσφατους βομβαρδισμούς κατά του Ισραήλ.
Η προειδοποίηση των Ιρανών προς τις ΗΠΑ ερμηνεύεται από αναλυτές ως μήνυμα αποτροπής και όχι πρόκλησης πλήρους σύγκρουσης, καθώς στόχος ήταν περισσότερο η αποστολή πολιτικού μηνύματος παρά η πρόκληση σοβαρών απωλειών.
Πάντως, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η ισορροπία είναι εύθραυστη και το παραμικρό λάθος μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη ανάφλεξη.

ΖΩΗ3 ώρες πρίνΠΑΤΡΑ-Τραγωδία στο Νότιο Πάρκο: Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε άτομο
ΖΩΗ1 ημέρα πρίνΒαθύ πένθος στην Πάτρα για τον αδόκητο χαμό του 55χρονου Χρήστου Ντότσικα
ΖΩΗ2 ημέρες πρίνΠάτρα: Συναγερμός στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» – Απετράπη την τελευταία στιγμή απόπειρα αυτοχειρίας 35χρονης
ΖΩΗ1 ημέρα πρίνΤροχαίο ατύχημα στην Πάτρα: Γυναίκα τραυματίστηκε μετά από παράσυρση από ΙΧ στην οδό Κανελλοπούλου
ΖΩΗ2 ημέρες πρίνΑιματηρή συμπλοκή στην Πάτρα: Μια ανάρτηση στο Facebook έγινε η αφορμή για επίθεση σε ανήλικό
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πρίνΣοκαριστικές αποκαλύψεις στο κέντρο της Αθήνας: Από ταράτσες πολυκατοικιών μέχρι υπόγεια «κολαστήρια» για μετανάστες
ΖΩΗ2 ημέρες πρίνΤριπλό «χτύπημα» στην Πάτρα: Τρεις πτώσεις από ύψος σε επτά ημέρες με απολογισμό δύο νεκρούς
ΖΩΗ1 ημέρα πρίν«Συναγερμός» στην Πάτρα: Η δράση συμμορίας στα Ψηλαλώνια και το κλίμα ανασφάλειας


















