Στις 28 Μαΐου 2025, η Ελβετία βίωσε μια από τις πιο σοκαριστικές φυσικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών. Το ήσυχο χωριό Blatten στο καντόνι του Valais σχεδόν εξαφανίστηκε από τον χάρτη, όταν ένα τεράστιο κομμάτι του παγετώνα Birch αποκολλήθηκε και κατέρρευσε, προκαλώντας μια ογκώδη κατολίσθηση από πάγο, βράχια και λάσπη. Περίπου το 90% του χωριού καταπλακώθηκε μέσα σε δευτερόλεπτα.
ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ
Η προειδοποίηση που σώζει
Ευτυχώς, η τραγωδία δεν κατέληξε σε μαζική απώλεια ζωών. Εννέα ημέρες πριν το συμβάν, ειδικοί γεωλόγοι και οι ελβετικές αρχές εντόπισαν επικίνδυνη δραστηριότητα στην περιοχή. Οι ενδείξεις αποσταθεροποίησης του παγετώνα Birch σε συνδυασμό με πτώσεις βράχων από το Kleines Nesthorn κινητοποίησαν την Πολιτική Προστασία. Οι περίπου 300 κάτοικοι του Blatten εκκενώθηκαν έγκαιρα – μια απόφαση που αποδείχτηκε σωτήρια.
Ωστόσο, ένας 64χρονος άνδρας αγνόησε τις οδηγίες και επέστρεψε στο σπίτι του. Παραμένει αγνοούμενος και οι έρευνες έχουν διακοπεί λόγω της επικινδυνότητας του σημείου.
Πώς έγινε η καταστροφή
Το φαινόμενο ξεκίνησε με αποκολλήσεις βράχων, οι οποίες προκάλεσαν επιπλέον πίεση στον ήδη ευάλωτο παγετώνα Birch. Το υπέδαφος είχε ήδη αποσταθεροποιηθεί λόγω της συνεχιζόμενης τήξης του μόνιμου παγετού – ένα φαινόμενο που επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή. Η θερμοκρασία στις Άλπεις έχει αυξηθεί ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αποδυναμώνοντας τις βάσεις των παγετώνων.
Όταν ο Birch κατέρρευσε, παρέσυρε μαζί του εκατομμύρια τόνους υλικών που κατρακύλησαν με ορμή προς το Blatten, θάβοντας σπίτια, δρόμους και υποδομές. Η ροή έκλεισε επίσης τη ροή του ποταμού Lonza, δημιουργώντας μια νέα, επικίνδυνη λίμνη.
Ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει
Η δημιουργία αυτής της λίμνης έχει προκαλέσει νέο συναγερμό. Οι αρχές φοβούνται ότι η απότομη άνοδος της στάθμης του νερού μπορεί να οδηγήσει σε πλημμύρες στα χωριά κατάντη, όπως το Gampel και το Steg. Εχουν ήδη αρχίσει προληπτικές εκκενώσεις και κατασκευές προσωρινών φραγμάτων.
Το Blatten, ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, έχει μετατραπεί σε νεκρή ζώνη. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν μόνο λασπωμένες εκτάσεις και συντρίμμια εκεί που υπήρχε κάποτε μια ζωντανή κοινότητα.
Το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής
Οι επιστήμονες είναι σαφείς: αυτό δεν ήταν μια «τυχαία» φυσική καταστροφή. Είναι η άμεση συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι παγετώνες στις Άλπεις υποχωρούν ταχύτερα από ποτέ και η απώλεια του μόνιμου παγετού καθιστά τα ορεινά τοπία ασταθή. Αυτό σημαίνει περισσότερες κατολισθήσεις, καταρρεύσεις και ακραία φαινόμενα στο άμεσο μέλλον.
«Βλέπουμε τις Άλπεις να αποσυντίθενται μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε ο Dr. Lukas Keller, γεωλόγος και ειδικός σε παγετώνες. «Το Blatten είναι ένα τραγικό προοίμιο για όσα ίσως ακολουθήσουν».
Η επόμενη μέρα
Η ελβετική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την πλήρη υποστήριξη των πληγέντων και ανακοίνωσε σχέδια για αυξημένη παρακολούθηση όλων των παγετώνων στη χώρα με χρήση δορυφόρων, drones και επίγειων αισθητήρων. Παράλληλα, αυξάνονται οι επενδύσεις σε τοπικά σχέδια εκκένωσης και εκπαιδευτικά προγράμματα για τις κοινότητες που ζουν σε ευάλωτες περιοχές.
Ωστόσο, τα ερωτήματα παραμένουν. Πόσα ακόμη Blatten θα χρειαστούν για να λάβουμε ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;