Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Καθαρά Δευτέρα: Γιατί πετάμε χαρταετό και τρώμε λαγάνα

Καθαρά Δευτέρα

Την Καθαρά Δευτέρα παραδοσιακά πετάμε χαρταετό, τρώμε λαγάνα, και κάνουμε Κούλουμα. Για ποιους λόγους όμως γίνονται όλα αυτά και τι συμβολίζουν;

Η Καθαρά Δευτέρα, κάθε χρόνο, γιορτάζεται με το πέταγμα του χαρταετού, την λαγάνα και την απουσία κρέατος και γαλακτοκομικών από το τραπέζι.

Πόσοι άνθρωποι όμως γνωρίζουν τι συμβολίζει και από που πηγάζει κάθε παράδοση που συνηθίζεται κατά τη συγκεκριμένη μέρα;

Γιατί ονομάστηκε Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι, γιατί την συγκεκριμένη μέρα οι ορθόδοξοι χριστιανοί «καθαρίζονται» σωματικά και πνευματικά. Την ημέρα αυτή, αφήνουν πίσω τους όλες τις αμαρτωλές συνήθειες, μαζί με τα αρτύσιμα, δηλαδή τα μη νηστίσιμα φαγητά.

Η νηστεία διαρκεί 40 μέρες, όσες και οι μέρες της νηστείας του Χριστού. Εορτάζεται 48 μέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το ορθόδοξο χριστιανικό Πάσχα.

Τι είναι τα Κούλουμα

Τα Κούλουμα είναι ο τρόπος που γιορτάζεται η μέρα αυτή. Συγκεκριμένα, ο κόσμος βγαίνει έξω στην ύπαιθρο και συνήθως πάει στην φύση προκειμένου να πετάξει και τον χαρταετό.

Πολλοί Δήμοι της χώρας, στις εποχές πριν τον κορονοϊό διοργάνωναν εκδηλώσεις με συναυλίες, φαγητό και παραδοσιακούς χορούς.

Η λέξη κούλουμα μπορεί να είναι ευρέως γνωστή, όμως η προέλευσή της δεν είναι ξεκάθαρη. Πολλοί πιστεύουν ότι προέρχεται από τον αναγραμματισμό της λατινικής λέξης cumulus (κούλουμους) που σημαίνει σωρός, αφθονία ή επίλογος.

Υποστηρικτές αυτής της θεωρίας συνδέουν την αφθονία και το σωρό με το πολύ φαγητό και τον χορό της ημέρας, ενώ με την λέξη επίλογος υποδηλώνεται το τέλος της αποκριάς.

Γιατί τρώμε λαγάνα

Η λαγάνα είναι ένας άζυμος άρτος που συνηθίζεται να τρώγεται την Καθαρά Δευτέρα. Η λαγάνα φτιάχνεται δίχως προζύμι και συμβολίζει το πρόχειρο ψωμί που έτρωγαν οι Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή.

Από τότε και έπειτα, επιβαλλόταν από Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα. Αυτό σταμάτησε μέχρι το τελευταίο Πάσχα, όταν ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Γιατί πετάμε χαρταετό

Ο λόγος που πετάμε χαρταετό, κατά την ελληνική παράδοση θυμίζει αρκετά τον λόγο που ισχύει και το κινεζικό έθιμο.

Συμβολίζει το πέταγμα της ψυχής προς τον ουρανό και ουσιαστικά προς τον Θεό. Οι άνθρωποι πιο παλιά πίστευαν ότι όσο πιο ψηλά φτάσει ο χαρταετός, τόσο πιο πιθανό ήταν να ακούσει ο Θεός τις προσευχές τους.

Ο λόγος που το έθιμο αυτό συμβαίνει κατά την Καθαρά Δευτέρα, δεν είναι τυχαίος. Βρίσκεται στο γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη μέρα της Σαρακοστής, κατά την οποία οι χριστιανοί ξεκινούν την σωματική και πνευματική κάθαρση.

Δεν ξέρουμε που και πότε ξεκίνησε η συγκεκριμένη παράδοση, όμως το πιο πιθανό είναι οι Κινέζοι να έκαναν την αρχή. Οι χαρταετοί στην Κίνα έκαναν την εμφάνισή τους πριν από 3.000 χρόνια περίπου.

Τα έθιμα της Ελλάδας

Μπορεί σε όλη την Ελλάδα οι άνθρωποι να πετούν χαρταετό, να τρώνε λαγάνα και να νηστεύουν την πρώτη μέρα της Σαρακοστής, όμως ορισμένες περιοχές έχουν τα δικά τους μοναδικά έθιμα.

Σε ορισμένα χωριά της Κέρκυρας λαμβάνει μέρος ο γνωστός χορός των παπάδων. Στο συγκεκριμένο έθιμο, ιερείς στήνουν χορό που ακολουθείται απόγέροντες.

Στα Μεστά και στους Ολύμπους της Χίου αναβιώνει το έθιμο του Αγά, το οποίο έχει ρίζες στην Τουρκοκρατία. Στο συγκεκριμένο έθιμο, ο αγάς, είναι δικαστής και καταδικάζει με δικό του μοναδικό τρόπο τους θεατές.

Ένα άλλο έθιμο που προέρχεται από την Τουρκοκρατία λαμβάνει χώρα στην Αλεξανδρούπολη. Σε αυτό μεταμφιέζεται κάποιος κάτοικος σε Μπέη και περιφέρεται στην πόλη ενώ μοιράζει ευχές.

Στην Μεθώνη της Μεσσηνίας, γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος, δηλαδή μια αναπαράσταση ενός πραγματικού γάμου που είχε γίνει κατά τον 14ου αιώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

news247.gr

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Φωτογραφία σύνθεσης με δύο άντρες, παλαιές εφημερίδες, κτίριο τράπεζας και επιγραφή καταστήματος εστίασης.
ΕΛΛΑΔΑ4 λεπτά πρίν

Από τη «Γραμμή» του Κοσκωτά στην Pizza Fan: Η διαδρομή του Κωνσταντίνου Αντάρα

Εξωτερική άποψη κτιρίου με κίτρινη πρόσοψη, παράθυρα και ελληνική σημαία στον ιστό υπό το φως του ηλίου.
ΠΑΤΡΑ ΤΩΡΑ53 λεπτά πρίν

Δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες στην τάξη: Τι απαντούν νηπιαγωγοί της Πάτρας σε έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών

Ρολόι σε νυχτερινό τοπίο με φεγγάρι και φθινοπωρινά φύλλα, με γραφικά για αλλαγή ώρας
ΕΛΛΑΔΑ58 λεπτά πρίν

Αλλαγή ώρας: Τα ρολόγια γυρίζουν μία ώρα πίσω τα ξημερώματα της Κυριακής – Τι ισχύει για την κατάργηση στην Ευρώπη

Πλήθος ανθρώπων να διαδηλώνει κρατώντας πλακάτ και γαλλικές σημαίες σε δρόμο.
ΚΟΣΜΟΣ3 ώρες πρίν

Έκρυθμο σκηνικό στους δρόμους της Γαλλίας: Μαζικές πορείες, άγριες συγκρούσεις και η μάχη των αριθμών

Πάγκος με διάφορα παλαιά αντικείμενα, μικροαντικείμενα, φωτογραφίες και λουλούδια σε γλάστρα σε υπαίθρια αγορά.
ΖΩΗ4 ώρες πρίν

Ένα ευρωπαϊκό «Portobello» γεννιέται στην καρδιά της Πάτρας

Αθλητής με λευκό αμάνικο φανελάκι σε κλειστό χώρο με σκούρο φόντο
ΣΠΟΡ4 ώρες πρίν

Ασημένιος ξανά στην παγκόσμια κορυφή: Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το πέμπτο του μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα!

Δύο φωτισμένες κολοκύθες με χαραγμένα πρόσωπα σε σκοτεινό εξωτερικό χώρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ώρες πρίν

Halloween: Γιορτή των σατανιστών; Τι λένε οι ίδιοι, οι «πρώην» και οι αστυνομικές έρευνες

Δύο άνδρες στέκονται δίπλα-δίπλα, ο ένας φορά μαύρο φούτερ και ο άλλος σκούρο κοστούμι με γραβάτα.
ΣΠΟΡ4 ώρες πρίν

Όταν ο Λιόλιος είπε “όχι” στις πιέσεις: Το παρασκήνιο της συνάντησης και η άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη

Ευρεία άποψη γηπέδου ποδοσφαίρου με κερκίδες και χλοοτάπητα
ΣΠΟΡ4 ώρες πρίν

Άστον Βίλα – Μάντσεστερ Σίτι 2-1: Ο Νίκολας Τζάκσον «έσπασε» το αήττητο της Σίτι στην Premier League

Αθλητές καλαθόσφαισης σε αγώνα στο παρκέ του γηπέδου
ΣΠΟΡ4 ώρες πρίν

Σπύρος Καβαλιεράτος: Γιατί το όνομα του γνωστού δημοσιογράφου βρέθηκε στη δικογραφία για τα «στημένα» του μπάσκετ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ