ΥΓΕΙΑ
ΠΑΤΡΑ: Παιδική Σεξουαλική Κακοποίηση – Ενημέρωση και Δράση – Αναδείχθηκαν Σημαντικά Παιδιατρικά και Κοινωνικά Θέματα

Στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική διημερίδα με θέμα “Πρακτικά παιδιατρικά και νεογνολογικά θέματα”, διοργανωμένη από την Παιδιατρική Κλινική του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων.
Σημαντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Νοσοκομείο αφορούν την παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:
- Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη έχει υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης.
- Ένα στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα έχει υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης.
- Κατά τους πρώτους 8 μήνες του 2022, 294 παιδιά (244 αγόρια και 50 κορίτσια) κατέθεσαν καταγγελίες στην ΕΛ.ΑΣ για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.
- Μόλις ένα στα πέντε παιδιά που υποστεί κακοποίηση θα μιλήσει στην οικογένεια ή στις αρχές για το βίωμά του.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Αστυνόμος Α’ (ΥΓ) και ψυχολόγος της υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Κωνσταντίνα Κωστάκου, τόνισε τη σημασία της ανάδειξης του προβλήματος της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Επισημάνθηκε ότι με την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της παιδιατρικής κοινότητας μπορεί να ελαχιστοποιηθεί η ανοχή και να προστατευθούν τα παιδιά από την κακοποίηση.
Η διημερίδα περιλάμβανε επίσης κοινωνικά θέματα στο πρόγραμμά της, με στόχο να ενεργοποιήσει την παιδιατρική κοινότητα και την κοινωνία γενικότερα. Επισημάνθηκε η αυξημένη περίπτωση περιστατικών κακοποίησης παιδιών, που αυξήθηκε ιδιαίτερα μετά τον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας, και προτάθηκε η σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης και αναγνώρισης των περιστατικών κακοποίησης. Ενίσχυση της ενημέρωσης και ανάδειξη των προβλημάτων καθώς και κινητοποίηση της κοινωνίας για την προστασία των παιδιών υπογραμμίστηκαν ως σημαντικοί στόχοι.

ΖΩΗ2 ημέρες πρίνΠΑΤΡΑ-Άγρια νύχτα στην Ελευθερίου Βενιζέλου: Κουκουλοφόροι «χτύπησαν» πρακτορείο με πιστόλι και μαχαίρι
ΖΩΗ2 ημέρες πρίνΘρήνος στην Πάτρα: “Έφυγε” στα 63 του ο Γιώργος Τσάμης, η ψυχή της “κοκκινόμαυρης” κερκίδας
ΖΩΗ1 ημέρα πρίνΠΑΤΡΑ-Νέα εποχή για το ιστορικό ακίνητο στη Γούναρη: Τα Διοικητικά Δικαστήρια αποκτούν το δικό τους σύγχρονο «σπίτι»
ΠΑΤΡΑ ΤΩΡΑ2 ημέρες πρίνΤρεις και ο κούκος πετάχτηκαν από τα κρεβάτια – Κουνήθηκε γερά η Πάτρα!
ΖΩΗ1 ημέρα πρίνΑνάσα για το κυκλοφοριακό: Μεγαλώνει το πάρκινγκ στον Άγιο Διονύσιο – Τέλος στο «καπέλωμα» από εταιρικά στόλους
ΖΩΗ3 ημέρες πρίνΝέος φόβος στις γειτονιές της Πάτρας: Βίαιη ληστεία εν μέση ημέρα στην οδό Εφέσου – Θύμα περιπατητής
ΖΩΗ3 ημέρες πρίνΈνα ευρωπαϊκό «Portobello» γεννιέται στην καρδιά της Πάτρας
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες πρίνΜπλόκο στα διόδια του Ρίου: Στην Πάτρα χτύπησε η καμπάνα για την υπόθεση «Χωριάτικο»









