Αυτοψία της Υπηρεσίας Δόμησης μετά από καταγγελίες για καταπάτηση ιδιωτικών εκτάσεων – Τι δηλώνει στην εφημερίδα μας η Αντιδήμαρχος, Αναστασία Τογιοπούλου.
Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Πατρέων αναμένεται να βρεθεί αύριο, Παρασκευή, στην περιοχή του Μονοδενδρίου, προκειμένου να διενεργήσει έκτακτη αυτοψία μετά από σοβαρές καταγγελίες πολιτών για ανέγερση νέων αυθαίρετων εγκαταστάσεων σε ιδιωτικές εκτάσεις.
Το φαινόμενο, το οποίο προκαλεί έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής για ενδεχόμενη δημιουργία ενός νέου άτυπου καταυλισμού, δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά. Μιλώντας στον MAX FM, η Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Αναστασία Τογιοπούλου, επιβεβαίωσε το πρόβλημα, σημειώνοντας πως έχει παρατηρηθεί επανειλημμένα το φαινόμενο κατάληψης αγροτεμαχίων, λιοστασιών και ακάλυπτων χώρων που ανήκουν σε ιδιώτες, κυρίως σε σημεία που γειτνιάζουν με υφιστάμενες κατοικίες Ρομά.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοιες περιπτώσεις. Έχει παρατηρηθεί να μπαίνουν σε γειτονικά κτήματα και να κατασκευάζουν πρόχειρα παραπήγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Αντιδήμαρχος.
Οι κυρώσεις και το «νομικό παράθυρο»
Σύμφωνα με την κ. Τογιοπούλου, ο στόχος της αυριανής αυτοψίας είναι η πλήρης καταγραφή των υφιστάμενων πρόχειρων κατασκευών, ώστε να κινηθούν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες. Εφόσον διαπιστωθεί επίσημα η αυθαιρεσία σε ξένη ιδιοκτησία, θα βεβαιωθούν τα αντίστοιχα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης στους υπευθύνους.
Η Αντιδήμαρχος εξήγησε τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις:
- Εγκατάλειψη: Στο παρελθόν, με την εμφάνιση της υπηρεσίας, οι κατασκευαστές συνήθιζαν να εγκαταλείπουν τα παραπήγματα.
- Καθαρισμός: Στη συνέχεια, τα αρμόδια συνεργεία του Δήμου προχωρούσαν στον καθαρισμό του χώρου και την απομάκρυνση των υλικών.
Ωστόσο, η κ. Τογιοπούλου έσπευσε να διευκρινίσει μια σημαντική νομική παράμετρο που απορρέει από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όπως υπογράμμισε, αν η αυθαίρετη κατασκευή βρίσκεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο και ο ιδιοκτήτης είναι αποδεδειγμένα άστεγος, δεν μπορεί να εκτελεστεί πρωτόκολλο κατεδάφισης, καθώς σχετική ευρωπαϊκή οδηγία προστατεύει τα άτομα χωρίς στέγη από την περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσής τους.
Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ. για τυχόν εντάσεις
Απαντώντας στις έντονες ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας για την ασφάλεια και την υποβάθμιση της καθημερινότητας, η κ. Τογιοπούλου ξεκαθάρισε τους ρόλους και τις αρμοδιότητες:
- Δήμος Πατρέων: Έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον έλεγχο της δόμησης και την επιβολή πολεοδομικών προστίμων.
- Ελληνική Αστυνομία: Είναι η μόνη αρμόδια για ζητήματα παραβατικότητας και δημόσιας τάξης.
Η Αντιδήμαρχος υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν είχε αποτραπεί επιτυχώς η δημιουργία πρόχειρου καταυλισμού στην ίδια περιοχή, όταν είχαν εντοπιστεί ανάλογες αυθαίρετες κατασκευές περιμετρικά ιδιοκτησίας οικογένειας Ρομά.
Τέλος, ενόψει της αυριανής κρίσιμης αυτοψίας, αποκάλυψε ότι ο Δήμος βρίσκεται ήδη σε στενή συνεννόηση με την Αστυνομία, η οποία θα είναι παρούσα στον έλεγχο προκειμένου να αποτραπούν τυχόν εντάσεις ή επεισόδια.