Στο επίκεντρο νέας δικαστικής αντιπαράθεσης στη Βρετανία βρίσκεται η Google, με συλλογική αγωγή που διεκδικεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο λίρες για χρεώσεις συνδεδεμένες με το Play Store. Η εκδίκαση άρχισε την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2026, σύμφωνα με το Reuters. Η υπόθεση αφορά περίπου 20 εκατομμύρια καταναλωτές και επιχειρήσεις και εξετάζεται από το Competition Appeal Tribunal.
Η πλευρά των εναγόντων υποστηρίζει ότι προμήθειες έως 30% στις αγορές εφαρμογών, στις αγορές μέσα σε εφαρμογές και στις συνδρομές επιβάρυναν τελικά τους χρήστες. Πρόκειται για ισχυρισμό που το δικαστήριο καλείται να αξιολογήσει. Η έναρξη της διαδικασίας δεν συνιστά καταδίκη της εταιρείας, ούτε σημαίνει ότι έχει ήδη αποφασιστεί η καταβολή αποζημιώσεων.
Η Google απορρίπτει την εικόνα που παρουσιάζει η αγωγή. Σύμφωνα με τη δήλωσή της που μετέδωσε το ITV, θεωρεί ότι το Android προσφέρει επιλογές ως προς τις εφαρμογές και τα καταστήματα που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές. Υποστηρίζει επίσης ότι το Play διαθέτει ανταγωνιστικές χρεώσεις και δηλώνει πως θα υπερασπιστεί τις υπηρεσίες της.
Το ζήτημα αγγίζει μια πολύ συνηθισμένη εμπειρία. Μια εφαρμογή μπορεί να φαίνεται φθηνή ή δωρεάν στην εγκατάσταση, αλλά να περιλαμβάνει συνδρομές, πρόσθετες λειτουργίες ή αγορές μέσα στο παιχνίδι. Εσείς βλέπετε το ποσό που πληρώνετε. Δεν είναι πάντοτε εξίσου ορατός ο τρόπος με τον οποίο αυτό κατανέμεται ανάμεσα στην πλατφόρμα και στον δημιουργό της εφαρμογής.
Η υπόθεση που παρουσιάζει το ITV περιλαμβάνει συναλλαγές στο βρετανικό Play Store από την 1η Οκτωβρίου 2015 έως την 31η Ιουλίου 2026. Αναφέρονται πληρωμένες εφαρμογές, συνδρομές και πρόσθετες ψηφιακές αγορές. Το ότι κάποιος χρησιμοποιεί Android δεν σημαίνει από μόνο του ότι καλύπτεται από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Η γεωγραφική και χρονική περίμετρος έχουν ουσιαστική σημασία.
Η εκπροσώπηση της συλλογικής αξίωσης γίνεται από την Elizabeth Helen Coll. Στην επίσημη σελίδα του Competition Appeal Tribunal καταγράφεται η μακρά διαδικαστική πορεία, με αποφάσεις, ακροάσεις και προδικαστικές ενέργειες. Η υπόθεση αφορά καταγγελλόμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Το δικαστικό αρχείο δείχνει ότι δεν πρόκειται για καινούργια αξίωση που δημιουργήθηκε την ημέρα έναρξης της δίκης.
Για τους δημιουργούς εφαρμογών, η συζήτηση γύρω από τις προμήθειες συνδέεται με τον τρόπο χρηματοδότησης μιας ψηφιακής υπηρεσίας. Για τους χρήστες, συνδέεται με το τελικό κόστος. Το κρίσιμο δικαστικό ερώτημα είναι αν οι πρακτικές που καταγγέλλονται παραβίασαν τους κανόνες ανταγωνισμού και αν προκάλεσαν τη ζημία που επικαλούνται οι ενάγοντες. Αυτά απαιτούν αποδείξεις και δεν απαντώνται μόνο από το ύψος της προμήθειας.
Η βρετανική διαδικασία δεν ισοδυναμεί με ανακοίνωση επιστροφής χρημάτων σε όλους τους χρήστες στην Ελλάδα. Επίσης, το συνολικό ποσό που ζητείται δεν μεταφράζεται σε βέβαιο ατομικό ποσό αποζημίωσης. Για να υπάρξει τέτοιο αποτέλεσμα χρειάζεται δικαστική εξέλιξη και καθορισμός των σχετικών όρων. Μέχρι τότε, οι τίτλοι που υπόσχονται άμεση πληρωμή υπερβαίνουν τα διαθέσιμα στοιχεία.
Στην καθημερινή χρήση, η διαφάνεια αρχίζει από απλές πληροφορίες: πόσο κοστίζει μια συνδρομή, πότε ανανεώνεται και τι περιλαμβάνει μια πρόσθετη αγορά. Η δικαστική διαφορά εξετάζει άλλο επίπεδο, τον τρόπο οργάνωσης της αγοράς και τις καταγγελλόμενες επιβαρύνσεις. Τα δύο επίπεδα συνδέονται, αλλά δεν ταυτίζονται. Ένας χρήστης μπορεί να γνωρίζει την τελική τιμή χωρίς να γνωρίζει τη συμφωνία πλατφόρμας και προγραμματιστή. Από εκεί προκύπτει το ενδιαφέρον της υπόθεσης για ένα ευρύτερο κοινό. Το ζητούμενο είναι αν ο ανταγωνισμός λειτουργεί με όρους που επιτρέπουν πραγματικές επιλογές και αν η τιμή που φτάνει στον καταναλωτή διαμορφώνεται μέσα σε αυτό το πλαίσιο.
Πέρα από τη συγκεκριμένη διαφορά, η υπόθεση επαναφέρει το ερώτημα πόσο διαφανής είναι η οικονομία των εφαρμογών. Οι χρήστες χρειάζονται κατανοητές τιμές και οι επιχειρήσεις σαφείς όρους συνεργασίας. Η δίκη θα εξετάσει συγκεκριμένες πρακτικές και ισχυρισμούς, όχι τη συνολική αξία του Android. Το επόμενο ουσιαστικό νέο θα προκύψει από τη δικαστική διαδικασία και τις επίσημες αποφάσεις, με την ευθύνη της εταιρείας να παραμένει υπό κρίση. Οι επόμενες αποφάσεις θα δώσουν απαντήσεις.
