Με ιδιαίτερα αρνητικό πρόσημο για τις περισσότερες δημοτικές αρχές της χώρας ολοκληρώθηκε η μεγάλη πανελλαδική έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου και των ΟΤΑ. Περίπου 65.000 πολίτες συμμετείχαν ενεργά μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας και αξιολόγησαν κρίσιμες πτυχές της καθημερινότητάς τους, όπως τα πεζοδρόμια, η καθαριότητα και οι χώροι πρασίνου.
Τα αποτελέσματα μόνο ως καμπανάκι κινδύνου μπορούν να εκληφθούν για τις δημοτικές αρχές, καθώς από τους 184 δήμους για τους οποίους υπήρξαν επαρκή στατιστικά στοιχεία, μόλις 7 πέρασαν το «ψυχολογικό όριο» της βάσης του 5. Οι υπόλοιποι έλαβαν χαμηλές βαθμολογίες, με 63 δήμους να κυμαίνονται μεταξύ 4 και 4,9, 102 να συγκεντρώνουν από 3 έως 3,9 και 12 δήμους να κινούνται κάτω από το 3, καταγράφοντας απογοητευτικά αποτελέσματα.
Η έρευνα αποτύπωσε αναλυτικά τις επιδόσεις των δήμων σε 21 τομείς αρμοδιοτήτων, από την καθαριότητα έως τις υποδομές για ΑμεΑ. Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσαν τα στοιχεία που αφορούν τις υπηρεσίες δόμησης, τομείς που έχουν ήδη βρεθεί στο επίκεντρο λόγω υποθέσεων διαφθοράς σε περιφερειακές πολεοδομίες. Οι χαμηλές βαθμολογίες ενισχύουν την κυβερνητική σκέψη για επαναφορά τους στην κεντρική διοίκηση.
Οι «άριστοι» και οι ουραγοί
Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρέθηκε ο Δήμος Γλυφάδας, με συνολική βαθμολογία 5,4/10 από 863 δημότες. Η Γλυφάδα διακρίθηκε σε τομείς όπως οι ψηφιακές υπηρεσίες (6,4), οι κοινωνικές δομές (6,8), οι χώροι πρασίνου (6,5) και οι παιδικές χαρές (6,5), ενώ συγκέντρωσε αρνητικές κριτικές για την κατάσταση των πεζοδρομίων (4,2) και τις υποδομές ΑμεΑ (4,8).
Ακολούθησε ο Δήμος Αλίμου με μέσο όρο 5,2, ενώ την επτάδα των «πρώτων» συμπλήρωσαν τα Μετέωρα, η Καλαμάτα, η Καστοριά, το Ελληνικό-Αργυρούπολη και το Άργος Ορεστικό.
Στον αντίποδα, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας κατέγραψε τη χαμηλότερη επίδοση, με μόλις 2,4/10, με τους δημότες να εντοπίζουν ως βασικά προβλήματα την καθαριότητα, την κατάσταση των δρόμων και την έλλειψη χώρων στάθμευσης. Αντίστοιχα χαμηλές βαθμολογίες έλαβαν το Ηράκλειο και η Ζάκυνθος.
Οι επιδόσεις στους μεγάλους δήμους
Η εικόνα στους μεγάλους αστικούς δήμους ήταν εξίσου απογοητευτική. Ο Δήμος Αθηναίων βαθμολογήθηκε με 3,4/10 από σχεδόν 5.000 δημότες, με τις μεγαλύτερες ελλείψεις να εντοπίζονται στους χώρους στάθμευσης, τα πεζοδρόμια και τις υποδομές για ΑμεΑ. Λίγο καλύτερη εικόνα εμφάνισε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με 3,6/10, ενώ η Πάτρα βαθμολογήθηκε με 3,3/10.
Ο Βόλος συγκέντρωσε 4,4/10, ο Πειραιάς 3,8/10 και η Λάρισα 4,7/10. Οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια και για την κατάσταση των τοπικών οδικών δικτύων, ευθύνη που αποδίδεται στις Περιφέρειες.
Από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, οι καλύτερες επιδόσεις καταγράφηκαν στην Αττική, το Βόρειο Αιγαίο, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία (4,3/10), ενώ ουραγοί αναδείχθηκαν τα Ιόνια Νησιά (2,8/10) και η Κρήτη (2,9/10).
Το μήνυμα των πολιτών
Το συνολικό μήνυμα της έρευνας προς τις τοπικές αρχές είναι ξεκάθαρο: απαιτείται άμεση βελτίωση στην ποιότητα των υποδομών, την καθαριότητα, τις παροχές στους πολίτες και την οργάνωση των υπηρεσιών. Η εικόνα της καθημερινότητας στους δήμους δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, ειδικά σε μια περίοδο που η ψηφιακή εποχή απαιτεί από το Δημόσιο πιο γρήγορες, πιο αξιόπιστες και πιο διαφανείς υπηρεσίες.