Η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση των πολιτών της, με τον τρίτο χαμηλότερο μισθό ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ, ξεπερνώντας μόνο το Μεξικό και την Κολομβία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Αυτό δημιουργεί αμφιβολίες για την κυβερνητική αφήγηση περί ανάπτυξης και ευημερίας, καθώς η διαφορά στους μισθούς είναι αισθητή και ενδεικτική των σοβαρών οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τη μακροχρόνια ακρίβεια.
Η κατάσταση της Ελλάδας συγκρίνεται με χώρες όπως το Μεξικό, το οποίο προχώρησε σε αύξηση του κατώτερου μισθού, ενώ οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και του πληθωρισμού. Περισσότεροι από το 65% των Ελλήνων δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, ποσοστό υψηλότερο από το 2010, καταδεικνύοντας τη διαρκώς εντεινόμενη οικονομική δυσπραγία.
Η εισοδηματική ανισότητα παραμένει μεγάλο πρόβλημα, με τις γυναίκες να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες. Επιπλέον, πολλοί Έλληνες ζουν σε συνθήκες περιορισμένου χώρου, με αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής τους. Το πρόβλημα της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι επίσης έντονο, καθώς οι πολλές ώρες εργασίας και οι χαμηλοί μισθοί δυσκολεύουν την εύρεση χρόνου για προσωπικές δραστηριότητες.
Στην ευρύτερη οικονομική εικόνα, το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί από το 94% στο 134% του ΑΕΠ από το 2010, κάτι που υπογραμμίζει την επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών. Εντυπωσιακή είναι η μείωση των επενδύσεων από 97.000 δολάρια ανά άτομο σε 78.000 δολάρια, ενώ το χρέος των νοικοκυριών έχει μειωθεί σε 86% του καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος, αποδεικνύοντας μια σχετική σταθεροποίηση στον τομέα αυτό.
Στον τομέα της κοινωνικής ευημερίας, η εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική παραμένει εξαιρετικά χαμηλή, με μόνο το 21% των νομοθετών και αιρετών να είναι γυναίκες, ποσοστό που παραμένει αμετάβλητο από το 2010. Οι αναλύσεις του ΟΟΣΑ καταδεικνύουν την ανάγκη για εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και να μειωθούν οι ανισότητες στη χώρα.