Η διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, αναδεικνύοντας τις εσωκομματικές αντιθέσεις που επικρατούν στο κυβερνών κόμμα. Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και ριψοκίνδυνη, φαίνεται να αποσκοπεί στην εδραίωση της κυριαρχίας του και τη μετάλλαξη της ΝΔ σε ένα κεντροδεξιό κόμμα απαλλαγμένο από παραδοσιακές ομάδες που προκαλούν εσωτερικές τριβές.
Οι λόγοι πίσω από τη ρήξη
Ο Αντώνης Σαμαράς, μέσα από δημόσιες δηλώσεις και συνεντεύξεις, είχε επανειλημμένα ασκήσει κριτική στην κυβερνητική πολιτική, ειδικά στα ελληνοτουρκικά, ενώ ζήτησε και την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη. Οι αιχμές για “εθνική μειοδοσία” και η πρόταση του Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θεωρήθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου ως ευθεία αμφισβήτηση του πρωθυπουργού.
Παράλληλα, ο Σαμαράς αντιτάχθηκε στο άνοιγμα της ΝΔ προς τον κεντρώο χώρο, κατηγορώντας την ηγεσία για πολιτικοϊδεολογική μετάλλαξη. Η ρήξη ήταν αναπόφευκτη, καθώς ο Μεσσήνιος πολιτικός έδειξε ότι θεωρεί τον εαυτό του ξένο σώμα στο κόμμα.
Το μέλλον του Αντώνη Σαμαρά
Το ερώτημα παραμένει αν ο Σαμαράς σκοπεύει να ιδρύσει νέο κόμμα ή αν θα συνεργαστεί με τη «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου, που έχει ήδη εκφράσει στήριξη προς το πρόσωπό του. Αν και δεν φαίνεται να έχει τη δυναμική για να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση, η πιθανότητα δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για την κυβερνητική συνοχή.
Ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αν και δεν φαίνεται να έχει συμφωνήσει με την πρόταση Σαμαρά να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, παραμένει σημαντικός παράγοντας στις εσωτερικές ισορροπίες της ΝΔ. Η συνεργασία του με τον Σαμαρά θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις εξελίξεις.
Πρόωρες εκλογές ως διέξοδος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να εξετάζει το σενάριο πρόωρων εκλογών πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο-Μάρτιο. Στόχος είναι να περιοριστεί η φθορά της κυβέρνησης και να αποδυναμωθεί τυχόν νέο κόμμα του Σαμαρά. Με δεδομένη την πολιτική συγκυρία, η ΝΔ εκτιμά ότι μπορεί να εξασφαλίσει επανεκλογή με αυτοδυναμία, παρά τις απώλειες.
Συμπέρασμα
Η διαγραφή του Σαμαρά αποτελεί κομβική στιγμή για τη ΝΔ. Παρά τους κινδύνους, προσφέρει την ευκαιρία για ένα “εσωτερικό ξεκαθάρισμα” και την περαιτέρω εδραίωση της ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το εάν αυτή η στρατηγική θα αποδώσει, εξαρτάται από τις επόμενες κινήσεις του Σαμαρά και τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.