Σε διάστημα μόλις 11 ημερών, καταγράφηκε δεύτερο κρούσμα μηνιγγίτιδας, αυτή τη φορά σε βρέφος μόλις 2,5 μηνών. Το περιστατικό αφορά επίσης κοριτσάκι, το οποίο εισήχθη στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.
Ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, Καθηγητής Παιδιατρικής και Νεογνολογίας, Γαβριήλ Δημητρίου, σχολίασε την κατάσταση του βρέφους κατά την εισαγωγή του και τα στοιχεία που συνέβαλαν στην καλή του έκβαση: «Και στις δύο πρόσφατες περιπτώσεις η νόσος δεν εκφράστηκε με κεραυνοβόλο μορφή και δεν υπήρξαν σοβαρές επιπλοκές. Το πρώτο κρούσμα αφορούσε ένα κοριτσάκι-επισκέπτρια, το οποίο είχε εμβολιαστεί, γεγονός που πιθανώς συνέβαλε στη σχετικά ήπια συμπτωματολογία του και στην άμεση ανταπόκριση στη θεραπεία».
Αναφορικά με το νέο περιστατικό, ο καθηγητής επεσήμανε ότι το βρέφος εισήχθη με υψηλό πυρετό (άνω των 39°C), αυξημένη CRP, ενώ ο μηνιγγιτιδόκοκκος Β ανιχνεύτηκε τόσο στις καλλιέργειες αίματος όσο και ούρων. Παρουσίαζε επίσης πλειοκυττάρωση στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, καθώς και μηνιγγιτιδοκοκκαιμία (σηψαιμία).
Σχετικά με την έγκαιρη χορήγηση αντιβιοτικών και την πιθανή έξαρση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην περιοχή, ο καθηγητής Δημητρίου διευκρίνισε: «Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη, που προκαλείται από το βακτήριο Neisseria meningitidis. Αυτό το βακτήριο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες, όπως η μηνιγγίτιδα (φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό) και η σηψαιμία. Η νόσος μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία, να προκαλέσει αιμορραγικό εξάνθημα και να γίνει απειλητική για τη ζωή, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα».
Ο μηνιγγιτιδόκοκκος διακρίνεται σε 13 οροομάδες, με τις A, B, C, Y και W-135 να ευθύνονται για την πλειοψηφία των περιστατικών διεισδυτικής νόσου. Οι πιο διαδεδομένες είναι οι A, B και C, οι οποίες προκαλούν το 90% των κρουσμάτων.
Ο καθηγητής τόνισε ότι η άμεση χορήγηση αντιβιοτικών είναι κρίσιμη, καθώς μπορεί να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές. Στην περίπτωση του βρέφους, η θεραπεία ξεκίνησε αμέσως και υπήρξε θετική ανταπόκριση. «Το βρέφος δεν εμφάνισε επιπλοκές και προβλέπεται να ολοκληρώσει την αγωγή του, ώστε να επιστρέψει στο σπίτι του. Πιστεύω ότι έγινε το βέλτιστο δυνατό και οι θεράποντες γιατροί δικαιώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο», κατέληξε ο καθηγητής Δημητρίου.