Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Άνοιξη & δέρμα: Πώς να προστατευθείτε από αλλεργίες

Άνοιξη & δέρμα: Πώς να προστατευθείτε από αλλεργίες

Νωρίτερα απ’ ότι παλαιότερα πρέπει να ξεκινά η προσωπική φροντίδα και η αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνεται για τον έλεγχο των συμπτωμάτων των εαρινών αλλεργιών. Και αυτό διότι η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει τους χειμώνες ηπιότερους, διαφοροποιώντας τον βιολογικό κύκλο των φυτών. Δέντρα και φυτά ετοιμάζονται για την επικονίαση νωρίτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επισπεύδοντας την έναρξη της περιόδου των αλλεργιών, η οποία ξεκινά πια αρχές Μαρτίου και παρατείνεται ακόμα και μέχρι τον Ιούνιο. 

Η εξέλιξη αυτή έχει αποτυπωθεί και σε μια μελέτη για τις τάσεις της θερμοκρασίας και της γύρης στο βόρειο ημισφαίριο, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet. 

Τα νέα αυτά δεν είναι καθόλου ευχάριστα για τους ανθρώπους που παρουσιάζουν αλλεργίες την άνοιξη, αφού η ζωή τους αυτούς τους μήνες χαρακτηρίζεται από συμφόρηση και φτέρνισμα, αλλά και από δερματικά προβλήματα, όπως οίδημα, μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια και κνησμό. Μεγαλύτερο δε αντίκτυπο έχει η εποχή σε εκείνους που αντιμετωπίζουν ήδη κάποια δερματικά προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, έκζεμα.

«Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο υποφέρουν από αλλεργικά συμπτώματα την άνοιξη. Υψηλότερες πιθανότητες να τα παρουσιάσουν έχουν τα παιδιά αλλεργικών γονέων, με τις πιθανότητες να αγγίζουν το 60-70%. Η γύρη είναι ο μεγάλος ένοχος. Όταν οι κόκκοι της εισέρχονται στον οργανισμό ενεργοποιούν την άμυνά του. 

Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τη γύρη ως απειλή, με αποτέλεσμα να απελευθερώνει αντισώματα (ισταμίνες) για να αντεπιτεθεί. Αυτές είναι δηλαδή οι χημικές ουσίες που ξεκινούν τη διαδικασία απομάκρυνσης της γύρης, ή όποιου άλλου αλλεργιογόνου από τον οργανισμό, μέσω των γνωστών μας αλλεργικών συμπτωμάτων», μας εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Για όσους έχουν έκζεμα, η περίοδος αυτή είναι δύσκολη, επειδή η συγκεκριμένη δερματοπάθεια μπορεί να επιδεινωθεί από την έκθεση στα εποχικά αλλεργιογόνα. Αυτό συμβαίνει διότι η επιδερμίδα τους είναι πιο ευαίσθητη και ευάλωτη σε εξωτερικούς ερεθιστικούς παράγοντες απ’ ότι στους ανθρώπους που έχουν υγιές δέρμα. Επομένως, παρατηρείται συχνά ξηρότητα στο σημείο της βλάβης. Το δέρμα μοιάζει σαν να έχει νιφάδες και όταν γρατζουνιέται δημιουργεί κρούστα. 

«Οι ασθενείς από την έναρξη της εαρινής περιόδου, καλό είναι να συμβουλεύονται τον δερματολόγο τους, προκειμένου να αντιμετωπίζουν ευκολότερα και συντομότερα τα συμπτώματα που προκαλούνται, εφαρμόζοντας την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Η χρήση ενυδατικών προϊόντων είναι επίσης πολύ σημαντική, διότι ενισχύει την επιδερμίδα προσφέροντας ανακούφιση», συστήνει ο δρ Στάμου.

«Η γύρη, ωστόσο, δεν είναι η μόνη που μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες στο δέρμα την άνοιξη», προειδοποιεί. «Ένας άλλος παράγοντας είναι η δερματική επαφή με φυτά, όπως ο δηλητηριώδης κισσός, αλλά και τα τσιμπήματα των εντόμων, που ζουν στο έδαφος ή στα δέντρα και τα φυτά. Τα τελευταία μπορεί να γίνουν αιτία εμφάνισης ήπιας τοπικής αντίδρασης (κοκκινίλα, τοπική φαγούρα, ήπιος πόνος), αλλά σε ορισμένους ανθρώπους τα συμπτώματα είναι εντονότερα, (πρήξιμο σε μεγάλη έκταση γύρω από το τσίμπημα και δερματικό εξάνθημα κνίδωσης). 

Για την προστασία του δέρματος και την αποφυγή των ενοχλητικών συμπτωμάτων είναι απαραίτητη η απομάκρυνση από τις πηγές των αλλεργιογόνων. Γι’ αυτό, κατά το δυνατόν:

 • Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες, όπως κηπουρική, τις εβδομάδες που η ποσότητα της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλή.
 • Μην αφήνεται για πολλή ώρα τα παράθυρα ανοιχτά γιατί μπαίνει η γύρη μέσα στο σπίτι.  Όταν συμβαίνει ξεσκονίστε και σκουπίστε επιμελώς.
 • Ιδανικά, χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό, το οποίο πρέπει να έχει εγκατεστημένα φίλτρα απορρόφησης σωματιδίων.
 • Μην βάζετε φυτά μέσα στο σπίτι που σκορπούν γύρη.
 • Μην παραμένετε στο σπίτι με τα ρούχα που φορούσατε σε εξωτερικούς χώρους.
 • Κάνετε ντους και λούζετε τα μαλλιά σας μόλις επιστρέφετε στο σπίτι για να απομακρύνεται κάθε κόκκο γύρης που υπάρχει πάνω σας.
 • Πλύνετε τακτικά τα κλινοσκεπάσματα με ζεστό νερό και στεγνώστε τα σε εσωτερικούς χώρους. 

«Τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι υψηλή και η υγρασία χαμηλή είναι προτιμότερο να μένετε σε εσωτερικούς χώρους. Υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες ευνοείται η μεταφορά της γύρης, σε αντίθεση με τις υγρές ημέρες αφού η υγρασία συγκρατεί τη γύρη στο έδαφος.

Καλό είναι επίσης να πίνετε άφθονο νερό και να τρώτε υγιεινά. Διαφορετικά τα δερματικά συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν. Αποφύγετε τα καλλυντικά προϊόντα περιποίησης δέρματος που ενδεχομένως περιέχουν ερεθιστικά για το δέρμα συστατικά, και επιλέξτε κρέμες που βοηθούν στην ανακούφιση του κνησμώδους δέρματος και στην εξάλειψη του εξανθήματος. 

Όσον αφορά δε τα συμπτώματα που προκαλούνται από τα τσιμπήματα εντόμων, η αντιμετώπιση εξαρτάται από τη βαρύτητά τους. Ενδεχομένως να χρειαστεί η εφαρμογή κορτιζονούχου αλοιφής και η λήψη αντιισταμινικών, ενώ σπανίως απαιτείται λήψη κορτιζόνης από το στόμα. Στην περίπτωση που έχει εμφανιστεί φυσαλίδα, φροντίστε να μη σπάσει, προκειμένου να αποφευχθεί μόλυνση που θα απαιτήσει τη λήψη αντιβιοτικού.

Όσοι γνωρίζουν ότι έχουν αλλεργία στο τσίμπημα κάποιου εντόμου, θα πρέπει να

 • μην πλησιάζουν σε σημεία που συναθροίζονται έντομα (λουλούδια, φρούτα, σκουπίδια, κ.α.)
 • φορούν κλειστά παπούτσια και μακριά, στενά παντελόνια για να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να εισέλθουν τα έντομα από το κάτω μέρος τους και να έρθουν σε επαφή με το δέρμα
 • αποφεύγουν τα έντονα χρώματα και τα αρώματα
 • λαμβάνουν μέτρα ώστε να μην μπαίνουν έντομα στο σπίτι (π.χ. σίτες)

Εκείνοι που δεν γνωρίζουν σε τι ακριβώς είναι αλλεργικοί, πρέπει να το διερευνήσουν, αφού υπάρχουν τρόποι απευαισθητοποίησης, προκειμένου να απαλλαγούν από την ταλαιπωρία που υφίστανται κάθε χρόνο», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

Continue Reading
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΣΟΚ: Τραγικός θάνατος για το εξαφανισμένο 2χρονο κοριτσάκι
ΕΛΛΑΔΑ6 λεπτά πρίν

ΣΟΚ: Τραγικός θάνατος για το εξαφανισμένο 2χρονο κοριτσάκι

Τραγικός θάνατος βρέφους - Ξεχάστηκε στο αυτοκίνητο από τον πατέρα του
ΕΛΛΑΔΑ12 λεπτά πρίν

Απεγκλώβιση μωρού από κλειδωμένο αυτοκίνητο στην Πάτρα – Στιγμές αγωνίας για μητέρα και άμεση επέμβαση από την Πυροσβεστική

ΠΑΤΡΑ: Ναι στο έργο στην Τριών Ναυάρχων, αλλά αν πιάσουμε φωτιά… θα καούν και τα βρέφη στον σταθμό; - ΦΩΤΟ
ΖΩΗ3 ώρες πρίν

ΠΑΤΡΑ Τριών Ναυάρχων: Επικείμενη έναρξη εργασιών στο τετράγωνο από το ύψος της Καραϊσκάκη – Ανακοίνωση προς κάτοικους και επιχειρηματίες

ΣΧΟΛΕΙΟ
ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες πρίν

Δεύτερη κατάρρευση συστήματος τράπεζας θεμάτων εξετάσεων – Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναλαμβάνει άμεση παρέμβαση και εντολή για έρευνα

Η δυσκολία της οικογένειας να εξασφαλίσει εκπαίδευση για το παιδί της - Μια καταγγελία για τις παθογένειες ενός ελλειπούς συστήματος
ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες πρίν

Η δυσκολία της οικογένειας να εξασφαλίσει εκπαίδευση για το παιδί της – Μια καταγγελία για τις παθογένειες ενός ελλειπούς συστήματος

νεκροταφείο
ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες πρίν

Προβληματική κατάσταση στα γραφεία τελετών της Πάτρας λόγω ανεπάρκειας εργατών ταφής

ΠΑΤΡΑ - Πλατεία Βουδ: Η απαράδεκτη καθαριότητα που ντροπιάζει την πόλη - ΦΩΤΟ
ΖΩΗ5 ώρες πρίν

ΠΑΤΡΑ – Πλατεία Βουδ: Η απαράδεκτη καθαριότητα που ντροπιάζει την πόλη – ΦΩΤΟ

σκάλες της Γεροκωστοπούλου
ΖΩΗ5 ώρες πρίν

Οι σκάλες της Πάτρας: Συνδετικοί κρίκοι και στέκια των νέων

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: Προβλήματα στη συγκρότηση εφορευτικών επιτροπών σε εκλογικά τμήματα της Αχαΐας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ώρες πρίν

Αλλαγές στις υποψηφιότητες και αναμενόμενες εκπλήξεις: – Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου στην Αχαΐα

Τιμητική βράβευση για τον Κώστα και τον Τάκη Πετρόπουλο στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΣΠΟΡ6 ώρες πρίν

Τιμητική βράβευση για τον Κώστα και τον Τάκη Πετρόπουλο στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

τροχαιο
ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πρίν

ΠΑΤΡΑ: Αυτός είναι ο 30χρονος που σκοτώθηκε στο τραγικό δυστύχημα

Σεισμός
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πρίν

Σεισμός με μέγεθος 3.7 Ρίχτερ αισθητός στην Πάτρα – Επίκεντρο κοντά στο Αντίρριο

ΠΑΤΡΑ: Θρήνος για τον απρόσμενο θάνατο του 34χρονου Αλέξη (Μάριο Γκιουλάι) σε τραγικό δυστύχημα κοντά στο Ολύμπιο Θεραπευτήριο
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Θρήνος για τον απρόσμενο θάνατο του 34χρονου Αλέξη (Μάριο Γκιουλάι) σε τραγικό δυστύχημα κοντά στο Ολύμπιο Θεραπευτήριο

ΠΑΤΡΑ: Τραγωδία στο Ολύμπιο Θεραπευτήριο - Θανατηφόρο ατύχημα με μηχανή κοντά στην εργασία
ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πρίν

ΠΑΤΡΑ: Τραγωδία στο Ολύμπιο Θεραπευτήριο – Θανατηφόρο ατύχημα με μηχανή κοντά στην εργασία

ΠΑΤΡΑ: Προβλέπεται ανάπτυξη των επιχειρήσεων - Ετοιμάζονται τα παραλιακά μαγαζιά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ2 ημέρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Προβλέπεται ανάπτυξη των επιχειρήσεων – Ετοιμάζονται τα παραλιακά μαγαζιά

Ένοπλη επίθεση σε καφέ - Ένας άνδρας μαχαιρώθηκε
ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πρίν

Ένοπλη επίθεση σε καφέ – Ένας άνδρας μαχαιρώθηκε

Η αβεβαιότητα επικρατεί για την ανάπλαση της παράκτιας περιοχής της Πάτρας καθώς αναδύονται προκλήσεις χρηματοδότησης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ2 ημέρες πρίν

Αβέβαιες προοπτικές χρηματοδότησης απειλούν την ανάπλαση της παράκτιας ζώνης της Πάτρας

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες πρίν

Κινηματογραφική καταδίωξη αυτοκινήτου στην Πάτρα – Οχήματος με τέσσερα άτομα αγνοεί σήμα αστυνομίας και διαφεύγει

Προκαλούνται αντιδράσεις από βίντεο ταβέρνας - Ψάρια τηγανίζονται ζωντανά
ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πρίν

Προκαλούνται αντιδράσεις από βίντεο ταβέρνας – Ψάρια τηγανίζονται ζωντανά – ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Νίκος Δούρος: Εντυπωσιάζει το νέο του τραγούδι με τίτλο «Ετικέτα»
ΖΩΗ4 ημέρες πρίν

Νίκος Δούρος: Εντυπωσιάζει το νέο του τραγούδι με τίτλο «Ετικέτα»

Η ανεπανάληπτη πορεία του Κώστα Δαβουρλή: Ένας θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου που ζει αιώνια στις καρδιές μας
ΣΠΟΡ1 εβδομάδα πρίν

Η ανεπανάληπτη πορεία του Κώστα Δαβουρλή: Ένας θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου που ζει αιώνια στις καρδιές μας – ΒΙΝΤΕΟ

Ζαχαροπλαστείο δημιουργεί τούρτες με το σήμα των κομμάτων: Μια γλυκιά γεύση πολιτικής στην Ελλάδα - ΒΙΝΤΕΟ
ΖΩΗ1 εβδομάδα πρίν

Ζαχαροπλαστείο δημιουργεί τούρτες με το σήμα των κομμάτων: Μια γλυκιά γεύση πολιτικής στην Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Φωτιά σε συναυλία της Νατάσας Θεοδωρίδου και του Γιώργου Κακοσαίου - Απρόοπτο περιστατικό διακόπτει την εμφάνιση - ΒΙΝΤΕΟ
ΖΩΗ1 εβδομάδα πρίν

Φωτιά σε συναυλία της Νατάσας Θεοδωρίδου και του Γιώργου Κακοσαίου – Απρόοπτο περιστατικό διακόπτει την εμφάνιση – ΒΙΝΤΕΟ

Καταστροφικές πλημμύρες στην Ιταλία: Εκτεταμένες ζημιές στις περιφέρειες Εμίλια Ρομάνια και Μάρκε
ΚΟΣΜΟΣ2 εβδομάδες πρίν

Καταστροφικές πλημμύρες στην Ιταλία: Εκτεταμένες ζημιές στις περιφέρειες Εμίλια Ρομάνια και Μάρκε

Αφίξη Νέων Αεροσκαφών: Σημαντικό Ορόσημο για τη Δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου της Πολεμικής Αεροπορίας - ΒΙΝΤΕΟ
ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πρίν

Αφίξη Νέων Αεροσκαφών: Σημαντικό Ορόσημο για τη Δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου της Πολεμικής Αεροπορίας – ΒΙΝΤΕΟ

Η Πάτρα στέλνει ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στο ΚΚΕ ενόψει των εκλογών - ΒΙΝΤΕΟ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 εβδομάδες πρίν

Η Πάτρα στέλνει ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στο ΚΚΕ ενόψει των εκλογών – ΒΙΝΤΕΟ

ΠΑΤΡΑ: Κρίση πανικού στον Προαστιακό: Επιβάτες εγκλωβίστηκαν λόγω βλάβης σε πόρτα
ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Κρίση πανικού στον Προαστιακό – Επιβάτες εγκλωβίστηκαν λόγω βλάβης σε πόρτα

Η απρεπής χειρονομία της La Zarra στη Eurovision και η απογοήτευσή της για το αποτέλεσμα της Γαλλίας
ΖΩΗ2 εβδομάδες πρίν

Η απρεπής χειρονομία της La Zarra στη Eurovision και η απογοήτευσή της για το αποτέλεσμα της Γαλλίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ