ΕΛΛΑΔΑ
Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το κύμα ισχυρών φαινομένων έως την 28η Οκτωβρίου

Δύσκολο αποδεικνύεται το ξεκίνημα της εβδομάδας για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς το κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μετά τα πρώτα έντονα φαινόμενα της Κυριακής, που μετέτρεψαν δρόμους σε χειμάρρους στη Μάνδρα και στη Γλυφάδα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης, χτυπώντας «καμπανάκι» για ισχυρές βροχές, καταιγίδες αλλά και τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, η αστάθεια δεν θα περιοριστεί στη Δευτέρα και την Τρίτη, αλλά αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι και την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, βάζοντας σε «αναμμένα κάρβουνα» όσους προγραμματίζουν να παρακολουθήσουν τις καθιερωμένες μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις.
Πού θα χτυπήσουν τα έντονα φαινόμενα σήμερα
Για σήμερα, Δευτέρα, η ΕΜΥ συστήνει αυξημένη προσοχή, καθώς τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν με ένταση σε αρκετές γεωγραφικές ενότητες. Πιο συγκεκριμένα:
- Αττική: Το Λεκανοπέδιο βρίσκεται στο επίκεντρο, με δύο διακριτές περιόδους έξαρσης. Η πρώτη αφορά τις πρωινές ώρες έως το μεσημέρι, ενώ ένα δεύτερο κύμα ισχυρών καταιγίδων αναμένεται εκ νέου από το βράδυ.
- Θεσσαλία & Ανατολική Στερεά: Στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία τα φαινόμενα θα είναι έντονα έως το πρωί, ενώ στη Μαγνησία και τη Λάρισα η προσοχή απαιτείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι το βράδυ.
- Εύβοια & Σποράδες: Αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
- Νησιά Ανατολικού Αιγαίου & Δωδεκάνησα: Στα ανατολικά νησιωτικά τμήματα τα φαινόμενα θα ενταθούν από το μεσημέρι, ενώ στα Δωδεκάνησα η έξαρση τοποθετείται από τις προμεσημβρινές ώρες έως αργά το βράδυ.
Παράλληλα, οι εκτιμήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr δείχνουν ότι η διαδοχή ατμοσφαιρικών διαταραχών θα κρατήσει άστατο το σκηνικό σε ολόκληρη τη δυτική, κεντρική και νότια χώρα, με βροχές στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των ανέμων
Εκτός από τις τοπικά πυκνές βροχοπτώσεις, η κακοκαιρία φέρνει αισθητή αλλαγή της αίσθησης του καιρού. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή υποχώρηση, με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά στις περισσότερες περιοχές τους 19 με 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία οι τιμές θα κυμανθούν από 8 έως 19 βαθμούς, στη Θεσσαλία και τη Στερεά από 12 έως 20-21 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα ο υδράργυρος θα φτάσει τοπικά τους 25 βαθμούς.
Σημαντική είναι και η ενίσχυση των ανέμων. Στα δυτικά θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις και στα ανατολικά από ανατολικές-βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 μποφόρ. Ωστόσο, στα πελάγη η έντασή τους θα αγγίξει τοπικά τα 7 με 8 μποφόρ, δυσκολεύοντας ενδεχομένως τις θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Η εικόνα στην πρωτεύουσα
Για την Αττική, οι μετακινήσεις κατά τις ώρες αιχμής απαιτούν ιδιαίτερη υπομονή. Μετά τις εικόνες με τους πλημμυρισμένους δρόμους της Κυριακής, η νέα υποτροπή του καιρού το βράδυ της Δευτέρας, σε συνδυασμό με τη στροφή των ανέμων σε βόρειους έως 5 μποφόρ, διατηρεί τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας σε αυξημένη ετοιμότητα.
Η σύσταση των αρχών προς τους πολίτες είναι η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων κατά τη διάρκεια των εντόνων φαινομένων και η ιδιαίτερη προσοχή στους δρόμους που παρουσιάζουν συχνά προβλήματα συσσώρευσης υδάτων.
Μπορείτε να ανατρέξετε στους παρακάτω συνδέσμους:
- Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ): Έκτακτα Δελτία Καιρού ΕΜΥ
- Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr): Πρόγνωση Καιρού & Ειδήσεις meteo.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ3 ημέρες πρίν«λουκέτο» για την αλυσίδα πίτσας στην Πάτρα – Έκλεισαν και τα τρία σημεία εξυπηρέτησης
ΖΩΗ1 ημέρα πρίνΠΑΤΡΑ-Άγρια νύχτα στην Ελευθερίου Βενιζέλου: Κουκουλοφόροι «χτύπησαν» πρακτορείο με πιστόλι και μαχαίρι
ΖΩΗ23 ώρες πρίνΘρήνος στην Πάτρα: “Έφυγε” στα 63 του ο Γιώργος Τσάμης, η ψυχή της “κοκκινόμαυρης” κερκίδας
ΠΑΤΡΑ ΤΩΡΑ1 ημέρα πρίνΤρεις και ο κούκος πετάχτηκαν από τα κρεβάτια – Κουνήθηκε γερά η Πάτρα!
ΖΩΗ2 ημέρες πρίνΝέος φόβος στις γειτονιές της Πάτρας: Βίαιη ληστεία εν μέση ημέρα στην οδό Εφέσου – Θύμα περιπατητής
ΖΩΗ1 ημέρα πρίνΈνα ευρωπαϊκό «Portobello» γεννιέται στην καρδιά της Πάτρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ17 ώρες πρίνΧειροπέδες στον ιδιοκτήτη του “Χωριάτικου” για μεγάλη φοροδιαφυγή
ΖΩΗ21 ώρες πρίνΒαρύ πένθος στην Πάτρα: «Έφυγε» στα 66 του ο Δημήτρης Δεμίρης









