Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος στο θρίλερ με τη Μονή Σινά: Έτοιμη η ιστορική συμφωνία με το Καΐρο

Άποψη μοναστηριού χτισμένου στους πρόποδες βραχώδους βουνού

Μια εξέλιξη που προσφέρει βαθιά ανακούφιση στον ορθόδοξο κόσμο και βάζει τελεία σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας έρχεται από τη Χερσόνησο του Σινά. Η Σιναϊτική Αδελφότητα, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Συμεών, βρίσκεται πλέον στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως επήλθε συμφωνία με τις αιγυπτιακές αρχές για το καθεστώς λειτουργίας της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης. Πρόκειται για μια εξέλιξη-σταθμό, η οποία θωρακίζει το υπερχιλιετές μοναστήρι και βάζει στο αρχείο τις επικίνδυνες δικαστικές εκκρεμότητες που απειλούσαν ευθέως την ίδια την υπόστασή του.

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν η απόφαση του Εφετείου της Ισμαηλίας δημιούργησε νέα νομικά δεδομένα στην Αίγυπτο, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για το μέλλον του status quo της Μονής. Τότε, η αιγυπτιακή κυβέρνηση κατέθεσε ένα προσχέδιο συμφωνίας με στόχο να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής της δικαστικής απόφασης. Ζητούμενο για τους πατέρες της Μονής ήταν να εξασφαλιστεί πως ο καθημερινός μοναστικός βίος θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, σεβόμενος την παράδοση αιώνων, αλλά ταυτόχρονα προσαρμοσμένος στο σύγχρονο νομικό πλαίσιο της χώρας.

Η διαπραγμάτευση αποδείχθηκε μαραθώνια. Η Σιναϊτική Αδελφότητα ζήτησε και έλαβε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να μελετήσει εξονυχιστικά τις προτάσεις, να καταθέσει βελτιωτικές αντιπροτάσεις και να συντάξει μια πλήρη, επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη για την ακίνητη περιουσία και το ιστορικό της καθεστώς. Στον αγώνα αυτό, η Μονή βρήκε ανοιχτές πόρτες και ευήκοα ώτα. Η αιγυπτιακή ηγεσία και προσωπικά ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι επέδειξαν την απαραίτητη κατανόηση ώστε ο διάλογος να κρατήσει πάνω από έναν χρόνο, ενώ καθοριστική ήταν και η διπλωματική συνδρομή της Ελληνικής Πολιτείας.

Πέρα όμως από το πολιτικό και νομικό σκέλος, η ουσία της υπόθεσης άγγιξε την καρδιά της Ορθοδοξίας. Αναγνωρίζοντας το ειδικό εκκλησιαστικό καθεστώς της Μονής, η Αδελφότητα δεν κλείστηκε στον εαυτό της ούτε παρασύρθηκε από τις σειρήνες διαφόρων «ειδικών» και ανεπίσημων συμβούλων. Αντίθετα, κινήθηκε θεσμικά. Απευθύνθηκε αρχικά στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και, στη συνέχεια, μέσω του Πατριάρχη Θεοφίλου, το ζήτημα τέθηκε υπόψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου, καθώς και των Εκκλησιών της Ελλάδος και της Κύπρου.

Η ανταπόκριση των Πρωτοθρόνων Εκκλησιών ήταν καθολική. Με συνοδικά και πατριαρχικά έγγραφα που πλέον κοσμούν το αρχείο της Μονής, οι ηγέτες της Ορθοδοξίας άναψαν το «πράσινο φως», εκφράζοντας την πλήρη στήριξή τους στη συμφωνία. Θεωρούν πως το κείμενο αυτό διασφαλίζει οριστικά τα ιστορικά και νόμιμα δίκαια του μοναστηριού, βάζοντας γερές βάσεις για το μέλλον.

Με την καθολική αυτή κάλυψη και την υποστήριξη της Αθήνας και των Πατριαρχείων, ο Αρχιεπίσκοπος Συμεών δηλώνει έτοιμος να βάλει την υπογραφή του. Το μόνο που εκκρεμεί είναι να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του, ώστε σε συνεννόηση με την αιγυπτιακή κυβέρνηση να οριστεί η ακριβής ημερομηνία της επίσημης τελετής. Μια εξέλιξη που αφήνει πίσω της την αγωνία και ανοίγει μια νέα, ασφαλή σελίδα για την «Κιβωτό» της Σιναϊτικής έρημου.

Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ και την ανακοίνωση στις εξής πηγές ενημέρωσης:

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Δύο άνδρες στέκονται δίπλα-δίπλα, ο ένας φορά μαύρο φούτερ και ο άλλος σκούρο κοστούμι με γραβάτα.
ΣΠΟΡ8 λεπτά πρίν

Όταν ο Λιόλιος είπε “όχι” στις πιέσεις: Το παρασκήνιο της συνάντησης και η άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη

Ευρεία άποψη γηπέδου ποδοσφαίρου με κερκίδες και χλοοτάπητα
ΣΠΟΡ10 λεπτά πρίν

Άστον Βίλα – Μάντσεστερ Σίτι 2-1: Ο Νίκολας Τζάκσον «έσπασε» το αήττητο της Σίτι στην Premier League

Αθλητές καλαθόσφαισης σε αγώνα στο παρκέ του γηπέδου
ΣΠΟΡ26 λεπτά πρίν

Σπύρος Καβαλιεράτος: Γιατί το όνομα του γνωστού δημοσιογράφου βρέθηκε στη δικογραφία για τα «στημένα» του μπάσκετ

Πίτσα μέσα σε ανοιχτό χάρτινο κουτί delivery πάνω σε τραπέζι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ31 λεπτά πρίν

Pizza Fan: Πώς μπορούν να σωθούν οι 2.500 θέσεις εργασίας πριν από τη δίκη

Ο Δημήτρης Πιατάς με τους Γιάννη Φέρτη και Ιεροκλή Μιχαηλίδη στην παράσταση Ήρωες το 2018
ΖΩΗ59 λεπτά πρίν

Δημήτρης Πιατάς: Έχασε τη σύντροφο της ζωής του και ανέβηκε στη σκηνή – Το χειροκρότημα που ράγισε καρδιές

Πρόσοψη ιστορικού ναού με δύο πύργους και κιονοστοιχίες, μπροστά από πλατεία με συντριβάνι και δέντρα.
ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα πρίν

«Έκαψαν πέντε εκκλησίες και τον Ντουόμο»; Τι κρύβεται πίσω από την ανάρτηση που προκαλεί οργή

Κόκκινο πυροσβεστικό όχημα σταθμευμένο σε δρόμο μπροστά από καταστήματα
ΖΩΗ2 ώρες πρίν

Συναγερμός στην Τριών Ναυάρχων: Φωτιά σε γνωστή ψησταριά

Αεροφωτογραφία ακτογραμμής νησιού με θάλασσα και βλάστηση
ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες πρίν

Διπλός σεισμός 6,9 και 6,3 Ρίχτερ στο Βανουάτου – Συναγερμός για τσουνάμι στον Ειρηνικό

Μπάλα μπάσκετ, μπάλα ποδοσφαίρου και χαρτονομίσματα ευρώ σε ξύλινη επιφάνεια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ2 ώρες πρίν

Στο στόχαστρο της Αρχής για το Μαύρο Χρήμα το αθλητικό παρασκήνιο: «Ξεσκονίζουν» τα πάντα μετά το σκάνδαλο στο μπάσκετ

Άποψη μοναστηριού χτισμένου στους πρόποδες βραχώδους βουνού
ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες πρίν

Τέλος στο θρίλερ με τη Μονή Σινά: Έτοιμη η ιστορική συμφωνία με το Καΐρο

Η πρόσοψη καταστήματος εστίασης με πράσινη επιγραφή και διαφημιστικά στοιχεία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ1 ημέρα πρίν

«λουκέτο» για την αλυσίδα πίτσας στην Πάτρα – Έκλεισαν και τα τρία σημεία εξυπηρέτησης

Αεροφωτογραφία δρόμου με πάγκους λαϊκής αγοράς, περαστικούς και ένα αυτοκίνητο.
ΠΑΤΡΑ ΤΩΡΑ2 ημέρες πρίν

Αγία Σοφιά Πατρών: Πάγκοι της λαϊκής κλείνουν την είσοδο της πλατείας, και κανείς δεν ελέγχει

Κίτρινο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σταθμευμένο σε εξωτερικό χώρο.
ΖΩΗ2 ημέρες πρίν

Θλίψη στην Πάτρα: Νεκρή 47χρονη μέσα στο σπίτι της στην Αρόη

Δύο άτομα στεκόμενα σε δρόμο ανάμεσα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, με αντικείμενα στο οδόστρωμα.
ΖΩΗ3 ώρες πρίν

Νέος φόβος στις γειτονιές της Πάτρας: Βίαιη ληστεία εν μέση ημέρα στην οδό Εφέσου – Θύμα περιπατητής

Πρόσοψη κτιρίου με κλειστά ρολά, κολόνες, γκράφιτι, πινακίδα φαρμακείου και σταθμευμένα δίκυκλα στο πεζοδρόμιο.
ΖΩΗ2 ημέρες πρίν

Πλατεία Όλγας στην Πάτρα: Στη θέση του ιστορικού φαρμακείου καταφτάνει αγαπημένο ζαχαροπλαστείο

Πορτραίτο άνδρα με γκρίζα γένια, ανοιχτόχρωμο πουκάμισο και μπλουζάκι, κοιτάζει τον φακό με σοβαρό ύφος σε σκούρο φόντο.
ΣΠΟΡ12 ώρες πρίν

Σεισμός στα ερτζιανά και τα γραφεία: Εκτός SPORT24 ο Σπύρος Καβαλιεράτος μετά τις αποκαλύψεις για τη δικογραφία Λιόλιου

Πορτραίτο άνδρα με κοντά μαλλιά και μούσι, ο οποίος φοράει σκούρο μπλουζάκι σε εξωτερικό χώρο.
ΖΩΗ2 ημέρες πρίν

Βαθύς θρήνος στην Πάτρα: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στα 50 του χρόνια ο Δήμος Μαυροκολέας

Αναμμένο κερί δίπλα σε αναλογικό μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε σκοτεινό χώρο.
ΖΩΗ2 ημέρες πρίν

Στο «σκοτάδι» ο Άγιος Βασίλειος – Ξαφνική διακοπή ρεύματος στην περιοχή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ