Η ημέρα της 1ης Μαΐου είναι γνωστή ως η Εργατική Πρωτομαγιά ή η Διεθνής Εργατική Ημέρα και έχει συνδεθεί με αρκετά σημαντικά πολιτικά γεγονότα στη διεθνή ιστορία. Ακολουθούν μερικά από αυτά:
Στις 1η Μαΐου του 1886, έγινε η ιστορική Απεργία του Χάιντ Πάρκ στο Σικάγο των ΗΠΑ, όπου εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν για την οκτάωρη εργασία και καλύτερους όρους εργασίας. Η διαδήλωση κατέληξε σε συμπλοκές με την αστυνομία και το αποτέλεσμα ήταν η σύλληψη και η καταδίκη των ηγετών της εργατικής κίνησης, οκτώ από τους οποίους καταδικάστηκαν σε θάνατο. Η Απεργία του Χάιντ Πάρκ καθιερώθηκε ως ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς σε πολλές χώρες και γίνεται συχνά συνώνυμη με τη Διεθνή Εργατική Ημέρα.
Η μαζική εκτέλεση στην Καισαριανή ήταν μια από τις πιο βίαιες εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ελλάδας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την Πρωτομαγιά του 1944, οι ναζί κατακτητές εκτέλεσαν 200 Έλληνες πολιτικούς κρατούμενους στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Ο Αλέκος Παναγούλης ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς αγωνιστές της ελληνικής αντίστασης κατά της χούντας των συνταγματαρχών που ανέλαβε την εξουσία στη χώρα το 1967. Γεννημένος το 1939, ο Παναγούλης ήταν γιος ενός Κρητικού οπλοφόρου και αναρχικού, και από μικρός έδειχνε έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική και τον αγώνα για την ελευθερία.
Είναι ξημερώματα της 1ης Μαΐου του 1976 όταν το αυτοκίνητο που οδηγεί ο Αλέκος Παναγούλης ξεφεύγει από την πορεία του και καταλήγει σε κατάστημα. Βαριά τραυματισμένος, ο Αλέκος Παναγούλης θα αφήσει την τελευταία του πνοή λίγες ώρες αργότερα, δυο μήνες πριν συμπληρώσει τα 37 του χρόνια.
Μανιφέστο των Αντιφασιστών Διανοούμενων. Η Ιταλία βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της. Την 1η Μαΐου του 1925 δημοσιεύεται στις εφημερίδες Il Mondo και Il Popolo το «Μανιφέστο των Αντιφασιστών Διανοούμενων» στην Ιταλία. Ο φασισμός είναι ένα κίνημα που απειλεί τη δημοκρατία και την ελευθερία του λαού. Εμείς, οι αντιφασίστες διανοούμενοι, αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση για να αντισταθούμε στην εξάπλωση του φασισμού και να υπερασπιστούμε τις αξίες της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού.
Στις 1η Μαΐου του 1961, ο Φιντέλ Κάστρο ανακήρυξε την Κούβα ως «σοσιαλιστικό κράτος» και αναστέλλονται οι εκλογές. Στην ομιλία του, ο Κάστρο επεσήμανε ότι ο λαός δεν είχε χρόνο για εκλογές και ότι στην Κούβα υπήρχε μόνο μία τάξη. Με αυτήν την ανακήρυξη, η Κούβα έγινε το πρώτο κομμουνιστικό κράτος στην Δυτική Ημισφαίριο.
Ο Κάστρο ανέλαβε την εξουσία στην Κούβα το 1959, κατά τη διάρκεια της επανάστασης, και παρέμεινε ηγέτης της χώρας μέχρι το 2008, όταν παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ Κάστρο. Η ανακήρυξη της Κούβας ως σοσιαλιστικού κράτους επισημαίνει την έναρξη μιας σειράς αλλαγών στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική δομή της χώρας, όπως η εθνικοποίηση των βιομηχανιών και η δημιουργία μιας κοινωνίας με λιγότερη ανισότητα και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για το λαό της Κούβας.
Την 1η Μαΐου του 2003, ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, εμφανίστηκε στο αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν», για να ανακοινώσει ότι οι “μείζονες επιχειρήσεις μάχης” στο Ιράκ είχαν ολοκληρωθεί επιτυχώς. Η ανακοίνωση αυτή έγινε σε μια στιγμή που η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ είχε ξεκινήσει έξι εβδομάδες νωρίτερα και η προσοχή του κόσμου επικεντρωνόταν στο πώς θα εξελιχθεί η στρατιωτική επιχείρηση.
Ωστόσο, παρά την αυτοπεποίθηση του Μπους, η στρατιωτική επιχείρηση δεν ήταν τόσο εύκολη όσο αρχικά φαινόταν. Από την αρχή του πολέμου, οι αμερικανικές δυνάμεις αντιμετώπισαν αντίσταση από τους ιρακινούς στρατιώτες και από τους πολίτες που αντιστάθηκαν στην κατοχή. Η εικόνα της επιχείρησης αλλάζει από τη στιγμή που οι αμερικανικές δυνάμεις κατέλαβαν το Βαγδάτη τον Απρίλιο του 2003, αλλά η βία και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα
Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Μαΐου του 2004 αποτέλεσε μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οι εννέα χώρες που προσχώρησαν στην ΕΕ αντιπροσώπευαν μια πολύ σημαντική περιοχή της Ευρώπης, που είχε υποφέρει από τη διχόνοια και τις συνέπειες του Ψυχρού Πολέμου για πολλές δεκαετίες.
Η διεύρυνση αυτή αποτέλεσε επίσης μια ευκαιρία για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και την προώθηση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ευημερίας σε αυτές τις χώρες. Η διαδικασία προσχώρησης απαιτούσε από αυτές τις χώρες να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και να υιοθετήσουν τους κανόνες και τις αρχές της ΕΕ.
Η προσχώρηση αυτών των χωρών στην ΕΕ αύξησε τον αριθμό των κρατών μελών στην Ένωση από 15 σε 25 και άλλαξε το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό τοπίο της Ευρώπης.