Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς εκπτώσεις, ούτε για τη φύση ούτε για το κλίμα

Χωρίς εκπτώσεις, ούτε για τη φύση ούτε για το κλίμα 4+4 προτάσεις από το Πράσινο & Μωβ, σε συνάντηση με την Ορνιθολογική Εταιρεία

4+4 προτάσεις από το Πράσινο & Μωβ, σε συνάντηση με την Ορνιθολογική Εταιρεία

Πλαστό και επικίνδυνο είναι το δίλημμα ανάμεσα στην προστασία της φύσης και του κλίματος: η ενεργειακή μετάβαση μπορεί και πρέπει να προχωρήσει με επείγοντα βήματα, υπερασπίζοντας αποτελεσματικά και τα δύο. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα από τη συνάντηση της συμμαχίας Πράσινο & Μωβ με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.). 

Από την πλευρά της Ορνιθολογικής έγινε ενημέρωση για την εμπειρία και τις δράσεις της οργάνωσης, ιδίως απέναντι στις συχνά καταχρηστικές χωροθετήσεις αιολικών, που έρχονται σε σύγκρουση με τη βιοποικιλότητα και καταλήγουν να δυσφημούν την αιολική ενέργεια. Από την Ε.Ο.Ε. συμμετείχαν η Κωνσταντίνα Ντεμίρη, διευθύντρια, ο Μαρτίνος Γκαίτλιχ, υπεύθυνος πολιτικής, και ο Αποστόλης Καλτσής, υπεύθυνος δράσεων διατήρησης.   

Από το Πράσινο & Μωβ, η συνεπικεφαλής Βασιλική Γραμματικογιάννη, ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, παρουσίασαν 4+4 προτάσεις της συμμαχίας για πολιτική που θα συνδυάζει αποτελεσματικά την επείγουσα δράση για το κλίμα, την προστασία της φύσης και την ελαχιστοποίηση του οικολογικού μας κόστους.   

4 από τους άξονες αφορούν άμεσες αλλαγές στο πλαίσιο χωροθέτησης των ΑΠΕ: 

● Κατανομή των απαραίτητων αναγκών και στόχων ΑΠΕ ανά περιφέρεια, νομό και δήμο με συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να υπάρχει παντού σαφές και λογικό ανώτατο όριο: συνυπολογίζονται και οι εγκαταστάσεις που ήδη λειτουργούν. Στον διάλογο για τη βέλτιστη χωροθέτηση σε επίπεδο νομού και δήμου, συμμετοχή και των τοπικών κοινωνιών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων. 

● Για ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας, χωροθέτηση κατά προτεραιότητα σε περιοχές με ήδη εκτεταμένη ανθρώπινη παρέμβαση. Ενδεικτικά: μεταφορικές υποδομές, βιομηχανικές και αποθηκευτικές ζώνες, εξορυκτικές περιοχές, καλλιεργούμενη αγροτική γη (με ενοίκιο). Πλωτά αιολικά, δεκτά μόνο με ορθό θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.  

● Στους ορεινούς όγκους, χωροθέτηση μόνο μέχρι το ύψος που είναι απαραίτητο για τους στόχους μετάβασης κάθε περιφέρειας, και δίπλα σε υπάρχοντες δρόμους.

● Για τις προστατευόμενες περιοχές, ισχυρές διασφαλίσεις με άμεσο κλείσιμο των εκκρεμών αιτήσεων και πάγωμα κάθε έργου κατηγορίας  Α΄, μέχρι την ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και των Διαχειριστικών Σχεδίων.  Όπου προχωροθετηθούν ΑΠΕ βάσει των Διαχειριστικών Σχεδίων, εγκατάσταση μόνο κατ’ εξαίρεση, με προτεραιότητα σε πρωτοβουλίες από τις τοπικές κοινωνίες.

4 ακόμη βασικοί άξονες για το κλίμα και την ενεργειακή πολιτική, είναι ζωτικοί και για την προστασία της φύσης: 

● Πλήρης μηδενισμός καθαρών εκπομπών μέχρι το 2040, πάνω από 80% ανανεώσιμη ηλεκτροπαραγωγή το 2030, καμία νέα μονάδα αερίου.  

● Απόλυτη προτεραιότητα στην εξοικονόμηση, για οικονομία χαμηλών απαιτήσεων σε ενέργεια: παθητικά κτίρια, νέο μοντέλο μεταφορών και μετακινήσεων, κυκλική οικονομία, υδρογόνο μόνο στοχευμένα και μόνο από 100% ανανεώσιμες πηγές.  

● Έμφαση σε ήπιες προσαρμοσμένες ΑΠΕ μικρής κλίμακας, με ενθάρρυνση αυτοπαραγωγής και ενεργειακών κοινοτήτων. Προτεραιότητα και στις «σταθερές ΑΠΕ», όπου το οικολογικό τους κόστος είναι περιορισμένο.

● Παράλληλη έμφαση στην κοινωνική διάσταση της ενέργειας και στην κλιματική δικαιοσύνη, αλλά και στις μη ενεργειακές διαστάσεις της κλιματικής κρίσης, όπως το διατροφικό μοντέλο και οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την κτηνοτροφία. 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξουν και επόμενα βήματα επικοινωνίας και διαλόγου. 

Η συνεπικεφαλής του Πράσινο & Μωβ Βασιλική Γραμματικογιάννη δήλωσε τα εξής:

Η Ελλάδα φιλοξενεί το 23% όλων των ειδών που υπάρχουν στην Ευρώπη και πιθανόν το 2% των ειδών του κόσμου. Αν σκεφτούμε τώρα ότι το 8% της έκτασης της γης περιέχει το 46% των ειδών, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η ελληνική φύση για το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η χώρα μας λοιπόν έχει ευθύνη όχι μόνο απέναντι στους Έλληνες αλλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα για την διαφύλαξη της βιοποικιλότητας. Η βιοποικιλότητα όμως κινδυνεύει και από την κλιματική αλλαγή. Η μετάβαση λοιπόν σε ένα πράσινο μέλλον που θα διασφαλίζει τη συγκράτηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου είναι μονόδρομος. Ο χωρικός σχεδιασμός είναι το σημαντικότερο εργαλείο που διασφαλίζει ότι το φυσικό κεφάλαιο της χώρας μας θα μείνει άθικτο για τις επόμενες γενιές. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση καθυστερεί τραγικά την αναθεώρηση του χωροταξικού για τις ΑΠΕ διευκολύνοντας συμφέροντα και επιδεινώνοντας τις πιέσεις στη βιοποικιλότητα και τη φύση.

Στο Πράσινο και Μωβ καταθέτουμε συνολική εναλλακτική πρόταση που προστατεύει και τη φύση και το κλίμα. Ακούμε τους ειδικούς, συνεργαζόμαστε με την Κοινωνία των Πολιτών και σχεδιάζουμε τη μετάβαση με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ώστε η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τη φύση να εμπεριέχει την αειφορία και όχι την καταστροφή

Continue Reading
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Χαρά Ιωαννίδη
ΖΩΗ2 ώρες πρίν

Χάθηκε η ζωή μίας υγιέστατης γυναίκας στην Πάτρα – Σκιές γύρω από την επέμβαση – ΒΙΝΤΕΟ

Φωτιά
ΖΩΗ2 ώρες πρίν

Τραυματισμός υπαλλήλου σε κατάστημα στην Πάτρα – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο

Σκουπίδια και κλαδιά πνίγουν την Πάτρα: "Ποιος ευθύνεται για την αδιαφορία;" ρωτά συμπολίτης - ΦΩΤΟ
ΖΩΗ12 ώρες πρίν

Σκουπίδια και κλαδιά πνίγουν την Πάτρα: “Ποιος ευθύνεται για την αδιαφορία;” ρωτά συμπολίτης – ΦΩΤΟ

ΠΑΤΡΑ-Φωτιά πίσω από το 29ο Δημοτικό Σχολείο: Κάτοικοι έσωσαν τα σπίτια τους με κουβάδες και λάστιχα - Καθυστερημένη η πυροσβεστική καταγγέλλουν - ΦΩΤΟ
ΖΩΗ13 ώρες πρίν

ΠΑΤΡΑ-Φωτιά πίσω από το 29ο Δημοτικό Σχολείο: Κάτοικοι έσωσαν τα σπίτια τους με κουβάδες και λάστιχα – Καθυστερημένη η πυροσβεστική καταγγέλλουν – ΦΩΤΟ

ασθενοφορο
ΖΩΗ13 ώρες πρίν

Άνδρας με σοβαρά εγκαύματα από ζεστό λάδι νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Πάτρας

Παναχαϊκή: Θριαμβευτική νίκη επί του Παναθηναϊκού Β' και παραμονή στη Super League 2!
ΣΠΟΡ1 ημέρα πρίν

Παναχαϊκή: Θριαμβευτική νίκη επί του Παναθηναϊκού Β’ και παραμονή στη Super League 2!

Εντυπωσιακές πτήσεις και άψογη διοργάνωση από την Λέσχη Αλεξιπτώτου Πλαγιάς Πάτρας - ΦΩΤΟ
ΣΠΟΡ1 ημέρα πρίν

Εντυπωσιακές πτήσεις και άψογη διοργάνωση από την Λέσχη Αλεξιπτώτου Πλαγιάς Πάτρας – ΦΩΤΟ

ΣΧΟΛΕΙΟ
ΖΩΗ1 ημέρα πρίν

Κύκλωμα Ναρκωτικών σε Σχολείο της Πάτρας: Σοκαριστικές Αποκαλύψεις για Βία και Χρήση Ανήλικων Μαθητών

Κάτοικοι της Οβρυάς Πατρών καταγγέλλουν κακή ποιότητα νερού
ΖΩΗ1 ημέρα πρίν

Κάτοικοι της Οβρυάς Πατρών καταγγέλλουν κακή ποιότητα νερού

Δημήτρης Σταρόβας
ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πρίν

Ο Δημήτρης Σταρόβας δίνει μάχη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο – Η σύντροφός του μιλάει για την κατάσταση της υγείας του

Πυρκαγιά Σε Αεροσκάφος της Japan Airlines στο Τόκιο: Επιχείρηση Κατάσβεσης Σε Εξέλιξη - ΒΙΝΤΕΟ
ΚΟΣΜΟΣ5 μήνες πρίν

Πυρκαγιά Σε Αεροσκάφος της Japan Airlines στο Τόκιο: Επιχείρηση Κατάσβεσης Σε Εξέλιξη – ΒΙΝΤΕΟ

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: Νορβηγικό κρουαζιερόπλοιο χτυπάται από τεράστια κύματα - Οι Επιβάτες πανικοβλημένοι σε καταιγιδικές συνθήκες
ΚΟΣΜΟΣ5 μήνες πρίν

ΒΙΝΤΕΟ: Νορβηγικό κρουαζιερόπλοιο χτυπάται από τεράστια κύματα – Οι Επιβάτες πανικοβλημένοι σε καταιγιδικές συνθήκες

Αλιγάτορας μπαίνει σε εμπορικό κέντρο της Φλόριντα - ΒΙΝΤΕΟ
ΚΟΣΜΟΣ5 μήνες πρίν

Αλιγάτορας μπαίνει σε εμπορικό κέντρο της Φλόριντα – ΒΙΝΤΕΟ

Σοκαριστικό περιστατικό στα διόδια του Αιγίου: Τρεις άνδρες επιχείρησαν να απαγάγουν γυναίκα - ΒΙΝΤΕΟ
ΖΩΗ5 μήνες πρίν

Σοκαριστικό περιστατικό στα διόδια του Αιγίου: Τρεις άνδρες επιχείρησαν να απαγάγουν γυναίκα – ΒΙΝΤΕΟ

Σοκ στη Φλόριντα: αριστούχος 13χρονος δολοφόνησε την μητέρα του κατά τη διάρκεια του ύπνου - Αποκαλυπτικά πλάνα - ΒΙΝΤΕΟ
ΚΟΣΜΟΣ5 μήνες πρίν

Σοκ στη Φλόριντα: αριστούχος 13χρονος δολοφόνησε την μητέρα του κατά τη διάρκεια του ύπνου – Αποκαλυπτικά πλάνα – ΒΙΝΤΕΟ

Σεισμός 7,6 Ρίχτερ συγκλόνισε τις Φιλιππίνες - ΒΙΝΤΕΟ
ΚΟΣΜΟΣ6 μήνες πρίν

Σεισμός 7,6 Ρίχτερ συγκλόνισε τις Φιλιππίνες – ΒΙΝΤΕΟ

ΒΙΑ
ΖΩΗ6 μήνες πρίν

ΠΑΤΡΑ Παιδιά-θύτες: Μια μάστιγα που πρέπει να αντιμετωπιστεί – ΒΙΝΤΕΟ

Τζουλιάνι Νίτα
ΕΛΛΑΔΑ6 μήνες πρίν

ΠΑΤΡΑ-Η υπόθεση του Τζουλιάνι Νίτα: Μια περίεργη ιστορία με πολλά ερωτήματα

Πέτρος Κουσουλός
ΕΛΛΑΔΑ6 μήνες πρίν

Ο Δημοσιογράφος Πέτρος Κουσουλός στο επίκεντρο επεισοδίου στα δικαστήρια: Κατηγορίες, αντιδράσεις και μήνυση από την Ρούλα Πισπιρίγκου

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Σοκ στους θεατές από τον σοβαρό τραυματισμό ακροβάτη σε τσίρκο - ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ
ΕΛΛΑΔΑ6 μήνες πρίν

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Σοκ στους θεατές από τον σοβαρό τραυματισμό ακροβάτη σε τσίρκο – ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ