Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Αίγιο: Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παναγίας Τρυπητής

Νεκτάριος Φαρμάκη

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η παρέμβαση για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παναγίας Τρυπητής Αιγίου που χρηματοδοτείται με 1.115.000 ευρώ από το “TheRout_Net/Thematicroutesandnetworks”με ακρωνύμιο”TheRout_Net”, καθώς το έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG “Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020”.
Για την πορεία των εργασιών ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης από την Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανίτα Κουμούση, καθώς το έργο υλοποιείται με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας.
Ο Περιφερειάρχης, παρουσία και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, Ιερώνυμου, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ιερό Προσκύνημα κατά την οποία ενημερώθηκε για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών, που επιτρέπει να δρομολογηθούν σύντομα οι διαδικασίες επιστροφής της εικόνας της Παναγίας Τρυπητής στον ομώνυμο Ιερό Ναό.
Η κ. Κουμούση αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του έργου, καθώς ήταν σύνθετο, ιδιαίτερα απαιτητικό και αποσκοπούσε στην προστασία του εκκλησιαστικού συγκροτήματος (ναός και βοηθητικό κτήριο) αλλά και των ίδιων των επισκεπτών από τις καταπτώσεις γαιωδών υλικών. Επίσης, παρουσίασε διεξοδικά τις παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του ναού, τη συντήρηση του διακόσμου στο εσωτερικό του, την ανάδειξή του και την εξασφάλιση πρόσβασης ηλικιωμένων και ΑμΕΑ, καθώς έχει κατασκευαστεί εξωτερικό ασανσέρ δυτικά του νεώτερου κτίσματος και έχει εγκατασταθεί μηχανικός ανυψωτικός μηχανισμός (Lift) για ΑμΕΑ, από το επίπεδο του δρόμου έως τη στάθμη του εξωτερικού ασανσέρ.
Ορισμένες επίσης σημαντικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στον ιστορικό ναό, το σύγχρονο βοηθητικό κτήριο και στον περιβάλλοντα χώρο τους είναι αντιστήριξη του κροκαλοπαγούς πρανούς στα νότια του Προσκυνήματος, εργασίες επισκευής του ναού και του νεώτερου βοηθητικού κτηρίου (στέγη, προσόψεις, κλπ), εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών, εικόνων, γύψινων και μαρμάρινων διακοσμητικών, εγκατάσταση Η/Μ δικτύων (ηλεκτρολογικού, ύδρευσης, φωτισμού ανάδειξης, κλιματισμού, μεγαφωνικού), επισκευή αναλημματικών τοίχων και διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου.
Στην ενημέρωση παρόντες ήταν ο πρώην Μητροπολίτης Αιγιαλείας & Καλαβρύτων Αμβρόσιος, καθώς επίσης ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Μπούνιας οι οποίοι είχαν συμβάλει στη δρομολόγηση του έργου, στην ένταξή για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα INTERREG και παρακολούθησαν όλες τις διαδικασίες που απαιτήθηκαν για να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη, ο Περιφερειάρχης αφού ευχαρίστησε για την αγαστή συνεργασία τον Μητροπολίτη και την Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, δήλωσε: «Αισθάνομαι ότι εκπληρώνουμε ένα μεγάλο χρέος απέναντι στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, καθώς η Παναγία Τρυπητή, δεν είναι μόνο η Προστάτιδα του Αιγίου, αλλά ένα θρησκευτικό προσκύνημα πανελλήνιας εμβέλειας και ένας πνευματικός χώρος στον οποίο καταφθάνουν πλήθη προσκυνητών από κάθε γωνιά της χώρας. Είμαστε περήφανοι που αυτό το σημαντικό θρησκευτικό μνημείο σύντομα θα τεθεί και πάλι στη διάθεση των πιστών και της τοπικής κοινωνίας, συμβάλλοντας στην αύξηση του πνευματικού αποθέματος της περιοχής, αλλά και στην ενίσχυση του προσκυνηματικού τουρισμού».

Continue Reading
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Εκλογές 2023
ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες πρίν

Εκλογές 2023: Μάθε πού ψηφίζεις

Καραμανδάνειο
ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες πρίν

Μηνύει τους παιδιάτρους του Καραμανδάνειου η Ρούλα Πισπιρίγκου

ΦΩΤΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες πρίν

Πάτρα: Παρανάλωμα το αυτοκίνητο ιδιοκτήτη καφετέριας

Κακοκαιρία - LIVE: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες
ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες πρίν

Κακοκαιρία – LIVE: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες

Στις 21 Μαΐου οι εκλογές – Τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ώρες πρίν

Στις 21 Μαΐου οι εκλογές – Τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο

Δίκη Πισπιρίγκου
ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες πρίν

Υπόθεση Πάτρας: Ακόμη μια γιατρός του Καραμανδανείου καταθέτει για τον θάνατο της Τζωρτζίνας – Νέα επίθεση Κούγια κατά Μαστοράκου

Αίγιο: Επανέρχονται οι αγρότες για σταφίδα και άλλη παραγωγή – «Καμία ανοχή στην κοροϊδία της κυβέρνησης»
ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες πρίν

Αίγιο: Επανέρχονται οι αγρότες για σταφίδα και άλλη παραγωγή – «Καμία ανοχή στην κοροϊδία της κυβέρνησης»

Κατήγγειλε κακοδιαχείριση κονδυλίων και παραιτήθηκε η γενική διευθύντρια του ΙΚΥ
ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες πρίν

Κατήγγειλε κακοδιαχείριση κονδυλίων και παραιτήθηκε η γενική διευθύντρια του ΙΚΥ

Ηλικιωμένη
ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες πρίν

Πάτρα: Ηλικιωμένη πέταξε μια τσάντα λεφτά από το μπαλκόνι

ΦΡΕΑΤΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Βουλωμένα εσωτερικά ΦΡΕΑΤΙΑ -Ένα επικίνδυνο «φαινόμενο» – ΦΩΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ