Τι έγινε στην Ελβετία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης
Η ελβετική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα που έγινε στις 7 Μαρτίου 2021 εξετάζει τα επόμενα βήματά της αφού οι ψηφοφόροι απέρριψαν το νέο σύστημα ψηφιακής ταυτότητας.
Με την νέα ταυτότητα ο κάθε πολίτης θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως τραπεζικές, νοσοκομεία και κρατικές υπηρεσίες.
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι έχει δεσμευτεί να βρει έναν τρόπο εφαρμογής ενός συστήματος ψηφιακής ταυτότητας που να καλύπτει τις ανάγκες όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές ποια μορφή θα πάρει αυτό το σχέδιο ή πότε θα εφαρμοστεί.
Ορισμένες πιθανές επιλογές για την κυβέρνηση περιλαμβάνουν:
- Επανασχεδιασμός του προτεινόμενου συστήματος για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που εξέφρασαν οι ψηφοφόροι, όπως ανησυχίες για την ιδιωτική ζωή και ο ρόλος των ιδιωτικών εταιρειών στο σύστημα.
- Ανάπτυξη ενός νέου συστήματος ψηφιακής ταυτότητας από την αρχή.
- Να εγκαταλειφθεί εντελώς το σχήμα ηλεκτρονικής ψηφιακής ταυτότητας
Η κυβέρνηση είναι πιθανό να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη πριν λάβει μια απόφαση για τα επόμενα βήματά της.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ελβετική κυβέρνηση δεν είναι η μόνη που έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις στην εφαρμογή ενός συστήματος ψηφιακής ταυτότητας. Άλλες χώρες, όπως η Εσθονία και η Φινλανδία, αντιμετώπισαν επίσης την αντίθεση των πολιτών με το νέο συστήματα ψηφιακής ταυτότητάς. Αυτό υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις όσον αφορά την εφαρμογή ενός συστήματος ψηφιακής ταυτότητας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Η ελβετική κυβέρνηση βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μια δύσκολη απόφαση σχετικά με το πώς να προχωρήσει με το σύστημα ψηφιακής ταυτότητάς. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τις ανησυχίες που έθεσαν οι ψηφοφόροι και να αναπτύξει ένα σχέδιο που να καλύπτει τις ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων.
Στην Ελλάδα τι γίνεται; κανείς δεν ξέρει…
Οι νέες ταυτότητες θα έχουν τη μορφή πιστωτικής κάρτας , που θα περιλαμβάνει ηλεκτρονικό τσιπ, έγχρωμη φωτογραφία και την ψηφιακή υπογραφή του κατόχου. Επειδή θα υποστηρίζουν το τεχνολογικό πρότυπο eIDAS που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα χρησιμεύουν μόνο ως έγγραφα ταυτοποίησης αλλά και ως κλειδιά για ηλεκτρονικές συναλλαγές με τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα .
Ο ανάδοχος του μεγάλου διαγωνισμού, προϋπολογισμού 515 εκατ. ευρώ, θα αναλάβει όχι μόνο να εκδώσει νέες ταυτότητες, αλλά και μια σειρά από άλλα έντυπα ασφαλείας, από άδειες οδήγησης μέχρι ειδικές κάρτες για μετανάστες κ.λπ. Πάνω από 100 εκατ. ευρώ θα να δαπανηθεί για την εγκατάσταση του τεχνολογικού εξοπλισμού σε κτίριο της Ελληνικής Αστυνομίας στη Λεωφόρο Συγγρού, αλλά και για την εγκατάσταση απομακρυσμένων μηχανημάτων έκδοσης εντύπων ασφαλείας σε αστυνομικά τμήματα, πρεσβείες, υπουργεία (για διπλώματα) κ.λπ. α.
Οι πολίτες θα πληρώσουν 10 ευρώ για τη νέα ταυτότητα , χωρίς να υπολογίσουν την αμοιβή του φωτογράφου. Σε αντίθεση με πολλές χώρες του εξωτερικού, όπου πολίτες πηγαίνουν στην αστυνομία για να βγάλουν φωτογραφία και να εκδώσουν την ταυτότητά τους, στην Ελλάδα αποφασίστηκε να επιδοτηθούν οι φωτογράφοι!
Η σύμβαση θα είναι δέκα ετών, με δυνατότητα παράτασής της για άλλα πέντε χρόνια , με τον ανάδοχο να χρηματοδοτεί αρχικά την εγκατάσταση της υποδομής και στη συνέχεια να εισπράττει το τέλος από τα νέα έντυπα ασφαλείας που θα εκδοθούν. Οι ελληνικές ταυτότητες σήμερα βασίζονται στην τεχνολογία της δεκαετίας του ’60, αντιγράφονται εύκολα.
Αυτοί είναι οι μεγάλοι παίχτες για τις ψηφιακές ταυτότητες που θα έχουν και την διαχείριση των δεδομένων των Ελλήνων πολιτών με την ευλογία της Ελληνικής κυβέρνησης.
- Thales Group,
- Quest group
- German Veridos με OTE και Byte
- H Βελγική Ζetes Company μαζι με την Space Hellas
- AUSTRIA CARD-Plastikkarten und Ausweissysteme Gesellschaft m.b.H.
- IN Group Company
- Veridos
- Uni Systems
- French IDEMIA μαζι με Neurosoft
- Lykos group (Austria Cards, etc.) μια με IN Groupe, National French Printing Office.