Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος το μποτιλιάρισμα στην Πάτρα!

ΤΡΕΝΟ

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι με την υπογειοποίηση του τρένου αποδίδουμε ξανά την πόλη στους Πατρινούς.

Στην υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα, στην ενίσχυση του συγκοινωνιακού κόμβου στο Κορωπί και στο εξωτερικό υδροδοτικό της Κέρκυρας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή.

Όσον αφορά στην υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι στο παρελθόν είχαν προταθεί λύσεις εκτός κάθε λογικής, διότι απλούστατα δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν και επομένως δεν θα κατασκευαζόταν το έργο ποτέ.

«Εμείς, αντιθέτως, καθίσαμε και μελετήσαμε τη διαδικασία με μεγάλη προσοχή και διαπιστώσαμε ότι μπορεί να υπάρξει μερική υπογειοποίηση 5,2 χλμ., με τη μέθοδο cut & cover. Μιλάμε δηλαδή πρακτικά για υπογειοποίηση στο σύνολο του πυκνού αστικού ιστού της Πάτρας», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι αν και χρησιμοποιείται ο όρος μερική υπογειοποίηση, αφορά στην ουσία το μεγαλύτερο κομμάτι της γραμμής. Ειδικότερα όπως ανέφερε η υπογειοποίηση ξεκινά πριν από την οδό Κανελλοπούλου και θα φτάνει ως την ακτή Δυμαίων, ενώ άλλα 1,7 χλμ. περίπου είναι αθροιστικά οι ράμπες ανόδου και καθόδου. Δηλαδή συνολικά θα υπογειοποιηθούν σχεδόν 7 χλμ. της γραμμής, ενώ τα επιφανειακά τμήματα, συνολικά θα αθροίζουν περίπου 3,8 χλμ.

«Το να υπόσχεται κανείς την πλήρη υπογειοποίηση είναι σα να μη θέλει να γίνει το έργο», σχολίασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και πρόσθεσε: «Καλύτερα να κάνεις αυτό που μπορείς , ακόμα κι αν δεν είναι το τέλειο. Γιατί πολλές στην Ελλάδα ορισμένοι ισχυρίζονται πως επιδιώκουν την τελειότητα ως δικαιολογία για να μην κάνουνε τίποτα. Κι αυτό συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια, με την πρόφαση ότι πρέπει και τα 8 χλμ. να γίνουν με πλήρη υπογειοποίηση, όμως στην ουσία δεν γινόταν τίποτα επειδή αυτό ήταν ανέφικτο. Και αυτό βρισκόταν στον απέραντο χώρο του επιθυμητού, στο οποίο η δήθεν ριζοσπαστική Αριστερά μας έχει συνηθίσει να ταξιδεύει».

«Κατά κανόνα υπόσχονται τα πάντα, εκείνοι που δεν έχουν ελπίδα να κερδίσουν τις εκλογές, να γίνουν κυβέρνηση και να τα υλοποιήσουν», υπογράμμισε σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στην Πάτρα.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι θα διατηρηθούν οι οκτώ υφιστάμενες στάσεις στο μήκος του έργου και έξι από αυτές μετατρέπονται σε υπόγειες, ενώ παράλληλα προστίθεται και μια επιπλέον στάση στο νέο Λιμάνι. Τόνισε ότι ο νέος σχεδιασμός πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας, καθώς καταργούνται όλες οι επικίνδυνες υφιστάμενες ισόπεδες διαβάσεις.

Τόνισε επομένως ότι: «Πρώτον: Εκπονούμε ένα έργο ρεαλιστικό, που υλοποιείται με χρηματοδότηση από την Ε.Ε..

Δεύτερον: Απελευθερώνουμε το κέντρο της πόλης, δεν κόβει την πόλη στα δύο, και αποδίδουμε την Πάτρα ξανά στους Πατρινούς.

Τρίτον: Ανοίγουμε – όπως είχαμε εξαρχής δεσμευτεί – την πόλη με μέτωπο προς τη θάλασσα.

Τέταρτον: Πετύχαμε και με περιβαλλοντικούς όρους τη βέλτιστη λύση. Με ουσιαστικές παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης.

Πέμπτον: Διατηρούμε σε λειτουργία τον Προαστιακό.

Έκτον: Ελαχιστοποιούμε την οπτική και ηχητική όχληση.

Και έβδομον: Ενισχύουμε την ασφάλεια, πεζών και οδηγών».

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε τέλος ότι η έναρξη των εργασιών κατασκευής αναμένεται μέχρι το τέλος του 2023- αρχές του 2024.

Κορωπί: Ενίσχυση των δρομολογίων λεωφορείων και παρεμβάσεις στο σταθμό

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών απάντησε στη συνέχεια για τα μέτρα που λαμβάνονται ώστε να εξυπηρετηθεί καλύτερα το επιβατικό κοινό, που χρησιμοποιεί τον συγκοινωνιακό κόμβο του Κορωπίου, όπου διασταυρώνονται με Μετρό και Προαστιακό πέντε λεωφορειακές γραμμές.

Δήλωσε ότι αντιλαμβανόμενος τις αυξημένες συγκοινωνιακές ανάγκες στην περιοχή ζήτησε από τον ΟΑΣΑ να επανεξετάσει το προγραμματισμό τον δρομολογίων, εκμεταλλευόμενος και τον θετικό αντίκτυπο που είχε η σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ. Προανήγγειλε ειδικότερα ότι: «Οι πέντε λεωφορειακές γραμμές, θα ενισχυθούν με τέσσερα επιπλέον οχήματα, δηλαδή θα έχουμε μια αύξηση της τάξης του 20%. Αυτό θα αναλογεί σε μια αντίστοιχη πολύ σοβαρή πύκνωση και των δρομολογίων, μια που από τα 263 που εκτελούνται σήμερα, σε λίγες εβδομάδες θα αυξηθούν κατά 60 και θα έχουμε 323».

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε άλλωστε ότι το 2019 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε 810 λεωφορεία και σήμερα κυκλοφορούν στο λεκανοπέδιο πάνω από 1.300 λεωφορεία, τα περισσότερα από αυτά με την πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία του leasing.

Συμφώνησε ότι η κατάσταση στο σταθμό Κορωπίου πρέπει να βελτιωθεί, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί αρμοδιότητα του ΟΣΕ και ανακοίνωσε ότι: «Ήδη έχουμε δώσει εντολή ώστε να γίνει άμεσα η απαραίτητη μελέτη για να δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε την εικόνα του σταθμού, που έχει πολύ κίνηση».

Προανήγγειλε ειδικότερα ότι θα μπουν πετάσματα για να προστατεύονται οι επιβάτες από το κρύο τους χειμερινούς μήνες, μέχρι φυσικά να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο του Προαστιακού, στο πλαίσιο του οποίου θα αναπροσαρμοστούν όλοι οι σταθμοί της γραμμής.

ΣΔΙΤ δε σημαίνει ιδιωτικοποίηση

Ο κ. Καραμανλής τέλος σημείωσε ότι η σημερινή Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δίνει λύση σε μία εκκρεμότητα δεκαετιών όσον αφορά στο υδροδοτικό σύστημα της Κέρκυρας, χρησιμοποιώντας χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ξεκαθάρισε ότι ΣΔΙΤ δε σημαίνει ιδιωτικοποίηση. Εξήγησε ότι ο ιδιώτης αναλαμβάνει για 25, 27 ή 30 χρόνια (όσα επιλέξει η Πολιτεία) τη συντήρηση και τη λειτουργία του δικτύου, το οποίο μετά επανέρχεται στον έλεγχο του Δημοσίου.

«Άρα, ο ιδιώτης αποτελεί αποκλειστικά φορέα κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας των έργων υποδομής. Αυτό σημαίνει ότι το έργο χαρακτηρίζεται ως μη ανταποδοτικό για τον ιδιώτη, δεδομένου ότι αυτός δεν θα έχει δικαίωμα στην εμπορική εκμετάλλευση του έργου», ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Μην έχουμε την εντύπωση ότι θα έρθει ο ιδιώτης και θα ακριβύνει ξανά το νερό. Αυτό είναι ένας απίστευτος λαϊκισμός. Ούτε δικαιούται ο ιδιώτης να αξιώσει οποιαδήποτε πρόσοδο από τους τελικούς χρήστες».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η διαχείριση του νερού στην περίπτωση και της Κέρκυρας θα γίνει από δημόσιο φορέα. Καθώς και ότι το αντάλλαγμα που δικαιούται ο ιδιώτης συνίσταται αποκλειστικά στις πληρωμές διαθεσιμότητας, τις οποίες θα καταβάλει σε αυτόν το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως Αναθέτουσα Αρχή.

«Είστε ένα κόμμα που κινείται στην σφαίρα του φαντασιακού. Δεν έχετε το πολιτικό θάρρος να πείτε μπράβο που αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα με χρήματα του RRF. Ξέρετε ποιος δίνει αυτά τα χρήματα; Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, αυτούς τους ευρωπαίους που παρακολουθούσε ο αρχηγός σας,  ως Υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ στο Eurogroup και μιλάτε εσείς για εκτροπή», τόνισε ο κ. Καραμανλής, απαντώντας στο βουλευτή του ΜεΡΑ25, κ. Αρσένη.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επανέλαβε απευθυνόμενος στον ερωτώντα βουλευτή: «Κάνουμε αυτά τα έργα με χρήματα που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία ο δικός σας αρχηγός ως Υπουργός Οικονομικών παραλίγο να καταφέρει να μας εκδιώξουν. Με αυτά τα λεφτά κάνουμε σημαντικά έργα και εμείς δεν έχουμε ιδεοληψίες σχετικά με τα έργα ΣΔΙΤ».

Τέλος, τόνισε ότι: «ΣΔΙΤ δε σημαίνει ιδιωτικοποίηση. Το 100% των χρημάτων θα το πάρουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, που σημαίνει μηδέν συμμετοχή από εθνικούς πόρους. Ο ιδιώτης πρέπει να κατασκευάσει το έργο, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και θα αρχίσει να πληρώνεται μετά το τέλος του έργου».

newsauto.gr

Continue Reading
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με νίκη στις εσωκομματικές εκλογές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ώρες πρίν

Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με νίκη στις εσωκομματικές εκλογές

ΠΑΤΡΑ: Σοβαρό Τροχαίο Ατύχημα στην Ν.Ε.Ο Πατρών-Αθηνών - Τρία Οχήματα Εμπλέκονται, Τραυματίες, των οποίων και ανήλικο παιδί, και Απεγκλωβισμοί
ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Σοβαρό Τροχαίο Ατύχημα στην Ν.Ε.Ο Πατρών-Αθηνών – Τρία Οχήματα Εμπλέκονται, Τραυματίες, των οποίων και ανήλικο παιδί, και Απεγκλωβισμοί – ΦΩΤΟ

Αναλύοντας τις Αποδόσεις στοιχηματικών Εταιρειών για τις Εκλογές σε Δήμο Πατρέων και Περιφέρεια: Αντιφάσεις και Μπερδέματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ14 ώρες πρίν

Αναλύοντας τις Αποδόσεις στοιχηματικών Εταιρειών για τις Εκλογές σε Δήμο Πατρέων και Περιφέρεια: Αντιφάσεις και Μπερδέματα

Σύζυγος επισμηναγού σχολιάζει τις συνθήκες του τραγικού ταξιδιού στη Λιβύη - Δεν πήγε εθελοντικά, την υποχρέωσαν
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες πρίν

Σύζυγος επισμηναγού σχολιάζει τις συνθήκες του τραγικού ταξιδιού στη Λιβύη – Δεν πήγε εθελοντικά, την υποχρέωσαν

ΚΗΔΕΙΑ
ΖΩΗ14 ώρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Αντίο στον Νίκο Κουκουτά, Έναν Εμβληματικό Επιχειρηματία

ΠΑΤΡΑ: Κρίσιμη Κατάσταση στην Ελληνική Υποδομή - Οι Πλημμύρες απειλούν την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Κρίσιμη Κατάσταση στην Ελληνική Υποδομή – Οι Πλημμύρες απειλούν την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής

Ο Κώστας Πετρόπουλος: Ένα Μεγάλο Ταλέντο του Πατρινού Μπάσκετ στο Προολυμπιακό Τουρνουά του 1980
ΣΠΟΡ16 ώρες πρίν

Ο Κώστας Πετρόπουλος: Ένα Μεγάλο Ταλέντο του Πατρινού Μπάσκετ στο Προολυμπιακό Τουρνουά του 1980

Η Μαρία Σάκκαρη Κατακτά τον Τίτλο στο Γουαδαλαχάρα: Αψεγάδιαστη Εμφάνιση σε Έναρξη Νέας Εποχής
ΣΠΟΡ19 ώρες πρίν

Η Μαρία Σάκκαρη Κατακτά τον Τίτλο στο Γουαδαλαχάρα: Αψεγάδιαστη Εμφάνιση σε Έναρξη Νέας Εποχής

ΠΑΤΡΑ: Βανδαλισμοί - Η Προστασία των Κοινόχρηστων Χώρων και η Ανάγκη Δράσης - ΦΩΤΟ
ΖΩΗ20 ώρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Βανδαλισμοί – Η Προστασία των Κοινόχρηστων Χώρων και η Ανάγκη Δράσης – ΦΩΤΟ

ΠΑΤΡΑ: Επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της απάνθρωπης κατάστασης στους κάδους απορριμμάτων - ΦΩΤΟ
ΖΩΗ20 ώρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της απάνθρωπης κατάστασης στους κάδους απορριμμάτων – ΦΩΤΟ

Τραγικός χαμός 24χρονου διανομέα στο Αίγιο: Ένας νέος ζωής σβηστής σε δυστύχημα στην οδό Κορίνθου
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πρίν

Τραγικός χαμός 24χρονου διανομέα – Χάνει τη Ζωή του σε τραγικό δυστύχημα

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Αποκαλύψεις για τους 4 “Μπράβους” – Εκβιασμός επιχειρηματία με αφαίρεση 130.500 ευρώ

ΠΑΤΡΑ: Σοβαρό Τροχαίο Ατύχημα στην Ν.Ε.Ο Πατρών-Αθηνών - Τρία Οχήματα Εμπλέκονται, Τραυματίες, των οποίων και ανήλικο παιδί, και Απεγκλωβισμοί
ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Σοβαρό Τροχαίο Ατύχημα στην Ν.Ε.Ο Πατρών-Αθηνών – Τρία Οχήματα Εμπλέκονται, Τραυματίες, των οποίων και ανήλικο παιδί, και Απεγκλωβισμοί – ΦΩΤΟ

ΠΑΤΡΑ: Το Ιστορικό Καφέ "Ελληνικόν" Κλείνει Μετά από 30 Χρόνια Λειτουργίας
ΖΩΗ2 ημέρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Το Ιστορικό Καφέ “Ελληνικόν” Κλείνει Μετά από 30 Χρόνια Λειτουργίας

ΤΡΟΧΑΙΟ
ΖΩΗ3 ημέρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Τροχαίο – Αστυνομία σπεύδει στη συμβολή Βορείου Ηπείρου και Σολωμού

βρέφος
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Επεισοδιακή Περιπέτεια – Απειλή και Απόπειρα Εκβίασης για το Παιδί που είχε γεννήσει

ΠΑΤΡΑ: Αστυνομική επιχείρηση σε νυχτερινό κλαμπ, λόγω επεισοδίων ξυλοδαρμών εναντίον πελατών
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Ατύχημα και Εγκατάλειψη Οχήματος στα ΚΤΕΛ – Σύγκρουση στη συμβολή των Οδών Ζαϊμη και Όθωνος Αμαλίας με Άμεση Ανταπόκριση της Αστυνομίας

Τραγικός χαμός 24χρονου διανομέα στο Αίγιο: Ένας νέος ζωής σβηστής σε δυστύχημα στην οδό Κορίνθου
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Θανατηφόρο τροχαίο – Δικογραφία από την Αστυνομία – Έτσι έγινε το τροχαίο δυστύχημα

Η Μαρία Σάκκαρη Κατακτά τον Τίτλο στο Γουαδαλαχάρα: Αψεγάδιαστη Εμφάνιση σε Έναρξη Νέας Εποχής
ΣΠΟΡ19 ώρες πρίν

Η Μαρία Σάκκαρη Κατακτά τον Τίτλο στο Γουαδαλαχάρα: Αψεγάδιαστη Εμφάνιση σε Έναρξη Νέας Εποχής

Τραγικό Εργατικό Δυστύχημα στο Αγρίνιο: Η στιγμή που ο εκσκαφέας χτυπά τον άτυχο 24χρονο εργάτη – Πέθανε σε 4 λεπτά - ΒΙΝΤΕΟ
ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες πρίν

Τραγικό Εργατικό Δυστύχημα στο Αγρίνιο: Η στιγμή που ο εκσκαφέας χτυπά τον άτυχο 24χρονο εργάτη – Πέθανε σε 4 λεπτά – ΒΙΝΤΕΟ

Καταστροφικές Πλημμύρες και Σαρωτικές Καταστροφές στη Λάρισα - Με ψάρια να κολυμπούν - ΒΙΝΤΕΟ
ΖΩΗ2 εβδομάδες πρίν

Καταστροφικές Πλημμύρες και Σαρωτικές Καταστροφές στη Λάρισα – Με ψάρια να κολυμπούν – ΒΙΝΤΕΟ

Σοκαριστικό Βίντεο Ντοκουμέντο: Επίθεση και Απόπειρα Βιασμού - Αναζητείται ο Υποπτος
ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πρίν

Σοκαριστικό Βίντεο Ντοκουμέντο: Επίθεση και Απόπειρα Βιασμού – Αναζητείται ο Υποπτος

Τραγικό Συμβάν στον Πειραιά: Σύλληψη Καπετάνιου και Πληρώματος του Πλοίου "Blue Horizon" μετά από Θάνατο Επιβάτη - Βίντεο σοκ: Το πλήρωμα έσπρωξε...
ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πρίν

Ηχητικό ντοκουμέντο από τη δολοφονία στο Blue Horizon: Ο Πατρινός καπετάνιος αντιδρά με έκπληξη και ανησυχία – ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Απειλές και Προκλήσεις σε Αστυνομική Περιπολία στην Κ. Αχαΐα - Συνέλαβαν με τον "Νταή" κατόπιν καταγγελίας - ΒΙΝΤΕΟ
ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες πρίν

Απειλές και Προκλήσεις σε Αστυνομική Περιπολία στην Κ. Αχαΐα – Συνέλαβαν με τον “Νταή” κατόπιν καταγγελίας – ΒΙΝΤΕΟ

ΠΑΤΡΑ: Ο Ανδρέας Σάμαρης Γίνεται ο Πρώτος Έλληνας Ποδοσφαιριστής που Αγωνίζεται στη Βραζιλία με την Κοριτίμπα
ΣΠΟΡ4 εβδομάδες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Ο Ανδρέας Σάμαρης Γίνεται ο Πρώτος Έλληνας Ποδοσφαιριστής που Αγωνίζεται στη Βραζιλία με την Κοριτίμπα

Χρυσό Μετάλλιο για τον Μίλτος Τεντόγλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με Άλμα στα 8,52μ
ΣΠΟΡ1 μήνα πρίν

Χρυσό Μετάλλιο για τον Μίλτος Τεντόγλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με Άλμα στα 8,52μ

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη: Ιστορική 3η Θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Βουδαπέστη
ΣΠΟΡ1 μήνα πρίν

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη: Ιστορική 3η Θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Βουδαπέστη

Φωτιά Ξεσπά στο Χωριό Πλάκα Καλαβρύτων στην Αροανία - Αναστάτωση και Προσπάθειες Κατάσβεσης - ΒΙΝΤΕΟ
ΕΛΛΑΔΑ1 μήνα πρίν

Φωτιά Ξεσπά στο Χωριό Πλάκα Καλαβρύτων στην Αροανία – Αναστάτωση και Προσπάθειες Κατάσβεσης – ΒΙΝΤΕΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ