Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος το μποτιλιάρισμα στην Πάτρα!

ΤΡΕΝΟ

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι με την υπογειοποίηση του τρένου αποδίδουμε ξανά την πόλη στους Πατρινούς.

Στην υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα, στην ενίσχυση του συγκοινωνιακού κόμβου στο Κορωπί και στο εξωτερικό υδροδοτικό της Κέρκυρας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή.

Όσον αφορά στην υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι στο παρελθόν είχαν προταθεί λύσεις εκτός κάθε λογικής, διότι απλούστατα δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν και επομένως δεν θα κατασκευαζόταν το έργο ποτέ.

«Εμείς, αντιθέτως, καθίσαμε και μελετήσαμε τη διαδικασία με μεγάλη προσοχή και διαπιστώσαμε ότι μπορεί να υπάρξει μερική υπογειοποίηση 5,2 χλμ., με τη μέθοδο cut & cover. Μιλάμε δηλαδή πρακτικά για υπογειοποίηση στο σύνολο του πυκνού αστικού ιστού της Πάτρας», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι αν και χρησιμοποιείται ο όρος μερική υπογειοποίηση, αφορά στην ουσία το μεγαλύτερο κομμάτι της γραμμής. Ειδικότερα όπως ανέφερε η υπογειοποίηση ξεκινά πριν από την οδό Κανελλοπούλου και θα φτάνει ως την ακτή Δυμαίων, ενώ άλλα 1,7 χλμ. περίπου είναι αθροιστικά οι ράμπες ανόδου και καθόδου. Δηλαδή συνολικά θα υπογειοποιηθούν σχεδόν 7 χλμ. της γραμμής, ενώ τα επιφανειακά τμήματα, συνολικά θα αθροίζουν περίπου 3,8 χλμ.

«Το να υπόσχεται κανείς την πλήρη υπογειοποίηση είναι σα να μη θέλει να γίνει το έργο», σχολίασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και πρόσθεσε: «Καλύτερα να κάνεις αυτό που μπορείς , ακόμα κι αν δεν είναι το τέλειο. Γιατί πολλές στην Ελλάδα ορισμένοι ισχυρίζονται πως επιδιώκουν την τελειότητα ως δικαιολογία για να μην κάνουνε τίποτα. Κι αυτό συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια, με την πρόφαση ότι πρέπει και τα 8 χλμ. να γίνουν με πλήρη υπογειοποίηση, όμως στην ουσία δεν γινόταν τίποτα επειδή αυτό ήταν ανέφικτο. Και αυτό βρισκόταν στον απέραντο χώρο του επιθυμητού, στο οποίο η δήθεν ριζοσπαστική Αριστερά μας έχει συνηθίσει να ταξιδεύει».

«Κατά κανόνα υπόσχονται τα πάντα, εκείνοι που δεν έχουν ελπίδα να κερδίσουν τις εκλογές, να γίνουν κυβέρνηση και να τα υλοποιήσουν», υπογράμμισε σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στην Πάτρα.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι θα διατηρηθούν οι οκτώ υφιστάμενες στάσεις στο μήκος του έργου και έξι από αυτές μετατρέπονται σε υπόγειες, ενώ παράλληλα προστίθεται και μια επιπλέον στάση στο νέο Λιμάνι. Τόνισε ότι ο νέος σχεδιασμός πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας, καθώς καταργούνται όλες οι επικίνδυνες υφιστάμενες ισόπεδες διαβάσεις.

Τόνισε επομένως ότι: «Πρώτον: Εκπονούμε ένα έργο ρεαλιστικό, που υλοποιείται με χρηματοδότηση από την Ε.Ε..

Δεύτερον: Απελευθερώνουμε το κέντρο της πόλης, δεν κόβει την πόλη στα δύο, και αποδίδουμε την Πάτρα ξανά στους Πατρινούς.

Τρίτον: Ανοίγουμε – όπως είχαμε εξαρχής δεσμευτεί – την πόλη με μέτωπο προς τη θάλασσα.

Τέταρτον: Πετύχαμε και με περιβαλλοντικούς όρους τη βέλτιστη λύση. Με ουσιαστικές παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης.

Πέμπτον: Διατηρούμε σε λειτουργία τον Προαστιακό.

Έκτον: Ελαχιστοποιούμε την οπτική και ηχητική όχληση.

Και έβδομον: Ενισχύουμε την ασφάλεια, πεζών και οδηγών».

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε τέλος ότι η έναρξη των εργασιών κατασκευής αναμένεται μέχρι το τέλος του 2023- αρχές του 2024.

Κορωπί: Ενίσχυση των δρομολογίων λεωφορείων και παρεμβάσεις στο σταθμό

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών απάντησε στη συνέχεια για τα μέτρα που λαμβάνονται ώστε να εξυπηρετηθεί καλύτερα το επιβατικό κοινό, που χρησιμοποιεί τον συγκοινωνιακό κόμβο του Κορωπίου, όπου διασταυρώνονται με Μετρό και Προαστιακό πέντε λεωφορειακές γραμμές.

Δήλωσε ότι αντιλαμβανόμενος τις αυξημένες συγκοινωνιακές ανάγκες στην περιοχή ζήτησε από τον ΟΑΣΑ να επανεξετάσει το προγραμματισμό τον δρομολογίων, εκμεταλλευόμενος και τον θετικό αντίκτυπο που είχε η σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ. Προανήγγειλε ειδικότερα ότι: «Οι πέντε λεωφορειακές γραμμές, θα ενισχυθούν με τέσσερα επιπλέον οχήματα, δηλαδή θα έχουμε μια αύξηση της τάξης του 20%. Αυτό θα αναλογεί σε μια αντίστοιχη πολύ σοβαρή πύκνωση και των δρομολογίων, μια που από τα 263 που εκτελούνται σήμερα, σε λίγες εβδομάδες θα αυξηθούν κατά 60 και θα έχουμε 323».

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε άλλωστε ότι το 2019 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε 810 λεωφορεία και σήμερα κυκλοφορούν στο λεκανοπέδιο πάνω από 1.300 λεωφορεία, τα περισσότερα από αυτά με την πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία του leasing.

Συμφώνησε ότι η κατάσταση στο σταθμό Κορωπίου πρέπει να βελτιωθεί, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί αρμοδιότητα του ΟΣΕ και ανακοίνωσε ότι: «Ήδη έχουμε δώσει εντολή ώστε να γίνει άμεσα η απαραίτητη μελέτη για να δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε την εικόνα του σταθμού, που έχει πολύ κίνηση».

Προανήγγειλε ειδικότερα ότι θα μπουν πετάσματα για να προστατεύονται οι επιβάτες από το κρύο τους χειμερινούς μήνες, μέχρι φυσικά να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο του Προαστιακού, στο πλαίσιο του οποίου θα αναπροσαρμοστούν όλοι οι σταθμοί της γραμμής.

ΣΔΙΤ δε σημαίνει ιδιωτικοποίηση

Ο κ. Καραμανλής τέλος σημείωσε ότι η σημερινή Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δίνει λύση σε μία εκκρεμότητα δεκαετιών όσον αφορά στο υδροδοτικό σύστημα της Κέρκυρας, χρησιμοποιώντας χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ξεκαθάρισε ότι ΣΔΙΤ δε σημαίνει ιδιωτικοποίηση. Εξήγησε ότι ο ιδιώτης αναλαμβάνει για 25, 27 ή 30 χρόνια (όσα επιλέξει η Πολιτεία) τη συντήρηση και τη λειτουργία του δικτύου, το οποίο μετά επανέρχεται στον έλεγχο του Δημοσίου.

«Άρα, ο ιδιώτης αποτελεί αποκλειστικά φορέα κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας των έργων υποδομής. Αυτό σημαίνει ότι το έργο χαρακτηρίζεται ως μη ανταποδοτικό για τον ιδιώτη, δεδομένου ότι αυτός δεν θα έχει δικαίωμα στην εμπορική εκμετάλλευση του έργου», ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Μην έχουμε την εντύπωση ότι θα έρθει ο ιδιώτης και θα ακριβύνει ξανά το νερό. Αυτό είναι ένας απίστευτος λαϊκισμός. Ούτε δικαιούται ο ιδιώτης να αξιώσει οποιαδήποτε πρόσοδο από τους τελικούς χρήστες».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η διαχείριση του νερού στην περίπτωση και της Κέρκυρας θα γίνει από δημόσιο φορέα. Καθώς και ότι το αντάλλαγμα που δικαιούται ο ιδιώτης συνίσταται αποκλειστικά στις πληρωμές διαθεσιμότητας, τις οποίες θα καταβάλει σε αυτόν το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως Αναθέτουσα Αρχή.

«Είστε ένα κόμμα που κινείται στην σφαίρα του φαντασιακού. Δεν έχετε το πολιτικό θάρρος να πείτε μπράβο που αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα με χρήματα του RRF. Ξέρετε ποιος δίνει αυτά τα χρήματα; Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, αυτούς τους ευρωπαίους που παρακολουθούσε ο αρχηγός σας,  ως Υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ στο Eurogroup και μιλάτε εσείς για εκτροπή», τόνισε ο κ. Καραμανλής, απαντώντας στο βουλευτή του ΜεΡΑ25, κ. Αρσένη.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επανέλαβε απευθυνόμενος στον ερωτώντα βουλευτή: «Κάνουμε αυτά τα έργα με χρήματα που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία ο δικός σας αρχηγός ως Υπουργός Οικονομικών παραλίγο να καταφέρει να μας εκδιώξουν. Με αυτά τα λεφτά κάνουμε σημαντικά έργα και εμείς δεν έχουμε ιδεοληψίες σχετικά με τα έργα ΣΔΙΤ».

Τέλος, τόνισε ότι: «ΣΔΙΤ δε σημαίνει ιδιωτικοποίηση. Το 100% των χρημάτων θα το πάρουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, που σημαίνει μηδέν συμμετοχή από εθνικούς πόρους. Ο ιδιώτης πρέπει να κατασκευάσει το έργο, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και θα αρχίσει να πληρώνεται μετά το τέλος του έργου».

newsauto.gr

Continue Reading
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΤΡΟΧΑΙΟ
ΕΛΛΑΔΑ10 λεπτά πρίν

Διπλή σύγκρουση στην Πάτρα: Χωρίς τραυματισμούς αλλά με υλικές ζημιές

Επιβαρυμένες παραλίες στην Πάτρα - Αποτελέσματα μετρήσεων του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών
ΕΛΛΑΔΑ25 λεπτά πρίν

Επιβαρυμένες παραλίες στην Πάτρα – Αποτελέσματα μετρήσεων του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών

ΠΑΤΡΑ: Αναβάθμιση και επισκευή της παραλίας του Ρίου από τον δήμο μετά από αίτηση εκπολιτιστικού συλλόγου - ΦΩΤΟ
ΖΩΗ5 ώρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Αναβάθμιση και επισκευή της παραλίας του Ρίου από τον δήμο μετά από αίτηση εκπολιτιστικού συλλόγου – ΦΩΤΟ

Ανακάλυψη νέου ρήγματος σεισμικής δραστηριότητας κοντά στην Αταλάντη
ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες πρίν

Ανακάλυψη νέου ρήγματος σεισμικής δραστηριότητας κοντά στην Αταλάντη

ΠΑΤΡΑ: Η Άγνωστη Γενναιοδωρία - Οι διασώστες που σώζουν ζωές - Η ανάρτηση της γιατρού Νατάσας Σολωμού
ΖΩΗ5 ώρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Η Άγνωστη Γενναιοδωρία – Οι διασώστες που σώζουν ζωές – Η ανάρτηση της γιατρού Νατάσας Σολωμού

ΠΑΤΡΑ: Εθελοντική Αιμοδοσία στην Πλατεία Γεωργίου - Μοιραζόμαστε τη ζωή, δίνοντας αίμα
ΥΓΕΙΑ6 ώρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Εθελοντική Αιμοδοσία στην Πλατεία Γεωργίου – Μοιραζόμαστε τη ζωή, δίνοντας αίμα

ΠΑΤΡΑ: Προβλήματα με τα φανάρια στο κέντρο της πόλης - Οδηγοί να είναι προσεκτικοί
ΖΩΗ6 ώρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Προβλήματα με τα φανάρια στο κέντρο της πόλης – Οδηγοί να είναι προσεκτικοί

ΦΩΤΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες πρίν

Εμπρηστικές επιθέσεις στην Πάτρα: Προχωρά η δικαστική έρευνα – Εντοπίζονται στοιχεία και προχωρούν οι ανακρίσεις

ΤΡΟΧΑΙΟ
ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες πρίν

Τραγωδία: Νεαρός δικυκλιστής έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα

ασθενοφορο
ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες πρίν

Δυτ. Ελλάδα: Επείγουσα μεταφορά κοπέλας με αλλεργικό σοκ από το ιχθυοτροφείο

ΠΑΤΡΑ: Καταδίωξη αστυνομίας για ομάδα ανηλίκων ρομά που προκάλεσε φθορές σε αυτοκίνητα στην Γυθείου
ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πρίν

ΠΑΤΡΑ: Καταδίωξη αστυνομίας για ομάδα ανηλίκων ρομά που προκάλεσε φθορές σε αυτοκίνητα στην Γυθείου

Κατσαρίδες "επιτίθενται" σε καταστηματάρχες στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου μετά από ψεκασμό στους υπόνομους
ΖΩΗ2 ημέρες πρίν

Κατσαρίδες “επιτίθενται” σε καταστηματάρχες στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου μετά από ψεκασμό στους υπόνομους

ΠΑΤΡΑ: Ο άστεγος στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου - Μια έκκληση για συλλογική αλληλεγγύη και ανθρωπιά
ΖΩΗ1 ημέρα πρίν

ΠΑΤΡΑ: Ο άστεγος στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου – Μια έκκληση για συλλογική αλληλεγγύη και ανθρωπιά

ΠΑΤΡΑ: Αστυνομική επιχείρηση σε νυχτερινό κλαμπ, λόγω επεισοδίων ξυλοδαρμών εναντίον πελατών
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Ένταση και βία στην πλατεία μπροστά από το γήπεδο της Παναχαϊκής – Ξύλο μεταξύ ατόμων Ρομά ξανά αναστατώνει την περιοχή

ΠΙΣΤΑ
ΣΠΟΡ3 ημέρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Το Ημιτελές όνειρο – Η Διεθνής πίστα αγώνων στη Χαλανδρίτσα Αχαΐας

ΤΡΟΧΑΙΟ
ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες πρίν

Τραγωδία: Νεαρός δικυκλιστής έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα

ΤΡΟΧΑΙΟ
ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες πρίν

Τροχαίο ατύχημα στην Ελευθερίου Βενιζέλου και Πράτσικα στην Πάτρα το απόγευμα της Πέμπτης – Αστυνομία κλήθηκε στο σημείο

ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πρίν

Τραγικός χαμός: Νεαρή γυναίκα και το αγέννητο παιδί της χάνουν τη ζωή τους λόγω καθυστέρησης ασθενοφόρου

Παρουσίαση του νέου προπονητή και στόχοι της ομάδας Προμηθέα Πάτρας για την σεζόν 2023/24
ΣΠΟΡ2 ημέρες πρίν

Παρουσίαση του νέου προπονητή και στόχοι της ομάδας Προμηθέα Πάτρας για την σεζόν 2023/24

Κινέζοι επιστήμονες ξεκινούν τη βαθύτερη γεώτρηση που έγινε ποτέ στην Κίνα - Στόχος τα 10.000 μέτρα σε βάθος
ΚΟΣΜΟΣ6 ημέρες πρίν

Κινέζοι επιστήμονες ξεκινούν τη βαθύτερη γεώτρηση που έγινε ποτέ στην Κίνα – Στόχος τα 10.000 μέτρα σε βάθος

Ένταση σε αγώνα βόλεϊ στην Πάτρα: Διακόπηκε προσωρινά λόγω άσεμνης χειρονομίας παίκτη προς την κερκίδα - ΒΙΝΤΕΟ
ΣΠΟΡ1 εβδομάδα πρίν

Πειθαρχική Επιτροπή ΕΣΠΕΠ: Ποινές για τα επεισόδια στον 3ο τελικό των play-offs της Β’ Εθνικής Ανδρών, Ερμής-Πάτρα Βόλεϊ

Προκαλούνται αντιδράσεις από βίντεο ταβέρνας - Ψάρια τηγανίζονται ζωντανά
ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πρίν

Προκαλούνται αντιδράσεις από βίντεο ταβέρνας – Ψάρια τηγανίζονται ζωντανά – ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Νίκος Δούρος: Εντυπωσιάζει το νέο του τραγούδι με τίτλο «Ετικέτα»
ΖΩΗ2 εβδομάδες πρίν

Νίκος Δούρος: Εντυπωσιάζει το νέο του τραγούδι με τίτλο «Ετικέτα»

Η ανεπανάληπτη πορεία του Κώστα Δαβουρλή: Ένας θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου που ζει αιώνια στις καρδιές μας
ΣΠΟΡ2 εβδομάδες πρίν

Η ανεπανάληπτη πορεία του Κώστα Δαβουρλή: Ένας θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου που ζει αιώνια στις καρδιές μας – ΒΙΝΤΕΟ

Ζαχαροπλαστείο δημιουργεί τούρτες με το σήμα των κομμάτων: Μια γλυκιά γεύση πολιτικής στην Ελλάδα - ΒΙΝΤΕΟ
ΖΩΗ3 εβδομάδες πρίν

Ζαχαροπλαστείο δημιουργεί τούρτες με το σήμα των κομμάτων: Μια γλυκιά γεύση πολιτικής στην Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Φωτιά σε συναυλία της Νατάσας Θεοδωρίδου και του Γιώργου Κακοσαίου - Απρόοπτο περιστατικό διακόπτει την εμφάνιση - ΒΙΝΤΕΟ
ΖΩΗ3 εβδομάδες πρίν

Φωτιά σε συναυλία της Νατάσας Θεοδωρίδου και του Γιώργου Κακοσαίου – Απρόοπτο περιστατικό διακόπτει την εμφάνιση – ΒΙΝΤΕΟ

Καταστροφικές πλημμύρες στην Ιταλία: Εκτεταμένες ζημιές στις περιφέρειες Εμίλια Ρομάνια και Μάρκε
ΚΟΣΜΟΣ3 εβδομάδες πρίν

Καταστροφικές πλημμύρες στην Ιταλία: Εκτεταμένες ζημιές στις περιφέρειες Εμίλια Ρομάνια και Μάρκε

Αφίξη Νέων Αεροσκαφών: Σημαντικό Ορόσημο για τη Δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου της Πολεμικής Αεροπορίας - ΒΙΝΤΕΟ
ΕΛΛΑΔΑ3 εβδομάδες πρίν

Αφίξη Νέων Αεροσκαφών: Σημαντικό Ορόσημο για τη Δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου της Πολεμικής Αεροπορίας – ΒΙΝΤΕΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ