Κάποτε, πριν είκοσι χρόνια περίπου, τα πρώτα συστήματα οργάνωσης παραγγελιών στη χώρα μας ήταν γεγονός. Σίγουρα κανείς, όμως, δεν ξέρει ότι το 1980, το πρώτο σύστημα που δοκιμάστηκε ήταν στην Ιαπωνία, το οποίο λειτουργούσε με υπέρυθρη ακτινοβολία. Τότε, μπορούσε ένας σερβιτόρος να πάρει την παραγγελία από το τραπέζι του πελάτη και να τη μεταφέρει στην κουζίνα.
Το 1990 με 2000, η Πάτρα σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Πληροφορικής, ήταν η πρώτη που ανέπτυξε και εξέλιξε το ασύρματο σύστημα παραγγελιών και κατάφερε να το ενοποιήσει με άλλα υπάρχοντα λογισμικά. Στην ανάπτυξη και λειτουργία αυτών των συστημάτων είχαν ήδη κάνει την εμφάνισή τους αρκετοί χώροι εστίασης και καφετέριες. Η UniSoft και άλλες τοπικές startups ανέπτυξαν πρωτοπόρα ασύρματα POS και φορητά τερματικά για χρήση σε καφετέριες, εστιατόρια και beach bars. Αυτή η καινοτομία επηρέασε πολλές χώρες στην Ευρώπη, οι οποίες θέλησαν να υιοθετήσουν και να εξελίξουν λογισμικό διαχείρισης παραγγελιών. Η Αμερική επίσης είχε τη δική της τεχνολογία, αλλά επηρεάστηκε πολύ από το ευρωπαϊκό πρότυπο και θέλησε να υιοθετήσει αρκετές λειτουργίες από τα ευρωπαϊκά συστήματα. Πολλές ελληνικές εταιρείες που ανέπτυξαν αυτά τα συστήματα άρχισαν να εξάγουν προϊόντα διαχείρισης παραγγελιών και στο εξωτερικό, επηρεάζοντας έτσι το παγκόσμιο εμπόριο.
Μπορείτε με μια γρήγορη αναζήτηση για “ασύρματη παραγγελιοληψία τιμές” https://www.elink.com.gr/τιμές-για-συστήματα-παραγγελιοληψία να βρείτε μια πληθώρα εταιρειών, που προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες διαχείρισης παραγγελιών για καφετέριες και ξενοδοχεία, όπως είναι και η e-link https://www.elink.com.gr/ . Σήμερα, τα συστήματα αυτά έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ και πολλές εταιρείες προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες σε cloud. Μπορούν πλέον να διασυνδεθούν με άλλα υπάρχοντα συστήματα ERP και CRM, που είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση των παραγγελιών και την εξυπηρέτηση των πελατών. Μέσα από αυτή την ενοποίηση και την παράλληλη διαχείριση του αποθέματος και των παραγγελιών, επιτυγχάνεται η βελτιστοποίηση των ροών εργασίας και η μείωση των λειτουργικών δαπανών.
Πολλά συστήματα διαχείρισης παραγγελιών προσφέρονται πλέον ως υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου (SaaS), επιτρέποντας την πρόσβαση των υπαλλήλων από οποιοδήποτε σημείο και συσκευή, μειώνοντας τις ανάγκες για εσωτερική υποδομή. Παλαιότερα, όταν το διαδίκτυο δεν ήταν τόσο εξελιγμένο, ήταν απαραίτητο να υπάρχει εγκατεστημένο το πρόγραμμα σε κάποιον κεντρικό υπολογιστή της εταιρείας. Αυτό, όμως, μπορεί να απαιτούσε επιπλέον κόστος για τη συντήρηση και τον μηχανογραφικό εξοπλισμό.
Σήμερα, πολλά λογισμικά έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, που επιτρέπει την ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων, προσφέροντας προβλέψεις για επερχόμενες παραγγελίες και ελλείψεις στο απόθεμα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να ληφθούν εύκολα αποφάσεις για διάφορα ζητήματα, που αφορούν τη σωστή λειτουργία και διεκπεραίωση των παραγγελιών.
Πολλά συστήματα αξιοποιούν το δίκτυο (IoT), ειδικά όταν υπάρχει φυσικό κατάστημα, για να μπορούν να επιβλέπουν την έλλειψη προϊόντων από τα ράφια, πριν ακόμα ο πελάτης φτάσει στο ταμείο για να πληρώσει. Για παράδειγμα, σε ένα online super market, αν κάποιος πελάτης παραγγείλει ένα προϊόν, το λογισμικό θα πρέπει να βεβαιώσει ότι υπάρχει διαθέσιμο στο ράφι σε πραγματικό χρόνο. Η σύνδεση συσκευών και αισθητήρων με το πρόγραμμα παραγγελιοληψίας επιτρέπει την παρακολούθηση και διαχείριση του αποθέματος. Τα σύγχρονα συστήματα επιτρέπουν τη διεξαγωγή αναφορών βάσει των δεδομένων που λαμβάνουν καθημερινά από τις πωλήσεις των πελατών. Η συλλογή και ανάλυση δεδομένων βοηθά στην κατανόηση των τάσεων που έχει η αγορά, γεγονός που συμβάλλει μελλοντικά στη βελτίωση των διαδικασιών.
Στο μέλλον, θα δούμε συστήματα να χειρίζονται ακόμα και παραγγελίες βασισμένες πάνω στο blockchain για περισσότερη ασφάλεια στις συναλλαγές. Επίσης, η επαυξημένη πραγματικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση των εργαζομένων και την ενημέρωση των πελατών.