Αντικειμενικές αξίες: Έρχεται το πρώτο «λίφτινγκ»

Αλλαγές σε δυο φάσεις δρομολογεί η κυβέρνηση στις αντικειμενικές αξίες τωνακινήτων σε πανελλαδικό επίπεδο. Το πρώτο «λίφτινγκ» θα γίνει στις αρχές του 2016 και με τις τροποποιημένες τιμές σε ορισμένες περιοχές θα επιβληθεί ο νέος φόρος ακινήτων της επόμενης χρονιάς. Η δεύτερη και ολοκληρωτική αναπροσαρμογή θα γίνει τον Ιανουάριο του 2017, με στόχο να ευθυγραμμιστούν οι τιμές της εφορίας με τις εμπορικές αξίες.

Η πρώτη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών γίνεται και υπό την πίεση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ότι σε ορισμένες περιοχές ήταν εξωφρενικά υψηλές. Αφορμή για την απόφαση του ΣτΕ στάθηκε η προσφυγή κατοίκων από το Ψυχικό, το Παλαιό Φάληρο και άλλες περιοχές, που κλήθηκαν να πληρώσουν υψηλό ΕΝΦΙΑ, υπολογισμένο με εξωπραγματικές τιμές.

Οι κάτοικοι αυτοί με δικαστική απόφαση δικαιώθηκαν και την ίδια στιγμή «άνοιξαν τον δρόμο» για να επισπεύσει το υπουργείο Οικονομικών την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, που εξακολουθούν να μένουν ίδιες από το 2007, όταν οι εμπορικές αξίες έχουν μειωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και κατά το ήμισυ των αντικειμενικών.

Πατήστε ΕΔΩ για περισσότερα

Πηγή: enikos.gr

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για