Ηαιφνιδιαστική κατάρρευση της τράπεζα Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ σήμανε παγκόσμιο συναγερμό, ξυπνώντας μνήμες από το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers και τη διεθνή οικονομική κρίση. Βάσει των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών, οι ανησυχίες είναι δικαιολογημένες, όμως ο πραγματικός κίνδυνος ενός αντίστοιχου «ντόμινο» είναι περιορισμένος, συγκριτικά με ό,τι συνέβη στο παρελθόν.
«Κρυπτο-πανδημία»
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ήταν η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων τον περασμένο χρόνο που άφησε απελπιστικά εκτεθειμένη την τράπεζα. Η συμβατική θεωρία υποστήριζε μέχρι σήμερα την «αυτοαναφορικότητα» του χώρου των κρυπτονομισμάτων – ένας ανεξάρτητος κόσμος που δεν επηρεάζεται και δεν επηρεάζει όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη οικονομία. Υποστήριζε επίσης πως η όποια εγγενής αστάθειά του εν λόγω χώρου μπορεί να περιοριστεί.
Όμως η νέα θεωρία της «μεταδοτικότητας» ανατρέπει τους παραπάνω ισχυρισμούς, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν αρκετοί «δεσμοί» ώστε μια ακραία αναταραχή να διαχυθεί, όπως ένας ιός μπορεί να μεταπηδήσει, ορισμένες φορές, από το ένα είδος στο άλλο.
Αυτό συνέβη σύμφωνα με τον Μπάρνεϊ Φράνκ, πρώην βουλευτή των ΗΠΑ που προώθησε τους σαρωτικούς νέους τραπεζικούς κανόνες μετά την τραπεζική κρίση του 2008 και εντάχθηκε εν συνεχεία, το 2015, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου στη φιλική προς τα κρυπτονομίσματα Signature Bank, που επίσης κατέρρευσε λίγο μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank.
«Πιστεύω πως αν δεν υπήρχε η κατάρρευση της FTX (σ.σ. ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων) και η νευρικότητα που ακολούθησε στο χώρο των κρυπτονομισμάτων, τίποτα από τις τελευταίες εξελίξεις δεν θα είχε συμβεί», ανέφερε, προσθέτοντας πως «αυτό δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί από τις ρυθμιστικές αρχές».
Της κατάρρευσης του FTX, το Νοέμβριο, ακολούθησε μια περίοδος έντονης αναταραχής στις αγορές κρυπτονομισμάτων, με τους επενδυτές να αποσύρουν μαζικά κεφάλαια, ιδιαίτερα από τις πιο ριψοκίνδυνες επιχειρήσεις. Ο «χειμώνας των κρυπτονομισμάτων» έριξε κατακόρυφα την αξία του κλάδου, κατά 2/3 από το ανώτατο όριο των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, όπως αναφέρει το Politico, έσπευσαν να καθησυχάσουν το κοινό πως η αστάθεια στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, οφείλεται σε «απατεώνες» και «τσαρλατάνους», οι οποίοι προσπάθησαν να επωφεληθούν από το φόβο των επενδυτών, και φυσικά «θα περιοριστούν». Με την κατάρρευση της SVB, αυτός ο ισχυρισμός τίθεται υπό αμφισβήτηση.