Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «κρυπτο – πανδημία» που συνέβαλε στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank

Silicon Valley Bank

Ηαιφνιδιαστική κατάρρευση της τράπεζα Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ σήμανε παγκόσμιο συναγερμό, ξυπνώντας μνήμες από το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers και τη διεθνή οικονομική κρίση. Βάσει των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών, οι ανησυχίες είναι δικαιολογημένες, όμως ο πραγματικός κίνδυνος ενός αντίστοιχου «ντόμινο» είναι περιορισμένος, συγκριτικά με ό,τι συνέβη στο παρελθόν.

«Κρυπτο-πανδημία»

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ήταν η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων τον περασμένο χρόνο που άφησε απελπιστικά εκτεθειμένη την τράπεζα. Η συμβατική θεωρία υποστήριζε μέχρι σήμερα την «αυτοαναφορικότητα» του χώρου των κρυπτονομισμάτων – ένας ανεξάρτητος κόσμος που δεν επηρεάζεται και δεν επηρεάζει όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη οικονομία. Υποστήριζε επίσης πως η όποια εγγενής αστάθειά του εν λόγω χώρου μπορεί να περιοριστεί.

Όμως η νέα θεωρία της «μεταδοτικότητας» ανατρέπει τους παραπάνω ισχυρισμούς, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν αρκετοί «δεσμοί» ώστε μια ακραία αναταραχή να διαχυθεί, όπως ένας ιός μπορεί να μεταπηδήσει, ορισμένες φορές, από το ένα είδος στο άλλο.

Αυτό συνέβη σύμφωνα με τον Μπάρνεϊ Φράνκ, πρώην βουλευτή των ΗΠΑ που προώθησε τους σαρωτικούς νέους τραπεζικούς κανόνες μετά την τραπεζική κρίση του 2008 και εντάχθηκε εν συνεχεία, το 2015, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου στη φιλική προς τα κρυπτονομίσματα Signature Bank, που επίσης κατέρρευσε λίγο μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank.

«Πιστεύω πως αν δεν υπήρχε η κατάρρευση της FTX (σ.σ. ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων) και η νευρικότητα που ακολούθησε στο χώρο των κρυπτονομισμάτων, τίποτα από τις τελευταίες εξελίξεις δεν θα είχε συμβεί», ανέφερε, προσθέτοντας πως «αυτό δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί από τις ρυθμιστικές αρχές».

Της κατάρρευσης του FTX, το Νοέμβριο, ακολούθησε μια περίοδος έντονης αναταραχής στις αγορές κρυπτονομισμάτων, με τους επενδυτές να αποσύρουν μαζικά κεφάλαια, ιδιαίτερα από τις πιο ριψοκίνδυνες επιχειρήσεις. Ο «χειμώνας των κρυπτονομισμάτων» έριξε κατακόρυφα την αξία του κλάδου, κατά 2/3 από το ανώτατο όριο των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, όπως αναφέρει το Politico, έσπευσαν να καθησυχάσουν το κοινό πως η αστάθεια στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, οφείλεται σε «απατεώνες» και «τσαρλατάνους», οι οποίοι προσπάθησαν να επωφεληθούν από το φόβο των επενδυτών, και φυσικά «θα περιοριστούν». Με την κατάρρευση της SVB, αυτός ο ισχυρισμός τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Continue Reading
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Παναγιώτης Ρηγόπουλος
ΖΩΗ38 δευτερόλεπτα πρίν

«Καρναβαλική Πάτρα»: Παρουσιάζεται στην Αθήνα το δίτομο λεύκωμα του Παναγιώτη Ρηγόπουλου

Χριστίνα Αλεξοπούλου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 λεπτά πρίν

Χριστίνα Αλεξοπούλου: Δίπλα στους Αχαιούς επιχειρηματίες στην FOOD EXPO 2023

Τέμπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ8 λεπτά πρίν

Ανερυθρίαστα ψέματα στη βουλή από Καραμανλή – Γεραπετρίτη για την κατάσταση των σιδηροδρόμων

Άγγελος Τσιγκρής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ14 λεπτά πρίν

Ομιλία του Άγγελου Τσιγκρή για τη σχολική βία, στο Δημοτικό Σχολείο Τέμενης Αιγίου

Πολυχώρος Πολιτισμού
ΕΛΛΑΔΑ24 λεπτά πρίν

ΠΑΤΡΑ: “Τα ‘σπασαν” στην Ιχθυόσκαλα – Στόχος έγινε ο Πολυχώρος Πολιτισμού – ΦΩΤΟ

δικαστηριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ2 ώρες πρίν

174 πλειστηριασμοί στην Πάτρα από την Τετάρτη – Ποια ακίνητα βγαίνουν στο σφυρί

Βασίλης Καρράς
ΖΩΗ2 ώρες πρίν

Αγνώριστος ο Βασίλης Καρράς έναν χρόνο μετά την περιπέτεια της υγείας του

ΧΡΗΜΑΤΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ3 ώρες πρίν

Αυξάνεται και το επίδομα εργασίας από 1η Απριλίου: Πώς θα διαμορφωθεί – Τι ισχύει για την παροχή μητρότητας

Αμφιλοχία
ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες πρίν

Στον «χορό» των Ρίχτερ η Αμφιλοχία: Ξεπέρασαν τους 80 οι μετασεισμοί – Τι λέει ο Άκης Τσελέντης

Πετρέλαιο θέρμανσης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ3 ώρες πρίν

Πετρέλαιο θέρμανσης: Σε ποια τιμή θα πωλείται από τις 31 Μαρτίου χωρίς την κρατική επιδότηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ