Με την αφρικανική σκόνη να αποτελεί πλέον παρελθόν, η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο καιρικής ομαλότητας, σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις για το διάστημα 20 έως 28 Απριλίου 2026. Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, δίνει το στίγμα ενός «τυπικού Απρίλη», όπου τα ακραία φαινόμενα απουσιάζουν, δίνοντας τη θέση τους σε ήπιες εναλλαγές και φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.
Το «Πρόσωπο» του Καιρού ανά Περιοχή
Παρά τη γενική εικόνα ηρεμίας, ο χάρτης της Ελλάδας παρουσιάζει δύο ταχύτητες όσον αφορά τις βροχοπτώσεις:
- Βόρεια και Δυτική Ελλάδα: Αναμένεται να είναι οι πιο «υγρές» περιοχές της χώρας. Εκεί θα συγκεντρωθούν τα περισσότερα φαινόμενα, με τοπικά αξιόλογα ύψη βροχής.
- Ανατολικά και Νότια Τμήματα: Ο καιρός θα παραμείνει πιο κλειστός αλλά με περιορισμένα φαινόμενα, διατηρώντας έναν πιο σταθερό χαρακτήρα.
- Κρήτη: Παρότι δεν αναμένονται μεγάλες αποκλίσεις από τον μέσο όρο, οι κάτοικοι του νησιού ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με «επεισοδιακές» βροχές, οι οποίες τοπικά θα έχουν ένταση.
Θερμοκρασίες και Ατμόσφαιρα
Το κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών είναι η απουσία της αφρικανικής σκόνης, η οποία ταλαιπώρησε αρκετές περιοχές το προηγούμενο διάστημα. Η ορατότητα βελτιώνεται και η ποιότητα του αέρα επανέρχεται σε κανονικά επίπεδα.
«Δεν διαμορφώνεται ένα γενικευμένο υγρό μοτίβο στη χώρα», επισημαίνει ο κ. Κολυδάς, υπογραμμίζοντας ότι ο υδράργυρος θα παραμείνει κοντά στα κανονικά επίπεδα χωρίς έντονες εξάρσεις ή ξαφνικούς καύσωνες.
Συμπέρασμα: Οδεύουμε προς το τέλος του μήνα με έναν καιρό που ευνοεί τις υπαίθριες δραστηριότητες, αρκεί να ληφθούν υπόψη οι τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια. Η άνοιξη δείχνει το πιο ισορροπημένο της πρόσωπο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για μια ομαλή μετάβαση προς τον Μάιο.