Αύξηση 35,7% κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2023 σε σχέση με πέρσι ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καθώς ανήλθε σε 150.035.185 ευρώ.
Παρά την «επαναφορά» του κλάδου ωστόσο μετά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας (υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο του 2022 βρίσκονταν ακόμα σε ισχύ περιοριστικά μέτρα) ο προβληματισμός των επαγγελματιών παραμένει έντονος.
Το πρώτο μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η αύξηση του λειτουργικού κόστους εξαιτίας κυρίως του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως σημείωνε στο CNN Greece o Γιάννης Λιάρος αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς όταν και διαφαινόταν η αύξηση που καταγράφεται και επίσημα πλέον στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, «ακόμη κι όταν τα καταστήματα γεμίζουν με κόσμο, οι επιχειρηματίες δεν έχουν κέρδος». Συμπλήρωνε μάλιστα ότι «με τις παρούσες συνθήκες, απλώς προσπαθούμε να περιορίσουμε τη ζημιά. Η αυξημένη κατανάλωση δεν φέρνει χαμόγελα, περιορίζει τη ”χασούρα”».
Αντίστοιχη εικόνα περιέγραφε στο CNN Greece την περασμένη εβδομάδα και ο Γιάννης Δαβερώνης, πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων Αττικής και ΓΓ της ΠΟΕΣΕ επισημαίνοντας ότι ο κλάδος «ποντάρει» πολλά στην αυξημένη τουριστική κίνηση των επόμενων μηνών ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα πλέον για τις επιχειρήσεις είναι ότι λόγω των υψηλών δαπανών σε ενέργεια και πρώτες ύλες, δεν μένουν έσοδα στα ταμεία τους ακόμη και όταν έχουν πελάτες.
Σημείωνε μάλιστα ότι οι επαγγελματίες αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν το αυξημένο λειτουργικό κόστος και στο πλαίσιο αυτό ορισμένοι «μαζεύουν» τους καταλόγους, προσφέροντας μικρότερο αριθμό πιάτων στους καταναλωτές και άλλοι περιορίζουν τις μέρες ή τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων τους.
Το δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» για τους επαγγελματίες της εστίασης είναι η έλλειψη εργαζομένων. Ένα πρόβλημα που παρατηρήθηκε έντονα και το καλοκαίρι του 2022 με αρκετές επιχειρήσεις να αδυνατούν να καλύψουν τις θέσεις σε προσωπικό, συνεχίστηκε και τον χειμώνα ενώ προκαλεί ανησυχία ενόψει και της φετινής τουριστικής σεζόν.
Πλέον η δυσκολία εύρεσης προσωπικού σε όλα τα πόστα – από εργαζόμενους στην κουζίνα, μάγειρες μέχρι σερβιτόρους και εργαζόμενους στον μπουφέ- δεν εντοπίζεται μόνο κατά την τουριστική περίοδο – αλλά αφορά πλέον όλο και περισσότερο και τις επιχειρήσεις στην Αθήνα και τα αστικά κέντρα ακόμη και τις μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ούτε η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά ούτε οι υψηλότερες αμοιβές που, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης,παρέχουν στην πλειονότητά τους οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης στους εργαζόμενους, λειτουργούν ως κίνητρο για την απασχόλησή τους στον κλάδο.