Το ωκεανογραφικό – ερευνητικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» επιστρέφει στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.
Έπειτα από 7 ημέρες παραμονής του στο σημείο συντριβής του μοιραίου Phantom F-4, το ωκεανογραφικό – ερευνητικό πλοίο «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» του Πολεμικού Ναυτικού επιστρέφει στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας με πολλές σημαντικές καταγραφές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr το «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των ερευνών στην θαλάσσια περιοχή 20 μίλια νότια από τον διάδρομο της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα, 8 μίλια δυτικά από τις ακτές του Κατάκολου.
Πρόκειται για μία θαλάσσια περιοχή με έντονες εδαφολογικές εξάρσεις στον πυθμένα, αφού όπως έχουμε γράψει στο enikos.gr υπάρχουν δύο μεγάλες χαράδρες ενώ και το σημείο νοτιότερα που είναι πιο «καθαρό» έχει διάφορες διακυμάνσεις.
Παρότι το ερευνητικό πλοίο του ΠΝ συλλέγει κι απεικονίζει σε «πραγματικό χρόνο» τα δεδομένα, υπάρχουν όμως κάποια επιπλέον συμπεράσματα τα οποία θα εξαχθούν από την αναλυτική αξιολόγηση των καταγραφών. Αυτό σημαίνει ότι σε δεύτερο χρόνο θα επανέλθει για νέες, στοχευμένες έρευνες.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί αρκετοί υποψήφιοι στόχοι, οι οποίοι χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης πριν προχωρήσει το ΠΝ στην επόμενη φάση.
Η δεύτερη φάση των «στοχευμένων ερευνών» θα υποδείξει τα ακριβή σημεία που βρίσκονται τα τμήματα του αεροσκάφους, όπως για παράδειγμα οι πτέρυγες, το ουραίο και η άτρακτος. Η αμερικανική βοήθεια, που από την πρώτη στιγμή τεθεί στην διάθεση του ΓΕΕΘΑ από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Τζωρτζ Τσούνης, θα ενεργοποιηθεί αμέσως μόλις καταλήξουν οι έρευνες για το ακριβές σημείο του βυθού όπου βρίσκεται το κυρίως τμήμα της ατράκτου και όποια άλλα μέρη κρίνονται απαραίτητα για τη συγκέντρωση των στοιχείων που θα δώσουν πλήρεις απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται για τις συνθήκες του δυστυχήματος. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στον εντοπισμό του κόκπιτ και την ανάκτηση του καταγραφέα σε Video Hi8, που βρίσκεται στο πίσω δεξί μέρος και λειτουργεί σαν «μαύρο κουτί», καταγράφοντας σημαντικές πληροφορίες από τη στιγμή που απογειώνεται το μαχητικό μέχρι την επιστροφή του.
Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε προσωπικά για τον απόπλου του «Ναυτίλος» λαμβάνει συνεχή πληροφόρηση για τις πορείες των ερευνών κι είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας τόσο με τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά όσο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
Οι τρεις Αρχηγοί έχουν αγαστή συνεργασία επιθυμώντας την γρηγορότερη συλλογή των στοιχείων που θα υποδείξουν το ακριβές σημείο όπου βρίσκεται η άτρακτος του μοιραίου Phantom F-4, που συνετρίβη την Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του Αντιπτεράρχου (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη 31 ετών και του Αντιπτεράρχου Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών.
Το «Αποτύπωμα» εγκαινιάζει με ιδιαίτερη χαρά τη νέα του τακτική στήλη, «Ο Πεντάλογος του Συγγραφέα», φιλοδοξώντας να χαρτογραφήσει τις εσωτερικές διαδρομές, τις αφορμές και τα απαραβίαστα όρια των ανθρώπων της γραφής. Σε αυτό το πρώτο μας ραντεβού, ο ποιητής Γιώργος Κοζίας καταθέτει μια συνομιλία με αφετηρία τη «μελαγχολία της αντίστασης». Ανάμεσα στη ρεμβώδη εφηβική αναζήτηση… Διαβάστε περισσότερα: «Τι χρειάζονται οι ποιητές σε τόσο μίζερους καιρούς;» — Ο Γιώργος Κοζίας στο «Αποτύπωμα»
Θερμοκρασίες έως και 41°C αναμένονται σήμερα στην αχαϊκή πρωτεύουσα – Στο στόχαστρο της σκόνης η Πελοπόννησος και η δυτική Κρήτη – Τι προβλέπει ο Κώστας Λαγουβάρδος. Στην πιο δοκιμαστική φάση του νέου κύματος καύσωνα εισέρχεται σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουλίου, η Πάτρα και συνολικά η Δυτική Ελλάδα. Το θερμόμετρο χτυπά «κόκκινο», ενώ η ατμόσφαιρα καθίσταται αποπνικτική… Διαβάστε περισσότερα: Στο «κόκκινο» η Πάτρα: «Εκρηκτικό» κοκτέιλ καύσωνα και αφρικανικής σκόνης
Όταν ακούμε ότι η επίσημη μπάλα της FIFA διαθέτει τσιπ, το μυαλό μας πηγαίνει εύκολα σε κάποιον μικροσκοπικό υπολογιστή που παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στο γήπεδο. Η πραγματικότητα είναι λιγότερο μυστηριώδης, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα. Μέσα στην μπάλα υπάρχει ένας πολύ μικρός αισθητήρας κίνησης, ο οποίος βοηθά τους διαιτητές να καταλαβαίνουν τι ακριβώς συνέβη σε μια δύσκολη… Διαβάστε περισσότερα: Γιατί η FIFA έβαλε αισθητήρα μέσα στην μπάλα και τι συμβαίνει με τα δεδομένα;
Βαθιά θλίψη και συγκίνηση επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα της Πάτρας, μετά την είδηση του θανάτου της αγαπητής φιλολόγου Ουρανίας Σωτηρίου, η οποία έφυγε από τη ζωή έπειτα από μια πολυετή και σθεναρή μάχη με σοβαρή ασθένεια. Η εκλιπούσα, η οποία υπηρετούσε στο 1ο Γυμνάσιο Πάτρας, αφήνει πίσω της ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Συνάδελφοι, μαθητές και γονείς… Διαβάστε περισσότερα: Θλίψη στην Πάτρα: «Έφυγε» η φιλόλογος Ουρανία Σωτηρίου μετά από πολυετή μάχη
Στόχος θρασύτατων κακοποιών έγινε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής ένας άνδρας με κινητικά προβλήματα στη νότια Πάτρα. Οι δράστες, εκμεταλλευόμενοι την ευάλωτη κατάσταση του θύματος, εισέβαλαν μέρα μεσημέρι στη μονοκατοικία του, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της περιοχής, και άρπαξαν τους κόπους μιας ζωής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, στην επιχείρηση συμμετείχαν… Διαβάστε περισσότερα: Τρόμος στη Πάτρα: Λήστεψαν άνδρα με κινητικά προβλήματα και του άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο