Το γηροκομείο https://www.agstylianos.gr/ , ως δομή, δεν είναι κάτι καινούριο. Στην αρχαία Ελλάδα, υπήρχαν οργανωμένες μονάδες φροντίδας για ηλικιωμένους και άλλες φιλανθρωπικές δομές για φτωχούς και ανήμπορους, ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. Επίσης, ακόμα και από τους αρχαίους χρόνους, η φροντίδα των ηλικιωμένων θεωρούνταν καθήκον της οικογένειας.
Στην αρχαία Ρώμη, υπήρχαν ορισμένα, φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως νοσοκομεία για στρατιώτες, τα οποία πολλές φορές περιλάμβαναν και χώρους για ηλικιωμένους. Ωστόσο, δεν υπήρχε κάποιο οργανωμένο γηροκομείο. Στην Κίνα και την Ινδία συναντά κανείς διάφορα, θρησκευτικά ιδρύματα με φιλανθρωπικό ρόλο, τα οποία αναλάμβαναν και τη φροντίδα ηλικιωμένων.
Ωστόσο, η πιο οργανωμένη μονάδα που υπήρξε ποτέ και αποτέλεσε την αφετηρία για την ίδρυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και γηροκομείων ήταν η Βασιλειάδα του Μεγάλου Βασιλείου, τον 4ο αιώνα μ.Χ. Το κέντρο αυτό βρισκόταν στην Καππαδοκία, κοντά στην Καισάρεια (σημερινή Τουρκία). Η Βασιλειάδα περιλάμβανε νοσοκομείο, ξενώνα για τους φτωχούς, τους ταξιδιώτες, λεπροκομείο και μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων.
Στην Ευρώπη, τα πρώτα οργανωμένα γηροκομεία εμφανίστηκαν μεταξύ του 6ου και 9ου αιώνα. Τα περισσότερα από αυτά τα ιδρύματα ανήκαν σε μοναστήρια και τη διοίκησή τους είχε η Εκκλησία. Τον 19ο αιώνα καθιερώθηκαν οι πρώτες κρατικές δομές στη Βρετανία, τα λεγόμενα “workhouses”.
Ξεκινώντας από τον Μεσαίωνα και φτάνοντας στο σήμερα, παρατηρούμε ότι η παροχή φροντίδας ηλικιωμένων αφορούσε κυρίως όσους δεν είχαν συγγενείς να τους φροντίσουν. Τα γηροκομεία της εποχής δέχονταν κυρίως άπορους, οι οποίοι δεν διέθεταν χρήματα για προσωπικό, που θα αναλάμβανε τη φροντίδα τους. Σήμερα, τα γηροκομεία έχουν εξελιχθεί σε σύγχρονες μονάδες που σέβονται τις ανάγκες των ηλικιωμένων και λειτουργούν υπό αυστηρούς κανονισμούς, παρέχοντας σύγχρονες ανέσεις και υπηρεσίες.
Ένα σύγχρονο και οργανωμένο γηροκομείο μπορεί να έχει θετική επίδραση στη ζωή των ηλικιωμένων, ειδικά για όσους είναι μόνοι και αισθάνονται κοινωνικά απομονωμένοι. Δεν είναι λίγοι οι ηλικιωμένοι που, αν και οικονομικά ευκατάστατοι, επιλέγουν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους σε ένα ίδρυμα, ώστε να μην αισθάνονται μοναξιά.
Σε πολλές χώρες του εξωτερικού, αυτή η επιλογή είναι ευρέως αποδεκτή από όλες τις οικογένειες, καθώς οι περισσότεροι ηλικιωμένοι προτιμούν το γηροκομείο, για να μην επιβαρύνουν την οικογένεια με πρόσθετες φροντίδες και μέριμνα.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας είναι η απομόνωση και η κατάθλιψη. Σε ένα γηροκομείο, οι ηλικιωμένοι μπορούν να κοινωνικοποιηθούν, να δημιουργήσουν νέες φιλίες και να συμμετάσχουν σε ομαδικές δραστηριότητες.
Οι περισσότερες, σύγχρονες δομές προσφέρουν προγράμματα ψυχαγωγίας, όπως μουσική, χορό, χειροτεχνία, ακόμη και εκπαιδευτικά σεμινάρια. Οι δραστηριότητες αυτές διατηρούν το μυαλό των ηλικιωμένων ενεργό και παράλληλα ενισχύουν την ψυχολογία τους.
Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα της διαμονής σε γηροκομείο είναι η συνεχής ιατρική παρακολούθηση. Πολλοί ηλικιωμένοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως υπέρταση, διαβήτη και διάφορες καρδιαγγειακές νόσους. Η ανάγκη για καθημερινή φροντίδα, συχνά επιβαρύνει τις οικογένειες, δημιουργώντας προβλήματα. Στο γηροκομείο, παρέχεται καθημερινή φροντίδα από εξειδικευμένο προσωπικό. Τέλος, οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν ισορροπημένη διατροφή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους, καθώς και εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία ή γυμναστική, που συμβάλλουν στη σωστή, φυσική τους κατάσταση.