Ενας από τους πιο επικίνδυνους κακοποιούς, πρώην δραπέτης των φυλακών Τρικάλων που κρατείται στο σωφρονιστικό κατάστημα Αγιου Στεφάνου Πάτρας φαίνεται πως έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος για άλλους κρατούμενους. Είναι ο μοναδικός από τους δραπέτες που κρατείται στη φυλακή της Πάτρας και προκαλεί συχνά - πυκνά επεισόδια! Με πιο σοβαρό αυτό που συνέβη προ ημερών όταν «κάρφωσε» ένα μαχαίρι στον Αλβανό μάγειρα της πτέρυγας με αποτέλεσμα ο άτυχος άνδρας να εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Ρίου. Οι εντάσεις στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πάτρας είναι συνεχείς κυρίως λόγω του εκνευρισμού από τις συνθήκες κράτησης και τη φτώχεια. Θα πρέπει να σημειωθεί πως 16 άτομα αναγκάζονται να ζουν σε κελί 8 ατόμων. Κρατούμενοι έχουν πολλές φορές επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ζεστό νερό διατίθεται μόνο για μισή ώρα την ημέρα για 250 άτομα, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να κάνουν όλοι μπάνιο.Κόβονται οι άδειες με το πρόσχημα ότι οι κρατούμενοι "δεν πληρούν τα εχέγγυα"! Συχνά οι αρχές τις φυλακής απαγορεύουν τις άδειες με τη δικαιολογία ότι οι κρατούμενοι δεν έχουν περάσει από γενικές εξετάσεις (όπως απαιτείται) οι οποίες όμως μπορεί να κάνουν και ένα χρόνο για να πραγματοποιηθούν. Σε άλλες περιπτώσεις ζητούν μισθωτήρια των σπιτιών στα οποία θα διαμείνουν οι κρατούμενοι κατά τη διάρκεια της άδειας τους.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Ιδιωτική σεκιούριτι στις φυλακές Αγίου Στεφάνου

Με την δικαιολογία της φύλαξης των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ

Προβληματισμός και αναστάτωση φαίνεται να έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους σωφρονιστικών υπαλλήλων και δη της Πάτρας, με αφορμή όπως φημολογείται την απόφαση του αρμόδιου υπουργείου να ανατεθεί σε… ιδιωτική εταιρία φύλαξης η εποπτεία της μονάδας του ΟΚΑΝΑ που ιδρύθηκε και πρόσφατα ξεκίνησε η λειτουργία της. Η εξέλιξη αυτή έχει θορυβήσει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν οργανικά στο υπουργείο Δικαιοσύνης, επειδή θεωρούν πως πρόκειται για έναν ξεκάθαρο «Δούρειο Ίππο» του κράτους που στόχο έχει να παραγκωνίσει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και σιγά σιγά να καθιερωθεί το καθεστώς της ανάθεσης του έργου φύλαξης καταστημάτων κράτησης σε ιδιωτικές εταιρίες σεκιούριτι! Εκπρόσωποι σωφρονιστικών υπαλλήλων κάνουν λόγο για ολοφάνερη περίπτωση σκανδάλου που όμοιό του δεν έχει καταγραφεί ποτέ άλλοτε όχι μόνο στα ελληνικά αλλά γενικότερα και στα ευρωπαϊκά χρονικά.Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε γραπτή επιστολή που έστειλαν μέσω email κάποιοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, επιδιώκοντας να γίνει γνωστό στην ευρύτερη κοινωνία το γεγονός, πριν λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε η μονάδα ΟΚΑΝΑ στη φυλακή του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας. Όπως γράφουν συγκεκριμένα, «…για πρώτη φορά κάτι τέτοιο γίνεται σε φυλακή (επιτέλους) και αμέσως «γέννησε» ελπίδες σε πάρα πολύ κόσμο εντός του καταστήματος». Όμως προχωρούν ένα βήμα παραπέρα επικεντρώνοντας στο σενάριο που «γεννήθηκε» από την απόφαση η φύλαξη της μονάδας η οποία λειτουργεί στο εσωτερικό του καταστήματος να γίνεται από ιδιωτικής εταιρίας σεκιουριτάδες και όχι από σωφρονιστικούς υπαλλήλους.Τονίζοντας ότι: «Από τη μια έχουμε τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού εργαζομένων για να μην «εγκλωβιστούν» συνταξιοδοτικά και από την άλλη με την δημιουργία του χώρου του ΟΚΑΝΑ μέσα στη φυλακή υπάρχει ανάγκη για επιπλέον υπηρεσίες. Και το υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε θετικά και έστειλε… ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι μέσα στη φυλακή!».

Και υποστηρίζουν ότι όλα αυτά έγιναν με… «δικαιολογία» ότι είναι λίγοι οι εργαζόμενοι και δεν φτάνουν. Γεγονός που χαρακτηρίζουν «Δούρειο Ίππο» αφού ανάλογη εξέλιξη αναμένεται σύντομα να υπάρξει και για τον Κορυδαλλό.

Πρόκειται για πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ

Η πραγματική όμως ιστορία είναι ότι το όλο πρόγραμμα για τη μονάδα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και κατά συνέπεια μετά από 19 μήνες θα σταματήσει. Παρ’ όλα αυτά, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θεωρούν πως θα υπάρξει παράταση στη χρηματοδότηση. Κάτι που βέβαια επιθυμούν, αρκεί το κράτος να εστιάσει στην ενίσχυση σε προσωπικό και όχι στην ανάθεση της φύλαξης στον ιδιωτικό τομέα.

«Αντί δηλαδή το υπουργείο να κάνει πράξη για προσλήψεις (5 φορές ανήγγειλε ένα διαγωνισμό και 5 φορές τον πήρε πίσω) ή τουλάχιστον να απορροφήσει τους 200 δημοτικούς αστυνομικούς που έχουν απομείνει που δεν απορροφήθηκαν, στέλνει ιδιώτες σε ένα δημόσιο κατάστημα κράτησης, με τις αυτονόητες ιδιαιτερότητες που έχει ένας τέτοιος χώρος.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για