Αποτέλεσε για δεκαετίες μια από τις βασικότερες βιομηχανικές «ναυαρχίδες» της Αχαΐας. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο στερείται ουσιαστικά δραστηριότητας και τώρα ήρθε η ώρα τα «ιμάτιά» της να βγουν στο σφυρί.
Ο λόγος για την «Ελληνική Εμπορική Εταιρεία Εισαγωγής και Εξαγωγής Α.Ε.» με τον διακριτικό τίτλο «5Ε Α.Ε.», που εδρεύει στην Πάτρα.
Πρόκειται μάλιστα για ένα από τα μαζικότερα «σφυροποπήματα» που έχουν διενεργηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, δεδομένου ότι μιλάμε για 112 ταυτόχρονους πλειστηριασμούς για ισάριθμες ιδιοκτησίες, οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στις 26 Φεβρουαρίου 2025.
Επισπεύδουσα είναι η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα ΣΥΝ.ΠΕ., υπό ειδική εκκαθάριση, που εκπροσωπείται από τον ειδικό εκκαθαριστή PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.
Οι κατασχέσεις που οδηγούν στον πολλαπλό πλειστηριασμό έγιναν για οφειλή ύψους 3.882.287,22 ευρώ, πλέον τόκων κι εξόδων εκτέλεσης, όπως προκύπτει από επιταγή της 19.04.2024.
Τι βγαίνει στο σφυρί
Στο σφυρί αναμένεται να βγουν 112 ιδιοκτησίες που περιλαμβάνουν από οικόπεδα και διαμερίσματα μέχρι θέσεις στάθμευσης και αποθήκες. Στα περισσότερα από τα οικόπεδα υπάρχουν ακόμη παλαιά και εγκαταλελειμμένα κτίρια της ιστορικής εταιρείας.
Οι τιμές πρώτης προσφοράς ξεκινούν από τα 1.700 ευρώ και φτάνουν στα 3.600.000 ευρώ, ενώ η συνολική τιμή εκκίνησης για όλα διαμορφώνεται στα 13,76 εκατ. ευρώ.
Ανάμεσα στα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία ξεχωρίζουν:
Οικόπεδο έκτασης 8.578 τ.μ. που βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης των Πατρών, επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου αρ. 67. Το εν λόγω οικόπεδο με πρόσωπο σε προβλεπόμενους από το σχέδιο πόλης μη διανοιγμένους δημοτικούς δρόμους, είναι αυτό που απέμεινε μετά την πώληση τμήματος 1.253,93 τ.μ., και αποτελούσε τμήμα μεγαλύτερης ιδιοκτησίας συνολικής επιφάνειας 13.672 τ.μ.
Η σημερινή ιδιοκτησία περιλαμβάνει τμήματα ρυμοτομούμενα, τμήματα προσκυρούμενα, τμήματα που προβλέπεται να γίνουν κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και δύο εναπομένοντα τμήματα σε οικοδομικά τετράγωνα χωρίς πρόβλεψη κοινόχρηστου χώρου πρασίνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία και κατόπιν της εξωτερικής αυτοψίας που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε πως εντός του ακινήτου υπάρχουν παλαιές εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μάμος, ισόγειες και διώροφες, πλην ενός τετραώροφου κτιρίου και μιας ψηλής καμινάδας, χτισμένες από εμφανή λιθοδομή ή οπτοπλινθοδομή, στεγασμένες ή ασκεπείς και κατάστασης που κυμαίνεται από μέτρια για το τετραώροφο κτίριο έως πολύ κακή για τα περισσότερα λοιπά κτίσματα.
Το οικόπεδο, κατά την έκθεση εκτίμησης, βρίσκεται σε οικιστική περιοχή με υψηλές αξίες ακινήτων στο βόρειο τμήμα της πόλης της Πάτρας, 2,2 χλμ. από την κεντρική πλατεία Γεωργίου Α’ και 110-250 μέτρα από το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Η περιοχή είναι πυκνοδομημένη με πολυκατοικίες κυρίως της δεκαετίας του ‘90. Η τιμή πρώτης προσφοράς για αυτό έχει οριστεί σε 3.600.000 ευρώ.
Οικόπεδο έκτασης 7.776 τ.μ. που βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης των Πατρών, επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου 62 και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 10. Επιπλέον, σύμφωνα με την εντολή εκτίμησης υπάρχει επίδικο τμήμα του ακινήτου εμβαδού 168,25 τ.μ. Κατά την εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για οικόπεδο μακρόστενο (αλλά με επαρκές πλάτος για οικιστική αξιοποίηση) και ακανόνιστου σχήματος, το οποίο έχει πρόσωπο δυτικά στην παραλιακή οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, βόρεια στην οδό Διαγόρα, ανατολικά σε ιδιοκτησία ΟΣΕ και σε άλλη πλευρά σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και νότια στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου.
Στο νοτιοδυτικό άκρο του οικοπέδου υφίσταται διώροφο κτίριο κάλυψης περί τα 105 τ.μ. το οποίο κατά την εξωτερική αυτοψία ήταν σχεδόν πλήρως καλυμμένο με πυκνή βλάστηση. Το συγκεκριμένο κτίριο θεωρείται ότι είναι κατασκευής περί το 1970.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το κτίσμα είναι εγκαταλειμμένο και σε κακή κατάσταση. Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή της Τερψιθέας, σε απόσταση 2 χλμ. από το κέντρο της Πάτρας και χωροθετείται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, όπου δραστηριοποιούνται τουριστικές επιχειρήσεις (καφέ-εστιατόρια). Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 2.782.000 ευρώ.
Οικόπεδο έκτασης 1.902 τ.μ. που βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης των Πατρών επί της οδού Διαγόρα. Λαμβάνοντας υπόψη πρόσφατες αεροφωτογραφίες διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για οικόπεδο που παραπέμπει σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο και το οποίο έχει πρόσωπο νότια σε μη φυσικά διανοιγμένο τμήμα της οδού Διαγόρα, ενώ δυτικά και βόρεια συνορεύει με όμορες ιδιοκτησίες, οι οποίες είναι ρυμοτομούμενες για τη διάνοιξη της οδού Ξενοφώντος Ζολώτα και ανώνυμου πεζόδρομου αντίστοιχα. Εντός του οικοπέδου υπάρχουν κατασκευές, πεπαλαιωμένα κτίσματα και δεξαμενές, τα οποία πρέπει να κατεδαφιστούν/απομακρυνθούν προκειμένου να είναι δυνατή η βέλτιστη αξιοποίηση του ακινήτου. Η κατάσταση συντήρησης του κρίνεται ως κακή.
Το ακίνητο βρίσκεται σε οικιστική περιοχή με υψηλές αξίες ακινήτων στο βόρειο τμήμα της πόλης της Πάτρας, 2,2 χλμ. από την κεντρική πλατεία Γεωργίου Α’ και 170 μέτρα από το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Η περιοχή είναι πυκνοδομημένη με πολυκατοικίες κυρίως της δεκαετίας του ‘90. Η επικρατούσα και βέλτιστη χρήση είναι για ακίνητα ορόφων οι κατοικίες και για ακίνητα ισογείου οι θέσεις στάθμευσης.
Με ιστορία… δύο αιώνων
Η Ελληνική Εμπορική Εταιρεία Εισαγωγής και Εξαγωγής/ Αμβούργερ & Σία αποτελεί ένα κομμάτι της βιομηχανικής ιστορίας της χώρας καθώς βρέθηκε σε περίοδο ακμής τον 19ο και 20ο αιώνα και όταν πτώχευσε «εξελίχθηκε» σε «5 Ε Α.Ε.»
Με την παρούσα μορφή της συστάθηκε τον Απρίλιο του 1912 και με αντικείμενα, σύμφωνα με το καταστατικό της, όπως:
«α) Η εξακολούθησις, εκκαθάρισις ή μεταβίβασις των υπό της εταιρείας Άμβουργερ και Σίας εκτελουμένων εμπορικών εργασιών και βιομηχανικών επιχειρήσεων.
β) Η εκτέλεσις δι’ ίδιον λογαριασμόν ή δια λογαριασμόν τρίτων ή εν συνεταιρισμώ μετ’ άλλων πάσης οιασδήποτε εμπορικής ή βιομηχανικής εργασίας, ιδία δε εισαγωγής και εξαγωγής.
γ) Η ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση γραφείου γενικού τουρισμού, ξενοδοχειακής επιχείρησης, επιχείρησης εστιάσεως, κέντρου διασκεδάσεως κάθε μορφής ή οποιασδήποτε άλλης τουριστικής εγκατάστασης ή διενέργεια πάσης φύσεως εργασιών ή δραστηριοτήτων σχετιζομένων με τον τουρισμό δι’ ίδιον λογαριασμόν ή δια λογαριασμόν τρίτων ή εν συνεταιρισμώ μετ’ άλλων επιχειρήσεων επιδιωκουσών τους ίδιους σκοπούς.
δ) Η εκτέλεση και ανάληψη οικοδομικών εργασιών και τεχνικών έργων δι’ ίδιον λογαριασμόν ή εργολαβικώς δια λογαριασμόν τρίτων, η ανέγερση οικοδομών με σκοπό την εμπορία επί ιδιοκτήτων ή ξένων οικοπέδων και ανάληψη δημοσίων τεχνικών έργων».
Επί της ουσίας ενώ κατά το παρελθόν υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες οινοποιίες-ποτοποιίες της χώρας, έως και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980, στη συνέχεια έπαψε να έχει παραγωγική δραστηριότητα, εστιάζοντας στην εκμετάλλευση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας της.
Έτσι έγιναν κινήσεις αξιοποίησης οικοπέδων της όπου χτίστηκαν πολυκατοικίες και σχολεία, σε τμήμα των παλαιών εγκαταστάσεων λειτουργεί κέντρο ψυχαγωγίας, ενώ ένα άλλο κομμάτι τους υφίσταται έως σήμερα για να θυμίζει το ένδοξο παρελθόν.
Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι εκτός από την οινοποιητική δραστηριότητα διέθετε μέχρι και ορυχεία εξόρυξης χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα.
Η εταιρεία πάντως παραμένει ενεργή και με βάση όσα αναφέρονται στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για την 108η Εταιρική χρήση του 2021, ο κύκλος εργασιών ήταν μηδενικός, όπως όλα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπάρχουν κάποια άλλα έσοδα.
Αυτά, όπως σημειώνεται, «προέρχονται κυρίως από δύο κλάδους και δι’ αυτών αντιμετωπίζονται οι λειτουργικές δαπάνες καθώς και οι φόροι ακίνητης περιουσίας κ.λ.π.:
Από την εκμετάλλευση του εις Ζάκυνθο Γυψορυχείου ιδιοκτησίας μας εξ αδιαιρέτου κατά τα 6/9, δια διαθέσεως εξορυσσομένου γυψολίθου και γυψοτρίματος. Όμως κατά την υπό κρίση διαχείριση δεν εγένοντο εξορύξεις και πωλήσεις των ως άνω λατομικών προϊόντων.
Από τα έσοδα εξ ενοικίων ακινήτων ιδιοκτησίας μας και από περιοδικώς αποκομιζόμενα έσοδα από την πώληση διαμερισμάτων, τα οποία περιήλθαν εις την εταιρεία από την παραχώρηση εκτάσεων οικοπέδων, δια την ανέγερση επί αντιπαροχή πολυόροφων οικοδομών.
Σχετικά με το βιομηχανοστάσιο, εξ’ αυτού ουδέν όφελος εισκομίζεται, παραμένον ανενεργόν, αφ’ής εγκατελείφθη η εκμεταλλευσή του εκ μέρους της πτωχευσάσης ΑΕΒΕ “ΟΙΝΟΤΡΑΝΣ” εναντίον της οποίας εκκρεμεί ενώπιον των Δικαστηρίων απαίτησή μας, για οφειλόμενα ενοίκια εκ € 2.626,56».
Για τη χρήση του 2021 τα «λοιπά έσοδα» ανήλθαν σε 63.917,60 ευρώ και το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημίες 481.550,89 ευρώ, έναντι κερδών 53.924,02 ευρώ του 2020.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία διοικείται από την οικογένεια Γερμάνη-Παπανικολόπουλου, με Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κ. Αριστομένη Γερμάνη-Παπανικολόπουλο.