Connect with us

ΑΡΘΡΑ

Η Αφύπνιση του Λαού Μόνη Ελπίδα Απεγκλωβισμού από την ΔΔΟ

Φοίβος Κλόκκαρης

 τού Φοίβου Κλόκκαρη *

Ο Ελληνισμός της Κύπρου βιώνει επί μισό αιώνα τα δεινά της Τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής. Η Τουρκία εφάρμοσε και στα κατεχόμενα εδάφη μας, τον δοκιμασμένο φρικτό μηχανισμό  εξόντωσης άοπλων πληθυσμών της Μικράς Ασίας (Αρμένιοι, Έλληνες κ.ά.), με πράξεις βίας και εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας (παραβίαση άρθρων 7και 8 τού ΔΠΔ) που έμειναν ατιμώρητα, αλλά ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.  Σήμερα τα κατεχόμενα εδάφη μας παρουσιάζουν μια εφιαλτική εικόνα Τουρκοποίησης/ ισλαμοποίησης. Το ίδιο απεργάζεται η Τουρκία και για τις ελεύθερες περιοχές και συνεχίζει τις επεκτατικές και εποικιστικές δράσεις της για να καταλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ)και να ολοκληρώσει τον στρατηγικό στόχο της για έλεγχο ΟΛΗΣ της νήσου. Με την απειλή ή χρήση στρατιωτικής ισχύος και τη δημογραφική αλλοίωση, να αναγκάσει τους Έλληνες τής Κύπρου να αποδεχθούν λύση Τουρκικών όρων στο  Κυπριακό.

Μετά την Τουρκική εισβολή του 1974 και τη βίαιη διχοτόμηση της Κύπρου, η Βρετανία και Τουρκία  επέβαλαν στο Κυπριακό τη λύση της ΔΔΟ, προς διαιώνιση τής παραμονής των Βρετανικών βάσεων στη Κύπρο, κατάλυση τής ΚΔ, νομιμοποίηση της διχοτόμησης( με την επιβολή εδαφικών ζωνών εγγυημένων πλειοψηφιών κατοίκων και περιουσιών, που παραβιάζουν την ενότητα τού κράτους και τα ανθρώπινα δικαιώματα) και επέκταση τού ελέγχου τής Τουρκίας σε όλη τη Κύπρο μέσω τού Τουρκοκυπριακού (ΤΚ) κρατιδίου. Χωρίς τη θετική ψήφο τού ΤΚ κρατιδίου θα αδυνατεί να λαμβάνει αποφάσεις το Κυπριακό κράτος (παραβίαση της δημοκρατικής αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων), το οποίο θα στερείται και το δικαίωμα της αυτοάμυνας (σύγκλιση για αφοπλισμό του μετά τη λύση) .Το 1990 με εισήγηση της Βρετανίας η ΔΔΟ  περιλήφθηκε στο ψήφισμα 649/1990 του ΣΑ/ΟΗΕ. Το 2004 ο Ελληνισμός της Κύπρου απέρριψε τη ΔΔΟ με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Έκτοτε αντί να εγκαταλειφθεί η ΔΔΟ, παρέμεινε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και με τις συνεχείς υποχωρήσεις μας προς τις Τουρκικές θέσεις ( τις οποίες η Τουρκία ενθυλακώνει και επανέρχεται συνεχώς με νέες επαχθέστερες απαιτήσεις), διαμορφώθηκε ουσιαστικά σε συγκεκαλυμένη μορφή συνομοσπονδίας δύο κρατών, όπως συνάγεται από την κοινή διακήρυξη τής 11 Φεβρουαρίου 2014 του προέδρου της ΚΔ και του ηγέτη τής παράνομης υποτελούς διοίκησης που εγκατέστησε η Τουρκία στη Κύπρo : <<the United Cyprus Federation shall be composed of two constituent states of equal status>>.Αυτή είναι η συμφωνημένη βάση λύσης.  Συνεταιρισμός δύο ισοτίμων συνιστώντων κρατών. Ουδεμία αναφορά στην ΚΔ. Η Τουρκία μεταφράζει τα constituent states ως ιδρυτικά κράτη. Ουσιαστικά συμφωνήθηκε θνησιγενές, διχοτομικό, δυσλειτουργικό, μη δημοκρατικό μόρφωμα, παρόμοιο με εκείνο τής Βοσνίας, καταδικασμένο σε στρατηγική κατάρρευση. Πρόσφατα η Τουρκία, μετά από μισό αιώνα υποστήριξης της ΔΔΟ, την οποία η ίδια επέβαλε, μετακινήθηκε στην υποστήριξη λύσης δύο κρατών, την οποία η Τουρκία εννοεί ως συνομοσπονδία δύο κρατών. Δηλαδή μία παραλλαγή τής ΔΔΟ, που εξυπηρετεί ακόμα καλύτερα το στόχο της για έλεγχο όλης τήςΚύπρου. 

Σήμερα το Κυπριακό βρίσκεται σε ένα τραγικό στρατηγικό αδιέξοδο. Η κυβέρνηση τής ΚΔ με τη στήριξη των περισσοτέρων κομμάτων, επιδιώκει λύση ΔΔΟ με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο , ενώ οι Τούρκοι υποστηρίζουν τη λύση δύο κρατών. Και οι δύο λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οδηγούν σε Τουρκοποίηση της Κύπρου. Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, γιατί οι κυβερνήσεις μας και τα πολιτικά κόμματα, που υποστηρίζουν την ΔΔΟ ,καλλιέργησαν στον λαό την ψευδαίσθηση  ότι η ΔΔΟ συγκροτεί κράτος δημοκρατικό, το οποίο <<επανενώνει>>την πατρίδα μας  και αποτρέπει τη διχοτόμηση . Αποτέλεσμα  ο λαός μας σε μεγάλο βαθμό,  να μην έχει συνειδητοποιήσει τον θανάσιμο κίνδυνο της ΔΔΟ για τίς ελευθερίες του, τα ανθρώπινα δικαιώματα ,τις δημοκρατικές κατακτήσεις του, το κράτος δικαίου, την ασφάλεια ,την οικονομία και ευημερία του. Για να απεγκλωβιστούμε από το στρατηγικό αδιέξοδο πρέπει να ενημερωθεί πλήρως ο λαός για τις συγκλίσεις των συνομιλιών, να διαλυθούν οι ολέθριες ψευδαισθήσεις που τού έχουν καλλιεργήσει και να συνειδητοποιήσει ότι η ΔΔΟ δεν οδηγεί σε κανονικό δημοκρατικό κράτος.

Τίθεται το κρίσιμο ερώτημα γιατί οι κυβερνήσεις της ΚΔ και οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων που υποστηρίζουν την ΔΔΟ, δεν ενημερώνουν επίσημα τον λαό για τα συμφωνηθέντα των συνομιλιών(συγκλίσεις με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης); Η επίκληση του απορρήτου των συνομιλιών, για τη μη ενημέρωση τού λαού , δεν είναι πειστικό επιχείρημα, γιατί όλα τα συμφωνηθέντα είναι γνωστά στα ΗΕ την Τουρκία και Βρετανία και δεν τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας να τα γνωρίζει ο λαός, ο οποίος θα υποστεί και τις συνέπειες τής λύσης. Εκτιμούμε ότι δεν ενημερώνουν το λαό είτε γιατί δεν αντιλαμβάνονται τούς κινδύνους  και έχουν την ψευδαίσθηση ότι η ΔΔΟ είναι μια δημοκρατική λύση, είτε γιατί αντιλαμβάνονται τους κινδύνους αλλά δεν τολμούν να αναθεωρήσουν τη θέση τους, φοβούμενοι την  έντονη αντίδραση του λαού, προς τον οποίο καλλιέργησαν ψευδαισθήσεις επί δεκαετίες. Αντίδραση που θα πλήξει την αξιοπιστία τής κυβέρνησης και των κομμάτων, που υποστηρίζουν την ΔΔΟ .

Την ευθύνη ενημέρωσης του λαού, αν η ΔΔΟ συγκροτεί ή όχι κανονικό δημοκρατικό κράτος, δεν έχει μόνο η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, αλλά και οι ανεξάρτητοι φορείς. Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ο πνευματικός κόσμος τής Κύπρου και το επιστημονικό δυναμικό της, ιδιαίτερα στους κλάδους των νομικών  και πολιτικών επιστημών, των διεθνών σχέσεων, της οικονομίας, τής ασφάλειας, τής δημοσιογραφίας κ.α. Είναι ανεπίτρεπτο να χαρακτηρίζονται απορριπτικοί και ακραίοι   όσοι συμπολίτες μας ανησυχούν και προβάλλουν το αυτονόητο, ότι η ΔΔΟ δεν συγκροτεί κανονικό κράτος.

Η ενημέρωση/αφύπνιση του λαού  είναι η μόνη ελπίδα που μας απέμεινε για να απεγκλωβιστούμε από το στρατηγικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει το Κυπριακό. Αφύπνιση και αντίδραση του λαού, που θα ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση και τις πολιτικές ηγεσίες να αναθεωρήσουν την θέση τους στο Κυπριακό. Πρέπει να  επανατοποθετηθεί το κυπριακό στην ορθή βάση του ως θέμα εισβολής, κατοχής, εποικισμού εθνοκάθαρσης. Να απορριφθεί η  ΔΔΟ και να εμμένουμε στη συνέχιση λειτουργίας τής ΚΔ ως ενιαίο κράτος, όπως αυτό εντάχθηκε στην ΕΕ και προσαρμόσθηκε στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, με περαιτέρω εκσυγχρονισμό του συντάγματος της προς απαλλαγή από τα δυσλειτουργικά και διχοτομικά στοιχεία(που επέβαλαν η Βρετανία και Τουρκία)και εφαρμογή τής αρχής<<ένας άνθρωπος μία ψήφος>>. Παράλληλα να ενδυναμωθεί επειγόντως η αποτρεπτική ικανότητα τής ΚΔ (ενίσχυση Εθνικής Φρουράς, αναβίωση Δόγματος ΕΑΧ Κύπρου -Ελλάδας),και να  συγκροτηθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας το οποίο να  συντάξει Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας(ΣΕΑ) με εθνικό σκοπό την προάσπιση των ελευθέρων περιοχών  και τον αγώνα με όλα τα πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέσα εφαρμογής τής διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο(απομάκρυνση τουρκικών δυνάμεων κατοχής και εποίκων,επιστροφή προσφύγων, διάλυση<<ΤΔΒΚ>>,επανενσωμάτωση κατεχομένων, προσφυγή στο ΔΠΔ για τα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε η Τουρκία στη Κύπρο κ.α.)     

 Λευκωσία Απρίλιος 2023                                  *αντιστράτηγος ε.α.

Continue Reading
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Φονικό Τροχαίο: 4 Νεκροί και 3 Τραυματίες σε Σύγκρουση Λεωφορείου με ΙΧ - ΦΩΤΟ
ΕΛΛΑΔΑ13 ώρες πρίν

Φονικό Τροχαίο: 4 Νεκροί και 3 Τραυματίες σε Σύγκρουση Λεωφορείου με ΙΧ – ΦΩΤΟ

ΠΑΤΡΑ-Κρύα Ιτεών Λεύκας: Αναγκαία Βελτίωση του Γηπέδου Μπάσκετ για τη Νεολαία της Γειτονιάς - ΦΩΤΟ
ΖΩΗ13 ώρες πρίν

ΠΑΤΡΑ-Κρύα Ιτεών Λεύκας: Αναγκαία Βελτίωση του Γηπέδου Μπάσκετ για τη Νεολαία της Γειτονιάς – ΦΩΤΟ

Προβλήματα και καθυστερήσεις στο Open Mall της Πάτρας: Αναλύοντας τις καινοτομίες που αποτυγχάνουν στην εφαρμογή τους
ΖΩΗ14 ώρες πρίν

Προβλήματα και καθυστερήσεις στο Open Mall της Πάτρας: Αναλύοντας τις καινοτομίες που αποτυγχάνουν στην εφαρμογή τους

Απογοητευτική Εικόνα στην Πλαζ της Πάτρας: Σκουπίδια και Παρακμή - ΦΩΤΟ
ΖΩΗ14 ώρες πρίν

Απογοητευτική Εικόνα στην Πλαζ της Πάτρας: Σκουπίδια και Παρακμή – ΦΩΤΟ

Απεβίωσε ο Σάκης Γκοτσούλιας, πρώην Δήμαρχος Κάτω Αχαΐας, σε ηλικία 69 ετών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ14 ώρες πρίν

Απεβίωσε ο Σάκης Γκοτσούλιας, πρώην Δήμαρχος Κάτω Αχαΐας, σε ηλικία 69 ετών

προσεισμικός έλεγχος
ΖΩΗ15 ώρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Σοβαρός Τραυματισμός 9χρονου από Βεγγαλικά σε Σχολική Γιορτή στην Καλλιθέα

Ξεκινούν οι εργασίες στην παραλία της Πάτρας για την προετοιμασία της καλοκαιρινής σεζόν
ΖΩΗ2 ημέρες πρίν

Η Πλαζ της Πάτρας Χωρίς Υποδομές: Καλοκαίρι με Αβεβαιότητα για τους Λουόμενους

Τραγικό Τροχαίο Δυστύχημα στη Σύρο με Έναν Νεκρό και Έναν Τραυματία - ΦΩΤΟ
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πρίν

Τραγικό Τροχαίο Δυστύχημα στη Σύρο με Έναν Νεκρό και Έναν Τραυματία – ΦΩΤΟ

Εξάρθρωση Εγκληματικής Οργάνωσης με Χώρους Καλλιέργειας Κάνναβης - Πασίγνωστος πρώην ιδιοκτήτης ψησταριάς ο “εγκέφαλος” - ΦΩΤΟ
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πρίν

Εξάρθρωση Εγκληματικής Οργάνωσης με Χώρους Καλλιέργειας Κάνναβης – Πασίγνωστος πρώην ιδιοκτήτης ψησταριάς ο “εγκέφαλος” – ΦΩΤΟ

ΠΑΤΡΑ: Ανησυχία στις Δάφνες - Επιθετική αγέλη σκύλων δημιουργεί τρόμο στη γειτονιά
ΖΩΗ2 ημέρες πρίν

Επίθεση Αδέσποτων Σκύλων σε Μαθητές κατά τη Διάρκεια Εκπαιδευτικής Επίσκεψης στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Οι Πατρινοί Συνεχίζουν τα Μπάνια τους στην Παραλία της Πάτρας και τον Σεπτέμβριο
ΖΩΗ2 ημέρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Η Ακρίβεια Μετατρέπει το Καλοκαιρινό Μπάνιο σε Πολυτέλεια για τις Οικογένειες

Κάτοικοι Αγυιάς Αντιδρούν στην Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων στην Πλατεία της Παλιάς Ρομάντζας - ΦΩΤΟ
ΖΩΗ3 ημέρες πρίν

ΠΑΤΡΑ: Κάτοικοι Αγυιάς Αντιδρούν στην Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων στην Πλατεία της Παλιάς Ρομάντζας – ΦΩΤΟ

Φονικό Τροχαίο: 4 Νεκροί και 3 Τραυματίες σε Σύγκρουση Λεωφορείου με ΙΧ - ΦΩΤΟ
ΕΛΛΑΔΑ13 ώρες πρίν

Φονικό Τροχαίο: 4 Νεκροί και 3 Τραυματίες σε Σύγκρουση Λεωφορείου με ΙΧ – ΦΩΤΟ

Εξάρθρωση Εγκληματικής Οργάνωσης με Χώρους Καλλιέργειας Κάνναβης - Πασίγνωστος πρώην ιδιοκτήτης ψησταριάς ο “εγκέφαλος” - ΦΩΤΟ
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πρίν

Εξάρθρωση Εγκληματικής Οργάνωσης με Χώρους Καλλιέργειας Κάνναβης – Πασίγνωστος πρώην ιδιοκτήτης ψησταριάς ο “εγκέφαλος” – ΦΩΤΟ

ΠΑΤΡΑ-Γυμναστικές Επιδείξεις: Αναμνήσεις Σεβασμού και Πειθαρχίας από τα Σχολικά Χρόνια
ΖΩΗ2 ημέρες πρίν

ΠΑΤΡΑ-Γυμναστικές Επιδείξεις: Αναμνήσεις Σεβασμού και Πειθαρχίας από τα Σχολικά Χρόνια

Ξεκινούν οι εργασίες στην παραλία της Πάτρας για την προετοιμασία της καλοκαιρινής σεζόν
ΖΩΗ2 ημέρες πρίν

Η Πλαζ της Πάτρας Χωρίς Υποδομές: Καλοκαίρι με Αβεβαιότητα για τους Λουόμενους

ΠΑΤΡΑ-Κρύα Ιτεών Λεύκας: Αναγκαία Βελτίωση του Γηπέδου Μπάσκετ για τη Νεολαία της Γειτονιάς - ΦΩΤΟ
ΖΩΗ13 ώρες πρίν

ΠΑΤΡΑ-Κρύα Ιτεών Λεύκας: Αναγκαία Βελτίωση του Γηπέδου Μπάσκετ για τη Νεολαία της Γειτονιάς – ΦΩΤΟ

Προβλήματα και καθυστερήσεις στο Open Mall της Πάτρας: Αναλύοντας τις καινοτομίες που αποτυγχάνουν στην εφαρμογή τους
ΖΩΗ14 ώρες πρίν

Προβλήματα και καθυστερήσεις στο Open Mall της Πάτρας: Αναλύοντας τις καινοτομίες που αποτυγχάνουν στην εφαρμογή τους

Πυρκαγιά Σε Αεροσκάφος της Japan Airlines στο Τόκιο: Επιχείρηση Κατάσβεσης Σε Εξέλιξη - ΒΙΝΤΕΟ
ΚΟΣΜΟΣ6 μήνες πρίν

Πυρκαγιά Σε Αεροσκάφος της Japan Airlines στο Τόκιο: Επιχείρηση Κατάσβεσης Σε Εξέλιξη – ΒΙΝΤΕΟ

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: Νορβηγικό κρουαζιερόπλοιο χτυπάται από τεράστια κύματα - Οι Επιβάτες πανικοβλημένοι σε καταιγιδικές συνθήκες
ΚΟΣΜΟΣ6 μήνες πρίν

ΒΙΝΤΕΟ: Νορβηγικό κρουαζιερόπλοιο χτυπάται από τεράστια κύματα – Οι Επιβάτες πανικοβλημένοι σε καταιγιδικές συνθήκες

Αλιγάτορας μπαίνει σε εμπορικό κέντρο της Φλόριντα - ΒΙΝΤΕΟ
ΚΟΣΜΟΣ6 μήνες πρίν

Αλιγάτορας μπαίνει σε εμπορικό κέντρο της Φλόριντα – ΒΙΝΤΕΟ

Σοκαριστικό περιστατικό στα διόδια του Αιγίου: Τρεις άνδρες επιχείρησαν να απαγάγουν γυναίκα - ΒΙΝΤΕΟ
ΖΩΗ6 μήνες πρίν

Σοκαριστικό περιστατικό στα διόδια του Αιγίου: Τρεις άνδρες επιχείρησαν να απαγάγουν γυναίκα – ΒΙΝΤΕΟ

Σοκ στη Φλόριντα: αριστούχος 13χρονος δολοφόνησε την μητέρα του κατά τη διάρκεια του ύπνου - Αποκαλυπτικά πλάνα - ΒΙΝΤΕΟ
ΚΟΣΜΟΣ6 μήνες πρίν

Σοκ στη Φλόριντα: αριστούχος 13χρονος δολοφόνησε την μητέρα του κατά τη διάρκεια του ύπνου – Αποκαλυπτικά πλάνα – ΒΙΝΤΕΟ

Σεισμός 7,6 Ρίχτερ συγκλόνισε τις Φιλιππίνες - ΒΙΝΤΕΟ
ΚΟΣΜΟΣ7 μήνες πρίν

Σεισμός 7,6 Ρίχτερ συγκλόνισε τις Φιλιππίνες – ΒΙΝΤΕΟ

ΒΙΑ
ΖΩΗ7 μήνες πρίν

ΠΑΤΡΑ Παιδιά-θύτες: Μια μάστιγα που πρέπει να αντιμετωπιστεί – ΒΙΝΤΕΟ

Τζουλιάνι Νίτα
ΕΛΛΑΔΑ7 μήνες πρίν

ΠΑΤΡΑ-Η υπόθεση του Τζουλιάνι Νίτα: Μια περίεργη ιστορία με πολλά ερωτήματα

Πέτρος Κουσουλός
ΕΛΛΑΔΑ7 μήνες πρίν

Ο Δημοσιογράφος Πέτρος Κουσουλός στο επίκεντρο επεισοδίου στα δικαστήρια: Κατηγορίες, αντιδράσεις και μήνυση από την Ρούλα Πισπιρίγκου

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Σοκ στους θεατές από τον σοβαρό τραυματισμό ακροβάτη σε τσίρκο - ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ
ΕΛΛΑΔΑ7 μήνες πρίν

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Σοκ στους θεατές από τον σοβαρό τραυματισμό ακροβάτη σε τσίρκο – ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ