Σε εξέλιξη οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. μετά τις συλλήψεις για όπλα και ναρκωτικά
Σειρά ερωτημάτων προκαλεί η δικαστική μεταχείριση των εμπλεκομένων στις πρόσφατες επιθέσεις σε τέσσερα νυχτερινά καταστήματα της Πάτρας, καθώς οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, παρά τη σοβαρότητα των καταγγελιών για τρομοκράτηση πολιτών και ξυλοδαρμούς.
Συγκεκριμένα, μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πατρών, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε δέκα οικίες σε Αχαΐα και Ηλεία. Από τις έρευνες αυτές προσήχθησαν έξι άτομα και συνελήφθησαν τελικά πέντε ημεδαποί (τέσσερις άνδρες, ανάμεσα στους οποίους και ένας οπλίτης των Ενόπλων Δυνάμεων, και μία γυναίκα). Σε βάρος τους σχηματίστηκαν πέντε αυτοτελείς δικογραφίες για πλημμεληματικές παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, ναρκωτικών, φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.
Ο στρατιωτικός και η γυναίκα (στενό συγγενικό του πρόσωπο) αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα αμέσως μετά τη σύλληψή τους. Οι υπόλοιποι τρεις —ένας 25χρονος από την Πάτρα και δύο αδέλφια από την Ηλεία— οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα, ο οποίος αποφάσισε επίσης να αφεθούν ελεύθεροι, διατάσσοντας παράλληλα περαιτέρω προκαταρκτική εξέταση.
Το παρασκήνιο των επιθέσεων και η κριτική στην Ασφάλεια Πατρών
Η υπόθεση αφορά στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στις 21 Ιουνίου, όταν ομάδα περίπου δέκα ατόμων από την Ηλεία πραγματοποίησε οργανωμένες επιδρομές σε τέσσερα καταστήματα (στην Ακτή Δυμαίων, στο κέντρο της Πάτρας και δύο στην περιοχή του Ρίου), προκαλώντας τον τρόμο και τραυματίζοντας σοβαρά έναν υπάλληλο στο Ρίο.
Παρά το γεγονός ότι η Ασφάλεια Πατρών αξιοποίησε οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας και είχε στη διάθεσή της μήνυση από ιδιοκτήτη καταστήματος (αν και ο ιδιοκτήτης του κέντρου στην Ακτή Δυμαίων αρνήθηκε να καταθέσει), δεν κατάφερε να στοιχειοθετήσει την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονες επικρίσεις από νομικούς κύκλους της αχαϊκής πρωτεύουσας, οι οποίοι σχολιάζουν χαρακτηριστικά ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τη δίωξη των δραστών σε βαθμό κακουργήματος.
Η επίσημη θέση της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι οι έρευνες συνεχίζονται προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η ομάδα αυτή εμπλέκεται σε κακουργηματικές πράξεις, όπως απόπειρα εκβίασης και βαριά σωματική βλάβη, ενώ εξετάζονται τυχόν διασυνδέσεις και με άλλα περιστατικά.
Προφυλακίσεις στην Αμαλιάδα για το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών»
Στον αντίποδα, η Ασφάλεια Αμαλιάδας κινήθηκε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της υπόθεσης. Σε επεισόδιο άγριου ξυλοδαρμού που σημειώθηκε στα Σαβάλια Ηλείας —το οποίο θεωρείται πράξη αντεκδίκησης για τις επιθέσεις της Πάτρας— οι τοπικές αρχές «έδεσαν» άμεσα την υπόθεση.
Για το συγκεκριμένο περιστατικό κατηγορούνται συνολικά τέσσερα άτομα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και πρόκληση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Οι δύο εξ αυτών (ένας κάτοικος Πάτρας και ένας Αμαλιάδας) οδηγήθηκαν ενώπιον Ανακριτή και Εισαγγελέα και κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ οι άλλοι δύο αναζητούνται.
Η δυσαρμονία αυτή στον χειρισμό των δύο συνδεόμενων υποθέσεων από τις αρχές της Αχαΐας και της Ηλείας έχει προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, με τους πολίτες και τους επιχειρηματίες να εκφράζουν έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο νέου κύκλου βίας μεταξύ των αντιμαχόμενων ομάδων.