Μια απίστευτη οδύσσεια, που αναδεικνύει για ακόμη μία φορά το σοβαρό πρόβλημα παραβατικότητας και έλλειψης αστυνόμευσης σε συγκεκριμένες περιοχές της Πάτρας, έζησε η 52χρονη Ανδριάνα Φωτακοπούλου. Η γνωστή Πατρινή, παλιά πρωταθλήτρια στίβου και μητέρα τριών παιδιών, έπεσε θύμα άγριας ληστείας από τρεις ανήλικους Ρομά, με την ίδια να καταλήγει στο νοσοκομείο φέροντας πολλαπλά κατάγματα και μώλωπες.
Το χρονικό της επίθεσης
Το περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Ρυακίου, στο ρεύμα προς Αθήνα, παράλληλα με την Περιμετρική οδό στο Σούλι. Η κ. Φωτακοπούλου επέστρεφε από το κοιμητήριο της περιοχής, όπου έχει ενταφιαστεί η μητέρα της, και στάθμευσε για λίγα λεπτά το όχημά της προκειμένου να φωτογραφίσει το ηλιοβασίλεμα.
Ενώ βρισκόταν έξω από το αυτοκίνητο, τρία ανήλικα άτομα προσέγγισαν το σημείο και με τη χρήση μιας μεγάλης πέτρας έσπασαν το τζάμι του συνοδηγού. Αστραπιαία, άρπαξαν την τσάντα της, η οποία περιείχε το ποσό των 350 ευρώ και πολύτιμα προσωπικά έγγραφα, και τράπηκαν σε φυγή.
Άγρια καταδίωξη και τραυματισμός στο χαντάκι
Παρά τον αιφνιδιασμό, η φυσική κατάσταση της 52χρονης –η οποία παραμένει ενεργή αθλήτρια, προπονούμενη καθημερινά με τον Σύλλογο Βετεράνων Στίβου– της επέτρεψε να αντιδράσει άμεσα. Άρχισε να καταδιώκει τους δράστες τρέχοντας, όμως η καταδίωξη πήρε επικίνδυνη τροπή.
Κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της, η γυναίκα γλίστρησε στο πρανές του δρόμου και έπεσε σε βαθύ χαντάκι. Σύμφωνα με την επίσημη καταγγελία της, οι δύο νεαρότεροι από τους δράστες, εκμεταλλευόμενοι την ανημποριά της, άρχισαν να της πετούν πέτρες ενώ βρισκόταν στο έδαφος, τραυματίζοντάς την στο στήθος, τα χέρια και τα πόδια.
Στη συνέχεια, οι ανήλικοι διέσχισαν κάθετα την Περιμετρική οδό, ανέβηκαν το απέναντι πρανές και κατευθύνθηκαν προς τον καταυλισμό του Ριγανοκάμπου.
Εγκλωβισμένη στον καταυλισμό
Η κ. Φωτακοπούλου, επιδεικνύοντας σπάνιο σθένος, κατάφερε να σηκωθεί, μπήκε ξανά στο αυτοκίνητό της παρά τους αφόρητους πόνους και ακολούθησε τους δράστες. Περνώντας τη γέφυρα, εισήλθε στα στενά του καταυλισμού.
Αντιλαμβανόμενος την καταδίωξη, ένας από τους ανήλικους πέταξε την τσάντα στο έδαφος, έχοντας όμως ήδη αφαιρέσει τα χρήματα. Μέσα σε δευτερόλεπτα, η κατάσταση έγινε έκρυθμη, καθώς η γυναίκα βρέθηκε περικυκλωμένη από περίπου 20 άτομα του καταυλισμού.
«Ήρθε περιπολικό, αλλά δεν μπήκαν καν στον καταυλισμό»
Η παθούσα κάλεσε έντρομη την Άμεση Δράση. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η ίδια, το πλήρωμα του περιπολικού που έφτασε στο σημείο παρέμεινε απλός θεατής. Οι αστυνομικοί, ακολουθώντας μια τακτική μη παρέμβασης που δυστυχώς τείνει να γίνει συνήθεια, αρνήθηκαν να εισέλθουν στον καταυλισμό για να εντοπίσουν τους δράστες ή να διευκολύνουν την κατάσταση.
Στο νοσοκομείο με κατάγματα
Η περιπέτεια έληξε με τη μεταφορά της Ανδριάνας Φωτακοπούλου στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν το μέγεθος της βίας που υπέστη: η 52χρονη διαγνώστηκε με κατάγματα, βαριές μώλωπες, θλάση στον θώρακα και πολλαπλές αμυχές.
Η κ. Φωτακοπούλου, σύζυγος του γνωστού Πατρινού εμπόρου Βασίλη Ράγγου (ο οποίος διατηρεί κατάστημα στην οδό Ερμού), βρίσκεται πλέον στο σπίτι της όπου αναρρώνει, σε κατάσταση σοκ τόσο από την αγριότητα της επίθεσης όσο και από το αίσθημα απροστάτευτου που της άφησε η στάση των αρχών. Το περιστατικό ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση για το καθεστώς ανομίας που επικρατεί στις παρυφές της πόλης.