Με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ, το έργο-μαμούθ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας υπόσχεται να δώσει νέα πνοή στο παραλιακό μέτωπο – Ο οδικός χάρτης των εργασιών και το νέο μοντέλο κυκλοφορίας.
Ριζική αναμόρφωση, θωράκιση απέναντι στα στοιχεία της φύσης και μια εντελώς νέα φιλοσοφία μετακίνησης συνθέτουν το σκηνικό των εργασιών που εκτελούνται αυτή την περίοδο στην παραλιακή ζώνη του Ρίου. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υλοποιεί ένα από τα σημαντικότερα παρεμβατικά έργα στην Αχαΐα, με στόχο να μετατρέψει την πολύπαθη οδό Ποσειδώνος σε έναν σύγχρονο, ασφαλή και αισθητικά αναβαθμισμένο προορισμό.
Τέλος στο «πήγαινε-έλα» των οχημάτων
Η σημαντικότερη αλλαγή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες αφορά τη νέα διάταξη του οδοστρώματος. Στο μεγαλύτερο μήκος των 4,3 χιλιομέτρων της ανάπλασης (από το «Πόρτο Ρίο» έως τα «Περιβολάκια»), η παραλιακή οδός χωρίζεται πλέον σε τρεις διακριτές ζώνες:
- Ζώνη Πεζών: Ευρύχωρη λωρίδα για περιπάτους δίπλα στο κύμα.
- Ποδηλατόδρομος: Ειδική λωρίδα για την προώθηση της εναλλακτικής μετακίνησης.
- Μονόδρομος για οχήματα: Η κυκλοφορία θα διεξάγεται σε μία λωρίδα, καταργώντας το παραδοσιακό «αμφίδρομο» σχήμα, ενώ «ξεχνάμε» οριστικά τη στάθμευση αυτοκινήτων παράλληλα με τη θάλασσα.
Το χρονοδιάγραμμα και η μάχη με τη θάλασσα
Το έργο, πέρα από την επιφανειακή ανάπλαση, έχει έντονο τεχνικό χαρακτήρα, καθώς περιλαμβάνει λιμενικές εργασίες εντός της θάλασσας για την αντιμετώπιση της διάβρωσης. Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπονάνος, δήλωσε σχετικά:
«Το έργο θα δώσει προστιθέμενη αξία σε ολόκληρη την Αχαΐα. Παρακολουθούμε διαρκώς την πρόοδο, ώστε να ολοκληρωθεί εντός των συμβατικών προθεσμιών».
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό:
- Μάιος 2026: Αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το σκέλος των τσιμεντοπασσάλων και της οδοστρωσίας στην πλευρά του Ρίου, με τον Άγιο Βασίλειο να ακολουθεί αμέσως μετά.
- Μάρτιος 2026: Εκκίνηση των κρίσιμων λιμενικών έργων (11 τεχνητοί ύφαλοι), με την πρόοδο να εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες.
- Αρχές 2027: Η συνολική παράδοση του έργου.
Θωράκιση της ακτογραμμής
Η μελέτη, ενταγμένη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προβλέπει την κατασκευή 11 τεχνητών υφάλων χαμηλής στέψης και πασσαλότοιχων από σκυρόδεμα με λιθορριπή. Πρόκειται για μια στρατηγική παρέμβαση που θα προστατεύσει την ακτή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή τα προηγούμενα χρόνια, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του νέου οδικού δικτύου.
Αξίζει να σημειωθεί πως το τμήμα από τα τελευταία καταστήματα της οδού Ποσειδώνος έως τη Γέφυρα παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς η υλοποίησή του θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο, ανάλογα με την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης.



