ΖΩΗ
28η Οκτωβρίου 1940: Το Ξύπνημα της Πάτρας στη Φρίκη του Πολέμου – Η πρώτη ελληνική πόλη πληγώθηκε, αλλά δεν λύγισε

Σαν σήμερα, 28η Οκτωβρίου 1940, λίγο μετά τις 9 το πρωί, οι Πατρινοί αντίκρισαν με τρόμο τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου. Οι σειρήνες του συναγερμού, που μόλις είχαν αντηχήσει καλώντας τον λαό στον “υπέρ πάντων αγώνα”, ακολούθησαν οι πρώτοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί ιταλικών αεροπλάνων. Η Πάτρα, η πρώτη ελληνική πόλη που δέχθηκε επίθεση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε πεδίο μάχης για τον άμαχο πληθυσμό.
Οι βόμβες έπεσαν στην καρδιά της πόλης, σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή. Μπροστά στο κτίριο του «Πάνθεον», κοντά στην Αγγλικανική Εκκλησία και σε άλλα κεντρικά σημεία, το αίμα έρεε. Άνθρωποι χτυπημένοι, ερείπια, φλόγες. Ο πανικός ήταν στιγμιαίος, αλλά αμέσως μετατράπηκε σε αποφασιστικότητα. Οι μαρτυρίες της εποχής κάνουν λόγο για ένα “σωστό παραλήρημα” ενθουσιασμού και οργής: οι Πατρινοί, παρά τον τρόμο, βγήκαν στους δρόμους, χαιρετώντας τα αεροπλάνα (νομίζοντας αρχικά πως ήταν ελληνικά ή συμμαχικά) και φωνάζοντας “Στη Ρώμη!”.
Ο άνανδρος βομβαρδισμός κατά αμάχου πληθυσμού, όπως τον κατήγγειλαν οι εφημερίδες της εποχής, όπως η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», άφησε πίσω του νεκρούς και τραυματίες. Ωστόσο, πίσω από τα ερείπια, έμεινε η μνήμη των ανθρώπων που είδαν τον ουρανό να σκοτεινιάζει, αλλά στάθηκαν όρθιοι.
Η Πάτρα μπορεί να πληγώθηκε πρώτη, αλλά δεν λύγισε ποτέ. Η πόλη, το σύμβολο του πρώτου βομβαρδισμού, αποτέλεσε το παράδειγμα της αντίστασης και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού, που με το ηρωικό του «ΟΧΙ» απάντησε στον φασισμό.
Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ8 ώρες πρίν«λουκέτο» για την αλυσίδα πίτσας στην Πάτρα – Έκλεισαν και τα τρία σημεία εξυπηρέτησης
ΖΩΗ2 ημέρες πρίνΠΑΤΡΑ-Τραγωδία στο Νότιο Πάρκο: Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε άτομο
ΖΩΗ2 ημέρες πρίνΣκότος και αναστάτωση στην Πάτρα: Μεγάλο μπλακ άουτ σε περιοχές της πόλης – Τι ώρα επανέρχεται το ρεύμα
ΠΑΤΡΑ ΤΩΡΑ1 ημέρα πρίνΑγία Σοφιά Πατρών: Πάγκοι της λαϊκής κλείνουν την είσοδο της πλατείας, και κανείς δεν ελέγχει
ΖΩΗ1 ημέρα πρίνΘλίψη στην Πάτρα: Νεκρή 47χρονη μέσα στο σπίτι της στην Αρόη
ΖΩΗ1 ημέρα πρίνΠλατεία Όλγας στην Πάτρα: Στη θέση του ιστορικού φαρμακείου καταφτάνει αγαπημένο ζαχαροπλαστείο
ΖΩΗ2 ημέρες πρίνΤροχαίο ατύχημα στην Πάτρα: Στο νοσοκομείο οδηγός δικύκλου μετά από εκτροπή στη συμβολή Βενιζέλου και Παπανδρέου
ΖΩΗ19 ώρες πρίνΒαθύς θρήνος στην Πάτρα: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στα 50 του χρόνια ο Δήμος Μαυροκολέας








