Ισχυρή γραμμή άμυνας στο ύψος του παρεκκλησίου του Αγίου Παντελεήμονος, στο Άνω Καστρίτσι, ύψωσαν από νωρίς χθες το απόγευμα της Παρασκευής οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πάτρας, προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της πυρκαγιάς προς κατοικημένες περιοχές.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν πυροσβεστικά οχήματα από άλλες περιοχές, πεζοπόρα τμήματα των «δασοκομάντος», μηχανήματα έργου, καθώς και υδροφόρες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ∆υτικής Ελλάδας, του Δήμου Πατρέων και της ∆ΕΥΑΠ, με τη συνδρομή δεκάδων εθελοντών.
Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στη 1:00 το μεσημέρι σε δύσβατη και ελατόφυτη περιοχή του Παναχαϊκού, πίσω από τις ανεμογεννήτριες. Μέχρι τις 3:00 το απόγευμα η εικόνα άρχισε να βελτιώνεται, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι μετέφεραν καπνό και καύτρες μέχρι το κέντρο της Πάτρας, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα και ξυπνώντας μνήμες από τις μεγάλες φωτιές του περασμένου Αυγούστου.
Αργά το απόγευμα, το μέτωπο περιορίστηκε σε χαράδρα, όπου οι εναέριες ρίψεις ήταν ιδιαίτερα δύσκολες. Στο σημείο επιχειρούσαν οκτώ εναέρια μέσα, καθώς η πρόσβαση για τις επίγειες δυνάμεις ήταν αδύνατη λόγω έλλειψης δασικών δρόμων και της μεγάλης κλίσης του εδάφους. Με καθοδήγηση κατοίκων, τα πεζοπόρα τμήματα κατόρθωσαν να προσεγγίσουν το παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονος μέσω στενών μονοπατιών.
Συνολικά, 65 πυροσβέστες με 20 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα της 6ης ΕΜΟ∆Ε και εθελοντές με μικρότερα οχήματα έδωσαν ολονύκτια μάχη. Η φωτιά, αν και δεν απείλησε άμεσα κατοικημένες περιοχές –πέρα από διάσπαρτες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις– προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε ελατοδάση και άλλη βλάστηση.
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμειναν σε επιφυλακή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.