Συνδεθείτε μαζί μας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ανδρουλάκης: “Στόχος μου να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των προοδευτικών πολιτών και της νέας γενιάς”

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην προσδοκία η χώρα μας να αποκτήσει ένα Ευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό θεσμικό κόμμα που θα παλεύει για την αξιοκρατία και τη διαφάνεια που επιζητούν οι Έλληνες πολίτες αναφέρθηκε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη στην εφημερίδα LIFO και τον δημοσιογράφο Γιάννη Πανταζόπουλο.

 «Στόχος μου είναι να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των προοδευτικών πολιτών και ιδίως της νέας γενιάς, μέσα από μια αξιόπιστη προγραμματική πρόταση στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας, που θα παράγει διεθνώς ανταγωνιστικά αγαθά, με την παράλληλη ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές για να γίνει το Κίνημα Αλλαγής η εναλλακτική που αναζητούν οι προοδευτικοί πολίτες.

 Χαρακτηρίζοντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ως μία ιστορική ευκαιρία, ξεκαθάρισε ότι για να καλύψει η χώρα μας το χαμένο έδαφος «προϋπόθεση είναι η αξιοκρατική διαχείριση των πόρων, αλλά και η διάχυσή τους σε όλες τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, χωρίς αποκλεισμούς και καθυστερήσεις».

 Επίσης, αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, που ανέδειξαν ένα πολύ μεγάλο έλλειμα τόσο στην πρόληψη, όσο και στον συντονισμό, τόνισε την επείγουσα ανάγκη «να επενδύσουμε σε δράσεις, όπως ο καθαρισμός των δασών, ο εκσυγχρονισμός των σχεδίων της Πολιτικής Προστασίας, η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης αλλά και η αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των δασών. Ευρωπαϊκοί πόροι υπάρχουν, αρκεί να τους αξιοποιήσουμε».

 Όσον αφορά δε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, υπογράμμισε ότι «μια μακροπρόθεσμη κλιματική πολιτική χρειάζεται όραμα και όχι λογιστική αντιμετώπιση. Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας». Έφερε μάλιστα ως παραδείγματα τον εκδημοκρατισμό της παραγωγής ενέργειας, είτε σε ατομικό επίπεδο,  είτε μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων, καθώς και τον θεσμό των πράσινων σχολείων. «Η μετάβαση πρέπει να γίνει με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο αλλιώς ανακύπτει ο κίνδυνος, να ενισχυθούν οι ανισότητες και οι αποκλεισμοί, ενδεχόμενο καταστροφικό τόσο για τις κοινωνίες, όσο και για το περιβάλλον» σημείωσε.

 Σχολιάζοντας την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, εν αγνοία της Ευρώπης, όπως επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης, «αποδεικνύει ότι η Στρατηγική Αυτονομία είναι πλέον απαραίτητη. Θα πρέπει να τεθούν οι βάσεις για τη διαμόρφωση ενός κοινού Αμυντικού Δόγματος, ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία Ευρωστρατού». Για τη δε Κοινή Αγορά αμυντικού εξοπλισμού, τόνισε την ανάγκη αυτή «να μην περιορίζεται στο ότι κάποιες χώρες παράγουν και κάποιες άλλες αγοράζουν όπως σήμερα, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε συμπαραγωγή, εξέλιξη που θα ωφελήσει πολλαπλώς και τη χώρα μας».

  Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη στον Γιάννη Πανταζόπουλο:

 1. Πώς κρίνετε την ομιλία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

 Αν και από την ομιλία της Προέδρου έλειπαν οι μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα, αξίζει να σταθούμε σε κάποια σημεία. Καταρχάς το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι η μόνη ήπειρος, που όχι μόνο έχει εμβολιάσει τους πολίτες της σε ποσοστό άνω του 70% ξεπερνώντας και τις ΗΠΑ, αλλά και ότι την ίδια στιγμή έχουμε εξάγει πάνω από 700 εκατομμύρια δόσεις. Επιπλέον, θεωρώ πολύ θετική την αναφορά της στην ανάγκη να προχωρήσουμε στην ίδρυση μίας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης. Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Αυστραλίας – Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ για την οποία η Ευρώπη είχε πλήρη άγνοια μέχρι την τελευταία στιγμή, αποδεικνύει ότι η Στρατηγική Αυτονομία είναι πλέον απαραίτητη. Θα πρέπει να τεθούν οι βάσεις για τη διαμόρφωση ενός κοινού Αμυντικού Δόγματος, ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία Ευρωστρατού. Όσον αφορά την Κοινή Αγορά αμυντικού εξοπλισμού, αυτή δε θα πρέπει να περιορίζεται στο ότι κάποιες χώρες παράγουν και κάποιες άλλες αγοράζουν όπως σήμερα, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε συμπαραγωγή, εξέλιξη που θα ωφελήσει πολλαπλώς και τη χώρα μας. Τέλος, δεν μπορώ παρά να μη σημειώσω και την πρωτοβουλία για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας μέχρι το τέλος του 2022. Μια προοδευτική κυβέρνηση στη Γερμανία και η πιθανή επανεκλογή του Μακρόν στη Γαλλία δημιουργεί τις συνθήκες για μία πιο ευέλικτη εφαρμογή του Συμφώνου.

2. Τι είναι αυτό που θεωρείτε ότι έφταιξε στις πυρκαγιές του Αυγούστου και πώς προμηνύεται το μέλλον;

 Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Όμως, δεν ήταν αυτή η μόνη αιτία. Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκριτικά με άλλες χώρες με παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες, η Ελλάδα είχε δυστυχώς πολλαπλάσιες καταστροφές. Για παράδειγμα, στην Ιταλία οι καμένες εκτάσεις ήταν 3 φορές περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ στη χώρα μας τα καμένα στρέμματα ήταν πάνω από 9 φορές περισσότερα. Ενώ είχαμε τα περισσότερα εναέρια μέσα από κάθε άλλη χρονιά, φαίνεται ότι υπήρχε ένα πολύ μεγάλο έλλειμα τόσο στην πρόληψη όσο και στον συντονισμό. Καθώς οι συνθήκες κάθε χρόνο θα γίνονται και χειρότερες, επείγει να επενδύσουμε σε δράσεις όπως ο καθαρισμός των δασών, ο εκσυγχρονισμός των σχεδίων της Πολιτικής Προστασίας, η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης αλλά και η αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των δασών. Ευρωπαϊκοί πόροι υπάρχουν, αρκεί να τους αξιοποιήσουμε.

3. Ποιος αναμένεται να είναι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών;

 Καθώς οι προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή αυξάνονται, τόσο μεγαλύτερη σημασία αποκτά και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και το 2019, ο Μηχανισμός ενεργοποιούταν περίπου 20 φορές τον χρόνο και πολλές φορές δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει σε όλα τα αιτήματα. Το 2020 και το 2021 έχει ήδη ενεργοποιηθεί πάνω από 100 φορές, με αυξητική τάση. Βέβαια, οι δύο τελευταίες μεταρρυθμίσεις του Μηχανισμού το 2018 και τώρα, στις οποίες συμμετείχα ως Εισηγητής του Κοινοβουλίου, συνέβαλλαν σημαντικά στο να μπορεί ο Μηχανισμός να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες, όμως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Φέτος ο Μηχανισμός έφτασε στα όριά του. Η επιχείρησή του στην Ελλάδα με 9 αεροπλάνα, 225 οχήματα, και πάνω από 1000 πυροσβέστες, ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του. Για αυτό τον λόγο, σε πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον αρμόδιο Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων κ. Λέναρτσιτς, συζητήσαμε για τις εξελίξεις σχετικά με την αγορά των νέων Canadair, καθώς απαιτείται ο συντονισμός και η κοινή Ευρωπαϊκή παραγγελία, ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή τους.

4. Με ποιους τρόπους μπορεί να πραγματοποιηθεί η προσαρμογή της οικονομίας σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης βάσει και των στόχων για μείωση κατά 55% των εκπομπών μέχρι το 2030 και πλήρη μηδενισμό τους μέχρι το 2050;

 Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας, αλλά ταυτόχρονα και μια μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές και τις διαγενεακές ανισότητες. Μία μακροπρόθεσμη κλιματική πολιτική χρειάζεται όραμα και όχι λογιστική αντιμετώπιση. Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας. Αυτό μπορεί να γίνει για παράδειγμα μέσω του εκδημοκρατισμού της παραγωγής ενέργειας, είτε σε ατομικό επίπεδο είτε μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων. Παράλληλα, πρέπει να δημιουργήσουμε τον θεσμό των πράσινων σχολείων που θα διαμορφώσουν μία κουλτούρα σεβασμού προς το περιβάλλον. Η μετάβαση πρέπει να γίνει με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο αλλιώς ανακύπτει ο κίνδυνος, να ενισχυθούν οι ανισότητες και οι αποκλεισμοί, ενδεχόμενο καταστροφικό τόσο για τις κοινωνίες, όσο και για το περιβάλλον.

5. Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το ενεργειακό μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου;

 Αν θέλουμε να έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον, αυτό θα πρέπει να είναι πράσινο. Άλλωστε, αυτός είναι ο διατυπωμένος στόχος μας: μέχρι το 2050 η Ευρώπη να είναι μία κλιματικά ουδέτερη ήπειρος. Όμως, η απόφαση αυτή θα έχει και πολλά παρεμπίπτοντα οφέλη. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το πρόσφατο ράλι στις τιμές της ενέργειας δεν είναι αποτέλεσμα των περιβαλλοντικών πολιτικών της Ένωσης αλλά των γεωπολιτικών παιχνιδιών της Ρωσίας που έχει σχεδόν μηδενίσει τις εξαγωγές της μέσω Ουκρανίας. Άρα, ο στόχος απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα αποκτά και μία άλλη οπτική, καθώς μία πράσινη Ευρώπη θα είναι και μία ενεργειακά ανεξάρτητη Ευρώπη.

6. Τι έχει να περιμένει η χώρα μας από τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης;

 Τα 30,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν μία ιστορική ευκαιρία  για την Ελλάδα που απαιτεί, όμως, και μία ιστορική προσπάθεια, ώστε η χώρα να καλύψει το έδαφος που έχασε τα τελευταία είκοσι χρόνια, ενισχύοντας την ψηφιακή οικονομία και πραγματοποιώντας, με δίκαιο τρόπο, την πράσινη μετάβαση. Προϋπόθεση βέβαια για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι η αξιοκρατική διαχείριση των πόρων, αλλά και η διάχυσή τους σε όλες τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, χωρίς αποκλεισμούς και καθυστερήσεις. Σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσω ότι επειδή από τα 30,5 δισ. ευρώ μόνο τα 12,7 δισ. είναι δάνεια ενώ τα υπόλοιπα επιδοτήσεις, απαιτείται διαφάνεια και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες, όχι μόνο στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και στις μικρομεσαίες που ασφυκτιούν. Το βασικό ζητούμενο για τη χώρα μας, είναι να δημιουργήσουμε μία ανθεκτική και εξωστρεφή παραγωγική βάση στον πρωτογενή τομέα, στην μεταποίηση αλλά και στις νέες τεχνολογίες, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά.

7. Η ψηφιακή ανάπτυξη δεξιοτήτων και η κοινωνία της πληροφορίας μπορούν να μειώσουν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας ή δημιουργούν αντίθετο αποτέλεσμα;

 Η πανδημία κατέδειξε τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία για μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία και οικονομία. Ειδικότερα, η κρίση ανέδειξε το χάσμα μεταξύ των ψηφιακά ικανών πολιτών και επιχειρήσεων και εκείνων που δεν έχουν ακόμα τις απαραίτητες λύσεις και δεξιότητες. Μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το μακροπρόθεσμο μέλλον της εργασίας αλλάζει, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ευρώπη περισσότερες από 500.000 θέσεις εργασίας για εμπειρογνώμονες σε αυτό τον τομέα της οικονομίας, παρέμειναν κενές το 2020. Όμως, όπως και στην περίπτωση της μετάβασης στη πράσινη οικονομία, έτσι και η πορεία προς την ψηφιακή οικονομία θα πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη, με δράσεις που θα ενισχύουν τη θέση πολιτών και επιχειρήσεων. Για αυτό απαιτείται να είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε όσους κλάδους επηρεαστούν, μέσω προγραμμάτων επανακατάρτισης των εργαζομένων και των ανέργων, για μία αγορά εργασίας χωρίς αποκλεισμούς.

8. Τι μπορεί σήμερα να αποτελέσει ευκαιρία για την Ε.Ε. και ειδικότερα για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

 Οι αλλεπάλληλες κρίσεις που βίωσε την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέδειξαν ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις πολλαπλές προκλήσεις. Επιπλέον, πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, το Ταμείο Ανάκαμψης και η κοινή έκδοση χρέους, έδειξαν ότι όπου υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχει και λύση. Ωστόσο, η μετάβαση στο επόμενο επίπεδο ενοποίησης, συμπεριλαμβανομένης και της Εξωτερικής Πολιτικής και της Άμυνας, είναι σημαντική, ώστε η Ευρώπη να γίνει πιο αποτελεσματική, πιο αυτοδύναμη αλλά και πιο δημοκρατική. Είτε θα αναληφθούν γενναίες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, είτε θα συνεχίσει να αυτοσχεδιάζει, κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπη με τα μείζονα προβλήματα της εποχής μας. Σε πολιτικό επίπεδο, ακόμα και μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν περιορισμένα μέσα επηρεασμού στη λήψη των αποφάσεων, εκτός από τις Ευρωεκλογές. Δυστυχώς, η θεσμική καινοτομία που θα μπορούσε να ενισχύσει τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Ευρώπης και να θέσει τις βάσεις για έναν Ευρωπαϊκό Δήμο, αυτή του Επικεφαλής Υποψηφίου – Spitzenkandidat – σύμφωνα με την οποία το κάθε Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα επιλέγει τον υποψήφιό του για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής πριν από τις εκλογές, ενώ λειτούργησε πολύ επιτυχημένα το 2014 με την εκλογή του κ. Γιούνκερ, δεν επαναλήφθηκε το 2019. Για αυτό άλλωστε δεν ψήφισα την κα Von der Leyen, καθώς η επιλογή της ήταν αποτέλεσμα παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων των μεγάλων κρατών και δεν αντιπροσώπευε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης που ξεκίνησε λίγο πριν το καλοκαίρι, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να ακούσουμε τους πολίτες και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

9. Τι προσδοκάτε με την υποψηφιότητα σας για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ;

 Αυτό που προσδοκώ είναι η χώρα μας να αποχτήσει ένα Ευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό θεσμικό κόμμα που θα παλεύει για αξιοκρατία και διαφάνεια, που τόσο επιζητά ο Έλληνας πολίτης. Στόχος μου είναι να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των προοδευτικών πολιτών και ιδίως της νέας γενιάς, μέσα από μια αξιόπιστη προγραμματική πρόταση στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας, που θα παράγει διεθνώς ανταγωνιστικά αγαθά, με την παράλληλη ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας. Ψηλά στις προτεραιότητές μας πρέπει να είναι ακόμα και η αντιμετώπιση του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος της χώρας, που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θα μας οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες στο μέλλον. Είμαι αισιόδοξος γιατί η συνεχής φθορά της Νέας Δημοκρατίας και η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει μία αξιόπιστη αντιπολίτευση, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να γίνουμε η εναλλακτική που αναζητούν οι προοδευτικοί πολίτες στο υπάρχον πολιτικό περιβάλλον.

10. Έχουν νόημα οι ιδεολογίες στην εποχή μας; Έχετε πει ότι οι ιδέες της Σοσιαλδημοκρατίας είναι πάλι επίκαιρες. Πού το βασίζετε αυτό το συμπέρασμα;

 Η κρίση της πανδημίας κατέδειξε ότι οι αξίες της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, είτε μιλάμε για κοινωνικό κράτος, είτε για φορολόγηση του παγκόσμιου κεφαλαίου και ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποτελούν όχι μόνο αναγκαία στοιχεία για την εμβάθυνση της σύγχρονης δημοκρατίας, αλλά συνιστούν και το αποτελεσματικότερο ανάχωμα απέναντι στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό μοντέλο που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αποτέλεσε τη βάση της ειρήνης και της δικαιοσύνης στην ήπειρό μας για δεκαετίες. Τώρα είναι ανάγκη να απαντήσουμε στις προκλήσεις της νέας εποχής δημιουργώντας ένα νέο, πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα έχει ως βάση τον άνθρωπο, τα δικαιώματά του και τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Διαφήμιση
Σχόλια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάπας Φραγκίσκος: «Χωρίς την Ελλάδα, ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα»

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Ο Πάπας Φραγκίσκος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και εξύμνησε την Ελλάδα, τονίζοντας πως ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα χωρίς αυτή.

O Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου λίγο μετά τις 12:00.

«Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση σας υποδέχομαι», είπε στην αρχή της ομιλίας της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τονίζοντας ότι η επίσκεψη έχει μεγάλη συμβολική αξία καθώς «υποδηλώνει το υψηλό ενδιαφέρον σας για την περιοχή και την ευρύτερη Μεσόγειο, καθώς και τη διαρκή μέριμνά σας για τον θρησκευτικό διάλογο και την οικουμενικότητα της χριστιανοσύνης. Έχει επίσης μεγάλη συμβολική αξία, δεδομένου ότι φέτος εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά του οθωμανικού ζυγού, που οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Ο λαός μας εκτιμά την αγάπη σας, καθώς και την εκ μέρους σας αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του ελληνικού πνεύματος στον Δυτικό Πολιτισμό και τη Χριστιανική Θρησκεία. Το ισχυρό μήνυμα της πίστης και της αδελφοσύνης που μας μεταφέρετε, στα χνάρια των Αποστόλων, συμβολίζει την αναφορά της Εκκλησίας στις καταβολές της, στις πηγές της ενότητας και της σύμπνοιας, στη σοφία και τη χαρά του Ευαγγελίου. Σε καιρούς δύσκολους, με μεγάλες δοκιμασίες για την ανθρωπότητα, όπως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία, η συμβολή της θρησκείας και της Εκκλησίας δεν έχει μόνον υπαρξιακή σημασία και δεν περιορίζεται στο πλήρωμά της. Συναρτάται ευθέως με την πολιτική της φροντίδας και του ανθρωπισμού και διανοίγει δρόμους για την ειρηνική συνύπαρξη και ευημερία όλων μας. Η διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της κοινωνικής συνοχής είναι το στοίχημα που νοηματοδοτεί τις σχέσεις των εκκλησιαστικών και των κοσμικών αρχών, σε μια παγκόσμια κοινωνία με ανεξάντλητες δυνατότητες, αλλά και επώδυνες αντιφάσεις».

πάπας φραγκίσκος ελλάδα

Η ΠτΔ αναφέρθηκε ακόμη και στην Αγία Σοφία και ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο για τη θέση που πήρε για τη μετατροπή της σε τζαμί. «Στο σημείο αυτό δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην Αγία Σοφία και να σας ευχαριστήσω για τη θερμή στήριξή σας, ώστε αυτή να παραμείνει ένα οικουμενικό σύμβολο θρησκευτικής λατρείας και ένα εμβληματικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, προσβάσιμο σε όλους. Αγιώτατε, Η οικουμενική πνευματική σας ακτινοβολία και η πολυδιάστατη συνεισφορά σας στην οικοδόμηση ενός πολιτισμού της αλληλεγγύης και της ενσυναίσθησης, μας εμπνέουν τον πιο βαθύ σεβασμό. Προσωπικά και εκ μέρους του ελληνικού λαού εύχομαι υγεία και μακροημέρευση σε σας και τους φιλοξενούμενους, καθώς και ενδυνάμωση της πίστης και ενότητα της Χριστιανοσύνης».

«Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σε αυτή την ένδοξη πόλη»

Ο Πάπας Φραγκίσκος σε μία συγκινητική ομιλία ανέφερε: «Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σε αυτή την ένδοξη πόλη. Έρχομαι ως προσκυνητής σε αυτά τα χώματα. Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Από εδώ πέρασαν οι δρόμοι του Ευαγγελίου που ένωσαν Ανατολή και Δύση». Όπως είπε «εδώ σύμφωνα με τη δήλωση του Σωκράτη άρχιζε κάποιος να νιώθει πολίτης. Εδώ ο άνθρωπος αντιλήφθηκε ότι ήταν ένα πολιτικό ον. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία», ανέφερε «και στη συνέχεια έβαλε τα θεμέλια για να χτιστεί ένα κοινό σπίτι, η Ευρώπη. Σήμερα, όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο, υπάρχει μια υποχώρηση της Δημοκρατίας. Η συμμετοχή όλων είναι θεμελιώδους σημασίας όχι μόνο για την επίτευξη στόχων αλλά γιατί αποκαλύπτει το ποιοι είμαστε».

Και συνέχισε: «Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να περάσουμε από τη μεροληψία στη συμμετοχή. Αυτό είναι το κίνητρο που θα πρέπει να μας ωθήσει σε διαφορά μέτωπα. Σκέφτομαι την πανδημία και πάνω από όλα τη φτώχεια. Όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό έπος, το μεγάλο ταξίδι συχνά είναι η μόνη οδός».

Μιλώντας για την Ελλάδα σημείωσε: «Τούτη η χώρα που χαρακτηρίζεται από τη φιλοξενία έχει δει στα νησιά της αδέλφια περισσότερους από τους κατοίκους να καταφθάνουν. Αυτοί είναι πρωταγωνιστές μια σύγχρονης Οδύσσειας. Τα βάσανα μας ενώνουν και η αναγνώριση ότι ανήκουμε στην ίδια εύθραυστη είναι εγγύηση ότι θα προχωρήσουμε. Η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που μας ενώνει με τους άλλους. Η ελιά – που καίγεται τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής- μπορεί να γίνει σύμβολο ειρήνης και προστασίας του περιβάλλοντος. Ελπίζω όπως είπε ότι οι δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή δεν θα περιοριστούν σε μια προσποιητή δέσμευση».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πανδημία και τόνισε το δικαίωμα στη φροντίδα όλων ενώ αναφέρθηκε στους ηλικιωμένους που όπως είπε είναι «ένδειξη της σοφίας ενός λαού».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους χρησιμοποίησε φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη: «Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του στην ελευθερία της Ελλάδας».

«Ο Θεός να ευλογεί την Ελλάδα», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λίγο πριν το μνημόσυνο της Φώφης, άλλαξαν την πρόσοψη του ΚΙΝ.ΑΛ. σε ΠΑΣΟΚ με υπογραφή από Αγρίνιο- ΦΩΤΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Αμέσως μετά το μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά στο παρεκκλήσι το μεσημέρι της Κυριακής, παρουσιάστηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη η αναμορφωμένη πρόσοψη και είσοδος του κτιρίου. Η πρόσοψη σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, ενώ τη μελέτη και την επίβλεψη έκανε αφιλοκερδώς η αρχιτέκτων, πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στην Αιτωλοακαρνανία και στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκη Φούντα.

Μεγάλη έκπληξη της παρουσίασης, η τοποθέτηση ενός πάνελ αλουμινίου με το σήμα του ΠΑΣΟΚ στην πρόσοψη του κτιρίου!

Εκτός αυτού, έχουν τοποθετηθεί και πάνελ με φράσεις του Α. Παπανδρέου και της Φώφης Γεννηματά.

Δείτε φωτογραφίες από τη νέα πρόσοψη των γραφείων:

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κλίμα συγκίνησης το 40ήμερο μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά- ΦΩΤΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά. Το μνημόσυνο έγινε στο παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων στο Α’ Νεκροταφείο, με παρόντες τα παιδιά της και το σύζυγό της αλλά και πλήθος κόσμου που προσήλθαν με συγκίνηση αφήνοντας λουλούδια στον τάφο της.

Παρόντες ήταν ασφαλώς και όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ στις επερχόμενες εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επενδυτές από το Κατάρ για την πίστα F1 στη Χαλανδρίτσα;

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υφυπουργπος αθλητισμού Λευτέρης Ατγενάκης με θέμα το «Ακρόπολις» είχε τονίσει πως το Υπουργείο δεν βρίσκεται σε… ησυχία. Με αυτόν τον τρόπο άφησε να εννοηθεί πως οι άνθρωποι της ομάδας που έχει δημιουργήσει (Motorsport Greece) για να τρέχει το θέμα «Ακρόπολις», ασχολούνται και ψάχνονται και με άλλα μεγάλα project.

Μάλιστα στην ερώτηση που αφορούσε τη Formula 1 η απάντηση του Υφυπουργού  έβαλε σε σκέψεις: «Υπάρχουν επαφές στις οποίες μετέχουν και οι εκπρόσωποι της πίστας της Χαλανδρίτσας, ενώ σύντομα θα υπάρξει και ανάλογο διερευνητικό ταξίδι…»

Πριν από λίγες ημέρες ο Υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης φαίνεται πως πραγματοποίησε το… διερευνητικό ταξίδι στο Κατάρ. Συγκεκριμένα βρέθηκε στην πίστα Losail η οποία φιλοξένησε τον 20ο φετινό γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος Formula 1. Ο ίδιος ο Υφυπουργός έκανε και αναρτήσεις στα social media εξυμνώντας την κίνηση του Κατάρ να φιλοξενήσει τη Formula 1: «Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Formula 1 επισκέφθηκε το Losail του Κατάρ και μάλιστα έχοντας κλείσει 10ετή συμφωνία! 
 
Η επένδυση στην τουριστική προβολή μέσα από μεγάλα αθλητικά γεγονότα μάς δείχνει το δρόμο! Εξαιρετική διοργάνωση, σπουδαία πίστα με γρήγορες και απαιτητικές στροφές και ένα πρωτάθλημα που έχει πάρει φωτιά!».
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού δεν έμεινε μόνο στα θετικά σχόλια μίας τόσο σημαντικής διοργάνωσης αλλά και στην εμπειρία που έζησε. Ο ίδιος σε δεύτερη ανάρτησή του έκανε γνωστό πως: «Συνάντηση με ομόλογό μου, Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Salah bin Ghanem Al Ali. Συζητήσαμε & δημιουργούμε ατζέντα κοινών αθλητικών πρωτοβουλιών & δράσεων για το προσεχές έτος, βάσει Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, το οποίο έχει κυρωθεί από τη Βουλή». 
Σύμφωνα όμως με το ρεπορτάζ, ο Υφυπουργός συζήτησε και άλλα θέματα εκτός από τη συνεργασία αθλητικών δράσεων των δύο χωρών. Ένα από αυτά έχει να κάνει με την πίστα της Χαλανδρίτσας στο νομό Αχαΐας όπου ο κ. Αυγενάκης προέτρεψε για επενδύσεις στη χώρα μας από επιχειρηματίες του Κατάρ.

Να σημειώσουμε πως το αυτοκινητοδρόμιο της Χαλανδρίτσας είναι ένα project που έχει απασχολησει πολλές φορές στο παρελθόν. Ωστόσο δεν έχει καταφέρει να πάρει «σάρκα και οστά» ελλείψη οικονομικών πόρων.

πηγη

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ19 λεπτά πριν

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Πέθανε 42χρονος ανεμβολίαστος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ27 λεπτά πριν

Απόλλων Π.-ΠΑΟΚ 95-91: Ο Δίπλαρος έγραψε τον επίλογο της ματσάρας – ΦΩΤΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ώρες πριν

Πάπας Φραγκίσκος: «Χωρίς την Ελλάδα, ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ8 ώρες πριν

Μετάλλαξη Όμικρον: Συναγερμός στην Αθήνα – Εξετάζονται δύο νέα ύποπτα κρούσματα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ8 ώρες πριν

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου: Έφτασε στην Αθήνα

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ8 ώρες πριν

Αγρίνιο: “Μας παρέκαμψαν για τον Μητροπολίτη Κοσμά”

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ8 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Σε ετοιμότητα η τοπική ΕΛ.ΑΣ. για την μεθαυριανή επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ8 ώρες πριν

Βιασμός στην Ηλεία: Για τρία χρόνια βίαζαν ανήλικη ο θείος και ο αδερφός της, στην Αμαλιάδα

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες πριν

Πάτρα: Ηλικιωμένη έπεσε από τις σκάλες του σπιτιού της- Tην «επανέφεραν» οι διασώστες του ΕΚΑΒ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Επιτέθηκαν σε διανομέα φαγητού στην Αρέθα

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ – ΣΟΚ: Πέθανε από κορονοϊό Δημήτρης Αρβανίτης – Ηταν πλήρως εμβολιασμένος

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Κακοκαιρία: Κάθε παραλία στην Πάτρα και…καημός – Μεγάλες είναι οι καταστροφές στο καστελόκαμπο – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Πέθανε ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος από τους πιο γνωστούς dj της Πάτρας- ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Πάτρα: Άνοιξ ο παραλιακός δρόμος στο Ρίο- Απίστευτες εικόνες

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Εξαφανίστηκε ο δρόμος που είναι για πεζούς και ποδήλατα στη πλάζ – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Τεράστιες οι καταστροφές στις Ιτιές της Πάτρας – Ακόμα παλεύουν με τα νερά – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Πάτρα: Τα “πήρε και τα σήκωσε” ο άερας και η βροχή στην Ηρώων Πολυτεχνείου – Έπεσε το πεζοδρόμιο – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Ασφάλεια Πατρών: “Εβγαλε λαβράκι” στην Εγλυκάδα

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

ΑΧΑΪΑ: Κλοπή 1.000 κωδικών από γνωστό Λογιστικό γραφείο! – Συνελήφθη ένας – Αναζητούνται και άλλοι

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Σε κρίσιμη κατάσταση στο Ρίο νεαρός δικηγόρος

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

Πάτρα: Οι καταστροφές από την κακοκαιρία από ψηλά – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΣΜΟΣ5 ημέρες πριν

Αποκαλυπτικό βίντεο-Η στιγμή της συντριβής του μαχητικού F-35 στη Μεσόγειο

ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ5 ημέρες πριν

Βγήκε με καλάμι για ψάρεμα στο …δρόμο του Ρίου- ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ – ΠΛΑΖ: Η θάλασσα βγήκε στην στεριά! – BINTEO

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ6 ημέρες πριν

Πέθανε ο Θωμάς Κατσαούνης, 20χρονος μπασκετμπολίστας ύψους 2μ.20 – ΒΙΝΤΕΟ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ1 εβδομάδα πριν

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ DRONE: Σοκολατένια η θάλασσα στο Ρίον

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Βίντεο φρίκης από το Κερατσίνι: Έβλεπαν την 8χρονη να ξεψυχάει και την… κλωτσούσαν να δουν αν είναι ζωντανή!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 εβδομάδες πριν

Η συνέντευξη Τύπου της “Εστίαση Πάτρας” για την κινητοποίηση στις 16 Νοεμβρίου- ΒΙΝΤΕΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 εβδομάδες πριν

THΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΤΡΑΣ: “Δεν φτυς τα …”- ΒΙΝΤΕΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ4 εβδομάδες πριν

Νέα βόμβα από τους «ειδικούς» – Ι.Κιούμης: «Δεν αποκλείεται και τέταρτη δόση»

Facebook Patratora

Διαφήμιση
Διαφήμιση