Συνδεθείτε μαζί μας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τους έκαψαν σπίτια και ψυχές: Εικόνες καταστροφής στα Βίλια – Τα λάθη της κυβέρνησης για την αποτέφρωση της Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ελλάδα καίγεται εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες και η κυβέρνηση αντί να ζητάει συγγνώμη και να ανακοινώνει παραιτήσεις «αυτοθαυμάζεται», καθώς βλέπουμε τα στελέχη της να λένε ούτε λίγο ούτε πολύ, πως η κυβέρνηση τα πήγε… τέλεια στην αντιμετώπιση της φωτιάς διότι σκοτώθηκε «μόνο» ένας άνθρωπος.

Η φωτιά όμως συνεχίζει να καίει την Ελλάδα και μέχρι στιγμής έχουν καεί πάνω από 1,4 εκατ. στρέμματα και πάρα πολλά σπίτια. Τα Βίλια βρίσκονται στις φλόγες για 5η συνεχόμενη ημέρα και η καταστροφή είναι τεράστια. Το ίδιο και οι ευθύνες της κυβέρνησης εάν αναλογιστεί κανείς πως ήδη είχαν καεί πολλές περιοχές της χώρας και πως θα έπρεπε να είχε πάρει ένα μάθημα. Όμως μάλλον το μόνο που γνωρίζει είναι να κατηγορεί την κλιματική αλλαγή… 

Η οικολογική καταστροφή εξαιτίας της φωτιάς στα Βίλια είναι τεράστια, ενώ από το πύρινο μέτωπο κάηκαν ολοσχερώς και περιουσίες. Πλέον οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν αρχίζει να μετρούν τις πληγές τους, ενώ μόλις σβήσει η φωτιά θα ξεκινήσει η αναλυτική καταγραφή των ζημιών.

Χαρακτηριστικές της κατάστασης στα Βίλια είναι οι αποκαρδιωτικές εικόνες από την περιοχή Καραούλι. Κόποι μιας ζωής, αλλά και πυκνό παρθένο δάσος έγιναν στάχτη το πέρασμα της πυρκαγιάς η οποία έχει κάψει πάνω από 90.000 στρέμματα.

Δείτε εικόνες καταστροφής από τα Βίλια 

Τα λάθη της κυβέρνησης 

1] Δεν γίνεται επέμβαση κατά τα πρώτα κρίσιμα είκοσι λεπτά από την εκδήλωση της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα τα πύρινα μέτωπα να γιγαντώνονται και η φωτιά να βγαίνει εκτός ελέγχου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας φέτος κατέχει τη «μαύρη» πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου, με τον μεγαλύτερο αριθμό καμένων εκτάσεων ανά πυρκαγιά. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου 58 μεγάλες δασικές πυρκαγιές έκαψαν 1.161.650 στρέμματα.

2] Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν επιχειρούν μέσα στα δάση που αποτελούν ακόμα και σήμερα terra incognita για τους πυροσβέστες. Έτσι οι φωτιές φτάνουν στους οικισμούς στα χωριά και ακόμα και στις παρυφές πόλεων, πράγμα αδιανόητο.

3] Σχεδόν σε όλες τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές παρατηρήθηκε σοβαρό έλλειμα συντονισμού από τους επιτελείς τόσο στις επίγειες όσο και στις εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό με το θηριώδες Ilyushin Il-76 που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή η σύγκρουσή του με άλλα εναέρια μέσα στα Βίλια. Χαρακτηριστικό είναι και το ξέσπασμα του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Δασοφυλάκων που έκανε λόγο για «ηλίθιους και ανίκανους» και για άσχετους που έχουν αναλάβει τον συντονισμό κατάσβεσης.

4] Παρατηρείται από τους επιτελείς  εντελώς λανθασμένη εκτίμηση για την επικινδυνότητα ορισμένων πυρκαγιών με αποτέλεσμα η υποτίμηση των μετώπων να κάνει παρανάλωμα την Εύβοια και τα Βίλια. 

5] Οι δασοπυροσβέστες γνώριζαν το δάσος σπιθαμή προς σπιθαμή και ο δασάρχης που είχε το γενικό πρόσταγμα είχε αντίληψη, ανάλογα με τη βλάστηση της περιοχής, προς τα πού θα κινηθεί η φωτιά καθώς και εάν θα επιβραδυνθεί ή θα επιταχυνθεί. Έτσι έστηναν μπλόκα σε σημεία πριν φτάσει το πύρινο μέτωπο.

6] Οι εποχικοί δασοπυροσβέστες προσλαμβάνονταν με το κριτήριο της εντοπιότητας καθώς γνώριζαν το δάσος, τα περάσματα και τις οδούς διαφυγής. Στις φωτιές των τελευταίων ημερών είδαμε να έχουν μεταφερθεί πυροσβεστικές δυνάμεις από τη βόρεια Ελλάδα για να επιχειρήσουν στην άγνωστη γι’ αυτούς γη της Βαρυμπόμπης, των Αφιδνών,της Πάρνηθας

7] Δυνάμεις δασοπυροσβεστών παρέμεναν στις περιοχές όπου η φωτιά είχε σβήσει για τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων. Στις φωτιές των τελευταίων ημερών από αναζωπύρωση έγινε η μεγάλη καταστροφή στην Αττική, στην Αχαΐα όπου από τη Ζήρια έφτασε στη θάλασσα καθώς και στη Βόρεια Εύβοια, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Αρκαδία. ΟΙ αναζωπυρώσεις αποτέλεσαν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κερατέα και τα Βίλια

8] Όταν το πρόσταγμα είχε το δασαρχείο οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας συνέδραμαν υπό την καθοδήγηση του δασάρχη και βρίσκονταν στα όρια των οικισμών ώστε να επέμβουν στην περίπτωση που η φωτιά ξέφευγε

9] Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης έγιναν κεντρική επιχειρησιακή επιλογή ενώ δεν σβήνουν τις φωτιές. Ο ρόλος τους είναι κρίσιμος για την οριοθέτηση του μετώπου και για την επιχείρηση σε απόκρημνες περιοχές. Αντίθετα υποτιμήθηκε ο κυρίαρχος ρόλος των επίγειων δυνάμεων με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην κατάσβεση και συνεχείς αναζωπυρώσεις

10] Η κυβέρνηση ενώ έκανε επικοινωνιακή επένδυση στα εναέρια μέσα μετά το επιχειρησιακό φιάσκο υποχρεώθηκε να παραδεχθεί ότι από τα 73 πτητικά μέσα, τα 67 είναι για κατάσβεση και μπορούν να επιχειρούν ταυτόχρονα μόνο 20, ενώ στην Εύβοια ο Ν.Χαρδαλιάς παραδέχθηκε πως δεν πέταξε κανένα. Έτσι δικαιώνονται τραγικά οι κάτοικοι που κατήγγειλαν ότι δεν είχαν βοήθεια από εναέρια μέσα και τους απαντούσαν ότι δεν τα… βλέπουν.

Διαφήμιση
Σχόλια

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεκρός 29χρονος που δεν είχε εμβολιαστεί – Νοσηλευόταν 2 εβδομάδες σε ΜΕΘ

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Νεκρός ένας 29χρονος νεαρός από τα Τρίκαλα, χωρίς υποκείμενα νοσήματα που έδωσε σκληρή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, καθώς νοσηλευόταν για δύο εβδομάδες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Τρικάλων, ωστόσο δεν τα κατάφερε. Ο 29χρονος δεν είχε εμβολιαστεί και φέρεται να πήγε στο νοσοκομείο με αρκετή καθυστέρηση με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί πάρα πολύ η κατάσταση της υγείας του.

Την είδηση γνωστοποίησε ο δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου με μια φορτισμένη ανάρτηση στο Facebook. Ο κ. Παπαστεργίου έγραψε:

«Όχι και στα 29 ρε γαμώτο…. Ο Παύλος ήταν ο νεότερος υποψήφιος που είχα. Τότε μόλις 22 χρόνων. Ο Παύλος ήταν ωραίος, δραστήριος, ευγενικός… Εξαιρετικό παιδί.

Ο Παύλος κόλλησε covid. Ο Παύλος κηδεύεται σήμερα, σε λίγη ώρα, στα Τρίκαλα. Να τελειώσουμε ίσως με τις μ@λακιες γύρω από την ανάγκη εμβολιασμού;».

Συνέχισε να διαβάζεις

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία Μπάλλος: Γαϊτανάκι ευθυνών για το… υποβρύχιο λεωφορείο

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» που έπληξε και την Αττική, προκάλεσε πολλά προβλήματα. Οι εικόνες με το βυθισμένο λεωφορείο στη Λεωφόρο Ποσειδώνος δημιούργησαν «πλημμύρα» από σχόλια.

Η εισαγγελία της Αθήνας διέταξε έρευνα σχετικά με το τι συνέβη, για να διερευνηθούν τα αίτια του περιστατικού. Έπειτα από 30 ώρες πάντως, κατάφεραν να απομακρύνουν το… υποβρύχιο λεωφορείο από το σημείο.

Ωστόσο έχει αρχίσει ένα πινγκ πονγκ μεταξύ των αρμοδίων σχετικά με τις ευθύνες.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ- ΟΣΥ, Κώστας Σιορίκης είπε μιλώντας στο STAR ότι «ο οδηγός είδε από την αριστερή πλευρά έναν χείμαρρο, έναν όγκο νερού και ξαφνικά να ανεβαίνει η στάθμη του νερού. Ευτυχώς δεν έχασε την ψυχραιμία του, άνοιξε τις πόρτες και κατέβασε τον κόσμο».

Σύμφωνα με τον ΟΣΥ, τη στιγμή εκείνη δεν υπήρχε διακοπή κυκλοφορίας από την Τροχαία. Ακριβώς μπροστά από το όχημα υπήρξε τη στιγμή εκείνη διέλευση φορτηγού και ενός ΙΧ αυτοκινήτου, όπως αναφέρει.

Ο ΟΣΥ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του STAR ρίχνει ευθύνες στην Τροχαία, η Τροχαία με τη σειρά της αφήνει αιχμές για τον οδηγό λέγοντας ότι υπήρχαν αμέτρητες κλήσεις σε ολόκληρη την Αττική ενώ αρκετοί οδηγοί καταγγέλλουν ότι δεν υπήρξε πρόληψη από το κέντρο ελέγχου της ΟΣΥ.

Οδηγός του ΟΣΥ υποστηρίζει ότι το κέντρο θα έπρεπε να έχει κάνει αυτοψίες διότι τα σημεία όπου πλημμυρίζουν οι δρόμοι είναι κάθε χρόνο τα ίδια. «Η συγκεκριμένη γέφυρα κάθε χρόνο πλημμυρίζει» είπε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπάλλος alert! – Νυχτερινό lockdown – Απίστευτες εισηγήσεις εξαιτίας της κακοκαιρίας

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Σε πρωτοφανείς εισηγήσεις προχώρησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά την έκτακτη σύσκεψη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σφοδρή κακοκαιρία «Μπάλλος», που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην Αττική. Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, οι εισηγήσεις κάνουν λόγο για τηλεργασία την Παρασκευή (15.10.2021), κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών, νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 3 έως τις 6 τα ξημερώματα και κλείσιμο του Κηφισού (εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας) και στα δύο ρεύματα, με την Αστυνομία και τον Στρατό να βγαίνουν στους δρόμους για να μην επιτρέπεται η πρόσβαση στους πολίτες.

Στις 20:00 άρχισε στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει από τα έντονα καιρικά φαινόμενα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση κι ενώ η κακοκαιρία «Μπάλλος» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η σύσκεψη γίνεται «με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη».

Συνέχισε να διαβάζεις

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία Μπάλλος: Η στιγμή που οι επιβάτες βγαίνουν από το λεωφορείο που εγκλωβίστηκε στην Ποσειδώνος – ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Σε γέφυρα κοντά στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κόλλησε λεωφορείο γραμμής Α1 Πειραιάς-Βούλα, καθώς είχε πλημμυρίσει ο δρόμος από τις έντονες βροχοπτώσεις που έφερε η κακοκαιρία Μπάλλος.

Η κακοκαιρία Μπάλλος έπληξε ακόμα και το κέντρο της Αθήνας με πολλούς δρόμους να κλείνουν εντελώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς να μην μπορούν να εκτελέσουν τα δρομολόγιά τους.

Οι επιβάτες αναγκάστηκαν να αποβιβαστούν από το λεωφορείο, καθώς είχε κολλήσει κάτω από την πλημμυρισμένη γέφυρα την οποία επιχείρησε να διασχίσει. Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες με τον κόσμο σχεδόν να κολυμπάει για να απομακρυνθεί από το σημείο που είχε γίνει σαν λίμνη.

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες πριν

Αγρίνιο: Εκκενώθηκε ο οικισμός έγινε… Βενετία- Ανεβαίνει η στάθμη στη λίμνη Λυσιμαχεία- Αίτημα για κήρυξη σε έκτακτη ανάγκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ14 ώρες πριν

Μετά τα πανηγύρια τριπλή κατραπακιά για την κυβέρνηση! Κροσέ από Γαλλία, ντιρέκτ από Γερμανία, νοκ άουτ από ΗΠΑ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες πριν

Πάτρα: Λουκέτο σε κατάστημα εστίασης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ15 ώρες πριν

Απόλλων Πατρών-ΑΕΚ 84-68: Έκανε πλάκα στο «φάντασμα» της Ένωσης – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες πριν

Νοσοκομείο Ρίου: Μετέτρεψαν τις τουαλέτες ΑμεΑ… σε αποθήκες!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ17 ώρες πριν

Νεκρός 29χρονος που δεν είχε εμβολιαστεί – Νοσηλευόταν 2 εβδομάδες σε ΜΕΘ

ΖΩΗ19 ώρες πριν

Πάτρα: Δείτε ποια κτίρια “βάφτηκαν” ροζ για τον καρκίνο του μαστού- ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες πριν

Πατρινός Γιατρός κατηγορείται για ασέλγεια σε ανήλικο! – Ενημερώθηκε το Υπουργείο Υγείας

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες πριν

Πάτρα: Πνίγηκε απο το φαγητό ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός στην Οβρυά

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες πριν

Έρχεται το έργο για την ανακαίνιση των ιστορικών σκαλιών της Πάτρας

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες πριν

Έρχεται το έργο για την ανακαίνιση των ιστορικών σκαλιών της Πάτρας

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Κόλπο grosso για να μπαίνουν ανεμβολίαστοι στα κλαμπ! Πως ξεγελούν την αστυνομία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ5 ημέρες πριν

Ισχυρός σεισμός ΤΩΡΑ στην Κρήτη – Οι πρώτες εκτιμήσεις του Ευθύμιου Λέκκα – Κατέρρευσε εκκλησάκι στη Σητεία – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ3 ημέρες πριν

«Το 93,7% των όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ είναι εμβολιασμένοι»: Ομολογία σοκ από ΜΜΕ!

ΖΩΗ3 ημέρες πριν

Στάχτη έγινε το εστιατόριο Πατρινού – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΣΜΟΣ3 ημέρες πριν

Τεράστια νίκη των απεργών στην Ιταλία – Κάνει πίσω η κυβέρνηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

«Καμπάνα» σε δύο γιατρούς της Πάτρας!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Τι θα γίνει με τις ανήλικες στις Πλατείες Ολγας και Γεωργίου;

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Αερογέφυρα σωτηρίας για 16χρονο από την Πάτρα στη Γερμανία – Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του Ρίου

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Πάτρα: Τι κρύβεται πίσω από την επίθεση με λοστούς σε κατάστημα της Σολωμού

ΚΟΣΜΟΣ23 ώρες πριν

Emani: Νεκρή στα 22 της η γνωστή τραγουδίστρια

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Μόλυνση και στον Μείλιχο στην Αγυιά – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Κακοκαιρία Μπάλλος: Η στιγμή που οι επιβάτες βγαίνουν από το λεωφορείο που εγκλωβίστηκε στην Ποσειδώνος – ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΩΝ – ΠΥΡΓΟΥ: Σοκαριστικό τροχαίο με μία νεαρή νεκρή και 2 τραυματίες – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

«Έπνιξαν» και την Αττική και κανείς τους δεν παραιτείται – Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στη Νέα Σμύρνη – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Κακοκαιρία Μπάλλος: Σοκάρουν οι εικόνες από τα πλημμυρισμένα πανεπιστήμια – ΒΙΝΤΕΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ημέρες πριν

«Καταπέλτης» ο Γ.Πετράκος κατά των ΜΜΕ: «Κάνω εμετό πάνω στη μούρη σας με αυτά που είπατε» – ΒΙΝΤΕΟ

ΖΩΗ3 ημέρες πριν

Στάχτη έγινε το εστιατόριο Πατρινού – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ5 ημέρες πριν

Σοκάρουν όσα καταγγέλλει μητέρα για το μαρτύριο που ζούσε ο 13χρονος γιος της από «νταήδες» στο σχολείο! – ΒΙΝΤΕΟ

ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ5 ημέρες πριν

Δείτε πώς αντέδρασαν σε ισπανικό talk show όταν έμαθαν ότι η MARC δίνει στη ΝΔ 41% στην δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 – ΒΙΝΤΕΟ

Facebook Patratora

Διαφήμιση
Διαφήμιση