Συνδεθείτε μαζί μας

ΥΓΕΙΑ

12 μύθοι για την οστεοαρθρίτιδα που δεν πρέπει να πιστεύουμε

Δημοσιεύθηκε

στις

12 μύθοι για την οστεοαρθρίτιδα που δεν πρέπει να πιστεύουμε

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας στις 12 Οκτωβρίου και στο προσκήνιο έρχεται η οστεοαρθρίτιδα, η πιο συχνή μορφή της νόσου και μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας στη μέση και τρίτη ηλικία.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το 2016 έπασχε από οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο το 3,8% του πληθυσμού (ή 265 εκατομμύρια άνθρωποι), ενώ σχεδόν το 1% είχαν οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο (πάνω από 68 εκατομμύρια άνθρωποι). Από τους ασθενείς αυτούς, περισσότεροι από ένας στους έξι έχουν μέτρια έως σοβαρή αναπηρία εξαιτίας της νόσου.

Παρότι όμως η οστεοαρθρίτιδα είναι πολύ συνηθισμένη, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν διάφορες δοξασίες γι’ αυτήν. Ο Δρ. Φώτης Τσούκας, ορθοπεδικός χειρουργός εξειδικευμένος στην ρομποτική και αρθροσκοπική χειρουργική, ξεδιαλύνει μερικούς από τους κυριότερους μύθους.

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί φυσιολογική συνέπεια του γήρατος.

Η αλήθεια: Οι πιθανότητες εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας αυξάνονται καθώς μεγαλώνουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η νόσος είναι αναπόφευκτη, ούτε ότι την εκδηλώνουν μόνο οι ηλικιωμένοι. Στην πραγματικότητα, οι τραυματισμοί, η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό και οι αδύναμοι μύες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξή της, ακόμα και σε νεότερες ηλικίες απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς (και σε 20άρηδες ή 30άρηδες νέους). Αντιθέτως, η συστηματική άσκηση και το υγιές σωματικό βάρος μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες εκδήλωσής της.

Η οστεοαρθρίτιδα δεν είναι σοβαρό πρόβλημα.

Η αλήθεια: Είναι γεγονός πως η οστεοαρθρίτιδα από μόνη της δεν είναι θανατηφόρος ασθένεια. Ωστόσο αν ο ασθενής αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ζωή με τους πόνους που προκαλεί η αρθρίτιδα μπορεί τελικά να τον οδηγήσει στην ακινησία, στην απομόνωση στο σπίτι ή/και στην βαριά κατάθλιψη και κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα και στη διάρκεια της ζωής. Επομένως, όποιος έχει επίμονα συμπτώματα στις αρθρώσεις, πρέπει να συμβουλεύεται έναν γιατρό για να κάνει την απαιτούμενη θεραπεία.

Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί δυσκαμψία που διαρκεί όλη μέρα.

Η αλήθεια: Η δυσκαμψία που διαρκεί επί ώρες ή όλη την ημέρα συνήθως είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, που είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Στην οστεοαρθρίτιδα ο ασθενής μπορεί να ξυπνήσει με πόνους και δυσκαμψία, που όμως υποχωρούν μέσα στο πρώτο ημίωρο, καθώς χαλαρώνουν οι αρθρώσεις με την κίνηση. Στην πορεία της ημέρας ο πόνος μπορεί να επιστρέψει. Εξαίρεση σε αυτό αποτελεί η οστεοαρθρίτιδα στο χέρι, στα πρώτα στάδια της οποίας η δυσκαμψία μπορεί να επιμείνει όλη την ημέρα.

Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα πρέπει να αποφεύγουν τη γυμναστική.

Η αλήθεια: Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να γυμνάζονται διότι η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος και έτσι αρθρώσεις και μύες αιματώνονται καλύτερα. Έχει όμως σημασία το είδος της ασκήσεως. Αν πάσχετε από οξεία οστεοαρθρίτιδα, προτιμήστε κολύμβηση, περπάτημα, ποδηλασία, ασκήσεις στο νερό, ασκήσεις με βάρη και γενικώς χαμηλής πρόσκρουσης ασκήσεις. Ειδάλλως, μπορείτε να κάνετε ό,τι σας αρέσει, ακόμα και ελαφρύ τζόκινγκ (αρκεί να είναι μη-ανταγωνιστικό).

Η οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζεται με παυσίπονα φάρμακα.

Η αλήθεια: Η θεραπεία δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με τα φάρμακα. Η πρώτης γραμμής θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα μπορεί να συμπεριλαμβάνει ανάπαυση, απώλεια βάρους, ασκήσεις, ψυχρά ή θερμά επιθέματα, χρήση ορθοτικών (είναι συσκευές που ευθυγραμμίζουν τις αρθρώσεις) ή/και φάρμακα. Η θεραπεία καθορίζεται από τον γιατρό σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Για να μειωθεί ο πόνος, ο ασθενής πρέπει να χάσει πολλά κιλά.

Η αλήθεια: Δεν χρειάζεται να είναι ακραία η απώλεια βάρους για να παρατηρήσει ο ασθενής διαφορά στα συμπτώματά του. Αν είστε υπέρβαροι και χάσετε το 10% του αρχικού βάρους σας, μπορεί να μειωθεί ο πόνος της οστεοαρθρίτιδας κατά 50%. Μελέτες έχουν δείξει πως για κάθε 0,5 κιλό που χάνει κάποιος, οι πιέσεις στα γόνατά του μειώνονται κατά 2 κιλά.

Η οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζεται με ενέσεις στις αρθρώσεις.

Η αλήθεια: Υπάρχουν δύο ειδών ενδαρθρικές ενέσεις, η μία με γλυκοκορτικοειδή (κορτιζόνη) και η άλλη με υαλουρονικό οξύ, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε επιλεγμένους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Επιπλέον, οι ενδαρθρικές ενέσεις κορτικοειδών τείνουν να εγκαταλειφθούν, επειδή νεότερα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι μπορεί να επιδεινώνουν την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.

Οι περισσότεροι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα χρειάζονται τελικά εγχείρηση.

Η αλήθεια: Η εγχείρηση δεν είναι η τυπική έκβαση για τους περισσότερους ασθενείς. Το αν θα χρειασθεί να χειρουργηθούν ή όχι εξαρτάται από το αν υιοθετούν τα απαιτούμενα μέτρα στον τρόπο ζωής (π.χ. να χάσουν τα περιττά τους κιλά, να γυμνάζονται) και από το αν ανταποκρίνονται στις συντηρητικές (δηλαδή τις μη χειρουργικές) θεραπείες.

Για να χειρουργηθεί ο ασθενής, πρέπει να περιμένει μέχρι να μην μπορεί να περπατήσει.

Η αλήθεια: Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία εκφυλιστική νόσος. Όταν είναι ήπια έως μέτρια τα συμπτώματά της κατά κανόνα καταπραΰνονται με τις συντηρητικές θεραπείες. Αν όμως ο ασθενής αρχίσει να μην βλέπει βελτίωση, να κλείνεται στο σπίτι επειδή πονάει, να πονάει ακόμα κι όταν είναι ακίνητος ή ξαπλωμένος ή/και να μην κοιμάται από τον πόνο το βράδυ, πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο της εγχείρησης. Το ίδιο και αν αρχίσει να παραμορφώνεται η προσβεβλημένη άρθρωση.

Η εγχείρηση πρέπει να καθυστερεί όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί τα εμφυτεύματα έχουν μικρή διάρκεια ζωής.

Η αλήθεια: Με τις σύγχρονες, προηγμένες μεθόδους όπως η ρομποτικά υποβοηθούμενη αρθροπλαστική και τα καινοτόμα βιοϋλικά, η διάρκεια ζωής των νέων αρθρώσεων έχει αυξηθεί σημαντικά, εφόσον βέβαια ο ασθενής τηρεί τις μετεγχειρητικές οδηγίες του γιατρού. Αναλόγως με το υλικό και τον τρόπο ζωής του ασθενούς, ένα εμφύτευμα μπορεί πλέον να αντέξει ακόμα και 20-25 χρόνια.

Από μία ηλικία και μετά, δεν επιτρέπεται να γίνει εγχείρηση.

Η αλήθεια: Κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος και την ηλικία του, μπορεί να είναι υποψήφιος για κλασική ή ρομποτική ολική αρθροπλαστική, διότι το κριτήριο είναι ο πόνος και η αναπηρία του και όχι τα κιλά ή τα χρόνια του. Ειδικά η ρομποτική εγχείρηση ενδείκνυται και για ειδικές ομάδες ασθενών, όπως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με ενδεχόμενη μυϊκή αδυναμία και παχυσαρκία. Ωστόσο μπορεί να είναι λιγότερο κατάλληλη για όσους έχουν ήδη υποβληθεί σε άλλες χειρουργικές επεμβάσεις στις ίδιες αρθρώσεις (δεν θα μπορεί να γίνει σωστή χαρτογράφησή τους) και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που μπορεί να επιβραδύνουν την επούλωση της χειρουργικής τομής.

Η ανάρρωση από την αρθροπλαστική διαρκεί πολλούς μήνες.

Η αλήθεια: Εξαρτάται από το είδος της αρθροπλαστικής που θα κάνει ο ασθενής, την εξειδίκευση του γιατρού και το πόσο θα τηρήσει ο ασθενής τις μετεγχειρητικές οδηγίες (συμπεριλαμβάνουν φυσικοθεραπεία, ασκήσεις, διατροφή κ.λπ.). Με τις σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές αρθροπλαστικές όπως η ρομποτική, οι ασθενείς συνήθως βρίσκονται σε θέση να αναλάβουν τις περισσότερες καθημερινές δραστηριότητές τους μέσα σε 3-6 εβδομάδες. Μέσα σε 6-8 εβδομάδες μπορούν και να οδηγούν, ενώ η ενασχόληση με τα σπορ μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο (μπορεί να χρειασθούν έως και 12 εβδομάδες, αναλόγως με το είδος του αθλήματος).

Διαφήμιση
Σχόλια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ισορροπημένη Διατροφή & Τακτική Άθληση: Τα Οφέλη

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Στις παρακάτω γραμμές θα μιλήσουμε για το πως η σωστή διατροφή και η συχνή άθληση μας ωφελεί. Θα μιλήσουμε για συγκεκριμένες τροφές αλλά και συγκεκριμένους τύπους άσκησης. Είναι δεδομένο για όλη την επιστημονική κοινότητα, αφού έχει αποδειχτεί από μελέτες πάρα πολλές φορές, ότι πρέπει να μεριμνούμε ιδιαίτερα για αυτούς τους δύο παράγοντες αν θέλουμε να αποφύγουμε στρεσογόνες καταστάσεις και επικίνδυνες παθήσεις που πλήττουν όλο και νεότερες ηλικιακά ομάδες ανθρώπων. Η λύση των προληπτικών εξετάσεων μπορεί όντως να βοηθήσει πολύ και για αυτό και συστήνεται τόσο έντονα. Τεστ όπως η δυναμική ηχωκαρδιογραφία (stress echo Αθήνα) όπως και άλλες μέθοδοι σίγουρα είναι σε θέση να μας προειδοποιήσουν αλλά και εμείς οφείλουμε από νεαρή ήδη ηλικία να κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

Μια ισορροπημένη διατροφή όπως είναι η μεσογειακή μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε πολλούς σκοπέλους στο μέλλον. Όπως οι περισσότεροι ξηροί καρποί έτσι και τα αμύγδαλα αν καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες (το πολύ μια μικρή χούφτα την ημέρα) μόνο θετικές επιπτώσεις θα έχουν στο σώμα και στο πνεύμα μας. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η θαυματουργή τροφή προλαμβάνει διάφορους τύπους καρκίνου και καρδιοπαθειών ενώ συμβάλλει στην ανάπλαση των μυών για αυτό και συνιστάται στην αθλητική διαιτολόγια.

«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» έλεγαν οι παλαιότεροι και από ότι φαίνεται είχαν απόλυτο δίκιο. Τα μήλα θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αφού περιέχουν αρκετή βιταμίνη C. Επίσης, χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και εμποδίζουν την εμφάνιση άνοιας (η νόσος της εποχής μας), εγκεφαλικού επεισοδίου και σακχαρώδη διαβήτη. Καταλαβαίνουμε δηλαδή πως ένα τόσο συνηθισμένο, φτηνό στην αγορά και εύγεστο φρούτο έχει τόσα και τόσα θετικά στοιχεία να μας δώσει.

More Ischemia on Stress Echo Equals Greater Angina Benefit With ...

Περνάμε τώρα σε ένα ακόμη φρούτο που είναι λίγο «παρεξηγημένο» από τους περισσότερους. Ο λόγος γίνεται φυσικά για τις μπανάνες. Αυτό το τόσο γλυκό φρούτο έχει καθιερωθεί στη συνείδηση πολλών ως μία θερμιδική βόμβα που μόνο πάχος θα μας προσφέρει στο τέλος. Αυτό όμως δεν είναι καν η μισή αλήθεια. Είναι μια τεράστια παρανόηση. Πράγματι, οι πολύ ώριμες μπανάνες περιέχουν αρκετές θερμίδες, περισσότερες από άλλα ίσως φρούτα. Όμως, δεν πρέπει να στεκόμαστε μόνο σε αυτή την παραδοχή. Αυτό το θαυμάσιο φρούτο είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο το οποίο ρυθμίζει την πίεση του αίματος, μειώνει την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου και προλαμβάνει και την εμφάνιση λευχαιμίας στα παιδιά.

Ας δούμε όμως σε αυτό το σημείο τα οφέλη του περπατήματος. Γιατί όλοι οι ειδικοί επιστήμονες επιμένουν ότι αν δεν μπορούμε ή δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε άλλη άθληση, μπορούμε απλά να περπατάμε για 20 ή 30 λεπτά κάθε μέρα; Καταρχήν, είναι κομβικής σημασίας στην απώλεια κιλών, πράγμα που απασχολεί κάθε σύγχρονο άνθρωπο. Το γεγονός μάλιστα ότι στοχεύει στην καύση λίπους από την περιοχή της κοιλιάς μας βοηθά να είμαστε πάντα σε «φόρμα» ακόμα και αν η ζυγαριά δεν δείχνει κάποια τεράστια διαφορά. Επίσης, περπατώντας καθημερινά συμβάλλουμε στην αλλαγή της ψυχολογίας μας προς το καλύτερο. Είναι κλινικά αποδεδειγμένο πως συναισθήματα όπως ο θυμός, το άγχος και το μίσος σχεδόν εξαφανίζονται κάνοντας μερικές εκατοντάδες βήματα. Μήπως ήρθε η ώρα να το δοκιμάσετε;

Τέλος, ας μιλήσουμε για τα οφέλη της αναερόβιας άσκησης. Είναι ένα είδος προπόνησης που πολλοί νομίζουν ότι είναι υπέρ του δέοντος κουραστικό ή ότι προορίζεται μόνο για επαγγελματίες του bodybuilding.  Στην ουσία όμως η αναερόβια γυμναστική μας βοηθάει όχι μόνο να μην απωλέσουμε αλλά και να αυξήσουμε τη μυϊκή μας μάζα. Επιπρόσθετα, προλαμβάνονται πολλά χρόνια νοσήματα και δυναμώνουν τα κόκκαλά μας. Τέλος, εκτός του ότι γινόμαστε και φαινόμαστε πιο όμορφοι και υγιείς που αντικατοπτρίζεται και ως αυξημένη αυτοπεποίθηση, οι εγκεφαλικές λειτουργίες τελειοποιούνται και αυτό οδηγεί σε καλύτερες μαθησιακές επιδόσεις και απίστευτη δυνατότητα απομνημόνευσης.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόσα βήματα την ημέρα προστατεύουν την καρδιά ενός 60άρη

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Αν μέχρι τώρα πιστεύατε ότι μόνο εκείνοι που περπατούν πολύ και γρήγορα αποκομίζουν όλα τα οφέλη αυτής της δραστηριότητας για την υγεία, οι επιστήμονες έρχονται να κάνουν τα πράγματα… λίγο πιο εύκολα και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία που θέλουν να βάλουν την κίνηση στη ζωή τους

Αν αισθάνεστε άσχημα ή αποθαρρύνεστε από το καθημερινό περπάτημα επειδή το βάδισμά σας δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορο και έντονο, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA, υποδεικνύει ότι είναι τα συνολικά βήματα ημερησίως -και όχι ο αριθμός τους ανά λεπτό- που σχετίζονται με το χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 4.840 ανθρώπους μέσης ηλικίας 57 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής στην Αμερική. Οι συμμετέχοντες φορούσαν έναν μετρητή ταχύτητας -συσκευή που μετρά την κίνηση, δηλαδή τον αριθμό των βημάτων ανά λεπτό- για περίπου 14 ώρες ημερησίως για ένα μέσο διάστημα 5,7 ημερών και παρακολουθήθηκαν για περίπου 10 χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι συγκριτικά με τα 4.000 βήματα, τα 8.000-12.000 βήματα ημερησίως σχετίζονταν με χαμηλότερα ποσοστά θανάτου κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, στις αιτίες των οποίων περιλαμβάνονταν καρκίνος και καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν ότι για όσους έκαναν τα περισσότερα βήματα κάθε ημέρα, το μεγαλύτερο ποσοστό βημάτων/λεπτό δεν συντελούσε σε σημαντική περαιτέρω μείωση του κινδύνου.

Οι συγγραφείς σημειώνουν, τέλος, ότι είναι απαραίτητες οι επιπλέον έρευνες για τη διερεύνηση αυτού του συσχετισμού, ωστόσο φαίνεται ότι ο βασικός προσανατολισμός θα πρέπει να είναι στα περισσότερα βήματα ημερησίως και όχι στην ταχύτητά τους.

Πηγή: ygeiamou

Συνέχισε να διαβάζεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καθηγητής Σύψας για τα πανηγύρια: Οι εικόνες συνωστισμού είναι κακό σημάδι

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Απίστευτες εικόνες συνωστισμού εκτυλίχθηκαν το βράδυ του Σαββάτου σε παραδοσιακό γλέντι που έγινε στο Γουδή

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις εικόνες συνωστισμού στα πανηγύρια έκρουσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας τονίζοντας πως είναι «κακό σημάδι», μετά τις απίστευτες εικόνες συνωστισμού που εκτυλίχθηκαν το βράδυ του Σαββάτου σε παραδοσιακό γλέντι που έγινε στο Άλσος Ελληνικού Στρατού, στο Γουδή.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές συγκεντρώθηκαν περίπου 2.000 στο παραδοσιακό γλέντι.

Σχολιάζοντας εικόνες έντονου συνωστισμού και συγχρωτισμού σε δημόσιες συναθροίσεις και πανηγύρια ανά την Ελλάδα, έκανε λόγο για «κακό σημάδι» που μαρτυρά εφησυχασμό. Υπάρχει η άποψη ότι ενδεχομένως να μην είναι σημαντικό το πρόβλημα του κοροναϊού.

«Ένα ή δύο από τόσα άτομα να είναι ασυμπτωματικά και να έχουν κοροναϊό, μπορούν να τον μεταδώσουν 100 άτομα και να υπάρξει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Σημασία έχει η απόσταση, όχι τον αν βρίσκονται σε ανοιχτό η κλειστό χώρο. Είναι πολλαπλά επικίνδυνα καταστάσεις. Ελπίζω να μη γίνει ατύχημα και να μη χάσουμε κάποιον άνθρωπο από τέτοιες συμπεριφορές», ανέφερε ο καθηγητής, μιλώντας στο MEGA.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το πανηγύρι στο Γουδή μίλησε κο πρόεδρος του Συνδέσμου παλαιών Ζωγραφιωτών, Δημήτρης Μπίτσικας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Εφαρμόσαμε στο 100% τα μέτρα, αλλά περιμέναμε 500 με 600 άτομα».

(φωτογραφία αρχείου)

Συνέχισε να διαβάζεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έγινε το πρώτο βήμα: To πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό με θετικά αποτελέσματα – Ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Σύμφωνα με τον ιστότοπο technologyreview.com δημιουργήθηκε το πρώτο πειραματικό εμβόλιο ενάντια στον covid-19 που είχε θετικλα ανοσοποιητικά αποτελέσματα στους πρώτους 45 ασθενείς που χορηγήθηκε.

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από τις εταιρείες Pfizer και BioNTech και τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων στους υγιείς εθελοντές οι οποίοι εμβολιάστηκαν ήταν 2,8 φορές περισσότερα από αυτά των ασθενών σε ανάρρωση από τον κορωνοϊό.

Οι 45 ασθενείς δέχτηκαν εθελοντικά να πάρουν από μία έως τρεις δόσεις του εμβολίου είτε ένα εικονικό φάρμακο. Τα πρώτα κλινικά δεδομένα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά, δεν μπορούν όμως ακόμα να βγουν τελικά συμπεράσματα καθώς το εμβόλιο θα χρειαστεί να περάσει και από τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Μπορεί ο στόχος της εταιρείας να είναι η διάθεση 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου έως το τέλος του 2020 όμως αυτό θα γίνει μόνο εφόσον εγγυηθεί πειραματικά η ανοσία από τον covid-19.

Εξάλλου στις κλινικές δοκιμές παρατηρήθηκαν παρενέργειες μεταξύ των οποίων και κόπωση, πονοκέφαλος και πυρετός. Αυτό παρατηρήθηκες στις μεγαλύτερες δόσεις με τους επιστήμονες να διακόπτουν τη μεγαλύτερη δόση στους εθελοντές μετά από τον πρώτο γύρο της θεραπευτικής διαδικασίας.

Άλλα 16 εμβόλια παγκοσμίως βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία των κλινικών δοκιμών ενώ πάνω από 170 αναπτύσσονται μέσα στο καλοκαίρι.

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες πριν

«Black Lives Matter»: Εκτέλεσαν λευκή γυναίκα επειδή τόλμησε να πει «Όλες οι ζωές έχουν σημασία» – ΒΙΝΤΕΟ

Κοροναϊός
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες πριν

Κορωνοϊός: Και πέμπτο κρούσμα στο νοσοκομείο του Ρίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ2 ώρες πριν

Το τρένο θα περάσει μέσα από το «παλάτι» του Προμηθέα

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες πριν

Κορωνοϊός: Συνωστισμός και απόλυτο χάος σε μπιτς μπαρ στην Κάτω Αχαΐα – ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ6 ώρες πριν

Κορωνοϊός: “Πονοκέφαλος” τα πανηγύρια, η χαλάρωση των μέτρων και η αύξηση των κρουσμάτων

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες πριν

Ηλεία: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες πριν

Πάτρα: Δεκάδες δηλητηριασμένα περιστέρια… Λόντου και Σταματίου Βουλγάρεως – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: “Ξεσκόνισαν” μαγαζιά σε Ρίο, Αγιο Βασίλειο και Ηρώων Πολυτεχνείου την Κυριακή!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες πριν

Εκτροπή μηχανής στην Ηρώων Πολυτεχνείου – Δύο τραυματίες

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 ημέρα πριν

Κορωνοϊός: ΔΕΙΤΕ γιατί οι επιστήμονες βλέπουν αναζωπύρωση λόγω τουρισμού

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΡΙΟ: Πάνω από 15 εργαζόμενοι εκτέθηκαν στον ιό! Περιέφεραν ασθενή που νόσησε για 2η φορά… από κλινική σε κλινική

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

27χρονη για το νεκρό βρέφος της στην Πλαζ: Με εγκατέλειψαν, το εγκατέλειψα

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Κορωνοϊός: Προσωρινό λουκέτο σε δύο καφετέριες της Ρήγα Φεραίου

ΖΩΗ4 ημέρες πριν

Πάτρα-Γιώργος Κατσίποδος: Ο σούπερ παππούς επέστρεψε και δίνει χρώμα στους γκρίζους τοίχους των σχολείων

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥΣ: Η συμμορία των… 59: Οι πορτοφολάδες που δρούσαν στα μέσα μεταφοράς – Δείτε πώς «ξάφριζαν» τα θύματά τους

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Πάτρα: Έκρυβαν αλλοδαπούς σε φορτηγό με καρπούζια για να τους στείλουν παράνομα στην Ιταλία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ4 ημέρες πριν

«Εφυγε» ο Τάσος Παναγιωτόπουλος -Μία από τις μεγάλες μορφές του Αχαϊκού ποδοσφαίρου

ΚΟΣΜΟΣ5 ημέρες πριν

Τουρκικά ΜΜΕ: «Η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί» – Απίστευτες ύβρεις κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Ερέτρια: Αυτός είναι ο 51χρονος δάσκαλος που κατηγορείται για την αποπλάνηση της 14χρονης μαθήτριας – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Επιτυχία της Ασφάλειας Πατρών Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις για κλοπές και υποθέσεις μαστροπείας

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες πριν

«Black Lives Matter»: Εκτέλεσαν λευκή γυναίκα επειδή τόλμησε να πει «Όλες οι ζωές έχουν σημασία» – ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες πριν

Κορωνοϊός: Συνωστισμός και απόλυτο χάος σε μπιτς μπαρ στην Κάτω Αχαΐα – ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ημέρες πριν

Είμαι στο εργοτάξιο στο Ελληνικό, το γκρεμίζω τούβλο – τούβλο – Γι αυτό μαύρισα

ΚΟΣΜΟΣ4 ημέρες πριν

Νέο βίντεο: Τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ: «Μαμά σ’αγαπώ – Πες στα παιδιά ότι τα αγαπώ – Είμαι νεκρός»

ΚΟΣΜΟΣ6 ημέρες πριν

Βοηθήστε μας να σώσουμε τα μάτια της Marta – Προσπάθησε να φτιάξει καλλυντικά και τυφλώθηκε

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες πριν

Επίγεια από το Νότιο Πάρκο της Πάτρας θα περνάει το τρένο- ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΣΜΟΣ1 εβδομάδα πριν

Σιάτλ: Πέθανε η γυναίκα που τη χτύπησε αυτοκίνητο σε διαδήλωση – Σάλος μετά το βίντεο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Πρωτοφανές: Σεκιουριτάς σε υποκατάστημα του ΔΕΔΔΗΕ έδειρε ηλικιωμένο γιατί δεν τήρησε τα μέτρα για τον κορωνοϊό – ΒΙΝΤΕΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 εβδομάδα πριν

Πρόταση Καραμανλή – Έτσι θα περνάει το τρένο από την Πάτρα- Υπογειοποίηση 5,16 χιλιομέτρων – ΒΙΝΤΕΟ

ΖΩΗ1 εβδομάδα πριν

Σοβαρό τροχαίο για την Αμαλία Κωστοπούλου – Στην Αμερική η Τζένη Μπαλατσινού

Facebook Patratora

Διαφήμιση
Διαφήμιση