Συνδεθείτε μαζί μας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ερευνητής του Πανεπιστημίου Πατρών: Γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να οδηγηθεί στην ανοσία της αγέλης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κοροναϊός

Την ανάγκη να γίνει μαζικός έλεγχος για κορωνοϊό σε ΟΛΟΥΣ τους συμπτωματικούς ασθενείς, αναφέρει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Φαρσαλινός. Αναλυτικά επισημαίνει:

Η Ιταλία δεν αντιμετωπίζει απλά μια δραματική εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, αλλά παράλληλα έχει τεράστια θνητότητα. Είναι όμως απορίας άξιο γιατί άλλες χώρες έχουν σημαντικά μικρότερη θνητότητα. Με βάση τα προχθεσινά (15 Μαρτίου) στοιχεία, η Νότια Κορέα παρουσιάζει 7 φορές μικρότερη θνητότητα και η Γερμανία 35 φορές μικρότερη θνητότητα λόγω κορωνοϊού από την Ιταλία. Οι τεράστιες διαφορές δεν μπορούν να εξηγηθούν από τη γήρανση του πληθυσμού, όπως αρκετοί έσπευσαν να συμπεράνουν. Πράγματι η Ιταλία έχει μεγαλύτερης ηλικίας πληθυσμό σε σχέση με τη Νότια Κορέα, όχι όμως σε σχέση με τη Γερμανία. Δεν μπορεί λοιπόν η ηλικία να εξηγήσει τη δραματικές διαφορές στη θνητότητα.

Η απάντηση στην απορία δίνεται αν κοιτάξει κανείς την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάθε χώρα. Εκεί παρουσιάζονται εντυπωσιακές διαφορές. Ενώ το 59.7% των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία ήταν άνω των 60 ετών (η πλειοψηφία δηλαδή), μόλις το 21,0% των κρουσμάτων στην Νότια Κορέα και το 15,5% των κρουσμάτων στην Γερμανία ήταν της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Μάλιστα είναι εντυπωσιακό ότι η ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού στην Νότια Κορέα συμβαδίζει σχεδόν απόλυτα με την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων προσβολής από τον κορωνοϊό. Αντίθετα, στην Ιταλία το ποσοστό των κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 80 ετών είναι σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το ποσοστό του γενικού πληθυσμού με ηλικία άνω των 80 ετών. Είναι γνωστό ότι η θνητότητα αυξάνει σημαντικά στις μεγαλύτερες ηλικίες και αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη διαφορά στη θνητότητα μεταξύ των χωρών.

Γιατί όμως φαίνεται μόνο στην Ιταλία ο κορωνοϊός να προσβάλει περισσότερο τους ηλικιωμένους ενώ δεν συμβαίνει αυτό στη Γερμανία και στη Νότια Κορέα; Η εξήγηση είναι απλή: διότι η Ιταλία δεν έχει καταφέρει να εντοπίζει το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων, και κρούσματα που ανακοινώνει είναι πλασματικά.
Η πολιτική της Ιταλίας ήταν (ή έγινε σύντομα μετά την έναρξη της επιδημίας) επιλεκτική στην εξέταση ύποπτων κρουσμάτων για κορωνοϊό, σε αντίθεση με τη Γερμανία και την Νότια Κορέα που έκαναν (και κάνουν) μαζικές συλλογές δειγμάτων και αναλύσεων.

Μέχρι πρόσφατα, η Νότια Κορέα είχε πραγματοποιήσει πάνω από 250.000 αναλύσεις (πάνω από 100.000 αναλύσεις μόνο το διάστημα 12 έως 19 Φεβρουαρίου), ενώ έχει συνολικά τη δυνατότητα πραγματοποίησης 250.000 αναλύσεων την εβδομάδα. Η Γερμανία επίσης πραγματοποιεί τεράστιο αριθμό αναλύσεων. Από τις 2 έως τις 9 Μαρτίου είχαν πραγματοποιηθεί 35.000 αναλύσεις για τον κορωνοϊό μόνο στον ιδιωτικό τομέα υγείας, και προφανώς χιλιάδες επιπλέον αναλύσεις σε δημόσια νοσοκομεία, πανεπιστήμια και οργανισμούς. Η Γερμανία έχει σήμερα τη δυνατότητα πραγματοποίησης 12.000 αναλύσεων ημερησίως.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία στις 15 Μαρτίου, περίπου 14.800 από τα συνολικά 24.747 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ιταλία ήταν ηλικίας άνω των 60. Αυτός ο αριθμός στην πραγματικότητα αντιπρoσωπεύει το 15-20% του συνόλου των κρουσμάτων, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, κι όχι το 59.7% όπως αναφέρει επίσημα η Ιταλία. Άρα η Ιταλία πιθανότατα πλησιάζει ή και ξεπερνά τα 100.000 πραγματικά κρούσματα, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν διαγνωσθεί. Και βλέποντας τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, μάλλον αυξάνεται καθημερινά αυτή η διαφορά μεταξύ πραγματικών και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Με λίγα λόγια, η ελλιπής εξέταση για κορωνοϊό στην Ιταλία ήταν η αιτία που διέφυγε η διάγνωση σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού νεότερης ηλικίας, που τελικά είχαν προσβληθεί αλλά ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν. Αυτό έχει βαρύτατες επιπτώσεις όχι μόνο στο πραγματικό αριθμό των περιστατικών (που απέχει πολύ από τα επίσημα στοιχεία) αλλά και στη ταχύτητα και το εύρος διασποράς της νόσου. Οι νέοι είναι προφανώς πιο δραστήριοι, συναναστρέφονται με περισσότερους, μετακινούνται πολύ συχνότερα και έχουν σαφώς περισσότερες κοινωνικές και επαγγελματικές επαφές στην καθημερινότητά τους. Πάρα πολλοί από αυτούς είχαν και έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό αλλά δεν εξετάστηκαν ποτέ. Ίσως κάποιοι έκαναν ήπια νόσο που είτε δεν επηρέασε καθόλου τις δραστηριότητές τους ή τους περιόρισε για 1-2 ημέρες και μετά επέστρεψαν στην καθημερινή ρουτίνα τους. Αυτοί αποτέλεσαν τις «κινούμενες βόμβες» (τους λεγόμενους super spreaders) που μετέδωσαν με δραματικό ρυθμό τον κορωνοϊό στην κοινότητα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα;

Η Ελλάδα δυστυχώς αυτή τη στιγμή κάνει εξαιρετικά επιλεκτική εξέταση για κορωνοϊό, ίσως επιλεκτικότερη ακόμη κι από την Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα έχουμε πλήθος κρουσμάτων που δεν έχουν εντοπιστεί και κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Δυστυχώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι νεότερης ηλικίας, κάνουν ήπια νόσο (ή είναι ακόμη ασυμπτωματικοί) και φυσικά δεν χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας. Aυτοί είναι όμως που τελικά μεταδίδουν με δραματικό ρυθμό τον κορωνοϊό στην κοινότητα. Γίνονται δηλαδή οι super spreaders σε όλη τη χώρα.
Αυτό συνέβαινε όλες τις προηγούμενες ημέρες και συμβαίνει και τώρα, μιας και νεότερες ηλικίες είναι αυτοί που πηγαίνουν στη δουλειά τους, για ψώνια, για να εξυπηρετήσουν τους ηλικιωμένους γονείς κλπ. Και ακόμη και με καθολικό κλείσιμο των πάντων (lock down), τις βασικές ανάγκες (π.χ. αγορά τροφίμων, εξυπηρέτηση μεγαλυτέρων) πάλι η ίδια ηλικιακή ομάδα θα τις κάνει. Τέλος, μην ξεχνάμε ότι δύσκολα θα μπει κάποιος σε αυστηρή απομόνωση για το απαραίτητο (μεγάλο) διάστημα αν δεν γνωρίζει ότι έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό με επίσημη διάγνωση.

Ήδη τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η μέση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη μέση ηλικία του πληθυσμού. Παρατηρείται δηλαδή το ίδιο φαινόμενο όπως στην Ιταλία. Έχουμε ήδη αποτύχει να εντοπίσουμε και να απομονώσουμε πολλά κρούσματα, και κάθε μέρα ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται. Ανακοινώνουμε καθημερινά τον αριθμό νέων κρουσμάτων, ένας αριθμός που απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Δεν έχουμε καμία εικόνα για την πραγματική έκταση της επιδημίας στην Ελλάδα. Καθημερινά  θα χάνουμε πολλά περισσότερα κρούσματα απ’ότι έχασε και χάνει η Ιταλία γιατί κάνουμε πολύ επιλεκτική εξέταση για κορωνοϊό.

Είναι λοιπόν ΚΡΙΣΙΜΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΖΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ για κορωνοϊό σε ΟΛΟΥΣ τους συμπτωματικούς ασθενείς, τους ήπιους συμπτωματικά αλλά ίσως και σε όλες τις επαφές τους ανεξαρτήτως συμπτωμάτων. Είναι μάλιστα πιο σημαντικό να γίνει ο έλεγχος στους νέους (που θα έχουν λιγότερα και ηπιότερα συμπτώματα) παρά σε όσους έχουν σοβαρά συμπτώματα (στους οποίους εξορισμού θα γίνει ο έλεγχος στο νοσοκομείο αλλά δεν θα μεταδώσουν τη νόσο αφού θα απομονωθούν αναγκαστικά ως νοσηλευόμενοι).

Για να ελέγξεις μια επιδημία απαιτούνται 2 βασικές προϋποθέσεις:

-Ο εντοπισμός και η ακριβής καταγραφή των κρουσμάτων.

-Η απομόνωση όλων των κρουσμάτων από τους υγιείς.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην αρχή της επιδημίας και ήδη χάνουμε τη δυνατότητα εντοπισμού και καταγραφής των κρουσμάτων, κυρίως στις νέες ηλικίες. Αυτόματα χάνουμε και τη δυνατότητα απομόνωσής τους από τους υγιείς. Κάνουμε το κρισιμότερο λάθος, κι ίσως αυτό αποδειχθεί καθοριστικό στην εξέλιξη της επιδημίας. Χωρίς τη διάγνωση και τον εντοπισμό των κρουσμάτων, δεν μπορείς να απομονώσεις τα κρούσματα από τους υγιείς. Η απομόνωση γεωγραφικών περιοχών και το lock-down δεν φτάνουν από μόνα τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, απλά θα το παρατείνουν χρονικά.

Απαιτείται αλλαγή στάσης τώρα. Απαιτείται επίταξη εξοπλισμού και προσωπικού και λειτουργία των εργαστηρίων όλο το 24ωρο. Απαιτείται παρέμβαση στην κοινότητα, να βρούμε τα κρούσμα και να τα ελέγξουμε, να ετοιμάσουμε κέντρα διαλογής για συντεταγμένη προσέλευση και συλλογή δειγμάτων. Πρέπει πάση θυσία να βρεθούν και να διαγνωσθούν όλα τα κρούσματα. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν… χθες!
Χωρίς διάγνωση και εντοπισμό των κρουσμάτων είναι αδύνατο να ανακοπεί οποιαδήποτε επιδημία μεταδιδόμενου νοσήματος. Ας μάθουμε από τα λάθη της Ιταλίας, όσο είναι νωρίς.

Η Ιταλία είναι πολύ κοντά σε σενάριο ανοσίας της αγέλης (herd immunity), δηλαδή σε προσβολή του πολύ μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού. Αυτό είναι και η συνειδητή απόφαση και στρατηγική της Αγγλίας με βάση τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού της. Κάποιοι χαρακτήρισαν την απόφαση του ως «παρανοϊκά τρελή», και εκφράζουν φόβους ότι η Αγγλία «οδεύει προς τη μακάβρια πρωτιά του μεγαλύτερου αριθμού θανάτων στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο, από τον κορωνοϊό». Εμείς φαίνεται ότι δεν έχουμε αυτή τη στρατηγική, οφείλουμε όμως να αντιληφθούμε άμεσα ότι οδεύουμε προς σενάριο ανοσίας της αγέλης. Πρέπει να αλλάξουμε τακτική ΤΩΡΑ! Αλλιώς, ας το πάρουμε απόφαση κι ας μας ενημερώσουν επίσημα ότι εφαρμόζουμε τέτοια στρατηγική.

Και μια τελευταία σημείωση. Οι οργανισμοί Δημόσιας Υγείας όλων των χωρών οφείλουν να παράσχουν ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που συλλέγουν (δημογραφικά στοιχεία ασθενών, παράγοντες κινδύνου, επιπλοκές, έκβαση κλπ) για την επιστημονική κοινότητα. Η ανάλυσή τους θα μας δώσει πολύτιμα στοιχεία για την επιδημία. Τα δεδομένα αυτά δεν είναι πνευματική ιδιοκτησία κανενός.

*Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός είναι ιατρός και ερευνητής στο πανεπιστήμιο King Abdulaziz, στο πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Πρόσφατα ανακηρύχθηκε Highly Cited Researcher 2019, μια λίστα επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια επιστημονική έρευνα την τελευταία δεκαετία.

zougla.gr

Διαφήμιση
Σχόλια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμηθέας: Στην Πάτρα ο πρώτος τίτλος στην ιστορία της πόλης

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Το βράδυ της Πέμπτης (24/9) οι άνθρωποι του Προμηθέα δεν θα το ξεχάσουν ποτέ, όσους τίτλους κι αν κατακτήσουν στο μέλλον. Η νίκη επί του Περιστερίου στον τελικό του WATT+Volt Super Cup ήταν ένας πραγματικός θρίαμβος, με την αποστολή της ομάδας να γυρίζει στη βάση της την Παρασκευή με το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της, αλλά και στην ιστορία της πόλης μιας και οι Απόλλωνας – Ολυμπιάδα που βρέθηκαν στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ, δεν είχαν καταφέρει μια τόσο σπουδαία διάκριση.

Αυτός ο τίτλος, ο πρώτος Προμηθέα και Πάτρας στο μπάσκετ, ανήκει στην πόλη και όλους τους φίλους. Κοντά μας οι αρχές, με τον Δήμαρχο Πατρέων κύριο Πελετίδη και τον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη να συγχαίρουν τον πρόεδρο της ΚΑΕ Προμηθέας, κύριο Μπακαλάρο. Για την Πάτρα, στην κορυφή, εκεί που της αξίζει” αναφέρεται στο tweet της ομάδας που έχει “μεθύσει” από τη μεγάλη επιτυχία της και βάζει πλώρη για τις επόμενες, όπως δήλωσε κι ο αρχηγός της, Δημήτρης Αγραβάνης.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονίζει η περιγραφή του αστυνομικού που προσπαθούσε να επαναφέρει τη γυναίκα στην Αγία Σοφία – “Στον δρόμο κανένας δεν περισσεύει… “

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Σήμανε συναγερμός και η κινητοποίηση αστυνομίας και ΕΚΑΒ άμεση.

Μια γυναίκα χάνει τις αισθήσεις της το μεσημέρι της Πέμπτης, στη συμβολή των οδών Έλληνος Στρατιώτου και Αγίας Σοφίας στην Πάτρα.

Επί 40 σχεδόν λεπτά προσπαθούν δύο αστυνομικοί αρχικά και σε λίγα λεπτά και ο δικυκλιστής διασώστης του ΕΚΑΒ να επαναφέρουν την άτυχη γυναίκα.

Ο Λάμπρος Δημητρέλος (φωτο) από το Ά  Αστυνομικό Τμήμα της Πάτρας που μαζί με την Ελένη Κοτσανά έκαναν ελέγχους στο σημείο, τρέχουν κοντά της. Ο Λάμπρος περιφράφει σε post του στο facebook όσα έγιναν.

Δυστυχώς η γυναίκα, παρά την επαναφορά της, δεν τα καταφερε, και “έφυγε” από τη ζωή στο νοσοκομείο όπου παράμενε διασωληνωμένη.

Η ανάρτηση έχει ως εξής:

Τρέχω να φτάσω και ταυτόχρονα φοράω γάντια. Γονατίζω. «Κυρία με ακούς;» Μπροστά μου έχω μια γυναίκα ξαπλωμένη στο έδαφος, η οποία δεν αναπνέει. Κάνει gasping – αγωνιώδη προσπάθεια αναπνοής. Ξέρω από τις εκπαιδεύσεις βασικής υποστήριξης ζωής ότι το gasping είναι σημάδι ανακοπής, ωστόσο δεν το έχω δει ποτέ ζωντανά. Κάνω εκτίμηση για 10 πραγματικά δευτερόλεπτα. Η γυναίκα πράγματι δεν αναπνέει… Μιλάω με το ΕΚΑΒ. «Ερχόμαστε», μου λέει ο τηλεφωνητής. Πολύς κόσμος γύρω, η συνεργάτιδά μου τους απομακρύνει. Ξεκινάω καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. «Και 1 και 2 και 3»… Το έχω κάνει εκατοντάδες φορές σε εκπαιδευτικά προπλάσματα και άλλη μία φορά σε άνθρωπο, κατά το παρελθόν. Κάθε φορά όμως είναι μοναδική.

Μετράω θωρακικές συμπιέσεις και αντιλαμβάνομαι πως λόγω του στρες έχω πιο γρήγορο ρυθμό από αυτόν που πρέπει. Σα να ήθελα υποσυνείδητα μέσω της ταχύτητας των συμπιέσεων να την κάνω να σηκωθεί… Ξέρω όμως ότι δε συμβαίνει έτσι και επιβραδύνω. Συμπιέζω τον θώρακά της με συχνότητα 100 με 120 το λεπτό. Ακούω μια σειρήνα. «Έρχεται το ΕΚΑΒ» σκέφτομαι. «Ωραία, έφτασε γρήγορα ο απινιδωτής – οι πιθανότητες είναι υπέρ μας». Η σειρήνα πλησιάζει κι εγώ κάνω ακατάπαυστα συμπιέσεις – βλέπεις λόγω COVID19 οι εμφυσήσεις δεν εφαρμόζονται πια. Μπροστά μου σταθμεύει η μοτοσυκλέτα ταχείας ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ. Την οδηγεί ο Τακης  συνεκπαιδευτής και συνοδοιπόρος μου στις εκπαιδεύσεις, μα προ πάντων δάσκαλός μου στην προνοσοκομειακή αντιμετώπιση ανακοπής και τραύματος. Ανακουφίζομαι στιγμιαία. «Θα συνεργαστούμε καλά», σκέφτομαι. Ο Τάκης με βλέπει να εφαρμόζω συμπιέσεις και ξέρει πως έχουμε αντίπαλο τον χρόνο. Φέρνει το μαγικό μηχάνημα: Τον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή. Του λέω: «Με το που τον ετοιμάσεις, πες μου να κόψω τα ρούχα». Ζητάω από την Ελένη, τη συνεργάτιδά μου, να βγάλει το ατραυματικό ψαλίδι από τη θήκη που έχω στο αλεξίσφαιρό μου, καθώς τα δικά μου χέρια συμπιέζουν συνεχώς τον θώρακα της γυναίκας. Κάθε συμπίεση μετράει. Ο ιδρώτας ποτάμι, μπαίνει στα μάτια μου και με τσούζουν. Ο Τάκης έτοιμος, ο απινιδωτής δίνει ήδη εντολές για την τοποθέτηση των ηλεκτροδίων. Κόβω με το ψαλίδι τη μπλούζα της και κολλάμε τα αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια. «Γίνεται ανάλυση καρδιακού ρυθμού, μην αγγίζετε τον ασθενή», λέει η ρομποτική φωνή του απινιδωτή. Το έχω κάνει και αυτό εκατοντάδες φορές σε εκπαιδεύσεις… «Συνιστάται απινίδωση», λέει το μηχάνημα και ο Τάκης τη δίνει. Το σώμα της τινάζεται. Ξανά τα χέρια μου επάνω στον θώρακα. «Και 1 και 2 και 3»…

Ο Τάκης προσπαθεί με αγωνία να φλεβοκεντήσει. Δε βρίσκει φλέβα, όμως δεν εγκαταλείπει. Μια νοσηλεύτρια που περνά τυχαία έρχεται να μας βοηθήσει. Στον δρόμο κανένας δεν περισσεύει… Συμπιέζω εγώ, αερίζει με μάσκα ασκού η νοσηλεύτρια, ο Τάκης ψάχνει φλέβα και τελικά τη βρίσκει και η Ελένη μας δίνει υλικά. Ακούω δεύτερη σειρήνα. «Η κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ», σκέφτομαι. Το ασθενοφόρο παρκάρει και μαζί με 2 διασώστες κατεβαίνει η Nατάσα γιατρός καρδιολόγος του ΕΚΑΒ, ομοίως δασκάλα και συνεκπαιδεύτριά μου και στην ανακοπή και το τραύμα. Κατεβάζουν υλικά, ορούς, φάρμακα, το μόνιτορ, ένα σωρό τσάντες. Είμαστε 7 άνθρωποι που δίνουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό πάνω από τη γυναίκα τώρα. Το πεζοδρόμιο της Έλληνος Στρατιώτου θυμίζει κάτι από Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών… Βρίσκουν φλέβα, τοποθετούν ορό, η Νατάσσα, ο Τάκης και οι υγειονομικοί συνεργάζονται στην εξειδικευμένη πλέον υποστήριξη ζωής. Φιαλίδια, σύριγγες, μετρούν χρόνους… Η Νατάσσα διασωληνώνει με επιτυχία και ο αερισμός με τη μάσκα ασκού γίνεται πιο αποτελεσματικός. Αλλάζω ρόλους με τον έναν διασώστη. Αυτός συμπιέσεις, εγώ αερίζω. Βλέπεις, η κούραση επηρεάζει την ποιότητα των συμπιέσεων και αυτό είναι εις βάρος του θύματος. Στην καρπα δε χωρούν εγωισμοί… Η Ελένη κρατά τον ορό και βοηθά με τα υλικά, ο Τάκης χειρίζεται τον απινιδωτή και μαζί με τους υπόλοιπους χορηγούν τις αδρεναλίνες κλπ. Aλλάζω ξανά ρόλους με τον εκαβίτη και κάνω συμπιέσεις, ενώ αυτός αερίζει ασύγχρονα. Η ένταση είναι πάρα πολύ υψηλή. Είμαστε ήδη μισή ώρα εκεί και η γυναίκα δε δείχνει σημάδια ανάνηψης. Προσπαθώ να κάνω όσο πιο ποιοτικές θωρακικές συμπιέσεις μπορώ. «Και 1 και 2 και 3»… Μετράω, γιατί με βοηθά να κρατάω τον σωστό ρυθμό. Καταφθάνει ο σύζυγος της γυναίκας. Η συνεργάτιδά μου η Ελένη τον απομακρύνει. Πάρα πολύ σκληρό, αλλά έτσι πρέπει να γίνει… «Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε όλοι μας για τη γυναίκα σου σε αυτό το πεζοδρόμιο φίλε» θα ψιθυρίσω αργότερα, γιατί εκείνη την ώρα έχω σημαντικότερα πράγματα από τα ανθρώπινα συναισθήματά μου να διαχειριστώ. Ο απινιδωτής κάνει ανάλυση. Τελειώνει και η Νατάσσα ψηλαφεί τον λαιμό της γυναίκας. «Πιάνω σφύξεις στην καρωτίδα», φωνάζει. Μέσα μου εγώ θέλω να ουρλιάξω από χαρά «την επαναφέραμε», όμως σκέφτομαι το πόσο μακριά είμαστε ακόμη από τα χαμόγελα και συγκρατούμαι ψύχραιμος, συνεχίζοντας αδιάλειπτα τις συμπιέσεις. Ο Τάκης και οι άλλοι 2 διασώστες ετοιμάζουν την αναχώρησή μας. Μαζεύουν υλικά, φέρνουν τη σανίδα, το φορείο… Ένα χάος. Η Ελένη διαβιβάζει στο κέντρο μας με ένδειξη «επείγον». Πρέπει όλοι οι δρόμοι να ανοίξουν για εμάς. Ο εκφωνητής της Άμεσης Δράσης, Ηλίας ενεργοποιεί όλους τους αστυνομικούς που βρίσκονται στους δρόμους της Πάτρας εκείνη τη στιγμή. Έχουμε βάλει τη γυναίκα πάνω στο φορείο και πάμε για το ασθενοφόρο. Εγώ συνεχίζω συμπιέσεις –δεν πρέπει να διακοπούν ούτε για λίγο- άλλος κρατά τον ορό και το μηχάνημα, άλλος πακετάρει… Η γυναίκα είναι στο ασθενοφόρο και από πάνω της πλέον η γιατρός Natasha  και ο ένας διασώστης. Ο άλλος θα οδηγήσει. Ο Τακης στη μηχανή του. Τρέχουμε με την Ελένη στο περιπολικό μας. Η συνοδεία ξεκινά. Φάροι σειρήνες, ο ασύρματος ουρλιάζει. Οδηγώ με 140 σφύξεις. Η αγωνία, η ένταση και ο ιδρώτας με έχουν λούσει. Κοιτάζω καθρέφτες, πίσω μου συνεχώς η κινητή μονάδα. Ο Τάκης μαζί με τη ΔΙΑΣ αναδιπλώνουν στα φανάρια. Παραλιακή, Γούναρη, Καλαβρύτων, Νοσοκομείο. Μπαίνουν και πάνε προς τα επείγοντα. Η γυναίκα έχει δικό της καρδιακό ρυθμό… Αναφέρω άφιξη στο κέντρο, αλλά δε μπαίνω μαζί τους. Οδηγώ αργά προς τη μίνι περιμετρική και τα μάτια μου γεμίζουν. Πολλή η ένταση… Ξεκινούν τα τηλέφωνα. Ενημέρωση ηγεσίας, ερωτήματα διαδέχονται τις απαντήσεις και αυτές νέα ερωτήματα. Κυρίως μέσα μου.

Από εχθές έχω δεχθεί πολλά τηλεφωνήματα και μηνύματα από συναδέλφους, φίλους, συγγενείς. «Ήρωες», «Μπράβο σας», «Απίστευτοι», «Τη σώσατε», «Περηφάνια» και πολλά, πολλά άλλα. Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν το πόσο αθόρυβα και ταπεινά προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου, επιλέγοντας κατά καιρούς να προβάλλω συγκεκριμένα μηνύματα και όχι εμένα. Αυτό επιλέγω να κάνω και τώρα: Το μήνυμα είναι η διάδοση της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης. Η εκπαίδευση ανθρώπων στη βασική υποστήριξη ζωής και η δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων ανανηπτών στην πόλη μου και στη χώρα μας. Μόνο έτσι θα εξασφαλίζουμε ότι δίπλα στο επόμενο θύμα ανακοπής θα βρεθεί ένας «Λάμπρος» για να κερδίσει χρόνο μέχρι την άφιξη των ειδικών του ΕΚΑΒ. Πρεσβεύω και διαδίδω την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και την προνοσοκομειακή αντιμετώπιση τραύματος σε κάθε άνθρωπο που συναντώ στον προσωπικό και επαγγελματικό μου κύκλο. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω πάση δυνάμει… Εμείς δεν κάναμε τίποτε παραπάνω από τη δουλειά μας. Το καθήκον μας. Ήμασταν απλοί κρίκοι στην επονομαζόμενη «αλυσίδα επιβίωσης». Η γυναίκα αυτή είναι η «ηρωίδα», η «απίστευτη», καθώς δίνει τη μεγαλύτερη, τη δυσκολότερη και τη σκληρότερη μάχη της ζωής της. Η σκέψη μου, οι ευχές και οι προσευχές μου αυτές τις ώρες είναι τόσο κοντά της, όσο κοντά της ήμασταν και οι 7 άνθρωποι που βοηθήσαμε εχθές στην υποστήριξη προς την ανάνηψή της.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι Γερμανοί εξέφρασαν αδυναμία για άμεση διάθεση σύγχρονων τορπιλών για τα υποβρύχια

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Αποκάλυψη που θα συζητηθεί

Συνεχίζεται η προκλητική στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας. Το Βερολίνο έχει πάρει τις αποφάσεις του και πλέον όπως είναι ολοφάνερο, στέκεται στο πλευρό της Τουρκίας. 

Από την μία πιέζει τις Βρυξέλλες να μην καταρτηθεί λίστα κυρώσεων κατά Ερντογάν και από την άλλη, θέλει να ”σύρει” την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις. 

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, που ακόμα δεν έχουν διαψευστεί από το Βερολίνο, η Γερμανία ζητάει και μερική απόσυρση δυνάμεων από τα νησιά του Αιγαίου. 

Το ”θρίλερ” με τα εξοπλιστικά 

‘Υπόγειος πόλεμος” με διπλωματικές διαστάσεις έχει ξεσπάσει για την απόκτηση του απολύτως αναγκαίου πολεμικού υλικού. Ενώ η Γαλλία από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η ελληνο-τουρκική κρίση, έσπευσε να αποστείλει τεχνικούς στην Αθήνα για να τσεκάρουν τους γαλλικής κατασκευής πυραύλους (scalp, Exocet και Mika ), που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο, ώστε ανα πάσα στιγμή να είναι αξιόμαχοι εάν απαιτηθεί να χρησιμοποιηθούν, την ίδια στιγμή η Γερμανία εξέφρασε αδυναμία για άμεση διάθεση σύγχρονων τορπιλών για τα υποβρύχια 214 που ζήτησε η Αθήνα, σύμφωνα με τον Δήμο Βερύκιο για το ieidiseis.gr

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένη πληροφορία, η Γερμανική κατασκευάστρια εταιρία δηλώνει ότι δεν διαθέτει ετοιμοπαράδοτες τορπίλες και δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει ανάλογο ελληνικό αίτημα τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο.

Η απροθυμία της Γερμανικής εταιρίας να εξυπηρετήσει τις άμεσες ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ερμηνεύεται περισσότερο ως ”διπλωματική” παρά ως ”εμπορική” και συσχετίζεται άμεσα με την πρωτοβουλία της Καγκελαρίας για εξεύρεση διπλωματικής λύσης και έναρξη Ελληνοτουρκικών συνομιλιών για εκτόνωση της έντασης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. 

Και όλα αυτά, ενώ το Πεντάγωνο σχεδιάζει την επόμενη ημέρα. Όπως σας αποκάλυψε χθες το Πενταπόσταγμα, λίστα με τα οπλικά συστήματα που θα πρέπει να προμηθευτούν οι ΕΔ από εδώ και στο εξής περιλαμβάνει και αυτά τα οποία ανακοίνωσε προ ημερών και ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Τα νέα όπλα αλλά και αυτά που χρήζουν αναβάθμισης στα οποία έγινε εκτενής αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μεταξύ άλλων:

– Νέες φρεγάτες. Το Ναυτικό χρειάζεται συνολικά 6 (οι δύο με δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής). Στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι εκκινούν οι διαδικασίες για την αγορά τεσσάρων.

– Ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα για το ΠΝ. Εχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την αγορά τεσσάρων M60-R (Romeo).


– Εκσυγχρονισμός των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

– Ενίσχυση με μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Αμυνας προσανατολίζονται στην αγορά τουλάχιστον μίας μοίρας F-35 από το 2024 και μετά.

– Αναβάθμιση των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

– Ενίσχυση με τεθωρακισμένα οχήματα μάχης για τον Στρατό Ξηράς.

– Ενίσχυση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s) και για τους τρεις κλάδους. 

pentapostagma.gr

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο κακός χαμός στο δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Αχαΐας – Πιάστηκαν στα χέρια! BINTEO

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Εκτός ελέγχου η κατάσταση χθες το βράδυ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Αχαϊας.

Στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος μεταφοράς της λαϊκής αγοράς από την οδό Φλέμινγκ στην οδό Φιλοποίμενος για όσο διάστημα διαρκέσουν τα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού, πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κάτω Αχαΐας, Ευάγγελος Τησαρχόντος, ο οποίος είχε «ζωηρή» αντιπαράθεση με τον αντιδήμαρχο και πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Κυριάκο Ορλώφ, όσον αφορά στην μονιμότητα λειτουργίας της λαϊκής αγοράς.

Την ώρα της συζήτησης και ενώ τον λόγο είχε ο κ. Τησαρχόντος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαζαρακίου σηκώθηκε και τον χτύπησε με γροθιά στο στήθος με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανζουρλισμός.

Μάλιστα, το επεισόδιο συνεχίστηκε και στο προαύλιο όπου ο κ. Τησαρχόντος δέχτηκε εν νέου επίθεση από το ίδιο άτομο, ενώ έληξε χάρη στην επέμβαση των πιο ψύχραιμων.

Το περιστατικό καταδικάστηκε από το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο συνέχισε να συνεδριάζει παρά το γεγονός ότι είχαν αποχωρήσει αρκετοί σύμβουλοι.

Να σημειωθεί πως μετά το περιστατικό ακολούθησαν αλλεπάλληλες «εκρήξεις» με ανταλλαγή ακατανόμαστων εκφράσεων, ενώ ο κ. Τησαρχόντος υπεβαλε μήνυση σε βάρος του προέδρου της κοινοτητας Μαζαρακίου κ. Δημόπουλου.

Τα επεισόδια που ξεκινούν στο 1: 37′:50”

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ14 ώρες πριν

Προμηθέας: Στην Πάτρα ο πρώτος τίτλος στην ιστορία της πόλης

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες πριν

Συγκλονίζει η περιγραφή του αστυνομικού που προσπαθούσε να επαναφέρει τη γυναίκα στην Αγία Σοφία – “Στον δρόμο κανένας δεν περισσεύει… “

ΚΟΙΝΩΝΙΑ15 ώρες πριν

Οι Γερμανοί εξέφρασαν αδυναμία για άμεση διάθεση σύγχρονων τορπιλών για τα υποβρύχια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ18 ώρες πριν

Ο κακός χαμός στο δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Αχαΐας – Πιάστηκαν στα χέρια! BINTEO

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες πριν

Αχαΐα: Βρήκαν χασισοφυτεία με 710 δενδρύλλια σε Καλαβρυτοχώρι

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες πριν

Πάτρα: Κατέληξε στο νοσοκομείο η 54χρονη Αναστασία Παπαμιχαλοπούλου, που κατέρρευσε στη λαϊκή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ22 ώρες πριν

Επικό μπουγέλο στον Μάκη Γιατρά από τους παίκτες του! ΒΙΝΤΕΟ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ22 ώρες πριν

«Προσοχή το Σάββατο»! Προειδοποίηση για ισχυρά φαινόμενα

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες πριν

ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ PRACTIKER ΠΑΤΡΑΣ- Σεκιουριτάς “ανακρίνει” πελάτη για κλοπή! Δεν καλεί την αστυνομία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ1 ημέρα πριν

Η δικαίωση του Αγραβάνη: “Έμεινα για να πάρω έναν τίτλο, είμαι περήφανος”

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

ΑΧΑΪΑ: Δύο μαθητές νηπιαγωγείου σε καραντίνα! Νοσηλεύεται στο Ρίο με κορονοϊό η μητέρα τους

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Διευθύντρια κάλεσε την Πυροσβεστική και έσπασε τα λουκέτα! Εβαλε άλλα… για να ναι ανοιχτή η πόρτα! Αστυνομία σε δύο σχολεία!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Σοβαρό οικογενειακό επεισόδιο στο Ακταίο της Πάτρας- Άνδρας με μαχαίρι

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Εκατομμυριούχος Πατρινός ενδιαφέρεται να αγοράσει την Αγγλικανική Εκκλησία – Αγόρασε ήδη ξενοδοχείο – συζητά και για άλλο – ΦΩΤΟ

ΚΟΣΜΟΣ4 ημέρες πριν

Βερολίνο προς Παρίσι: «Μην στηρίζετε την Αθήνα γιατί παίρνουν αέρα και δεν υποχωρούν όσο θέλουμε»

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Λουκέτο σε 39 σχολεία της Πάτρας- Συνεχίζονται οι καταλήψεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Νέα τροπή – Αυτοκτονία δείχνουν τα μηνύματα της 30χρονης που έπεσε σε χαράδρα στον άνδρα της

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

Αυτή είναι η 43χρονη φαρμακοποιός που αγνοείται στο Μουζάκι μετά την επέλαση του «Ιανού»

ΖΩΗ5 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Ποιος άνω των 50 δεν είχε διασκεδάσει σε αυτήν την κορυφαία DISCO στην παραλιακή; ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ -TΩΡΑ: Συναγερμός σε ΕΚΑΒ και Αστυνομία! Επαθε καρδιακό επεισόδιο στην Αγίας Σοφίας – ΦΩΤΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ18 ώρες πριν

Ο κακός χαμός στο δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Αχαΐας – Πιάστηκαν στα χέρια! BINTEO

ΚΟΙΝΩΝΙΑ5 ημέρες πριν

Καίνε ξανά το ΚΥΤ της Σάμου! – Νέα φωτιά εντός του περιφραγμένου χώρου – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ7 ημέρες πριν

nEUROn: Η “φονική απάντηση” της Ελλάδας απέναντι στα τουρκικά Bayraktar

ΚΟΙΝΩΝΙΑ7 ημέρες πριν

Άσκηση στον Έβρο: Και όμως οι Έλληνες με LEO2A4 νίκησαν τους Αμερικανούς με Μ1Α2 ABRAMS! – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ7 ημέρες πριν

“Ιανός”: Δύο νεκροί από την κακοκαιρία – Μεγάλες ζημιές και προβλήματα – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα πριν

Γέμισε αφρούς η παραλία στις Φρίκες στην Ιθάκη – ΒΙΝΤΕΟ

ΖΩΗ1 εβδομάδα πριν

Ζάκυνθος: Το βίντεο του Νίκου Μαρούδα, μέσα από σκάφος εν μέσω κακοκαιρίας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Κακοκαιρία ”Ιανός”: Κρίσιμες οι επόμενες εννέα ώρες – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα πριν

“Ιανός”: Ο κυκλώνας έφτασε στη Δυτική Ελλάδα – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ιόνιο, Αχαΐα, Ηλεία – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ1 εβδομάδα πριν

“Ιανός”: Με άγριες διαθέσεις καταφτάνει η κακοκαιρία – Ποιες περιοχές θα “χτυπήσει” – Δείτε LIVE πώς κινείται

Facebook Patratora

Διαφήμιση
Διαφήμιση