Συνδεθείτε μαζί μας

ΖΩΗ

Στις 20 Οκτωβρίου η Πάτρα βάφεται πάλι ροζ! Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το φετινό Pink the city

Δημοσιεύθηκε

στις

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 , η Πάτρα για μια ακόμα φορά θα γίνει ροζ, μέσα από ένα πολυπληθές ποτάμι, που θα αποτελούν γυναίκες άνδρες και παιδιά. Το Pink the City θα  χρωματίσει την πόλη, στο πλαίσιο ενός περιπάτου ζωής και αισιοδοξίας.

Το Pink τhe City είναι μια διοργάνωση που κάθε χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερους και στην «αιχμή» της βρίσκεται η σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.

 Και εκτός αυτού ενισχύει τα οικονομικά του Συλλόγου μέσα από τη συμμετοχή του καθενός από εμάς, ούτως ώστε να μπορεί να στηρίζει πρακτικά και ψυχολογικά τη γυναίκα που νόσησε. Αυτός ο περίπατος είναι ένα συμβολικό πέρασμα από  τη διάγνωση ως την ίαση και πολλά ακόμα.

Η συμμετοχή της δράσης, που πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 2013 και συνεχίζει αδιάλειπτα, παρουσιάζει ανοδική πορεία κάθε χρόνο. Το 2018 περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην συμβολική πορεία του 1,5 χλμ στο κέντρο της Πάτρας.

Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού, Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας, απευθύνει κάλεσμα για ένα συμβολικό περίπατο στις 10.30 το πρωί της Κυριακής 20 Οκτωβρίου, από την Πλατεία Υψηλών Αλωνίων ως το Μώλο της Αγίου Νικολάου:

Στις γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο μαστού να βγουν στον ήλιο, στον αέρα και στο φως και να διατρανώσουν την πίστη και την ελπίδα τους στην ζωή και την δύναμη της.

Στο γενικό πληθυσμό, να έλθει και να περπατήσει μαζί με τις γυναίκες που έχουν βιώσει την εμπειρία του καρκίνου του μαστού, από τα Ψηλά Αλώνια ως το Μόλο της πόλης, συμβολίζοντας τα βήματα από το σκοτάδι, την κατάθλιψη και την αρρώστια στη ζωή, την ελπίδα και το φως.

Λιολιώ Κολυπέρα: Μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας!

Για τη φετινή διοργάνωση, τους στόχους και τις προσδοκίες του Άλμα Ζωής Πάτρας μίλησε στο thebest η πρόεδρός  του Λιολιώ Κολυπέρα.

*Πέρυσι στο pink the city οι συμμετοχές ξεπέρασαν το προηγούμενο της προπέρσινης χρονιάς. Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν το κέντρο της Πάτρας μεταφέροντας το μήνυμα της πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού. Ποιες είναι οι προσδοκίες και οι στόχοι σας για τη φετινή διοργάνωση;

Από το 2013 που διασχίσαμε τη Γέφυρα, εγκαινιάζοντας τους συμβολικούς μας περιπάτους, με 1.000 άτομα δίπλα μας, στόχος μας είναι να χτίζουμε γέφυρες επικοινωνίας και αλυσίδες ζωής, να ενώνουμε τις φωνές μας με τον κόσμο, για να ακουστεί το ηχηρό μήνυμά μας ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Κάθε χρόνο ξεπερνάμε τον πήχη των προσδοκιών μας, φθάνοντας το 2018 στους 11.000 συμμετέχοντες, πολλοί από τους οποίους ταξίδεψαν από άλλες πόλεις και χωριά, για να γίνουν μέρος του αγώνα μας. Έτσι και φέτος, στοχεύουμε να σπάσουμε το ρεκόρ συμμετοχών, να προσελκύσουμε περισσότερες γυναίκες και άνδρες, όχι μόνο από την Πάτρα, αλλά και από όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Πελοπόννησο και τα κοντινά Ιόνια νησιά. Διότι στο ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας απευθύνονται γυναίκες από τις περιοχές αυτές. Όπως έχουμε τα γραφεία και την αγκαλιά μας ανοιχτή για τις γυναίκες αυτές, έτσι και το Pink the City είναι μια εκδήλωση ανοικτή, που δεν περιορίζεται στους κατοίκους της Πάτρας. Προσδοκούμε και αγωνιζόμαστε ώστε το μήνυμα της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού να ακουστεί, μέσα από το Pink the City 2019, από τα χείλη γυναικών και ανδρών και το «ροζ κύμα» μας να γιγαντωθεί και να κατακλύσει τους δρόμους της πόλης.

*Τα τελευταία χρόνια, μέσα από την έντονη δραστηριοποίησή σας κοινωνικά, με το σύλλογο Άλμα Ζωής, βλέπετε να έχει αλλάξει η νοοτροπία της σημερινής γυναίκας που μέσα στον κυκεώνα της καθημερινής ρουτίνας (εργασία, δουλειά, παιδιά, νοικοκυριό) , ίσως είχε αφήσει παραμελημένο τον εαυτό της; Έμαθε να φροντίζει την υγεία της;

Ένα από τα στοιχήματα του Συλλόγου ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας είναι η αποτελεσματική μετάδοση του μηνύματος της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, μέσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον μάλλον εχθρικό για τις γυναίκες οι οποίες καλούνται να ανταποκριθούν σε πολλαπλούς και απαιτητικούς ρόλους, παραμελώντας, συχνά, την υγεία τους. Γι’ αυτό το λόγο, αναπτύσσουμε ενημερωτικές δράσεις και πραγματοποιούμε δωρεάν κλινικές εξετάσεις, στις οποίες η προσέλευση των γυναικών είναι μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη. Από τα αιτήματα που δεχόμαστε από άλλους Συλλόγους και φορείς για ενημέρωση και πραγματοποίηση εξετάσεων, από την προσέλευση στο Κοινωνικό Ιατρείο που λειτουργούσαμε για τις ανασφάλιστες γυναίκες και από τον αριθμό των γυναικών που εξετάζονται και παραπέμπονται για περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις, στο πλαίσιο των δράσεων που πραγματοποιούμε κάθε χρόνο σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι, με τη βοήθεια του Συλλόγου μας, οι γυναίκες μαθαίνουν να φροντίζουν την υγεία τους, μαθαίνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.

Είμαστε περήφανες ως Σύλλογος που δυο λέξεις άγνωστες μέχρι τώρα, ο «γονιδιακός έλεγχος», φθάνουν στα αυτιά περισσότερων γυναικών, οι οποίες χρειάζεται να γνωρίζουν ότι υπάρχει αυτός ο τρόπος πρόληψης, σε περιπτώσεις μακρού ιστορικού καρκίνου του μαστού.

Δυστυχώς, όμως, η οικονομική κρίση έχει αποτελέσει σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την πρόσβαση των γυναικών στον προληπτικό τους έλεγχο, ενώ, ακόμα, υπάρχουν πολλές γυναίκες οι οποίες έχουν άγνοια ή και άρνηση να ακολουθήσουν τα απλά βήματα των προληπτικών τους εξετάσεων. Κυρίως σε πιο απομακρυσμένες περιοχές και σε κλειστές κοινωνίες, όπου ο καρκίνος αποτελεί ακόμα θέμα ταμπού, η έγκαιρη διάγνωση ή και η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού με τις ενδεδειγμένες ιατρικές μεθόδους. Γι’ αυτό και το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας θα συνεχίσει να πραγματοποιεί, σε κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδας, ενημερωτικές εκδηλώσεις από ειδικούς επιστήμονες, αλλά και μέλη του που έχουν βιώσει την εμπειρία του καρκίνου μαστού, ώστε καμία γυναίκα να μην αμελεί την υγεία της, ακόμα και μέσα στον κυκεώνα των καθημερινών υποχρεώσεων και των κοινωνικών αγκυλώσεων.

*Την περυσινή χρονιά στο ΑΛΜΑ Ζωής της Πάτρας πόσες γυναίκες απευθύνθηκαν για ενημέρωση, στήριξη και βοήθεια;

Ο Σύλλογός μας παρέχει πλήθος προγραμμάτων και υπηρεσιών στήριξης, ενημέρωσης και αλληλοβοήθειας. Κάνοντας έναν απολογισμό της περσινής χρονιάς:

·         στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, το οποίο περιλάμβανε 8 ενημερωτικές εκδηλώσεις, προσήλθαν και εξετάσθηκαν κλινικά 476 γυναίκες, εκ των οποίων 88 παραπέμφθηκαν για δωρεάν απεικονιστικές εξετάσεις (υπέρηχους και μαστογραφίες).

·         Στο Κοινωνικό Ιατρείο, που προσέφερε δωρεάν κλινικές εξετάσεις σε ανασφάλιστες γυναίκες, για το έτος 2018, εξετάσθηκαν 53 γυναίκες, με τις 24 εξ αυτών να παραπέμπονται για δωρεάν απεικονιστικές εξετάσεις.

·         Στο γραφείο μας δεχθήκαμε 164 κλήσεις, που αφορούσαν αιτήματα και ερωτήματα για τα δικαιώματα και τις παροχές που δικαιούνται γυναίκες πάσχουσες από καρκίνο μαστού (70 κλήσεις), αιτήματα για ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη (54 κλήσεις), αιτήματα για παροχή δωρεάν περούκας σε χημειοθεραπευόμενες γυναίκες (24 κλήσεις), ερωτήματα σχετικά με την εξέταση του γονιδιακού ελέγχου (9 κλήσεις), καθώς και 7 κλήσεις για άλλα ζητήματα.

·         Από την κοινωνική λειτουργό και την ψυχολόγο του Συλλόγου πραγματοποιήθηκαν 347 ωριαίες ατομικές και 88 ομαδικές συνεδρίες ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Να σημειώσουμε πως για την πιο ολοκληρωμένη παροχή στήριξης στα μέλη του Συλλόγου μας, παρέχουμε, από τον Ιούνιο 2018, δωρεάν νομική συμβουλευτική και από το Νοέμβριο του ίδιου έτους, εγκαινιάσαμε, με την παρουσία διατροφολόγου, το πρόγραμμα δωρεάν διατροφικών συμβουλών.

Το Pink the City είναι αναμφισβήτητα η δημοφιλέστερη διοργάνωση του Συλλόγου ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας. Ποιες άλλες κινήσεις εξωστρέφειας και δικτύωσης πραγματοποιείτε;

Το Pink the City αποτελεί μία εκδήλωση που έχει γίνει θεσμός για την Πάτρα και πραγματοποιείται τον Οκτώβριο, που είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, η παρουσία του Συλλόγου μας σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια, σε εκδηλώσεις άλλων Συλλόγων, σε διοργανώσεις κοινωφελών και ανθρωπιστικών σκοπών και στην τοπική κοινωνία γενικότερα είναι συνεχής και ακαταπόνητη.

Στο ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας θεωρούμε απαραίτητη την παρακολούθηση των συνεδρίων που διοργανώνονται, μεταξύ άλλων, από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.ΟΚ.), από την ECPC (Ευρωπαϊκή Ένωση Ασθενών με Καρκίνο), από το Διεθνές Πρόγραμμα Αλληλοβοήθειας «Reach to Recovery», την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO) και από τα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων. Σε αυτά συμμετέχουμε, πολλές φορές, με εισηγήσεις και σχολιασμούς, οι οποίοι δίνουν το στίγμα του Συλλόγου και μεταφέρουν ερωτήματα και ανάγκες των γυναικών με καρκίνο μαστού, που χρειάζεται να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν σε επίπεδο αποφάσεων.

Είμαστε ένας ενεργός Σύλλογος, που πιστεύει στις συνεργασίες με άλλους συλλόγους και φορείς, με κοινή στόχευση την προσφορά στον πάσχοντα συνάνθρωπο και την σωστή ενημέρωση της κοινότητας. Θέλουμε όλους τους Συλλόγους δίπλα μας και μάλιστα, για την επόμενη χρονιά, εξετάζουμε το ενδεχόμενο διμερών συνεργασιών με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Πέρα και πάνω απ’ όλα, το μήνυμά μας είναι η αγάπη για τη ζωή και αυτό το μήνυμα μόνο με εξωστρέφεια μπορεί να μεταδοθεί. Το να αγαπάς τη ζωή είναι κάτι που μαθαίνεται και η γνώση αυτή ξεκινά από το σχολείο. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να απευθύνω κάλεσμα σε όλα τα σχολεία, στους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, να βρεθούν δίπλα μας, στις 20 του Οκτώβρη, στο Pink the City, στην εκδήλωση που το μαύρο το κάνει ροζ!

Pink the City

Eίναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη διοργάνωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού στη Δυτική Ελλάδα. Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού, Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας, απευθύνει κάλεσμα για ένα συμβολικό περίπατο από την Πλατεία Υψηλών Αλωνίων ως τον Μόλο της Αγίου Νικολάου:

·  Στις γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο να διατρανώσουν την πίστη και την ελπίδα τους στην ζωή και την δύναμη της.

· Στο γενικό πληθυσμό, να έλθει και να περπατήσει μαζί με τις γυναίκες που έχουν βιώσει την εμπειρία του καρκίνου του μαστού, συμβολίζοντας τη διαδρομή από το σκοτάδι, την κατάθλιψη και την αρρώστια, στη ζωή, την ελπίδα και το φως.

Ο περίπατος αυτός προωθεί:

·  Tην αλληλεγγύη απέναντι στη γυναίκα που νοσεί ή έχει νοσήσει.

·  Την αξία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης  του καρκίνου του μαστού.

·  Την ευαισθητοποίηση των νέων.

·  Τον εθελοντισμό.

Ποιός είναι o σκοπός:

·  Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τον καρκίνο του μαστού.

· Απομυθοποίηση της ασθένειας.

·  Συγκέντρωση πόρων για διεξαγωγή προγραμμάτων από το Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας.

·  Αγορά και παροχή χρηστικών ειδών στην ανασφάλιστη-άπορη γυναίκα.

Η μπλούζα της φετινής διοργάνωσης

Info:

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019.

Αφετηρία: 10.30πμ μπροστά από το άγαλμα του Παλαιών Πατρών Γερμανού στα Υψηλά Αλώνια της Πάτρας.

Τερματισμός: Μώλος Αγίου Νικολάου.

Εκτός από την online εγγραφή σας, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να δηλώσετε συμμετοχή στο Pink the City 2019.

Στα γραφεία του συλλόγου (Γούναρη 37, Πάτρα) από την 4η Οκτωβρίου, καθημερινές και ώρες 09:00-16:00.

Στο περίπτερο του συλλόγου στην πλατεία Γεωργίου Α’ από 4 εως και 19 Οκτωβρίου (καθημερινές 10:00 – 14:00 και 17:00 με 21:00 καθώς και τα Σάββατα 10:00 – 14:00 εκτός Κυριακών).

Σε επιλεγμένα σημεία στην Πάτρα. (Θα ανακοινωθούν προσεχώς)

Με online εγγραφή χρησιμοποιώντας τις ειδικά διαμορφωμένες φόρμες της ιστοσελίδας pinkthecity.gr

*Μεγάλος χορηγός επικοινωνίας της φετινής διοργάνωσης PINK THE CITY 2019 είναι το THEBEST.GR που βρίσκεται πάντα στο πλευρό ανάλογων εκδηλώσεων στηρίζοντας επικοινωνιακά τη δράση και το έργο συλλόγων με ιδιαίτερο  κοινωνικό χαρακτήρα και αντίκρισμα.

www.almazoispatras.gr

Διαφήμιση
Σχόλια

ΖΩΗ

Επεισόδιο με τον Αλέξη Κούγια στα μπουζούκια στη Λάρισα – ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

«Ηρθε να ζητήσει τον λόγο, προστάτευσα την παρέα μου» – Δείτε το βίντεο
Επεισόδιο σημειώθηκε σε νυχτερινό κέντρο της Λάρισας, με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Κούγια. Ο γνωστός ποινικολόγος βρισκόταν εκεί με την παρέα του γιορτάζοντας τη νίκη με ανατροπή 2-1 επί του Βόλου στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της Super league 1.

Στο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας φαίνεται ο Αλέξης Κούγιας να έχει εκνευριστεί με κάποιον άνδρα ο οποίος έχει πλησιάσει το τραπέζι του και κάτι του λέει.

Αν και το βίντεο διακόπτεται απότομα σε αυτό ακριβώς το σημείο, ο Αλέξης Κούγιας, μιλώντας στο protothema.gr, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συμπλοκή όχι μάλιστα μόνο με τον άνδρα που φαίνεται στο βίντεο αλλά και με έναν ακόμη από το διπλανό τραπέζι, ο οποίος φέρεται να ενόχλησε τη συνοδό του δικηγόρου δευτερόλεπτα πριν.

«Ο ένας την ενόχλησε και τον απώθησα και ο φίλος του που ήταν δίπλα του, ήρθε να ζητήσει τον λόγο, οπότε αναγκάστηκα να απωθήσω κι αυτόν προκειμένου να προστατέψω την παρέα μου» εξηγεί ο γνωστός ποινικολόγος.

Ο Αλέξης Κούγιας πρόσθεσε ότι δεν γνώριζε τους δυο άνδρες, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για ένα ατυχές συμβάν απ’ αυτά που συμβαίνουν στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης συνήθως εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΖΩΗ

Άγιος Ανδρέας ο Τρυποτηγανάς! Γιατί ονομάζεται έτσι ο Πολιούχος της Πάτρας;

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Τελευταία μέρα του Νοεμβρίου, ή «Αγ’ Αντριά» όπως τον λεν, είναι του Αγίου Αντρέα, του επονομαζομένου «Τρυποτηγανά». Στη λαογραφία του τόπου μας ο Νοέμβριος ονομάζεται και Αντριάς, επειδή πιστεύεται ότι το κρύο αντρειεύει την ημέρα της γιορτής του Αγίου Ανδρέα.

Ο Άγιος Ανδρέας, ονομάζεται επίσης, και Τρυποτηγανάς, επειδή -καθώς έλεγαν οι παλιότεροι- τρυπούσε τα τηγάνια όσων δεν έκαναν τηγανίτες την ημέρα της γιορτής του.

Δεν είναι και παράξενο που η μέρα τούτη συνδυάστηκε με τηγανητές λιχουδιές, καθώς είναι μέρα γιορτινή που πέφτει σε περίοδο νηστείας και μάλιστα σε μια εποχή που βγαίνει το πρώτο λάδι της χρονιάς.

Στην Κρήτη, άλλωστε, με το πρώτο λάδι -όπως και με το τελευταίο- συνήθιζαν να φτιάχνουν λουκουμάδες και κουταλίτες για να γλυκαθούν και να το εγκαινιάσουν!

Όπως σημειώνει ο Νίκος Ψιλάκης («Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη», εκδόσεις Καρμανωρ) πως «Όποιος αρκείται στην ανάγνωση των συναξαρικών πηγών ίσως να μην κατανοήσει ποτέ γιατί συνδέθηκε με τα τηγάνια και τις τηγανίτες ο πρωτόκλητος μαθητής του Χριστού, ο ψαράς από τη Βησθαϊδά, που «όργωσε» τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διδάσκοντας το λόγο του Διδασκάλου του. Θα το κατανοήσει μόνον αν θυμηθεί τους ειδικούς διαιτολογικούς κανόνες που ισχύουν κατά τις περιόδους των τεσσαρακοστών (η εορτή του Αγίου Ανδρέα πέφτει μέσα στη σαρακοστή των Χριστουγέννων) και αν παράλληλα παρακολουθήσει τη ζωή των αγροτικών κοινωνιών του ελληνικού χώρου, που αυτήν την περίοδο καταπιάνονται με την (κοπιώδη) συλλογή του ελαιοκάρπου.»

Και συνεχίζει: «….Στα τέλη του μήνα, όμως, έπρεπε να έχουν αλεστεί οι πρώτες ελιές και να έχει φτάσει στο κάθε σπιτικό το καινούριο λάδι. Το τηγάνισμα κατά την ημέρα της γιορτής του Αγίου Ανδρέα (ή την παραμονή) έπρεπε να γίνει με λάδι από την καινούρια σοδειά. Η χρησιμοποίηση του καινούριου ελαιολάδου ενσωμάτωνε μια ιδιαίτερη τελετουργία. Συχνά έχυναν το λάδι στο τηγάνι σταυρωτά λέγοντας μιαν ευχή, όπως «καλοκατάλυτο» ή «και του χρόνου». Πιθανότατα πρόκειται για απήχηση των απαρχών, της συνήθειας να μοιράζονται οι πρώτοι καρποί της σοδειάς ή να προσφέρονται στους θεούς.

Οι απαρχές του ελαίου είναι ένα από τα πιο συγκινητικά έθιμα των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της Κρήτης. Στη Μεσαρά τ«το πρώτο λάδι της χρονιάς δεν πήγαινε στο σπίτι, αν δεν σταματούσε εκείνος που το μετέφερε στην εκκλησία και να ανάψει με αυτό καντήλια…». Στο Λάστρο Σητείας «από το πρώτο λάδι πήγαιναν οπωσδήποτε ένα μπουκάλι ή ένα μίστατο, ανάλογα με το τί μπορούσε ο καθένας, στην εκκλησία. Το μίστατο ήταν σταμνί με πλατύ στόμιο και έβαζε εφτά οκάδες λάδι. …..Με το πρώτο λάδι έπρεπε να ανάψουν και το καντήλι του κάθε σπιτικού στο εικονοστάσι.»

Εκτός από τις προσφορές στη θεότητα, το έθιμο απαιτούσε «μοίρασμα» των αγαθών που είχε στείλει η θεία ευλογία. Και ως καταλληλότερη μέρα γι’αυτό θεωρήθηκε η 30η Νοεμβρίου:

«πάσαι αι οικοδέσποιναι αφ’ εσπέρας της εορτής ταύτης, ή και την πρωϊαν κατασκευάζουν τηγανίτας ή μελομακαρόνες κτλ. Όστις δε δεν κάνει τοιούτους, τρυπά το τηγάνιόν του ο άγιος, όθεν και τρυποτηγανάς επικαλείται…»

«Του Άι Αντρέα όποια γυναίκα δεν ψήσει τηγανίτους θα τρυπήσει το τηγάνι…»

Στις περιοχές όπου παρασκεύαζαν τηγανίτες φρόντιζαν να προσφέρουν από ένα πιάτο σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια και, κυρίως, σε σπίτια που είχαν ανάγκη ή που δεν είχαν ελαιώνες. Η συνήθεια αυτή αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές απηχήσεις των εθιμικών απαρχών. Το ίδιο ακριβώς γίνεται σε πολλές περιοχές του ελληνικού χώρου με το πρώτο ψωμί της χρονιάς…..»

Αντίστοιχα καταγράφει κι ο Βασίλης Λαμνάτος («Οι μήνες στην αγροτική και ποιμενική ζωή του λαού μας»):

«Στις καλομέρες του Νοέμβρη γίνεται και το μάζεμα των ελιών, που θα δώσουν το πρωτολάδι κι απ’αυτό θα στείλουν οι νοικοκυραίοι ένα μπουκάλι στην εκκλησιά για το άναμμα των καντηλιών και για την ευλογία του παπά. Με το πρωτολάδι οι νοικοκυρές θα φτιάξουν πάλι και τηγανίτες και γλυκά, συνήθως χαλβά, για να τα μοιράσουν στη γειτονιά και σ’αυτούς που δεν έχουν λάδι. Θα τους δώσουν κιόλας και λίγο σ’ένα μπουκάλι, για να φτιάξουν καμιά λαχανόπιτα, να φάνε και να ευχηθούν και «του χρόνου πιότερο» ή «και του χρόνου να μην το χαρούν τα κιούπια».»

Ο λαογράφος μας Δημήτρης Λουκάτος («Φθινοπωρινά»), μάλλον παραβλέπει το ρόλο της αγροτικής/ελαιοπαραγωγικής ζωής καθώς και της θρησκευτικής (σαρακοστή, νηστεία) σε τούτο το έθιμο και κάπως αόριστα αναφέρει πως «ίσως και στις δικές μας λουκουμάδες να κρύβεται κάποια μαγικοθρησκευτική (και εξευμενιστική) προφύλαξη για τη σπορά, με εκπρόσωπο τον άγιο Ανδρέα, που έλαχε να «κλείνει» την όλη φθινοπωρινή περίοδο.» Και συνεχίζει γράφοντας πως «παραδίδεται, για τα παλαιότερα χρόνια των Πατρών, ότι συνήθιζαν να φτιάχνουν την παραμονή της γιορτής του αγίου Ανδρέα και «λαχανόπιτες», από τις οποίες έστελναν και στην εκκλησιά, για να μοιραστούν στους φτωχούς (εξευμενιστικό κι αυτό και ίσως νεκρολατρευτικό έθιμο των «πλακούντων»)».

Ο Λουκάτος καταγράφει, επίσης, πως τη μέρα αυτή «Κάτι που θυμίζει τα πολυσπόρια της γιορτής των Εισοδίων (δηλ. της ίδιας αγροτικής περιόδου) είναι αυτό που γίνεται στην Ήπειρο, να βράζουν καλαμπόκι («Αντριλούσια» ή «μπόλια») και να τα πηγαίνουν στην εκκλησιά να ευλογηθούν, ώστε ύστερα να τα μοιράσουν, για το καλό της χρονιάς, στον κόσμο. Στη Θράκη, έβραζαν επίσης, την ημέρα του Αγ. Αντρέα, σιτάρι με ζάχαρη, σταφίδες κλπ. (δηλ. πανηγυρικά κόλλυβα) και τα μοίραζαν στον κόσμο. Στην Ακαρνανία έβραζαν (και βράζουν ακόμα) πραγματικά «πολυσπόρια», όπως της Παναγιάς, το ίδιο δε και στη Θεσσαλία, όπου τώρα τα λένε «Αντραλούσια». Όλα αυτά δείχνουν μαγικο-παραγωγικές ενέργειες της εποχής (τέλος σποράς, αναμονή της βλαστικής γονιμοποίησης)….»

Ίσως τούτα τα πολυσπόρια να τα συνήθιζαν κυρίως σε μη ιδιαιτέρως ελαιοπαραγωγικές κοινωνίες, σε κοινωνίες που παρήγαγαν όσπρια και σιτηρά, καθώς ο Νοέμβριος είναι μήνας σποράς τούτων και ο Άγιος Αντρέας είχε τη φήμη, λόγω παρετυμολογίας του ονόματός του (Ανδρέας, ανδρείος, αντρειεύω) πως «αντρειεύει» το κρύο, την νύχτα (τη μεγαλώνει) και τα σπαρτά (τα μεγαλώνει, τ’αυξάνει). Αναφέρει ο Γεώργιος Μέγας («Ελληνικές γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας») πως «Για να ενισχύσουν την αύξηση των σπαρτών και την καρποφορία, οι γεωργοί βράζουν, όπως και κατά τα Εισόδια της Θεοτόκου, πολυσπόρια (καλαμπόκι και στάρι μαζί) και «τα πάνε στην εκκλησία και τα διαβάζει ο παπάς’ τό ‘χουν σε καλό, όπως λέγουν, να τα βλογήσει ο Θεός, να γίνουν περισσότερα παρέκεια. Τα μοιράζουν στα σπίτια, για ν’ αντρειωθούν τα σπαρτά.» (Ήπειρος).

Συνέχισε να διαβάζεις

ΖΩΗ

Τουλάχιστον στις «τσόντeς» πάμε καλά: Υποψήφια για το «Όσκαρ» καλύτερης ξένης ερωτικής παραγωγής μια ελληνική ταινία

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Η «αφρόκρεμα» της βιομηχανίας των ερωτικών ταινιών αναμένεται να δώσει το «παρών» στα «Όσκαρ» στις 25 Ιανουαρίου στο Λας Βέγκας και ανάμεσα στους υποψήφιους είναι και μια παραγωγή του Έλληνα βασιλιά του πορνό, Δημήτρη Σειρηνάκη.

Το 2018 ο διαγωνισμός των Διεθνών Ερωτικών Βραβείων διεξήχθη στην Αθήνα, όπου εκκεντρικές παρουσίες, κορίτσια με σούπερ μίνι και οι καλύτεροι του είδους, βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο για να παραλάβουν το βραβείο τους ή απλώς να μαγνητίσουν τα βλέμματα με τις παρουσίες τους.

Η διοργάνωση έφερε την «υπογραφή» του Δημήτρη Σειρηνάκη και της εταιρείας Sirina, η οποία ανέλαβε να φέρει τα μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας του πορνό, όπως του μεγάλου πορνοστάρ και πλέον παραγωγού και σκηνοθέτη Ρόκο Σιφρέντι, καθώς και να διοργανώσει ένα μεγάλο πάρτι, όπου οι καλεσμένοι είχαν δώσει έως και 100 ευρώ για να παρακολουθήσουν.

Φέτος, ο διαγωνισμός διοργανώνεται στην πόλη όπου όλα επιτρέπονται, στο λαμπερό Λας Βέγκας, με μια μάλιστα ελληνική συμμετοχή, αυτή της εταιρίας Sirina του Δημήτρη Σειρηνάκη που είναι υποψήφια για το Όσκαρ «Καλύτερης ξένης παραγωγής» με την ταινία Filthy Rich Games.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΖΩΗ

5 ακαταμάχητα στυλ με κολάν εγκυμοσύνης, το δεύτερο είναι ό,τι πιο hot κυκλοφορεί!

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Η περίοδος της εγκυμοσύνης για μια γυναίκα δεν είναι τόσο ρόδινη, όπως την περιέγραφαν παλιά. Πλέον, ολοένα και περισσότερες φωνές μιλούν με θάρρος για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα σε αυτό το τόσο απαιτητικό χρονικό διάστημα στη ζωή της που είναι γεμάτο αλλαγές και συναισθηματικές μεταπτώσεις. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό για την ψυχολογία της να αισθάνεται όμορφα, να είναι κομψή και να συνειδητοποιεί ότι μπορεί να αναδείξει τα δυνατά σημεία του κορμιού της ακόμα και με φουσκωμένη κοιλίτσα. Παράλληλα, το να νιώθει άνετα είναι και αυτός ένας στόχος που πρέπει να επιτευχθεί. Κάπως, έτσι, κερδίζουν συνεχώς έδαφος τα ρούχα εγκυμοσύνης που είναι μεν casual, όμως είναι και η τελευταία λέξη της μόδας.

 Κλασική περίπτωση τα κολάν εγκυμοσύνης. Έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αγκαλιάζουν την κοιλίτσα χωρίς να την πιέζουν και ταυτόχρονα να αναδεικνύουν τις θηλυκές καμπύλες της εγκύου. Και όλα αυτά δίνοντάς της άνεση και ένα αίσθημα ελευθερίας στην καθημερινότητα. Πώς, όμως, μπορείτε να φορέσετε τα κολάν εγκυμοσύνης, για να είστε απόλυτα μέσα στη μόδα;

Με άσπρο τοπ

Για τους καλοκαιρινούς μήνες, σας προτείνουμε ένα απλό αλλά διαχρονικό στυλ που ταιριάζει σε όλες τις ώρες. Ένα κολάν σε κάποιο μοντέρνο χρώμα, όπως ξεβαμμένο τζιν, με ένα στενό τοπ από πάνω. Από το πρωί για καφέ μέχρι μια βραδινή βόλτα είναι ένα στυλ που δεν χάνει ποτέ την αισθητική του αξία.

Με sneakers και φόρεμα

Η τάση που ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη και πλέον έχει κατακλύσει και την Ελλάδα είναι τα sneakers με φόρεμα. Η ανάγκη για άνεση δεν είναι κάτι που επιζητούν μόνο οι έγκυοι, αλλά κάθε γυναίκα που τρέχει και δουλεύει όλη μέρα. Έτσι, δεν θα φαίνεστε καθόλου παράταιρη με αυτό το στυλ, τουναντίον θα μοιάζετε ότι ενσωματώνετε την τελευταία λέξη της μόδας στο ντύσιμό σας. Ένα λεπτό κολάν-καλσόν, ένα φόρεμα σε γραμμή Α και λευκά sneakers όχι μόνο θα σας δίνουν αέρα fashionista, αλλά και θα τραβούν τα βλέμματα πάνω σας όποια ώρα και αν τα φορέσετε.

Με καρό πουκάμισο

Το καρό πουκάμισο είναι ένας εύκολος τρόπος να υιοθετήσετε το ανδρόγυνο look και φοριέται από όλες τις γυναίκες που λατρεύουν το sporty chic στυλ. Για την εγκυμοσύνη είναι μια εξαιρετική επιλογή, επειδή τα καρό μοτίβα μικραίνουν οπτικά την κοιλιά, ενώ και το πουκάμισο πέφτει νωχελικά στο σώμα, χωρίς όμως να το παχαίνει.

Με γόβες και μπλούζα σε γραμμή Α

Υπάρχουν κάποιες τυχερές γυναίκες που αντέχουν τα ψηλοτάκουνα ακόμα και την περίοδο της εγκυμοσύνης. Για αυτές τις γυναίκες, το ντύσιμο για βραδινή έξοδο γίνεται παιχνιδάκι. Οι γόβες μακραίνουν και λεπταίνουν χωρίς καμία προσπάθεια το πόδι, το οποίο δείχνει ακόμα πιο αδύνατο με ένα μαύρο κολάν. Μια μπλούζα σε γραμμή Α με μεγάλο ντεκολτέ είναι η ευκαιρία σας να σαγηνεύσετε τα βλέμματα με τη σέξυ πλευρά του εαυτού σας και μάλιστα χωρίς καν να φορέσετε φόρεμα!

Με τα ρούχα του συντρόφου σας

Θυμάστε την εποχή που του ζητούσατε το αγαπημένο του φαρδύ φούτερ ή ένα πουκάμισό του και δεν σας το έδινε, γιατί δεν έβλεπε το λόγο; Τώρα δεν πρόκειται να σας χαλάσει χατίρι κι εσείς θα δημιουργήσετε χωρίς κόστος ένα ξεχωριστό look που φοριέται παντού. Ένα χαχόλικο πουλόβερ, μια μακριά μπλούζα ή ένα αντρικό πουκάμισο με ένα τοπ από μέσα είναι ρούχα που θα θέλετε να τα κρατήσετε και μετά τον τοκετό!


 [A1]η φωτογραφία έχει link

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ3 ώρες πριν

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες πριν

Τροχαίο με δίκυκλο στη Γλαύκου και Ευβοίας, στην Πάτρα – Ένας τραυματίας

ΚΟΣΜΟΣ3 ώρες πριν

Συγνητικό! Μωρό με κώφωση ακούει έκπληκτο τους γονείς του – ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες πριν

Τρεις ημέρες πεσμένη και αβοήθητη στο σπίτι της στην Πάτρα

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες πριν

«Βροχή» μολότοφ στην Πάτρα- «Φούντωσε» μπαλκόνι, κινδύνεψε αστυνομικός, έγιναν προσαγωγές- ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ – Σκαγιοπούλειο: Επεισόδιο σε μίνι μάρκετ – Βγήκαν μαχαίρια

ΚΟΣΜΟΣ1 ημέρα πριν

Αυτη είναι η καλλονή μπαλαρίνα που βρέθηκε νεκρή με μια μαχαιριά στην καρδιά

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

Πάτρα: Περιορίστηκε το κάπνισμα στα καταστήματα αλλά …μυρίζουν τουαλέτες και κουζινάκια!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 ημέρα πριν

62 χρόνια μετά την εγκατάλειψή της στο δημοτικό βρεφοκομείο Πάτρας, αναζητά τις ρίζες της

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Συνελήφθη 24χρονος στην Αχαΐα για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων μέσω διαδικτύου

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Βρήκαν χρήματα και ΣΚΡΑΤΣ σε πυλωτή πολυκατοικίας! Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Από τι πέθανε ο καθηγητής Πέτρος Περιμένης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 ημέρες πριν

Δύο αδέλφια άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο! – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Πότε και πού θα γίνει η πολιτική κηδεία του καθηγητή Πέτρου Περιμένη

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Πάτρα: Έσκαψαν και βγήκε καπνός! – Κινητοποίηση της πυροσβεστικής

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Πάτρα: Επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες στου Λαδόπουλου

ΖΩΗ4 ημέρες πριν

Επεισόδιο με τον Αλέξη Κούγια στα μπουζούκια στη Λάρισα – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 ημέρα πριν

62 χρόνια μετά την εγκατάλειψή της στο δημοτικό βρεφοκομείο Πάτρας, αναζητά τις ρίζες της

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Πάτρα: Ανήλικοι λήστευαν ανήλικους με την απειλή μαχαιριού

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Καταγγελία για βασανισμό κρατουμένου στις φυλακές Πάτρας

ΖΩΗ4 ημέρες πριν

Επεισόδιο με τον Αλέξη Κούγια στα μπουζούκια στη Λάρισα – ΒΙΝΤΕΟ

ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ2 εβδομάδες πριν

Γουρούνι κυνηγούσε τον ρεπόρτερ του Παπαδάκη – Τον δάγκωσε και ούρλιαζε στον αέρα – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Έδειραν φοιτητές σε συνέλευση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο! – ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Πάτρα: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τον 12χρονο που έπεσε στο κενό – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΣΜΟΣ3 εβδομάδες πριν

Βίντεο: Κορυφώνεται απόψε η εντυπωσιακή βροχή μετεωριτών – Εντυπωσιακό θέαμα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Σοκ! Νάρκωσε και βίασε 14χρονη σε οικοδομή! – ΒΙΝΤΕΟ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ4 εβδομάδες πριν

Πώς θα κινηθεί η «Βικτώρια» που θα χτυπήσει στην Δυτική Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Βίντεο ΧΘΕΣ – Παπάς παιδεραστής στην Κέρκυρα – Τον πήραν στο κυνήγι οι συγγενείς της ανήλικης

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες πριν

Πάτρα: Ο ισοβίτης ήταν τελικά… αθώος – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 μήνα πριν

Νεκρός 39χρονος στην Κόρινθο. Η στιγμή που τον βγάζουν απο το αυτοκίνητο – ΒΙΝΤΕΟ

Facebook Patratora

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση