Συνδεθείτε μαζί μας

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Καλοκαίρι, καιρός για mega yachts! – Η Πάτρα έχει προοπτικές, αλλά της λείπουν οι υποδομές

Δημοσιεύθηκε

στις

H Πάτρα έχει τη δυναμική για να πετύχει πολλά πράγματα στον θαλάσσιο τουρισμό. Αυτό είναι γνωστό. Το βασικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει την παραπάνω διαπίστωση είναι η πορεία της SaMMY και η απόφαση της πριν από μερικά χρόνια να ξεκινήσει αυτή την ολοένα και ανερχόμενη διαδρομή της από την Πάτρα, έχοντας σαν στόχο να κατακτήσει τις μαρίνες της χώρας, αλλά και της Μεσογείου. Η συνεργασία που έχει με τον ΟΛΠΑ, υποστηρίζοντας τεχνολογικά τη διαχείριση του χώρου ελλιμενισμού για mega yachts, στην ανατολική πλευρά του παλαιού λιμανιού, ανέδειξε την δυναμική που μπορεί να αποκτήσει η αχαϊκή πρωτεύουσα σε αυτό το αναπτυσσόμενο κομμάτι του τουρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα γιοτ που βλέπαμε το περασμένο καλοκαίρι να σταθμεύουν στον μώλο της Αγίου Νικολάου ήταν εκεί επειδή οι περισσότερες θέσεις του χώρου ελλιμενισμού του ΟΛΠΑ, ήταν κρατημένες από άλλα σκάφη που είχαν έρθει και αυτά στην Πάτρα.

Τα στοιχεία δείχνουν τριπλασιασμό

Τα στοιχεία μιλούν για τριπλασιασμό των σκαφών στo χώρο ελλιμενισμού των Mega Yachts του ΟΛΠΑ το 2018. Ο χώρος αυτός είναι σε θέση να φιλοξενήσει 17 σκάφη, ενώ άλλες 13 θέσεις υπάρχουν και στο χώρο του παλαιού λιμανιού, στον μόλο της Αγίου Νικολάου. Τα διερχόμενα σκάφη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς είχαν κατά μέσο όρο μήκος 22 μέτρα, ενώ το διάστημα που παρέμειναν στην Πάτρα ήταν δύο με τρεις ημέρες. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από την Ελλάδα ή  είχαν ελληνικές σημαίες, ένα μεγάλο ποσοστό τους Αγγλικές, ενώ υπάρχουν σκάφη που φτάνουν στην αχαϊκή πρωτεύουσα με προέλευση από Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία. Παρόλο που η Πάτρα παραμένει μία πόλη χωρίς υποδομές, εμφανίζει μία ανοδική πορεία στον τομέα των mega yahts, κάτι που μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιος μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της start up. Οι τάσεις είναι σαφώς ανοδικές και δείχνουν τι θα μπορούσε να είχε πετύχει η Πάτρα αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά και είχε τις αντίστοιχες υποδομές που έχουν άλλες πόλεις» τονίζει ο CEO & CO-Fοunder του SaΜΜΥ Γιάννης Κωστόπουλος. Η ανοδική αυτή τάση παρουσιάζεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που είναι σε ένα μεγάλο βαθμό φυσιολογικό και συμβαίνει και σε άλλες μαρίνες ή τουριστικά λιμάνια της χώρας. Η άνοδος αυτή θα συνεχιστεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα και το φετινό καλοκαίρι. «Η Πάτρα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να της είχαν δώσει σημαντική ώθηση στο ζήτημα του θαλάσσιου τουρισμού και στην προσέλευση σκαφών αναψυχής, αν τα είχε αξιοποιήσει καλύτερα» τονίζει ο κ. Κωστόπουλος. «Οι υποδομές για την υποδοχή και τον ελλιμενισμό των σκαφών είναι αρκετά κοντά στο κέντρο και στην αγορά της πόλης, κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο και δεν το έχουν άλλες πόλεις. Παράλληλα η Πάτρα, βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο ανάμεσα στις μεγάλες μαρίνες που υπάρχουν στην Αττική όπου ελλιμενίζονται τα περισσότερα σκάφη στην Ελλάδα, αλλά και το Ιόνιο που αποτελεί έναν από τους top προορισμούς του κόσμου για τα σκάφη αναψυχής».

Βραχνάς οι υποδομές

Η μεγάλη όμως αδυναμία της Πάτρας πάνω στο θέμα της προσέλευσης μεγάλων σκαφών έχει να κάνει με τις υποδομές της. Ακόμα και στην μαρίνα του ΟΛΠΑ δεν υπάρχει η δυνατότητα για παροχή wifi σύνδεσης, δεν υπάρχουν τουαλέτες και βασικές υπηρεσίες που είναι σχεδόν αυτονόητες σε άλλα τουριστικά λιμάνια και μαρίνες. Παρόλα αυτά χάρη στις προσπάθειες του ΟΛΠΑ τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκε μία σημαντική αύξηση στην πόλη. Με βάση όμως την δυναμική που θα μπορούσε να είχε η Πάτρα στον θαλάσσιο τουρισμό, εφόσον βελτίωνε τις υποδομές της, βρισκόμαστε αρκετά πίσω.

Η SaMMY

H SaMMY ως εταιρεία έχει δύο βασικούς πυλώνες με τους οποίους ασχολείται. Το ένα κομμάτι της αφορά τις κρατήσεις (booking) θέσεων ελλιμενισμού σκαφών σε μαρίνες και τουριστικούς λιμένες. Ήδη συνεργάζεται με 30 σημεία σε όλη την Ελλάδα και στόχος της είναι η επέκταση στο εξωτερικό, έχοντας κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το άλλο κομμάτι της αφορά την υποστήριξη και την διαχείριση μαρίνων, με γνώμονα την τεχνολογία και την τεχνογνωσία της. Από εδώ προκύπτει η συνεργασία της με τον ΟΛΠΑ, ενώ έχει παρουσία σε ακόμα δέκα σημεία της Δυτικής Ελλάδος και του Ιονίου. Οι άνθρωποι της είναι σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με παρόμοιες εταιρείες του εξωτερικού, με στόχο την συνεχή εξέλιξη της, αλλά και την αναβάθμιση της τεχνογνωσίας της. Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση διοργανώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο το 1o workshop διαχείρισης μαρίνων και τουριστικών λιμένων με χρήση των νέων τεχνολογιών, όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις με εταιρείες και φορείς του χώρου. Στο κάλεσμα της εταιρίας συμμετείχαν σημαντικοί φορείς τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό (Οργανισμός Λιμένος Πατρών, Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας, Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, Δήμος Δυτικής Αχαΐας κλπ.). Στο workshop εκτός των άλλων αναλύθηκε ο ρόλος που μπορεί να παίξει ο θαλάσσιος τουρισμός και ειδικότερα ο κλάδος του yachting και των μαρίνων στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.

6 εκατομμύρια σκάφη αναψυχής παγκοσμίως

Σύμφωνα με στοιχεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν περίπου 6 εκ. σκάφη αναψυχής, 4.500 μαρίνες με χωρητικότητα 1,75 εκατομμύρια θέσεις ελλιμενισμού, ενώ παράγεται ένας ετήσιος τζίρος της τάξης των 15 δις ευρώ γύρω από το yachting και τις δραστηριότητες των σκαφών αναψυχής, τροφοδοτώντας 303.000 θέσεις εργασίας. Η Πάτρα από τη στιγμή που αποδεδειγμένα έχει δυνατότητες και δυναμική πάνω στον τομέα αυτό γιατί επιτέλους δεν κάνει κάνει τα απαραίτητα βήματα για να τις αξιοποιήσει; Ιδού το ερώτημα.

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)

Διαφήμιση
Σχόλια

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: «Εφυγε» ο Νίκος Μηλιώνης

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

«Εφυγε» ξαφνικά απο την ζωή ο γνωστός συγκοινωνιολόγος και πολιτικός μηχανικός Νίκος Μηλιώνης.

Ο Νίκος Μηλιώνης εργαζόταν τα τελευταία χρόνια στο Μπακού του Αζερμπαιτζάν αλλά δεν είχε χάσει ποτέ την επαφή του με την Πάτρα και τα προβλήματα που την απασχολούσαν.

Ο θάνατός του ήταν ξαφνικός και αναπάντεχος. Εισήχθη μόλις χθες με ενόχληση στον θώρακα στο νοσοκομείο, οπότε και διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για αιματολογικής φύσης πρόβλημα, το οποίο ωστόσο έδειχνε να εξελίσσεται ομαλά.

Δυστυχώς εντελώς ξαφνικά κατέληξε σήμερα το μεσημέρι, λίγα λεπτά αφότου είχε μιλήσει τηλεφωνικά με φιλικά του πρόσωπα. O Νίκος Μηλιώνης ήταν εξαιρετικός επιστήμονας, ενώ αποτέλεσε ξεχωριστή παρουσία στα χρόνια της μεταπολίτευσης στα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως ως φοιτητής – συνδικαλιστής εκπροσωπούσε την παράταξη του Δημοκρατικού Αγώνα.

Ήταν οργανωμένος στην ΕΚΟΝ Ρήγας Φεράιος και διετέλεσε στέλεχος του ΚΚΕ εσωτερικού. Όταν πήρε το πτυχίο του μετέβη στον Καναδά, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές, για να επιστρέψει αργότερα πάλι την Πάτρα, όπου δημιούργησε ένα από τα σημαντικότερα μελετητικά γραφεία στο είδος του.

Αφήνει πίσω του ενα παιδί, τον μοναγιό του, Βασίλη που είναι φοιτητής στην Αθήνα. Η είδηση του θανάτου του έχει σοκάρει όλη την τοπική κοινωνία της Πάτρας και έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Σοκαριστικός τραυματισμός Αγρινιώτη αστυνομικού από σκύλο!

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Σοβαρά τραυματίστηκε, κάνοντας ποδηλασία στην περιοχή της Λυσιμαχίας, ο Αγρινιώτης Αστυνομικός, Υπαστυνόμος Β’, επικεφαλής της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Αγρινίου, Λάμπρος Σκουφής, όταν δέχτηκε άγρια επίθεση από σκύλο!

Μάλιστα νοσηλεύεται στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου υποβάλλεται σε χειρουργεία. Ο έμπειρος αστυνομικός της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. θα μπορούσε να έχει τραυματιστεί ακόμα πιο σοβαρά, ευτυχώς φορούσε κράνος και έφερε πλήρη ποδηλατικό εξοπλισμό.

Κατά την πτώση του η οποία προκλήθηκε από την επίθεση του σκύλου, υπέστη ραγίσματα και κατάγματα, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο facebook.

Από την πλευρά του ο 44χρονος αστυνομικός υπέβαλε μήνυση στον Αστυνομικό Σταθμό Γαβαλούς.

sinidisi.gr

Συνέχισε να διαβάζεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Ανήλικοι τσάκισαν στο ξύλο συνομήλικο τους!

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Άγριες διαθέσεις είχαν τρεις ανήλικοι στην Πάτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «μπούκαραν» στο σπίτι ενός συνομίληκού τους και αφού τον χτύπησαν, του άρπαξαν το κινητό και εξαφανίστηκαν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αιτία φαίνεται να είναι διαφορές μεταξύ των ανηλίκων. Η μητέρα του θύματος, κατείγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία και οι τρεις ανήλικοι συνελήφθησαν για ληστεία και για σωματικές βλάβες.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕ Η ΤΥΧΗ – 100.000 ευρώ κέρδισε Πατρινός στην κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Η τυχή χαμογέλασε σε πατρινό, που στην χθεσινή κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου, κέρδισε 100.000 ευρώ. Ο νικητής είχε πάρει λαχείο με αριθμό 52601 σειρά 3 από τον λαχειοπώλη Άγγελο Τζουανόπουλο, μέσω της διανομής του παρακτορείου του Βλάση Μπαλασόπουλου.

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες πριν

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: «Εφυγε» ο Νίκος Μηλιώνης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ7 ώρες πριν

Ουλμ – Προμηθέας 67-70: «Ιπτάμενος» Έλις – ΒΙΝΤΕΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ10 ώρες πριν

Δεκάχρονα παιδιά ομάδας Τούρκων μεταναστών χαιρετούν στρατιωτικά!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ10 ώρες πριν

Μπορούμε: Έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής: 1.400.000€ για τον μικρό Ραφαήλ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ10 ώρες πριν

Βίντεο-σοκ! Η στιγμή που αυτοκίνητο χτυπά πεζή!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ18 ώρες πριν

Καθηγητής σπρώχνει μαθητή που έμεινε πίσω στην παρέλαση! – ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες πριν

Σοκαριστικός τραυματισμός Αγρινιώτη αστυνομικού από σκύλο!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες πριν

Πάτρα: Ανήλικοι τσάκισαν στο ξύλο συνομήλικο τους!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες πριν

ΤΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕ Η ΤΥΧΗ – 100.000 ευρώ κέρδισε Πατρινός στην κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Πάτρα: «Έφυγε» στα 55 της η Μαρία – Κριστίνα Τζιούστι

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Tροχαίο στην Περιμετρική της Πάτρας – «Εφυγε» ο τράκτορας – ΦΩΤΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ5 ημέρες πριν

Τροχαίο με ντελιβερά: Ξεσπά η μάνα «Το Παιδί μου δεν παραβίασε “STOP”» «Έγκυος η γυναίκα του, Θα Ζήσει να το Μεγαλώσει;»

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

ΑΧΑΪΑ: Θρήνος για τον 26χρονο Αντώνη! Καταπλακώθηκε απο δένδρο! Συγκλονίζει η σύζυγός του

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 ημέρες πριν

Οριστικό «όχι» από Κικίλια-ΕΟΠΥΥ για τη θεραπεία του μικρού Ραφαήλ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Αύριο η κηδεία της Ιωάννας Μαραγκού – «Εφυγε» στα 55

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Τροχαίο στην Αγία Τριάδα – Εκσφενδονίστηκε ντελιβεράς!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Πάτρα: Έχασε τη μάχη ο 40χρονος εργάτης – Είχε πέσει από μεγάλο ύψος

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Πάτρα: Κάλεσαν την Πυροσβεστική για φωτιά σε σπίτι, αλλά…

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Μπαμπάς Ραφαήλ: «Εάν δεν είχαμε τον κόσμο το παιδί θα ήταν καταδικασμένο»

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Πάτρα: Πέθανε τα ξημερώματα ο τραγουδιστής Χρήστος Στυλιανέας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ10 ώρες πριν

Βίντεο-σοκ! Η στιγμή που αυτοκίνητο χτυπά πεζή!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ18 ώρες πριν

Καθηγητής σπρώχνει μαθητή που έμεινε πίσω στην παρέλαση! – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

Κραυγή αγωνίας από τη μητέρα του μικρού Παναγιώτη Ραφαήλ – Περιγράφει πως το κράτος τους γύρισε την πλάτη -ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ την αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

ΖΩΗ6 ημέρες πριν

Η Μόνικα Μπελούτσι Έδειξε Στα 54 Της Πώς Μια Γυναίκα Μπορεί Να Είναι Διαχρονικά Πανέμορφη – ΒΙΝΤΕΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 ημέρες πριν

«Βόμβες» Παπαγγελόπουλου: Έχω συναντηθεί πολλές φορές με τον κ. Σαμαρά και στο σπίτι του και σε ταβέρνες – Δεν τον παίρνει κανείς στα σοβαρά -ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πριν

ΒΙΝΤΕΟ που κόβει την ανάσα: Μηχανή περνάει τη Γέφυρα με 300χλμ.!

ΚΟΣΜΟΣ3 εβδομάδες πριν

Εξοργιστικό βίντεο: Πατέρας βασανίζει και δέρνει την κορούλα του για να της μάθει να περπατάει

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 εβδομάδες πριν

Ηλεία: Ισχυρές καταιγίδες και διακοπή ρεύματος – Προβλήματα και στην Πατρών Πύργου – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 εβδομάδες πριν

16χρονος μαθητής αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στην Πάτρα λόγω bullying

Facebook Patratora

Διαφήμιση
Διαφήμιση