Συνδεθείτε μαζί μας

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Η «μαύρη Δευτέρα» που οι Ναζί ισοπέδωσαν τα Καλάβρυτα και σταμάτησαν τα ρολόγια

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι δείκτες του ρολογιού στην εκκλησία των Καλαβρύτων είναι κολλημένοι στις 2:34. Το ημερολόγιο δείχνει 13 Δεκεμβρίου 1943. Είναι η ώρα «μηδέν» που καταγράφηκε η μεγαλύτερη μαζική σφαγή σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού στην διάρκεια του Β΄παγκοσμίου πολέμου. Η «Μαύρη Δευτέρα» σαν σήμερα πριν από 76 χρόνια που ξυπνάει εφιάλτες στους τελευταίους επιζήσαντες της σφαγής.

Ο ακριβής αριθμός των αμάχων που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τους ναζί στα Καλάβρυτα και στα γύρω χωριά παραμένει άγνωστος ωστόσο ιστορικοί και αναλυτές έχοντας αξιοποιήσει ιντοκουμέντα, μαρτυρίες επιζώντων και τηλεγραφήματα των γερμανικών υπηρεσιών υπολογίζουν τα θύματα περίπου σε 800 Έλληνες πατριώτες στα Καλάβρυτα και στα γύρω χωριά.

Οι Γερμανικές δυνάμεις, μηχανοκίνητες και πεζοπόρες ξεκίνησαν από την Πάτρα, στις 5 Δεκεμβρίου 1943 με κατεύθυνση τα Καλάβρυτα. Είχαν επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Γιούλιους Βόλφιγκερ και ακολούθησαν το δρόμο Πάτρα – Χαλανδρίτσα –  Καλάβρυτα, απόσταση 77 χιλιομέτρων.

Ολοκαύτωμα Καλάβρυτα: «Ζωντανή» η βαρβαρότητα 75 χρόνια μετά (pics+vid)

Στο ξεκίνημά τους λεηλάτησαν και πυρπόλησαν τη Μονή Ομπλού, σε μικρή απόσταση νότια της Πάτρας. Στις 6 Δεκεμβρίου μετά από ένα ατύχημα του Βόλφιγκερ διοικητής ορίστηκε ο Εμπερσμπέργκερ διοικητής του συντάγματος Αιγίου.

Οι Γερμανοί, με επικεφαλής τον ταγματάρχη Εμπερσμπέργκερπήραν εντολή να αφανίσουν τα Καλάβρυτα και τα γύρω χωριά ως αντίποινα για την εκτέλεση 77 Γερμανών στρατιωτών που πιάστηκαν αιχμάλωτοι σε ενέδρα του ΕΛΑΣ στην Κερπινή (χωριό κοντά στα Καλάβρυτα) στις 16 Οκτωβρίου 1943.

kalabrita-5.jpg
Οι σοροί των εκατοντάδων νεκρών Ελλήνων που μόλις έχουν εκτελεστεί στα Καλάβρυτα

Από το ξενοδοχείο «Μέγας Αλέξανδρος», με μια πράσινη και ύστερα μια κόκκινη φωτοβολίδα, δόθηκε το σύνθημα της εκτέλεσης των Καλαβρυτινών. Τα πολυβόλα θέρισαν τον ανδρικό πληθυσμό που είχε συγκεντρωθεί στη Ράχη του Καππή . Ακολούθησε η χαριστική βολή που ολοκλήρωσε το έγκλημα. Οι δείκτες του σταματημένου ρολογιού της εκκλησίας δείχνουν 2.34.

Η ενέδρα στους Γερμανούς

Τα σοβαρά γεγονότα στην περιοχή είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 1943. Οι Γερμανοί έχοντας χάσει τη συμμαχία των Ιταλών γίνονταν ολοένα και πιο σκληροί. Στα μέσα του Οκτώβρη από το από Περιγιάλι Κορινθίας έστειλαν απόσπασμα 97 Γερμανών που είχε επικεφαλής τον λοχαγό Χανς Σόμπερ. Στο Περιγιάλι έδρευε η 117η Γερμανική Μεραρχία Καταδρομών, υπό τον στρατηγό Καρλ φον Λε Σουίρ ο οποίος έστειλε τον Σόμπερ να εξοντώσει τους αντάρτες του ΕΛΑΣ και να τους εκδιώξει από τα περάσματα για την Πάτρα και την Τρίπολη. Τελικά οι Γερμανοί το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 1943 έπεσαν σε ενέδρα 200 ανταρτών του ΕΛΑΣ  Είκοσι Γερμανοί σκοτώθηκαν και 77 πιάστηκαν αιχμάλωτοι .

kalavrita.jpg

Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις 40 ημερών μεταξύ των Γερμανών και αξιωματικών του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Δημήτρη Μίχο. Οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές. Οι Έλληνες απαιτούσαν απελευθέρωση αγωνιστών από τους Γερμανούς ως αντάλλαγμα, αλλά οι Γερμανοί συνεχώς απέρριπταν τις ελληνικές προτάσεις.

Αρνήθηκε εμπλοκή ο Θεόκλητος

Οι τελικές διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν στο χωριό Βυσωκά (σημερινό Σκεπαστό) μέσα σε κλίμα έντασης και δυσπιστίας. Οι αντάρτες ζήτησαν την απελευθέρωση αιχμαλώτων μαχητών συντρόφων τους, ωστόσο οι Γερμανοί ήταν πάντα αρνητικοί. Η κατάσταση εκτραχύνθηκε με απειλές εκατέρωθεν. Αργότερα ο Μίχος έγραψε πως οι Γερμανοί δεν ήθελαν να γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων αλλά να κερδίζουν χρόνο για να προετοιμάσουν μία μεγάλη επίθεση σε βάρος των ανταρτών.

O διοικητής της 117ης Μεραρχίας Καρλ φον Λε Σουίρ που διέταξε τη σφαγή
O διοικητής της 117ης Μεραρχίας Καρλ φον Λε Σουίρ που διέταξε τη σφαγή

Μέσα σε αυτή τη συγκεχυμένη και απειλητική ατμόσφαιρα κλήθηκε ο Μητροπολίτης Θεόκλητος να παρέμβει στη Βυσωκά και να ασκήσει την επιρροή του προς εξεύρεση λύσης. Ωστόσο ο Θεόκλητος φοβούμενος πως θα εμπλέξει την εκκλησία σε αντίποινα αρνήθηκε.

Η απελευθέρωση του Ζαχαριάδη

Στις 29 Νοεμβρίου, οι αξιωματούχοι του ΕΛΑΣ απέστειλαν την τελευταία τους πρόταση, για απελευθέρωση με ονομαστική αναφορά σε Έλληνες κρατουμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας. Πιθανολογείται πως στη λίστα αυτή περιλαμβανόταν και το όνομα του Νίκου Ζαχαριάδη, έγκλειστου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου. Απαιτούσαν την απελευθέρωση 50 Ελλήνων για κάθε Γερμανό αιχμάλωτο, ακολουθώντας την αναλογία που είχαν ορίσει οι ίδιοι οι Γερμανοί για τα μαζικά αντίποινα.Σ

Ολα πήγαν στραβά…

το μεταξύ απέτυχε η αποστολή που είχαν αναθέσει οι Γερμανοί στον ελληνομαθή υπολοχαγό Φραντς Γιούππε, καθώς δεν επιτεύχθηκε ούτε και τότε συμφωνία για την απελευθέρωση των μελών του ΕΛΑΣ. Μετά από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, ο Λε Σουίρ έδωσε εντολή να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι χρησιμοποιώντας βία.

kalavritablick-vom-mahnmal-aus.jpg
Το μνημείο των πεσόντων από ψηλά με θέα τα Καλάβρυτα

Στις 5 Δεκεμβρίου 1943, στην κωμόπολη Μαζέικα (όπου κρατούνταν οι Γερμανοί αιχμάλωτοι από τον ΕΛΑΣ) έφτασε η είδηση για μάχη με τους Γερμανούς στο κοντινό χωριό Παγκράτι, για εκτέλεση αγροτών στο χωριό Δάρα και την πυρπόληση του χωριού από Γερμανούς που έκαναν οργανωμένη επιχείρηση εκκαθάρισης.

Πήρε εντολή να τους εκτελέσει

Οι απειλητικές αυτές ειδήσεις ανάγκασαν τον αρχηγό του αποσπάσματος των ανταρτών, Σωτήρη Θεοδωρακόπουλο (“Κριαρά”) να εγκαταλείψει τα Μαζέικα, παίρνοντας μαζί του τους Γερμανούς αιχμαλώτους και να καταφύγει στο χωριό Πλανητέρο. Η φυγή τους ήταν μάλιστα τόσο εσπευσμένη που ξέχασαν στα Μαζέικα έναν Γερμανό τραυματία. Στη συνέχεια κατέφυγαν στο χωριό Μάζι. Το τι επακολούθησε δεν είναι ξεκάθαρο αλλά φαίνεται πως στην ομάδα Θεοδωρόπουλου έφτασε γραπτή εντολή να εκτελέσει τους αιχμαλώτους.

kalavrita_zapalena.jpg
Γερμανοί στρατιώτες μπροστά από τα φλεγόμενα ερείπια στα Καλάβρυτα

Η εκτέλεση των Γερμανών αιχμαλώτων

Τα μέλη της ομάδας και ο Θεοδωρόπουλος αρνήθηκαν να εκτελέσουν τη διαταγή και μάλιστα ο Θεοδωρόπουλος την ίδια ημέρα επέστρεψε στο χωριό του. Την εκτέλεση των αιχμαλώτων ανέλαβε άλλη ομάδα ανταρτών, με επικεφαλής κάποιον Κάραλη από τη νότια Μάνη. Οι Γερμανοί αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν ομαδικά στην άκρη μιας χαράδρας βάθους 80 μέτρων δύο ώρες βορειοανατολικά από το Μάζι. Τα πτώματα τους ρίχτηκαν στη χαράδρα, όμως δύο Γερμανοί αιχμάλωτοι επέζησαν. Ο ένας, μάλιστα, κατάφερε να φτάσει μόνος στη μονάδα του και να ενημερώσει. Από εκεί και πέρα ο χρόνος στα Καλάβρυτα άρχισε να μετράει αντίστροφα…

kalabrita-7.jpg
Οι γυναίκες θρηνούν την απώλεια των ανδρών και των παιδιών τους μετά τη σφαγή

Η «επιχείρηση Καλάβρυτα»

Το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου, ο Λε Σουίρ έστειλε μέσω ασυρμάτου τη διαταγή να ξεκινήσει το απόσπασμα των Γερμανών με προορισμό τα Καλάβρυτα. Η «επιχείρηση Καλάβρυτα» ανατέθηκε τελικά στον ταγματάρχη Εμπερσμπέργκερ.

Στο δρόμο για τα Καλάβρυτα, οι εξαγριωμένοι Γερμανοί στο πέρασμα τους από το Αίγιο έκαψαν τα χωριά Ρωγοί, Κερπινή, Άνω και Κάτω Ζαχλωρού, καθώς και στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου εκτέλεσαν 143 άνδρες και παιδιά σε κάποιες περιπτώσεις.

Τέσσερις μέρες μετά την άφιξή τους στα Καλάβρυτα, οι Γερμανοί συγκέντρωσαν στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου τους κατοίκους της κωμόπολης και διαχώρισαν τον ανδρικό πληθυσμό από τα γυναικόπαιδα και τους υπερήλικες.

kalabrita-6.jpg
Θρήνος πάνω από τους νεκρούς

Ολοι οι άνδρες άνω 13 ετών εκτελέστηκαν

Τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι κλειδώθηκαν στο εσωτερικό του πετρόκτιστου σχολείου που βρίσκεται μέχρι σήμερα στην είσοδο των Καλαβρύτων.

Οι άνδρες και οι έφηβοι άνω των 13 ετών οδηγήθηκαν στην Ράχη του Καππή στις παρυφές της κωμόπολης.

Ο λόφος αυτός ήταν μια τοποθεσία προσεκτικά επιλεγμένη καθώς ήταν αμφιθεατρική και επικλινής και στην οποία δύσκολα θα γλίτωνε κανείς από τα πυρά, ενώ παράλληλα είχε πλήρη θέα στα σπίτια των Καλαβρύτων που στο μεταξύ πυρπολούνταν το ένα μετά το άλλο από τους Γερμανούς.

Εκεί εκτελέστηκαν 800 Καλαβρυτινοί ενώ μόλις 13 άτομα κατάφεραν να γλιτώσουν από τις ριπές των πυροβόλων όταν καταπλακώθηκαν από τις σορούς των συγχωριανών τους.

kalavrita-4.jpg
Γυναίκες και παιδιά σοκαρισμένοι θρηνούν τους ανθρώπους τους ενώ και οι ίδιοι σώθηκαν από θαύμα

Τους έσωσε ένας Αυστριακός

Οι γυναίκες και τα παιδιά κατάφεραν να αποδράσουν από το σχολείο ενώ η κωμόπολη φλεγόταν έπειτα από την πυρπόλυση της από τα ναζιστικά στρατεύματα. Τους απελευθέρωσε ένας Αυστριακός στρατιώτης που «λύγισε» στη θέα των γεγονότων αλλά και την απειλή της φωτιάς που ήταν έτοιμη να ζώσει και το σχολείο. Την πράξη του την πλήρωσε με την ζωή του καθώς έγινε αντιληπτός από άλλους στρατιώτες και εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Με τον Οδοντοτό πήραν τα λάφυρα

Οι Γερμανοί έκαψαν περίπου 1.000 σπίτια σε πάνω από 50 χωριά, αφού τα λεηλάτησαν αποκομίζοντας περισσότερα από 2.000 πρόβατα και μεγαλύτερα όπως βόδια, γαϊδούρια και άλογα και περίπου 260.000.000 δραχμές και ότι άλλο πολύτιμο είχαν οι ξεκληρισμένες οικογένειες. Φόρτωσαν όλα τα πολύτιμα αγαθά που είχαν αρπάξει, σοδιές και τρόφιμα στον Οδοντωτό και τα έστειλαν στο Αίγιο μέσω Ακράτας. Την επόμενη ημέρα οι ναζί πυρπόλησαν το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, που συνδέεται στενά με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, καθώς επίσης και το όμορο χωριό Βυσωκά που έγιναν και οι τελευταίες διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες.

kalabrita-3.jpg

Το λευκός σταυρός θυμίζει την θηριωδία

Στη θέση του εγκλήματος σήμερα διατηρείται μνημείο, ως ανάμνηση των πεσόντων του φρικτού γεγονότος, και κάθε χρόνο γίνεται αναμνηστική εκδήλωση και επιμνημόσυνη δέηση. Ενας μεγάλος λευκός σταυρός διακρίνεται από πολύ μακριά για να θυμίζει την κόλαση των Καλαβρύτων και τις μαρτυρικές στιγμές των θυμάτων αλλά και των επιζώντων που μέσα σε λίγα λεπτά έχασαν τα πάντα.

Κανείς δεν λογοδότησε και δεν ζήτησε «συγγνώμη»

Κανένας από τους υπευθύνους των εγκλημάτων αυτών δεν λογοδότησε στη δικαιοσύνη. Παρά το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας έχει αναγνωρίσει δημόσια τη «ναζιστική αγριότητα» κατά των Καλαβρύτων, ακόμα δεν έχει καταβληθεί καμιά αποζημίωση. Τον Απρίλιο του 2000, ο τότε Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοχάννες Ράου, επισκέφτηκε τα Καλάβρυτα όπου εξέφρασε συναισθήματα ντροπής και βαθιάς θλίψης για την τραγωδία. Εντούτοις όμως, δεν ανέλαβε την ευθύνη εξ ονόματος του γερμανικού κράτους, δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα των αποζημιώσεων και δεν ζήτησε «συγγνώμη».

Ο στρατηγός Λε Ζουίρ πέθανε αιχμάλωτος των Σοβιετικών το 1954, ο Εμπερσμπέργκερ σκοτώθηκε στο Ανατολικό Μέτωπο και ο Ακαμπχούμπερ πέθανε στην Αυστρία το 1972, σε ηλικία 67 ετών.

kalabrita-2.jpg
Συγκλονιστική απεικόνιση του θρήνου από τις γυναίκες που προσπαθούν να θάψουν τους άντρες τους

Τι έγραφε το μοιραίο τηλεγράφημα

Απόρρητο τηλεγραφικό σήμα που έστειλε το τμήμα Ia της 117ης Γερμανικής Μεραρχίας Καταδρομών, στις 31 Δεκεμβρίου 1943, προς το κεντρικό αρχηγείο του 68ου Σώματος Στρατού, αναφέρει πως, στα πλαίσια αντιποίνων, εκτελέστηκαν 696 Έλληνες σε όλη την περιοχή. (Στα χωρία Ρωγούς (58 εκτελεσθέντες), Κερπινή (37), Άνω και Κάτω Ζαχλωρού (21), Μονή Μεγάλου Σπηλαίου (22) και κοντά στην Κερπινή (5),

Η μαρτυρία του επιζώντα Σπηλιόπουλου

Στις 7 Νοεμβρίου 1944, στο έγγραφο απαγγελίας κατηγορίας εναντίον που συνέταξε η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για Εγκλήματα Πολέμου (UNWCC), αναφέρεται πως στα Καλάβρυτα εκτελέστηκαν είτε «περίπου 1.000» είτε «πάνω από 750» και έγινε δυνατό να ταυτοποιηθούν, ονομαστικά, 461 θύματα. Ο τελευταίος αριθμός στηρίχτηκε σε κατάλογο που συνέταξε το δημαρχείο Καλαβρύτων, υπό το νέο δήμαρχο Τάκη Σπηλιόπουλο που ήταν ένας από τους 13 επιζώντες της σφαγής.

kalabrita-8.jpg
Ολα τα σπίτια των Καλαβρύνων παραδόθηκαν στην πυρά

Το χρονικό της σφαγής

 • Ιούλιος 1943 (29/07): Βομβαρδισμός των χωριών Λαπάτα, Τρεχλό, Μάνεσι. Μεταξύ των 16 θυμάτων και μικρά παιδιά.
 • Αύγουστος 1943 (31/08): Πυρπόληση του χωριού Άνω Λουσοί. Εκτέλεση 4 κατοίκων. Απαγχονισμός στην πλατεία του Χελμού των Καλαβρύτων του νεαρού Ντίνου Παυλόπουλου.
 • Μάχη Ρογών-Κερπινής (16-17/10/1943), η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τη συντριβή του Γερμανικού λόχου και τη σύλληψη 77 Γερμανών αιχμαλώτων.
 • Νοέμβριος 1943 (29/11): Βομβαρδισμός του χωριού Βυσωκά. 13 νεκροί, τραυματίες και καταστροφή οικιών.
 • Δεκέμβριος 1943: Αρχίζει η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» («Unternehmen Kalawrita», από 5 έως 15 Δεκεμβρίου). Μια από τις πιο σκληρές επιχειρήσεις της Βέρμαχτ, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, γενικότερα.
 •  Οι Γερμανικές δυνάμεις, μηχανοκίνητες και πεζοπόρες, που ξεκινούν από την Πάτρα, στις 05/12/1943 με κατεύθυνση τα Καλάβρυτα.
 • Στις 07/12, τα πεζοπόρα τμήματα χτένισαν στο πέρασμά τους όλα τα χωριά και σκόρπισαν τη φωτιά και το θάνατο. Στην Κάτω Βλασία σκότωσαν 3 άνδρες και 1 γυναίκα και στον Κάλανο 3 βοσκούς από τα Καλάβρυτα και έναν ακόμη πολίτη. Μετά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία πήγε προς Λεχούρι – Τριπόταμα – Δίβρη και επέστρεψε από Μορόχοβα – Λειβάρτζι και η άλλη συνέχισε προς Καλάβρυτα.
 • Στις 08/12, πέρασαν από το Μάνεσι και το Σαραδί, σκότωσαν 1 άνδρα.
 • Στις 09/12, έφταοαν στη διασταύρωση του δρόμου Σκεπαστού-Κλειτορίας. Στο εκκλησάκι της Αγίας Άννας, συγκέντρωσαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό του χωριού Βυσωκά και, μετά από μια σύντομη ομιλία, τους άφησαν ελεύθερους. Την ίδια μέρα, μπήκαν στα Καλάβρυτα.
 • Στις 10/12, εκτέλεσαν στο χωριό Συρμπάνι (Πριόλιθος) 5 άνδρες.
 • Οι Γερμανικές δυνάμεις από Αίγιο προς Καλάβρυτα, με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Εμπερσμπέργκερ (Ebersberger), εφόρμησαν στα Καλάβρυτα, με 3 πεζοπόρα τμήματα.
 • Στις 06/12 άλλη πεζοπόρο ομάδα, από το Αίγιο, προχώρησε με πορεία από τον Κερενίτη ποταμό προς Πλατανιώτισσα, Βιλιβίνα και Μαμουσιά, στην οποία, αφού εγκαταστάθηκε, έστησε ενέδρα.
  H «Ράχη του Καπή», όπου εκτελέστηκαν 800 Καλαβρυτινοί
 • Στις 07/12 , πεζοπόρες φάλαγγες από το Αίγιο προχωρούν κάνοντας εκκαθαριστικές επιχειρηθείς και αφού κατέβηκαν από την οροσειρά Σταυριά πάνω από το χωριό Ρογοί, τοποθέτησαν μυδράλια και όλμους.
 • Στις 08/12, ο Ebersberger χώρισε το στρατό σε δύο ομάδες και μπήκαν το πρωί στους Ρογούς. Έκαψαν ολοσχερώς το χωριό και εκτέλεσαν 65 άνδρες και παιδιά.
 • Άλλη ομάδα μπήκε την ίδια ημέρα στην Κερπινή, έβαλαν φωτιά και εκτέλεσαν 38 άνδρες και παιδιά,
 • Στη συνέχεια, έκαψαν την Άνω και Κάτω Ζαχλωρού και σκότωσαν 19 άνδρες. Ακολούθως έφτασαν στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και σκότωσαν 16 άτομα, μοναχούς, επισκέπτες και υποτακτικούς, ενώ εκτέλεσαν και 9 μοναχούς, στη θέση Ψηλός Σταυρός.
 • Στις 09/12, έφτασαν στο χωριό Σούβαρδο, όπου έβαλαν φωτιά και σκότωσαν 5 άνδρες, το ίδιο και στο χωριό Βραχνί, όπου σκότωσαν 6 άνδρες.
 • Στη στάση της Κερπινής εγκαταστάθηκε Γερμανική διμοιρία. Στη θέση αυτή εκτελέστηκαν 4 άνδρες.
 • Στις 09/12, περνώντας από τις Αυλές των Καλαβρύτων, Γερμανικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον Ebersberger, μπήκε στα Καλάβρυτα, όπου είχαν φτάσει και οι δυνάμεις από την Πάτρα.
kalavryta16.jpg
 • Στις 13/12, ολοκλήρωσαν την επιχείρηση, πυρπόλησαν και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά την πόλη των Καλαβρύτων, λεηλάτησαν ό,τι πολύτιμο υπήρχε και εκτέλεσαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό της πόλης από 14 χρονών και πάνω, στη Ράχη του Καππή.
 • Στις 14/12, ανέβηκαν στο Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, το λεηλάτησαν, το πυρπόλησαν και εκτέλεσαν 6 άνδρες, μοναχούς, επισκέπτες και υποτακτικούς. Την ίδια ημέρα, λεηλάτησαν το χωριό Βυσωκά, σκότωσαν 3 άνδρες και έφυγαν για την Πάτρα. Επίσης πέρασαν από το Μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου και το έκαψαν.
 • Τα γερμανικά στρατεύματα που κινήθηκαν από Τρίπολη με επικεφαλής τον ταγματάρχη Gnass, κατευθύνθηκαν προς Δημητσάνα και Λαγκάδια Αρκαδίας.
 • Στις 07/12, δόθηκε διαταγή στην ομάδα μάχης ΚΟΚΕΡΤ να προχωρήσει από τα Παγκρατέϊκα Καλύβια μέσω του χωριού Φίλια και Τσορωτά στα Μαζέϊκα (Κάτω Κλειτορία). Την ίδια ημέρα τα Γερμανικά στρατεύματα μπήκαν στα Μαζέϊκα αναζητώντας την τύχη των Γερμανών αιχμαλώτων της Μάχης Ρογών-Κερπινής, χτενίζοντας όλα τα γύρω χωριά και τη νύχτα της 07/12 προς 08/12 έφτασαν στο Μάζι. Το ίδιο ίδιο απόγευμα, οι αντάρτες είχαν ήδη προβεί στην εκτέλεση των αιχμαλώτων.
 • Οι Γερμανοί μετέφεραν τους διασωθέντες στα Μαζέϊκα και κατέθεσαν τα γεγονότα στον Συνταγματάρχη Le Suir, ο οποίος είχε ήδη φτάσει στην περιοχή.
 • Οι Γερμανοί, με 12 έλληνες οδηγούς, το Σάββατο το βράδυ στις 11/12, κατευθύνθηκαν προς το χωριό Μάζι και στη συνέχεια στη θέση Μαγέρου στις 12/12, όπου βρήκαν τους εκτελεσθέντες Γερμανούς. Εκεί εκτέλεσαν 10 Μαζαίους.
 • Στις 14/12, λεηλάτησαν και έκαψαν το μεγαλύτερο μέρος των Μαζεϊκων και μετά έφυγαν προς την Τρίπολη.
 • Στο απόρρητο ραδιογράφημα της 117 Jager Division (Αρ.1595/43), καταγράφεται ο τελικός απολογισμός της Επιχείρησης Καλάβρυτα: “…Κατεστράφησαν ολοκληρωτικά τα χωριά: Ρογοί, Κερπινή, Στάση Κερπινής, Άνω Ζαχλωρού, Κάτω Ζαχλωρού, Σούβαρδο, Βραχνί, Καλάβρυτα, Μοναστήρια Μεγάλου Σπηλαίου και Αγίας Λαύρας, Αγία Κυριακή, Αυλές, Βυσωκά, Φτέρη, Πλατανιώτισσα, Πυργάκι, Βάλτσα, Μελίσσια, Μοναστήρι Ομπλού, Λαπαναγοί, Μάζι, Μαζέικα, Παγκράτι, Μορόχωβα, Δερβένι, Βάλτος, Πλανητέρου, Καλύβια. 696 Έλληνες εκτελέστηκαν…”.

Πηγές: www.kalavrita.gr, wikipedia, sansimera.gr

Διαφήμιση
Σχόλια

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Εξέδιδε την 17χρονη ξαδέλφη της, σε βαγόνι του ΟΣΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, βρέθηκε χθες μια 27χρονη Ρουμάνα, η οποία ανάγκαζε με τη βία, την 17χρονη εξαδέλφη της, να εκδίδεται έναντι αμοιβής στην Πάτρα. Κρίθηκε ένοχη για δεύτερη φορά, για τα αδικήματα της σωματεμπορίας και της μαστροπείας, κατ’ επάγγελμα και κατά συναυτουργία, από το Μικρό Ορκωτό Εφετείο Πατρών και καταδικάστηκε σε 8 χρόνια κάθειρξη και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ.Η ποινή ήταν μειωμένη σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση (12 χρόνια κάθειρξη και 65.000 ευρώ πρόστιμο) αφού της αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Η ανήλικη Ρουμάνα είχε καταγγείλει ότι συνευρίσκονταν παρά τη θέλησή της, με 12 περίπου άνδρες την ημέρα, ραντεβού τα οποία κανόνιζε η μεγάλη της εξαδέλφη, η οποία μοιράζονταν, με τον σύζυγό της αλλά και τον σύντροφο της 17χρονης (!), τα χρήματα που έδιναν οι πελάτες.Ενα παλιό βαγόνι του ΟΣΕ στον Αγιο Διονύσιο της Πάτρας, είχε μετατραπεί σε παράνομο οίκο ανοχής και σε τόπο όπου η ανήλικη κακοποιείτο καθημερινά, αναγκαζόμενη να δέχεται «πελάτες».

Στο σημείο αυτό τον Φεβρουάριο του 2017 οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών συνέλαβαν την 27χρονη, υποδυόμενοι τους πελάτες και χρησιμοποιώντας προσημειωμένο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ.Σημειώνεται ότι, η κατηγορούμενη για την τέλεση των ερωτικών συνευρέσεων, είχε διαμορφώσει κατάλληλα, το βαγόνι του ΟΣΕ, όπου είχε τοποθετήσει κλινοσκεπάσματα.Από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι, η μεγάλη εξαδέλφη με την χρήση απατηλών υποσχέσεων βελτίωσης της ζωής της ανήλικης, την είχε μεταφέρει στην Ελλάδα και παρακρατούσε τα ταξιδιωτικά έγγραφα της, για να την εξωθεί στην πορνεία, μαζί με τους άλλους δύο συντρόφους τους.

Το διαβατήριο της ανήλικης Ρουμάνας βρέθηκε μέσα στην τσάντα της 27χρονης, γεγονός που επιβεβαίωνε τα όσα ανέφερε η 17χρονη για παράνομη κράτησή της.Στο χθεσινό δικαστήριο, η 27χρονη Ρουμάνα αρνήθηκε την ενοχή της, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε και η ίδια, θύμα του συζύγου της, ο οποίος την ώθησε στην πορνεία καθώς τα χρήματα από τα φανάρια που «έβγαζε» ήταν ελάχιστα.

Τα χρήματα όπως ανέφερε τα μοιράζονταν ο σύζυγός της, ο οποίος τα έστελνε στον πατέρα του στη Ρουμανία, με τον σύντροφο της 17χρονης, ενώ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της ανήλικης Ρουμάνας ότι τη χτυπούσε, αν και πολλές φορές είχαν λογομαχήσει.Για χαρακτηριστική περίπτωση σωματεμπορίας μίλησε στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας ο οποίος ζήτησε την ενοχή της 27χρονης, πρόταση την οποία έκανε δεκτή το δικαστήριο, στέλνοντάς την πάλι πίσω στη φυλακή.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Συνέχισε να διαβάζεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Ταλαιπωρίας το ανάγνωσμα – Στο “κόκκινο” η κατάσταση στα ΤΕΠ στον Άγιο Ανδρέα

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Ταλαιπωρία συνέχεια για τους ασθενείς και τους συνοδούς τους στο Τμήμα Επειγότων Περιστατικών του Αγίου Ανδρέα.

Σε κάθε εφημερία ο αριθμός τωων περιστατικών που καλείται να αντιμετωπίσει το προσωπικό φτάνει τα 400 και το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους εργαζομένους που τρέχουν για να προλάβουν καταβάλλοντας φιλότιμες προσπάθειες, αλλά και τους ασφαλισμένους ασθενείς που περιμένουν επί εφτά και οχτώ ώρες για να έρθει η σειρά τους.

Μάλιστα, αρκετές φορές δεν υπάρχει ούτε καρέκλα για να κάτσουν λόγω της πολυκοσμίας και της αναμονής.  Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την διαμόφωση του χώρου, ενώ σκοπεύει να έρθει σε επαφή με γιατρό από την Αθήνα που έχει εξιδικευτεί στην διαλογή και στην αξιολόγηση τέτοιων περιστατικών.

Σκοπός της επαφής του αυτής είναι να τον φέρει στην Πάτρα για να εκπαιδεύσει με τις γνώσεις του και την εμπειρία του το προσωπικό των ΤΕΠ στον Άγιο Ανδρέα.  Πάντως για την ώρα η ταλαιπωρία συνεχίζεται για τους ασθενείς, τους συνοδούς τους, αλλά και τους εργαζόμενους.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι πυρπολούν τους καρναβαλικούς μπάστακες; Τρία κρούσματα τα ξημερώματα

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Στην Παντανάσσης, στο Δημαρχείο και την Ακτή Δυμαίων

Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα καρναβαλικός μπάστακας που είχε τοποθετηθεί δίπλα από την εκκλησία της Παντάνασσας στο κέντρο της Πάτρας.

Λίγο νωρίτερα άγνωστοι επιχείρησαν να πυρπολήσουν τους μπαστακες που βρίσκονται στην πλατεία Γεωργίου, έξω από το Δημαρχείο και έξω από το νυχτερινό κέντρο Αστέρια στην Όθωνος Αμαλίας.

Σε όλες τις περιπτώσεις ήταν άμεση η παρέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Σφοδρή σύγκρουση Ι.Χ. με μηχανάκι στην Πάτρα – Ένας τραυματίας

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Τροχαίο συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας στην οδό Κύπρου και στην συμβολή της με την Έλληνος Στρατιώτου, με τον τραυματισμό ενός ατόμου. Το τροχαίο έγινε μετά από σύγκρουση Ι.Χ. με δικύκλο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο δικυκλιστής. Στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετάφερε τον τραυματία στο νοσοκομείο.

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ17 ώρες πριν

Έσκασε ΤΩΡΑ-Αυτός είναι που προσπάθησε να βιάσει την 12χρονη στο Πέραμα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ21 ώρες πριν

Ασθενής σεισμική δόνηση 3,2 Ρίχτερ στην Κρήτη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ22 ώρες πριν

Τουρκικό μαχητικό «βομβάρδισε» την βάση του ΠΝ στην Λέρο!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

Πάτρα: Εξέδιδε την 17χρονη ξαδέλφη της, σε βαγόνι του ΟΣΕ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

Ταλαιπωρίας το ανάγνωσμα – Στο “κόκκινο” η κατάσταση στα ΤΕΠ στον Άγιο Ανδρέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ1 ημέρα πριν

Στην εντατική μετά απο τροχαίο ο Ολυμπιονίκης Τάσος Μπουντούρης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ1 ημέρα πριν

Bρέθηκε η θεραπεία όλων των καρκίνων; – «Ανακαλύφθηκε τυχαία» – Θα δοκιμαστεί εντός το 2020 – Τι λένε οι επιστήμονες

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

Ποιοι πυρπολούν τους καρναβαλικούς μπάστακες; Τρία κρούσματα τα ξημερώματα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 ημέρες πριν

Έρχονται λέσχες καπνιστών – Χιλιάδες οι αιτήσεις – Η ΕΑΔ θα τις κυνηγήσει και αυτές

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Σφοδρή σύγκρουση Ι.Χ. με μηχανάκι στην Πάτρα – Ένας τραυματίας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ5 ημέρες πριν

Η ΔΕΗ Πατρών χρέωνε κιλοβατώρες σε κομμένο λογαριασμό!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Επεσαν μπουνιές στην Κανακάρη! Αγριο ξύλο – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους έκοψαν οι χειμερινοι κολυμβητές της Πάτρας – ΦΩΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ4 ημέρες πριν

Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο 28χρονος τερματοφύλακας, Ανδρέας Βάρελης

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Παράσυρση ηλικιωμένου από μηχανάκι στην Ακτή Δυμαίων – Τον παρέλαβε ασθενοφόρο – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Πέθανε ο Πατρινός επιχειρηματίας Γιώργος Κόζης

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Ένα ακόμη εμπορικό «λουκέτο» στην Πάτρα – Γνωστό κατάστημα αξεσουάρ -ΦΩΤΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Τσελέντης: Περιμένουμε ισχυρό μετασεισμό στην Κεφαλονιά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ1 ημέρα πριν

Bρέθηκε η θεραπεία όλων των καρκίνων; – «Ανακαλύφθηκε τυχαία» – Θα δοκιμαστεί εντός το 2020 – Τι λένε οι επιστήμονες

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 ημέρες πριν

Συμβόλαια θανάτου στη Βάρη- “Έφαγαν” τον Ίβαν-Τον “Εσκομπάρ των Βαλκανίων”

ΚΟΣΜΟΣ1 μήνα πριν

Βίντεο-ντοκουμέντο από την σύγκρουση κρουαζιερόπλοιων

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ1 μήνα πριν

ΣΚΕΑΝΑ για το 24% στον καφέ: “Μας κορόιδεψαν…” – Θραύση κάνει το βίντεο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 μήνα πριν

Μητέρα 11χρονου μαθητή που ξυλοκοπήθηκε: Το παιδί πονούσε παντού, δεν φοβάμαι

ΖΩΗ2 μήνες πριν

Επεισόδιο με τον Αλέξη Κούγια στα μπουζούκια στη Λάρισα – ΒΙΝΤΕΟ

ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ2 μήνες πριν

Γουρούνι κυνηγούσε τον ρεπόρτερ του Παπαδάκη – Τον δάγκωσε και ούρλιαζε στον αέρα – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 μήνες πριν

Έδειραν φοιτητές σε συνέλευση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο! – ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 μήνες πριν

Πάτρα: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τον 12χρονο που έπεσε στο κενό – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΣΜΟΣ2 μήνες πριν

Βίντεο: Κορυφώνεται απόψε η εντυπωσιακή βροχή μετεωριτών – Εντυπωσιακό θέαμα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 μήνες πριν

Σοκ! Νάρκωσε και βίασε 14χρονη σε οικοδομή! – ΒΙΝΤΕΟ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ2 μήνες πριν

Πώς θα κινηθεί η «Βικτώρια» που θα χτυπήσει στην Δυτική Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Facebook Patratora

Διαφήμιση
Διαφήμιση