Συνδεθείτε μαζί μας

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα του ΚΕΘΕΑ Πάτρας – Ξεκινούν τη χρήση ναρκωτικών από τα 16 τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, 26 Ιουνίου, η μονάδα του ΚΕΘΕΑ – ΟΞΥΓΟΝΟ Πάτρας παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας και καταγραφής που έχει κάνει στην περιοχή μας κατά τη διάρκεια των 17 ετών που λειτουργεί το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με έρευνα αυτή, η χρήση ναρκωτικών ουσιών για τους εφήβους της περιοχής αρχίζει από τα 16 τους χρόνια και με συχνή διακοπή της φοίτησης στο σχολείο.

Η ουσία έναρξης της χρήσης είναι η κάνναβη και στα 19 περίπου έτη ο χρήστης, προχωράει στην ηρωίνη. Στα 22 του χρόνια έχει την πρώτη σύλληψη, στα 23,5 την πρώτη καταδίκη κι όταν φτάνει στην ηλικία των 26 ετών κάνει αίτημα για θεραπεία.

Η υπεύθυνη της μονάδας Ελευθερία Παππά αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «στα 17 χρόνια λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ οι εξυπηρετούμενοι έχουν ξεπεράσει τα 3.500 άτομα. Ειδικότερα, από τον 2002 έως το2019 (12/2002 – 05/2019), έλαβαν υπηρεσίες συνολικά 3.605 άτομα. Εκ των οποίων 1.566 άτομα χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών. Από αυτά τα 967 άτομα προέρχονται από το Συμβουλευτικό Κέντρο και 599 άτομα είναι κρατούμενοι στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Αγίου Στεφάνου Αχαΐας. Επίσης 2.039 άτομα είναι μέλη της οικογένειας εξαρτημένων ατόμων».

Το «προφίλ» των χρηστών

Από την έρευνα για το προφίλ των εξαρτημένων προέκυψε ότι οι περισσότεροι –7 στους 10 χρήστες– μένουν με τη γονική τους οικογένεια και είναι άνεργοι –σε ποσοστό 50%. Οι 2 στους 10 δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και διέκοψαν το σχολείο στα 16 τους χρόνια. Οι 5 στους 10 έχουν απευθυνθεί στο παρελθόν σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα.

Το 50% απ’ αυτούς έχει κάνει ενέσιμη χρήση στο παρελθόν, ενώ οι μισοί από αυτούς έχουν κάνει κοινή χρήση σύριγγας. Οι 3 στους 10 δεν έχουν προβεί σε έλεγχο της υγείας τους για μολυσματικές ασθένειες.

Οι 4 στους 10 αναφέρουν πως στο οικογενειακό τους περιβάλλον υπάρχει ιστορικό χρήσης και κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών.

Οι 3 στους 10 εξαρτημένους έχουν κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας, αναφέρουν ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας, ενώ δεν έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για μολυσματικές ασθένειες. Από όσους έχουν κάνει εξέταση και γνωρίζουν τα αποτελέσματα, οι 2 στους 10 έχουν Ηπατίτιδα C. Οι 6 στους 10 έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους ενώ από όσους έχουν συλληφθεί οι 5 στους 10 έχουν τουλάχιστον μια καταδίκη και οι 3 στους 10 έχουν φυλακιστεί ή προφυλακιστεί. Οι 4 στους 10 αναφέρουν πως εκκρεμεί δικαστική υπόθεση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Άνδρας 85,4%

Μέση ηλικία 26,8 ετών

Προηγούμενη θεραπευτική εμπειρία 45,5%

Μένει με τη γονική του οικογένεια 70,7%

Έλληνας υπήκοος 95,9%

Άνεργος/ η 52,8%

Σταθερή απασχόληση 24,4%

Δεν έχει ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση 18,7%

Μέση ηλικία διακοπής σχολείου 16 έτη

Μέση ηλικία έναρξης της χρήσης ουσιών 16,1 έτη

Η κάνναβη ως ουσία έναρξης 89,1%

Συστηματική χρήση ηρωίνης 74,1%

Μέση ηλικία έναρξης της κύριας ουσίας κατάχρησης 19,2 έτη

Διάρκεια χρήσης κύριας ουσίας κατάχρησης 5,5 έτη

Παράλληλη χρήση τουλάχιστον μιας επιπλέον ουσίας 67,4%

Ενέσιμη χρήση σε κάποια περίοδο 54,4%

Κοινή χρήση σύριγγας 49,6%

Συστηματική ενέσιμη χρήση 31,2%

Κάπνισμα, εισπνοή από στόμα και χρήση από μύτη 65,7%

Σοβαρό πρόβλημα υγείας 29,7%

Ηπατίτιδα C 17,9%

Τουλάχιστον μια σύλληψη 59,1%

Τουλάχιστον μια καταδίκη 49,7%

Φυλάκιση/ προφυλάκιση 31%

Εκκρεμότητα δίκης 39,2%.

Καμπάνια ΚΕΘΕΑ: «Στάσου πλάι μου»

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου, πραγματοποιεί πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης υπό το σύνθημα «Στάσου πλάι μου». Στόχος η ανάδειξη της σημασίας των κοινωνικών δεσμών και των υποστηρικτικών δικτύων στην πρόληψη και τη θεραπεία της χρήσης ουσιών καθώς και στην κοινωνική επανένταξη.

Το ΚΕΘΕΑ επιδιώκει σταθερά να ευαισθητοποιεί τους πολίτες γύρω από τα θέματα της εξάρτησης και να ενημερώνει για τις υπηρεσίες υποστήριξης των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της εξάρτησης.

Κάθε χρόνο στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε στο πλάι μας την κοινωνία, φορείς, οργανισμούς, εταιρείες και ιδιώτες, όπως τα ΜΜΕ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, διαφημιστικές εταιρείες, γραφίστες κ.ά., οι οποίοι στηρίζουν αφιλοκερδώς την καμπάνια μας. Στόχος του ΚΕΘΕΑ είναι η διαφύλαξη και ορθή διαχείριση των πόρων του, ώστε να μπορεί να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους.

Το ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ καλεί όλους να συμμετάσχουν σε αυτόν τον αγώνα, μεθαύριο Τετάρτη 26 Ιουνίου στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας από τις 7.30 το απόγευμα, όπου θα πραγματοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το πρόβλημα των ναρκωτικών. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν χορούς από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγυιάς – Τερψιθέας με χοροδιδάσκαλο τον Γιώργο Μαγιάκη, τοξοβολία με το Αθλητικό Όμιλο Πατρών Ερμής, αλλά και παρατήρηση άστρων από τα τηλεσκόπια της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων».

Διαφήμιση
Σχόλια

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Την πέταξε στο δρόμο για να της πάρει την τσάντα

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Στο νοσοκομείο κατέληξε η γυναίκα που έπεσε θύμα τσαντάκια χθες στην Ακτή Δυμαίων της Πάτρας.

Ο οδηγός της μηχανής την προσέγγισε και την έριξε στο έδαφος για να της πάρει την τσάντα που περιείχε 60 ευρώ και στη συνέχεια ανέβηκε ανάποδα την Ιεροθέου και χάθηκε στα γύρω στενά.

Η αστυνομία έσπευσε στο σημείο αναζητώντας το δράστη.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: «Εφυγε» ο Νίκος Μηλιώνης

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

«Εφυγε» ξαφνικά απο την ζωή ο γνωστός συγκοινωνιολόγος και πολιτικός μηχανικός Νίκος Μηλιώνης.

Ο Νίκος Μηλιώνης εργαζόταν τα τελευταία χρόνια στο Μπακού του Αζερμπαιτζάν αλλά δεν είχε χάσει ποτέ την επαφή του με την Πάτρα και τα προβλήματα που την απασχολούσαν.

Ο θάνατός του ήταν ξαφνικός και αναπάντεχος. Εισήχθη μόλις χθες με ενόχληση στον θώρακα στο νοσοκομείο, οπότε και διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για αιματολογικής φύσης πρόβλημα, το οποίο ωστόσο έδειχνε να εξελίσσεται ομαλά.

Δυστυχώς εντελώς ξαφνικά κατέληξε σήμερα το μεσημέρι, λίγα λεπτά αφότου είχε μιλήσει τηλεφωνικά με φιλικά του πρόσωπα. O Νίκος Μηλιώνης ήταν εξαιρετικός επιστήμονας, ενώ αποτέλεσε ξεχωριστή παρουσία στα χρόνια της μεταπολίτευσης στα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως ως φοιτητής – συνδικαλιστής εκπροσωπούσε την παράταξη του Δημοκρατικού Αγώνα.

Ήταν οργανωμένος στην ΕΚΟΝ Ρήγας Φεράιος και διετέλεσε στέλεχος του ΚΚΕ εσωτερικού. Όταν πήρε το πτυχίο του μετέβη στον Καναδά, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές, για να επιστρέψει αργότερα πάλι την Πάτρα, όπου δημιούργησε ένα από τα σημαντικότερα μελετητικά γραφεία στο είδος του.

Αφήνει πίσω του ενα παιδί, τον μοναγιό του, Βασίλη που είναι φοιτητής στην Αθήνα. Η είδηση του θανάτου του έχει σοκάρει όλη την τοπική κοινωνία της Πάτρας και έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Σοκαριστικός τραυματισμός Αγρινιώτη αστυνομικού από σκύλο!

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Σοβαρά τραυματίστηκε, κάνοντας ποδηλασία στην περιοχή της Λυσιμαχίας, ο Αγρινιώτης Αστυνομικός, Υπαστυνόμος Β’, επικεφαλής της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Αγρινίου, Λάμπρος Σκουφής, όταν δέχτηκε άγρια επίθεση από σκύλο!

Μάλιστα νοσηλεύεται στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου υποβάλλεται σε χειρουργεία. Ο έμπειρος αστυνομικός της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. θα μπορούσε να έχει τραυματιστεί ακόμα πιο σοβαρά, ευτυχώς φορούσε κράνος και έφερε πλήρη ποδηλατικό εξοπλισμό.

Κατά την πτώση του η οποία προκλήθηκε από την επίθεση του σκύλου, υπέστη ραγίσματα και κατάγματα, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο facebook.

Από την πλευρά του ο 44χρονος αστυνομικός υπέβαλε μήνυση στον Αστυνομικό Σταθμό Γαβαλούς.

sinidisi.gr

Συνέχισε να διαβάζεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Ανήλικοι τσάκισαν στο ξύλο συνομήλικο τους!

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Άγριες διαθέσεις είχαν τρεις ανήλικοι στην Πάτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «μπούκαραν» στο σπίτι ενός συνομίληκού τους και αφού τον χτύπησαν, του άρπαξαν το κινητό και εξαφανίστηκαν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αιτία φαίνεται να είναι διαφορές μεταξύ των ανηλίκων. Η μητέρα του θύματος, κατείγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία και οι τρεις ανήλικοι συνελήφθησαν για ληστεία και για σωματικές βλάβες.

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 ημέρες πριν

Οριστικό «όχι» από Κικίλια-ΕΟΠΥΥ για τη θεραπεία του μικρού Ραφαήλ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Τροχαίο στην Αγία Τριάδα – Εκσφενδονίστηκε ντελιβεράς!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Πάτρα: Έχασε τη μάχη ο 40χρονος εργάτης – Είχε πέσει από μεγάλο ύψος

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Πάτρα: Κάλεσαν την Πυροσβεστική για φωτιά σε σπίτι, αλλά…

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Πάτρα: Πέθανε τα ξημερώματα ο τραγουδιστής Χρήστος Στυλιανέας

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Μπαμπάς Ραφαήλ: «Εάν δεν είχαμε τον κόσμο το παιδί θα ήταν καταδικασμένο»

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Τι έβγαζε ο αγωγός στην Πλαζ; – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Τον μαχαίρωσαν και του πήραν 1.000 ευρώ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

Κραυγή αγωνίας από τη μητέρα του μικρού Παναγιώτη Ραφαήλ – Περιγράφει πως το κράτος τους γύρισε την πλάτη -ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Σεισμική δόνηση 3,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζακύνθου – ΤΩΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ17 ώρες πριν

Βίντεο-σοκ! Η στιγμή που αυτοκίνητο χτυπά πεζή!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 ημέρα πριν

Καθηγητής σπρώχνει μαθητή που έμεινε πίσω στην παρέλαση! – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

Κραυγή αγωνίας από τη μητέρα του μικρού Παναγιώτη Ραφαήλ – Περιγράφει πως το κράτος τους γύρισε την πλάτη -ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ5 ημέρες πριν

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ την αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

ΖΩΗ6 ημέρες πριν

Η Μόνικα Μπελούτσι Έδειξε Στα 54 Της Πώς Μια Γυναίκα Μπορεί Να Είναι Διαχρονικά Πανέμορφη – ΒΙΝΤΕΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 εβδομάδα πριν

«Βόμβες» Παπαγγελόπουλου: Έχω συναντηθεί πολλές φορές με τον κ. Σαμαρά και στο σπίτι του και σε ταβέρνες – Δεν τον παίρνει κανείς στα σοβαρά -ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πριν

ΒΙΝΤΕΟ που κόβει την ανάσα: Μηχανή περνάει τη Γέφυρα με 300χλμ.!

ΚΟΣΜΟΣ3 εβδομάδες πριν

Εξοργιστικό βίντεο: Πατέρας βασανίζει και δέρνει την κορούλα του για να της μάθει να περπατάει

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 εβδομάδες πριν

Ηλεία: Ισχυρές καταιγίδες και διακοπή ρεύματος – Προβλήματα και στην Πατρών Πύργου – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 εβδομάδες πριν

16χρονος μαθητής αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στην Πάτρα λόγω bullying

Facebook Patratora

Διαφήμιση
Διαφήμιση