Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο Σάββατο (04/05), σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Η μεταβολή του καιρού θα ξεκινήσει από τις μεσημβρινές ώρες και από τα νοτιοδυτικά με βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι τοπικά ισχυρές και πιθανώς να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.
Πιο αναλυτικά:
1. Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές προβλέπονται:
Α. Αύριο Σάββατο (04-05-2019) από τις μεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο, βαθμιαία τη δυτική Στερεά και την Ήπειρο.
Β. Την Κυριακή (05-05-2019) κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και από αργά το απόγευμα στη Θράκη.
2. Θυελλώδεις νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι (7-8 μποφόρ) προβλέπονται: στο Ιόνιο από το απόγευμα του Σαββάτου (04-05-2019) μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (05-05-2019).
Την Κυριακή στο Αιγαίο, όπου πιθανώς στα ανατολικά να φθάσουν τα 9 μποφόρ, με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).
Περισσότερο φθινοπωρινός παρά ανοιξιάτικος μοιάζει ο καιρός αυτή την ώρα στην Πάτρα. Ο ουρανός σκοτείνιασε εκδηλώθηκε βροντή και στη συνέχεια βροχή στο κέντρο της πόλης ενώ περιφερειακά, στην περιοχή του Μιντιλογλίου – Βραχνεΐκων εκδηλώθηκε και χαλάζι!
Στην ώρα της» ήταν για μία ακόμη φορά η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης της WWF για την «Ώρα της Γης» (Σάββατο 27/3), διευρύνοντας περαιτέρω ένα κύκλο ανελλιπούς συμμετοχής ο οποίος ξεκίνησε το 2009.
Στο διάστημα που μεσολάβησε, η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. , όπως αναφέρει,”συνέχισε και διεύρυνε τόσο τις περιβαλλοντικές της δράσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον,τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την οικολογική οδήγηση, την ευαισθητοποίηση των χρηστών, την υποστήριξη τοπικών περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών, την ηλεκτροδότηση της Γέφυρας από ανανεώσιμες πηγές σε ποσοστό 100%, τη σταδιακή ανανέωση του στόλου της με ηλεκτρικά οχήματα, την τοποθέτηση ηλεκτροφορτιστών στις δύο πλευρές του σταθμού διοδίων και την εγκατάσταση οδοφωτισμού LED.
Σταθερή στη δέσμευση της παραχωρησιούχου εταιρείας για δράση υπέρ της ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής, η Εθνική μας Γέφυρα συντονίστηκε και φέτος με σημαντικά μνημεία και τοπόσημα της Ελλάδας και του κόσμου, διακόπτοντας τον διακοσμητικό της φωτισμό μεταξύ 20:30 – 21:30, κάνοντας και η ίδια πράξη το κάλεσμά της προς κάθε πολίτη να γίνει «ο διακόπτης» της κλιματικής αλλαγής”.
Την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021 αλλάζει η ώρα, και θα πρέπει να γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Κυριακής στις 03:00 οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να δείξουν 04:00.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών “την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021. Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη – μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.
Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.
Η πρώτη φορά που άλλαξε η ώρα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε, επειδή στις 28 Ιουλίου 1916 στις 04:00 ώρα, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά κατά την εισδοχή της ζώνης ώρας που είχε αποφασιστεί παγκοσμίως.
Έτσι, η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα. Τα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί μια απλή μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.
Το τερατώδες χέλι ονομάζεται χέλι – λύκος είναι ένα συγκεκριμένο είδος χελιού της οικογένειας των Αναρριχιδών, που ζει στις βαθιές θάλασσες και ωκεανούς.
Διαθέτει μεγάλο κεφάλι με ισχυρά σαγόνια και κοφτερά δόντια. Το δάγκωμα του είναι τόσο ισχυρό που μπορεί ακόμη και να σκοτώσει.
Μάλιστα λένε ότι ακόμη και εάν του κόψεις το κεφάλι εκείνο μπορεί να δαγκώσει. Μοιάζει με σμέρνα και μπορεί να φτάσει τα δυόμιση μέτρα μήκος και τα 19 κιλά βάρος.
Ο ψαράς Νέιτ Άιζακ που το ψάρεψε στον βόρειο Ειρηνικό, μόλις το ανέβασε το αναγνώρισε αμέσως και με ιδιαίτερη προσοχή το έβαλε επάνω στη βάρκα του. Αφού τραβήχτηκαν οι αναμνηστικές φωτογραφίες ο Νέιτ έριξε πάλι το χέλι πίσω στη θάλασσα και το φυσικό του περιβάλλον.